Likvidácia priamych zástupcov zamestnancov

V podnikoch sa výrazne zmenší počet ľudí, ktorí budú schopní robiť odborársku činnosť. Likvidačne sú nastavené pravidlá i pre zamestnaneckú radu, ktorou sa vláda oháňa ako reprezentatívnejším zástupcom zamestnancov. V skutočnosti bude nefunkčná. Jej členovia budú bábkami v rukách manažmentu. Zamestnancom sa nebudú venovať vôbec, alebo len vtedy, keď to bude vyhovovať šéfom firmy.
Počet zobrazení: 1340
dav robotnikov v helmach zozadu-jaimebisbal.jpg

Sám som bol šéfom odborovej organizácie na úrovni závodu. Teda ani nie celého podniku. Zdôrazňujem to preto, lebo vláda sa usiluje vytvoriť falošný dojem, že v novele ZP siaha na „privilégiá“ odborárskych „bossov“. Tento pojem je aj v médiách veľmi obľúbený, lebo zámerne sa tým vytvára obraz o akýchsi šéfoch, ktorí si žijú a užívajú na úkor radových členov a sú od nich úplne odtrhnutí. Samozrejme, že je to lož, ale dôležité je niečo iné: novela Zákonníka sa nijakým spôsobom nedotkne fungovania a života týchto „odborárskych bossov“. Vláda v skutočnosti obmedzuje fungovanie odborárskych predákov na tej najnižšej, teda podnikov úrovni či úrovni závodov, alebo prevádzok. Táto novela neublíži ani Gazdíkovi, ani Mojšovi, ani Machynovi, ale vytvára vážne prekážky v práci tých, ktorí obhajujú, bránia a zastupujú pracujúcich ľudí v jednotlivých firmách.
 


Vláda zlých manažérov

Vlastná skúsenosť, na ktorú chcem upozorniť spočíva v tom, že dobre fungujúce odbory v podniku či v závode a dobre fungujúci predák základnej odborovej organizácie je veľmi užitočný človek nielen pre zamestnancov, ale aj pre manažment firmy. Nefunguje len jedným smerom – od pracujúcich smerom k manažérom, ale aj opačne. Z vlastnej praxe by som mohol hovoriť, ako bolo našim šéfom výhodné „odkomunikovať“ niektoré krízové situácie prostredníctvom mňa. Dobrý odborový predák dokáže ľudí nielen nabudiť k boju za svoje požiadavky, ale aj upokojiť, keď sú ich predstavy nereálne.

Ten, kto to nedokáže pochopiť, je zlý manažér. To, že súčasná slovenská vláda je partia veľmi zlých manažérov je dnes jasné kde – komu, bohužiaľ, táto novela Zákonníka práce to len potvrdzuje.

Dnes je to tak, že firma musí poskytnúť odborovým predákom voľno, za ktoré dostanú normálne zaplatené, ak ide o zamestnancov daného podniku. Mesačný rozsah tohto voľna sa buď dohodne, alebo ak k dohode nedôjde, ZP určuje minimálny rozsah voľna podľa počtu členov odborov v danom podniku.  To isté platí aj pre zamestnaneckého dôverníka, resp. člena zamestnaneckej rady. Tento uvoľnený pracovník musí daný čas využiť iba na prácu súvisiacu s funkciou a navyše zamestnávateľ môže tohto človeka kedykoľvek kontrolovať, či dohodnutý čas naozaj takto využíva. Či ho nezneužíva napr. na súkromné účely a pod.

Teraz Zákonník nebude odborovému predákovi, alebo členovi zamestnaneckej rady garantovať žiadne platené voľno na prácu so zamestnancami. Presnejšie „zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno“, čiže nejaké poskytnúť musí. Lenže zatiaľ čo doteraz, v prípade nedohody stanovoval Zákonník aspoň nejaké povinné minimum, teraz už pôjde o „dohodnutý čas“. Takže zákon nerieši situáciu, že sa odbory či zamestnanecká rada so zamestnávateľom nedohodnú.


Likvidácia zástupcov zamestnancov

A druhý, veľmi dôležitý moment: k dnešným slovám „zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy“ doplnila vláda „alebo bez náhrady mzdy“, čo dáva právo šéfovi firmy samostatne rozhodnúť, či to bude voľno platené alebo neplatené.

Ak sa bude chcieť odborový predák v podniku venovať svojim odborárskym povinnostiam a šéf firmy mu na to platené voľno nedá, bude to môcť robiť len vo voľnom čase. V mnohých prevádzkach, a ešte, keď Zákonník predlžuje pracovný čas a zvyšuje nadčasy, aj pri dobrej vôli toho človeka jednoducho nebude fyzicky mysliteľné, aby sa to dalo zvládnuť.

Neverím, že si vláda neuvedomuje praktické následky tejto zmeny. V podnikoch sa výrazne zmenší počet ľudí, ktorí budú vôbec schopní robiť odborársku činnosť. V mnohých firmách to bude znamenať likvidáciu základných odborových organizácií. Podlá falošnosť tohto ustanovenia spočíva aj v tom, že takto likvidačne sú nastavené pravidlá aj pre fungovanie zamestnaneckej rady, ktorou sa neustále vládni predstavitelia oháňali ako reprezentatívnejším zástupcom zamestnancov. V skutočnosti bude nefunkčná. A jej predstavitelia budú len bábkami v rukách manažmentu. Zamestnancom sa nebudú venovať vôbec, alebo len vtedy, keď to bude vyhovovať šéfom firmy.

Ak táto zmena je ak nie v priamom rozpore, tak rozhodne ide proti zmyslu Dohovoru Medzinárodnej organizácie práce č. 98 z roku 1949 o použití zásad práva organizovať sa a kolektívne vyjednávať a naň nadväzujúceho Odporúčania MOP č. 143/1971 o ochrane a podmienkach zástupcov pracovníkov v podniku. Podľa oboch dokumentov majú mať zástupcovia zamestnancov v podniku vytvorené podmienky na nezávislú a nerušenú činnosť. Určenie minimálneho rozsahu pracovného voľna na výkon odborárskej funkcie priamo v zákone je potrebné pre prípad, že zamestnávateľ nebude ochotný rešpektovať práva zástupcov zamestnancov a nedohodne sa na ich uvoľňovaní.


Vláda rozdeľuje, aby panovala

Podobne negatívne dopady nie na „odborárskych bossov“, ale na radových zamestnancov v podnikoch bude mať aj zmena v rozdelení kompetencií medzi základnou odborovou organizáciou a zamestnaneckou radou. Odbory stratili právo na spolurozhodovanie a právo kontroly, čím dôjde k diskriminácii odborov, pričom sa nezohľadňuje, že na rozdiel od zamestnaneckej rady majú právnu subjektivitu. Takže môžu sa zaväzovať voči zamestnávateľovi, môžu ručiť za svoje záväzky. Aj v tomto prípade navyše dochádza k rozporu s čl. 5 Dohovoru MOP č. 135/1971 o ochrane a podmienkach zástupcov pracovníkov v podniku: „Ak sú v tom istom podniku zástupcovia odborov a aj volení zástupcovia, je treba urobiť vhodné opatrenie, aby sa zabezpečilo, že volení zástupcovia nebudú zneužití na oslabenie postavenia príslušných odborov alebo ich zástupcov, a podporí to spoluprácu vo všetkých podstatných otázkach medzi volenými zástupcami a príslušnými odbormi a ich zástupcami.“

Vláda jednoducho rozdeľuje, aby mohla ľahšie panovať. Namiesto spolupracujúcich odborov a zamestnaneckých rád chce postaviť tieto dva subjekty proti sebe navzájom, aby mohla ich spory využiť vo svoje prospech, čiže proti radovým pracovníkom.

Konkrétne údaje i konkrétne skúsenosti poukazujú skutočné zámery vlády pri novelizácii Zákonníka práce. Oslabiť pozície zamestnancov a ich najbližších zástupcov na úrovni podnikov, závodov a prevádzok. A tak poškodiť bežných ľudí a zbaviť sa tých, ktorých táto vláda nemá pod kontrolou.

Autor je poslanec NR SR za Smer-SD

Foto: jaimebisbal

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
15. júl 2011, 10:04
a potom plačete nad rozliatým mliekom! Rada zopakujem to, čo som už napísala inému poslancovi Smeru (Braňovi Ondrušovi). Z taktického hľadiska ste to v parlamente nezvládli a zákon bol prijatý. To nemôže nikto poprieť. *** Tak isto ako ste to pobabarali s fatálne zlým načasovaním zverejnenia kauzy financovania SDKÚ a dali ste Dzurindovi čas na preskupenie síl a vyhrabanie podobnej kauzy vo financovaní Smeru. Výsledkom bolo to, že ste Pyrhovým víťaztvom vyhrali parlamentné voľby. Potom ste zo samej vďačnosti bojovali pol roka za Trnku, lebo kauzu s financovaním Smeru ututlal. Proletári sú vám úplne ukradnutí! Ste tam same "hlavy študované" a robíte jednú fatálnu chybu za druhou. Poslanecký plat vám beží 10x vyšší ako u bežného robotníka, ktorí robí len niečo viac ako za minimálnu mzdu. Takže ak má niekto posunutú desatinnú čiarku v príjmoch do prava, tak nedokáže ľavicovo uvažovať, ani sa vcítiť do pozície chudáka proletára, čo robí za minimálnu mzdu od svitu do mrku. Potom je úplne zbytočná otázka: Čo je to empatia??? ***Pokiaľ nevzniknú skutočne nezávisle odbory na komunistoch a najmä smerákoch, tak vždy proletári za kolaboráciu s nimi tvrdo doplatia. Vedúca úloha Smeru v závislých odboroch je kontraproduktívna! Tu nejde primárne ani tak o Zákonník práce ako o revanš odborárskym bossom za kolaboráciu so Smerom. A vy sa niečomu čudujete?*** Resume: Matovičové a Ficové psiska po sebe štekajú, neoliberálna buržoázna karavána ide ďalej a slovenská pracujúca bedač na to tvrdo dopláca. A ono o tom to je.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2011, 11:58
otazka je ze co Smer dostane za to ze umoznil tuto novelu ZP. namestnika primatora v BA? to je urcite malo a nemusi to mat nic spolocne so ZP.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
15. júl 2011, 12:01
Veková skupina Miera nezamestnanosti (%) Vek. skupiny spolu 14,4 15 ? 19 rokov 61,7 20 ? 24 rokov 30,7 25 ? 29 rokov 16,7 30 ? 34 rokov 12,7 35 ? 39 rokov 11,8 40 ? 44 rokov 12,3 45 ? 49 rokov 10,9 50 ? 54 rokov 12,2
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2011, 12:04
niesto otaznika si dajte pomlcku, je to rozaptie rokov. cislo za tym je percentualnypodiel na mnozine vsetkych nezamestanych. tym chcem povedat, ze otazka zamestanvania sa zdaleka netyka len starych. naopak, je som svedkom vlemi casteho javu, ze najma s statnej a verejnej sfere dochodcovia drzia fleky a mladi co musia zivit rodiny nemaju miesto. mlade rodiny sdetmi su OHROZENEJSIOU skupinou ako dochodcovia.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2011, 13:33
"otazka je ze co Smer dostane za to ze umoznil tuto novelu ZP. namestnika primatora v BA?" ******** Zrejme ste dosť vedľa. Mne to skôr pripadá tak ako keď si hasiči tajne zakladajú požiare, aby mali čo hasiť, keď chcú viac peňazí od štátu a zvýšiť dôveryhodnosť u obyvateľov svojou odvahou a obetavosťou.*** Smer to umožnil pravdepodobne preto, lebo nemá agendu, ktorou by oslovil masy tupovoličov. Už len čakám, kedy začne Fico vyhlasovať, (že to, čo ich neschopnosťou, naivitou, alebo bezohľadnou vypočítavosťou (fakt neviem?) koalícií prešlo aj bez Matoviča a spol.,) hneď po voľbách zmení, ak bude vo vláde. Takto najskôr niečo Smer pobabre, aby nakoniec z toho mohol ťažiť a lákať tupovoličov, aby im dali hlasy v nádeji, že niečo výraznejšie urobí v zákonníku práce Smer pre proletariát! Keď vtáčky lapajú, pasce im stavajú a pekne spievajú.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
15. júl 2011, 16:10
taka je smutna realita nasich dni. tym nemyslim pana Matejicku ani jemu podobnych odborarov, ktori si dobre robia svoju nevdacnu pracu v tazkych podmienkach - medzi dvoma mlynskymi kamenmi. na jednej strane zaujmy kapitalistu, na druhej strane politicky debilizmus tych, ktorych zaujmy odborari chrania, ktori velmi casto vobec nechapu o co sa hra...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. júl 2011, 16:22
osobne ma netrapi, ci mladi alebo stari sa maju horsie. skor ma zaujima, preco sa niekto ma horsie, hoci ma chut pracovat (mladi), alebo este by chcel pracovat a odovzdavat svoje skusenosti (stari). pan jednokto, dufam si nemyslite, ze na vine je rezim spred 1989...
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
15. júl 2011, 17:02
To znie ako dobrý vtip, že vraj likvidácia. Ja by som to nazval pravým menom SAMOLIKVIDÁCIA, a tá začala už veľmi dávno. Bol som dlhoročným členom odborov a som presvedčený že odbory sú potrebné. Ale u nás to čo sa nazýva odbormi, je všetko možné len nie zástupcovia pracujúcich. V podniku v ktorom pracujem sa bývalí riaditeľ a zároveň aj majiteľ podniku pre niečo nahneval na podpredsedu odborov. Tak dal ,,príkaz,, na jeho stiahnutie z funkcie, čomu predsedníčka odborov veľmi promptne vyhovela. Na moju verejnú kritiku, povedala iba že viacej sa to nesmie stať ( šlo zrejme o pokus o vtip z jej strany ). Naša predsedníčka odborov vôbec nevedela že odbory navrhujú zástupcov zamestnancov, stále mi iba opakovala že ma vymenoval riaditeľ. Na prevádzke sme spísali petíciu o prehodnotenie nášho platového zaradenia, chcel som od predsedníčky odborov aby nám ( zamestnancom ) odbory v tomto vyjednávaní pomohli. Jediná pomoc bola v tom že mi povedala na koho mám petíciu adresovať. Keď podnik prebral nový riaditeľ tak nám znižovali základné platy, naša predsedníčka v tom čase ,,náhodne,, odcestovala na dovolenku. Predseda chemických odborov nám na jednom zasadaní parlamentu rozprával aké to majú odbory ťažké pri vyjednávaní z vládou. Napríklad nám rozprával v čom všetkom museli odbory ustúpiť vláde aby vraj nedovolila vzniku zamestnávateľských agentúr. Nakoľko uvedené zasadanie parlamentu bolo ukončené bez diskusie, tak som uvedenému pánovi napísal mail či vie o tom že zamestnávateľské agentúry u nás už dávno sú ( neodpovedal ). Jeden rok nás nemenovaný predseda chemického zväzu presviedčal aby sme pochopili že doba je ťažká a preto nám majiteľ nemôže navršovať platy. No po roku sám bývalí riaditeľ povedal že platy sa navršovali. Ale radový zamestnanci nemali navýšené nič, tak som sa obrátil na nemenovaného pána znovu mailom či by nechcel svoj postoj vysvetliť, a zase neodpovedal. A tak by som mohol pokračovať do nekonečna. Tak nech mi nikto nerozpráva že toto trápne zoskupenie treba aby niekto likvidoval. Najlepšie sa likvidujú samy.
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
#1
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
30. júl 2011, 12:38
Ja osobne nemám rád odborových predákov, pretože ich považujem (aspoň väčšinu - určite sú medzi nimi i tí čestní) za ľudí, ktorí sa priživujú na tých zamestnancoch, ktorí sú ešte stále súčasťou odborov. Proti funkcii zástupcov odborových zamestnancov nemám nič, pretože i takéto pozície musí niekto vykonávať. Ale kladiem si otázku, či k výkonu funkcie zástupcu odborárskych zamestnancov musí takýto človek požívať výhody, ktoré dnes odboroví predáci požívajú. Čo sa však týka odborov, ich úlohu považujem za nenahraditeľnú a nie je možné vylúčiť odbory z procesu zastupovania zamestnancov v pracovno-právnom systéme. Tým je likvidovaná ochrana zamestnancov. Taktiež považujem za neprijateľné, aby sa jednotliví zamestnanci museli v podniku verejne prihlásiť k tomu, že sú členmi podnikovej odborovej organizácie. V podnikoch sa totižto stáva, že práve takýto ľudia prídu o prácu.
Obrázok používateľa filip.zvedelik@gmail.com
Filip Alexej Maximilián Zvědělík
30. júl 2011, 12:40
V NR SR rozhoduje ten, kto má väčšinu. A Smer - SD to nie je.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984