Španielsko: Po arabskej jari európske leto?

Video zachytávajúce krvavý zásah španielskej polície, z ktorého uverejňujeme zábery pri článku, obletelo celý svet. Zásah však dodal nový rozmach hnutiu, ktoré dostalo názov 15-M - hnutie 15. mája. Vtedy sa začali na madridskom námestí Puerta del Sol protivládne protesty. Článok, ktorý prinášame, autor pôvodne nazval podľa hesla z tridsiatych rokov minulého storočia Pri Madride o Prahu.
Počet zobrazení: 1633
6.jpeg

Přátelé zatčených však pokračovali v demonstraci, odmítli z náměstí odejít. Považovali zatčení za neoprávněné a tvrdili, že policie se chovala hrubě a konflikt tak sama vyvolal. Na internet umístili video, z nějž bylo zřejmé, že policie vlastně skupinku zezadu přepadla. Zafungovaly sociální sítě, demonstranti vyzývali lidi, aby se k nim na náměstí připojili.
 


Během několika dnů se na náměstí shromáždily tisíce protestujících - nebyl to už pouhý protest proti policejní zvůli, nýbrž také proti nezaměstnanosti, politické korupci, proti vládní politice, která vydala miliony eur na pomoc bankám uprostřed hospodářské krize.

Vzniklo tak hnutí, jež média pojmenovala 15-M - podle dne, kdy se objevili první demonstranti. A na Puerta del Sol vybudovali aktivisté městečko stanů (dřevěných a z celtoviny), rozdělili se na různé pracovní výbory a začali projednávat návrhy na změny, jimiž podle jejich názoru musí projít španělská společnost.


Organizace

Tábor na náměstí je zrcadlem společnosti. Sympatizující obchodníci dodávají zdarma potraviny a vodu, fungují kuchyně, záchody, je tu stan pro média a komunikace, mateřinka pro děti, dokonce i knihovna.

Šest výborů má rozdělené úkoly: jeden uvažuje o politice. Jiný o ekonomice, další o vzdělání a kultuře, jiný o sociální politice a přistěhovalectví, další o životním prostředí a zdravotnictví

Rozhodnutí jsou přijímána většinově.

Klíčovým prvkem úspěchu shromáždění je striktní dodržování organizace. Alkohol není povolen (i když na okrajích tábora je k dostání). Důsledně je také dodržována čistota. Vláda sice s odvoláním na volby (oblastní a místní volby proběhly v neděli, přinesly drtivou porážku vládnoucích socialistů a vítězství pravicové Partido Popular - Lidové strany) chtěla shromáždění rozpustit, ale nakonec nezasáhla. Může se to ovšem stát, protože madridská sarostka, která je předsekyní oblastní organizace Lidové strany, může přivolat policii. Ta nezasahuje mj. i proto, že mezi účastníky jsou celé rodiny s dětmi a také mnoho starších lidí.

Převážná většina aktivistů jsou ve věku mezi 20 a 35, i když mezi účastníky jsou i starší. Zdá se, že dodržování pravidel učinilo dojem i na mnohé starší madridské občany.


Cíle shromáždění

Jak vysvítá z přiloženého manifestu, jsou požadavky demonstrantů vlastně skromné. I když neuspěli ve volbách právě proběhlých, jsou rozhodnuti ovlivnit volby celostátní - řádné mají být příští jaro, nelze vša vyloučit ani předčasné letos na podzim. Akticisté by rádi vyvolali referendum o politické reformě, která by mj. zrušila druhou komoru parlamentu - považují ji za plýtvání časem i penězi. Navrhují také zrušení „celoživotních platů“ pro španělské politiky a větší svobodu sdělovacích prostředků.

Jako realisté jsou si organizátoři/aktivisté vědomi, že shromáždění na Puerta del Sol je pouze prvním kroke dlouhé a vyčerpávající politické bitvy. Nejdůležitější patrně bude udržet dosavadní rytmus - hledají spojenectví s jinými skupinami (celkem proběhly demonstrace v 60 španělských městech), jednoty bude proti danému systému rozhodně zapotřebí. Už teď oblastní úřady postupují proti demonstrantům i násilím - příkladem je např. policejní zásah v Barceloně. Tam policie pod záminkou vyčištění hlavního náměstí, Plaça Catalunya, brutálně náměstí vyklidila. Pod slibem, že se budou demonstranti vrátit, je nechala odejít, aby pak zabavila stany a veškeré zařízení (včetně např. počítačů a vybavení).

Asi není nutné dodávat, a přirozeně organizátoři to sami vyhlašují, že jsou inspirováni také „arabským jarem“ - a některá média už spekulují o „evropském létě“. V této chvíli nedokáži odhadnout ani vyhlídky španělské „skororevoluce“ ani to, čeho se už začínají obávat mnozí etablovaní politici jinde v Evropě: vzhledem k obdobné mimořádně tíživé hospodářské situaci zvláště v „periferních“ státech eurozóny (v Irsku, Portugalsku, Itálii, o Řecku nemluvě) by mohl španělský příklad zapůsobit rovněž „inspirativně“ i mimo tuto zemi. Nejbližší měsíce dají odpověď. Jen v Česku budeme zřejmě čekat velmi dlouho.

Článok uverejnili Britské listy 31. 5. 2011


K téme čítajte aj:

http://www.denikreferendum.cz/clanek/10726-spanelske-protesty-pokracuji-navzdory-problemum-evropa-zasne

www.denikreferendum.cz/clanek/10645-pozornost-pro-spanelsko

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
31. máj 2011, 20:57
Dočkáme sa na Slovensku niečoho podobného? Mne sa skôr zdá, že nie. Čo si myslíte vy ostatní?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
31. máj 2011, 22:57
nuz mlaez potrebuje vybit hormony. to zapadna europa zazila aj v 68. staci dat dostatocne vagne a nic nehovoriace temy "protest proti nezamestnanosti", to je to iste ako keby demonstrovali za lepsie pocasie, alebo chutnejsie steaky v restauraciach... tu ide o tu melu, o tu skrumaz, o to vzrusenie, ze sa robi nieco co je zakazane, neico co im zdvihne adrenalin. asi si dotycni demonstrujuci neuvedomili ze naliatie miliard do bankoveho systemu urobili prave socialisti, aby akoze zmiernili dopady na ludi. ja ako stary liberatarian od zaciatku kricim "let them burn, let them die", nech tie banky padnu, bude to boliet, ale tym skorej sa zvdihneme zo zeme a ti, ktori boli prilis chamtivi, nech zhynu. ale paradoxne socialisti su ti, ktori akoze "zachranuju system" pozrite si kto u nas bol proti zbytocnemu nalievaniu penazi do greckej diery. pravica.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 00:27
Myslím, že je lepšie riešenie ako "libertarianske" aj ako "socialistické". Grécko chcú teraz silou mocou dotlačiť k tomu aby privatizovalo, rozpredalo všetko štátny majetok. Že to vedie len k obyčajnej kolonizácii sme sa mohli presvedčiť na vlastnej koži. Taktiež si nemyslím, že je to o vybíjaní hormónov mládeže. To je zosmiešňujúci pohľad, ktorý si táto situácia určite nezaslúži. Protest proti nezamestnanosti rozhodne nie je "nič nehovoriaca téma". Pre ľudí bez práce ich rodiny je to pekelne silná téma. Ale čo čakať od "libertariána"?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 09:38
ano a vies povedat ake ine riesenie mas na mysli? "zrusenie nezamestnanosti" - ano je to vseobecna tema. neexistuje ziadne gombik, ktory nejaky laskavy ujo stlaci a nezamestnanost zmizne. videli sme ako rastie aj za fica, ci? a zjavne protestujucim je jedno ake su dovodfy nezamestanosti, ci lokalne, globlane ci makove alebo takove. ano chcu aby grecko privatizovalo lebo inak nema peniaze. peniaze si len tak nevyrobi a nikto im uz nepozicia. nieje to nic nenormalne, kazda rodina ked je v krize tak holt preda sa auto a kupi starsie ojazdene, preda sa telka atd atd, inak hrozi domacnosti celkovy krach. a v grecku duplom plati ze to co bolo statne casto bolo neefektivne, mali vysoke platy nekorespondujuce s ralnou vyprodukovanou hodnotou, prezamestannost atd.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 09:39
a co cakat od laviciara? nebodaj navrhnutie nejakeho riesenia? alebo len kritiku? alebo dalsie zbytocne hadzanie nasich penazi do greckej diery? to rovno mozme tie miliony rozdat nasim spoluobcanom, ci?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 10:04
treba sa pozriet, kto za koho kope. radicsnenyka je dlhorocnou sefkou soross nadacie, cela SDKU vznikla ako pobocka sorossom financovanej MESA10, pozrite si kto tam bol clenom, neskor sa z nich stali ministri a statni tajomnici v dzurindovych prvych dvoch vladach, dnes je ich v strukture tiez zopar. no a pan pan soross hra na to, ze euro padne, takze preto lebo biznis, biznis uber alles...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 10:32
jednokto dávate rodinu ako príklad štátu pričom je to hlúposť a nešťastné prirovnanie. respektíve to iba idiot môže povedať, že ked je rodina v kríze , že sa napríklad predá auto či televízor. lebo to mohlo fungovať iba v socializme, ked nebol sortiment v obchodoch. tieto "blšie trhy" predaja majetku rodiny či jednotliovca vymyslel tu v SR Čarnogurský čo si myslel, že až ked človek predá všetko čo má v garáži a v dome že iba vtedy môže pýtať pomoc od štátu alebo nadácii. neviem prečo to ešte takto učia robiť ludí v Amerike, kde musí človek predať všetko čo si horko-ťažko kúpil. koľkokrát je to auto čo si ludia kúpili s ťažko nasporených peňazí. ale dnes ked sa autá či televízory kupujú na lízing či splátky - nemá prečo predávať inému pod cenu tovaru. a kto by mu kupoval použitý tovar?, ked si každý môže kúpiť nové nepoužité. je nadvýroba všetkého a nové sa oplatí kúpiť viac ako staré z pod ruky. staré "hriechy" sa nikdy neoplatilo kupovať, lebo tak či tak sú sprevádzané tieto predaje nespravodlivosťou. a to nikdy nie je "vec" čo by som chcela mať doma. a dalej ked už niekto použije vo svojom vyjadrení, že... hold nič sa nedá robiť, ale reformy musí zaplatiť stredná vrstva a mladí majú odísť von. a hold treba dať šancu lacnej pracovnej sile napríklad z Ukrajiny či Číny tak dakde je chyba výkadu rodiny a práva a povinností spoločnosti. a tí čo takto chybne vykladajú právo, sociológiu či psychológiu tam je jasné že takémuto človeku chýba logika a nemá čo robiť medzi učiteľmi a už vôbec by nemal učiť študentov na VŠ. takýmto diletantom by mali zobať diplom a dať ich robiť do pásovej výroby. lebo miesto kuriča by iste nezvládali, pretože každý vie, že kuriča mohli robiť iba prominentní disidenti. dnes by nemali ani len túto robotu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 12:46
ach jaj no da sa vobec normalne diskutovat s niekym, kto vsade vidi nejaky komplot a konsipraciu? vy naozja seriozne mate dojem ze slovenska pravica nesuhlasi so zbytocnym nalievanim penazi do grecka lebo soros? :D ako som tu uz viackrat pisal, zakladny problem ludi, ktori maju tendenciu inklnovat k totalitarskym rezimom ej ten, ze ani len im nenapadne, ze niekto moze mat svoj vlastny nazor. ak niekto ma iny nazor ako ten ich lavicovy, tak automaticky mu iste ten nazor do hlavy implantoval soros alebo iny nejaky mecenas...
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
01. jún 2011, 12:50
pani Vierka, normalne rozmyslam ci mam vecne reagovat na vas prispevocek. vy zacnete o jednom a koncite o druhom. a nakolko vidim ze ste odbornicka na rodiny v krize a predaja pouziteho domaceho vybavenia s detailnou znalostou hlbokej minulosti, urcite sa podelie o trosku svojej mudrosti a poradite, co robit, ak domacnost je v krize a treba peniaze a nikto nechce pozicat. tesim sa na vas recept ako z bryndy von.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 13:25
jednokto netvárte sa, že sorošova metóda platí ako všeliek na všetko čo vieme doteraz o živote. lebo Soroš je človek čo vie všetko na svete. dáva rozumy za také peniaze, že bude najlepšie, ked si predplatíte jeho prednášky a možno sa na vás čosi nalepí. Soroš rád prednáša, ale ako zázrakom, nikdy nie zadarmo, tak prečo čakáte, že ja by som mala dávať recepty na prežitie zadarmo. a že dokončím inak ako začnem tému a čomu nerozumiete? nože sa opýtajte a ja vám to vysvetlím po lopate, aby ste nemal komplex menejcennosti, že ste nepochopil- i ked nemám pocit, žeby to bolo tak zložito napísané. možno je chyba v tom, že muži nikdy nič nechápu, lebo to majú v génoch - vždy takto "nechápať" a to vždy hlavne vtedy - ked nechcú pochopiť.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 14:37
dakujem, rozochveli ste mi branicu. za vsetkym vidi sorosa tot diskutujuci anton b., nie ja. preto racte svoj koment adresovat jemu. ja zdaleka nepovazujem sorosa za vsevediaceho, vsemohuceho, vseovladajuceho. a co sa tyka toho receptu - dakujem, potvrdili ste mi moj usudok. viete skritizovat, ale dat alternativne riesenie to ani nahodou. este som nevidel laviciara ktory by nieco funkcne navrhol. videl som tu pokusy vyratavat cenu prace cez nejake uzasne rovnice, ale autor pohorel v diskusii, lebo nevdel poveat, ze koko mu rovnice povedia, ze stoji vykopanie jamy o danych rozmeroch... potom sme tu mali navrh, aby firmy mali zakazany zisk. :D :D :D pricom to je sen kazdej firmy, aby zo ziskanych penazi bol danovy zaklad nula :D :D.. potom sme tu mali napad na kolektivne vlastnictvo, tiez praxouodmietnute... teda lavicove riesenia je pre mna uz takmer cosi ako oxymoron. ale kritika zlava, to je vec, ktoru ovlada kazdy. ked treba, tak aj ja. teda predaj auta ci telky je idiotske, ale nad vase sily je dat konstruktivny navrh ze co ine. ale nacudujem sa. rovnako dospela nasa diskusia o ulohe solidarity. tiez ste mali siahodlhe prispevky o tom ako je solidarita potrebna a nevyhnutna ale na otazku a ci ste vy voci niekomu solidarna, ci ste dala na charitu atd., tak som dostal odpoved ze to nepoviete. takych pani vierok co vedia ofrflat ale nepovedat ze ako sa to robi, po slovensku beha tucet za gros. svojho casu to boli tetky Blaškové. :) pripomina mi no nasich bruselskych sudruhov, ktori ofrflu ze diskriminujeme spoluobcanov, ale ani zamak sa neponahaju nam ukazat, ako mame spolunazivat :D :D
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. jún 2011, 15:24
pan jednokto, ak sa vam paci, ze ludia zo sorossom financovanej MESA10 robili a robia ministrov a statnych tajomnikov, tak to mozte dat kludne napisat. netreba hned obvinovat toho kto poukaze na faktograficke realie, ze veri komplotom a konspiraciam. ak to nema ziaden vplyv na byvalu a terajsie privatizacne zlodejske vlady, tak napiste, ze podla vas to nema ziaden vplyv na vladu, na ludi v nej a na to, aku politiku vlada a je to vybavene, ideme dalej...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. jún 2011, 20:48
"...este som nevidel laviciara ktory by nieco funkcne navrhol. videl som tu pokusy vyratavat cenu prace cez nejake uzasne rovnice, ale autor pohorel v diskusii, lebo nevdel poveat, ze koko mu rovnice povedia, ze stoji vykopanie jamy o danych rozmeroch... potom sme tu mali navrh, aby firmy mali zakazany zisk."********* Pán jednokto ďakujem, rozochveli ste aj vy mne branicu. Zrejme ste zabudli na takého ľavičiara, akým bol napr. za 1. ČSR Tomáš Baťa! Ak chcete tvrdiť že Baťov systém spravodlivého podnikania v kapitalizme nebol funkčný, tak ste na hlbokom omyle! Pritom to nebol žiaden liberál hrabúci ako vy liberálno-chrématistické pravicové sliepky k sebe. Pokiaľ by sa po prevrate v r. 1989 bol zaviedol Baťovský systém, tak by sme boli po 21 rokoch dobehli 15 v EÚ. Žiaľ liberálny debilný kapitalizmus nás posunul medzi rozvojové krajiny. Tzn. že za 21 rokov sme nedosiahli životnú úroveň z r. 1989. Tak o čom to vlastne píšete? A čo za nezmyselný zvrhlý, chamtivý "buržoázny systém" vychvaľuje? Fakt nechápem.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. jún 2011, 09:26
http://www.zlin.estranky.cz/clanky/p__234_le-m__234_le_-odkazy/boj-o-radnici.html ach jaj, laviciarom je dobry uz aj bata. s takymto pristupom by ste mali za laviciara vyhlasit aj rockefellera.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. jún 2011, 10:55
So záujmom som si prezrela tú stránku a mnohé veci ma jaujali ako napr. táto:"Projev komunistického starosty Františka Nováka (občanským povoláním továrníka ? výrobce obuvi) při položení základního kamene ke stavbě radnice r. 1922." *****Prosím prečítajte si napr. knihu Ľ. Bubeníkovej Odkaz Tomaša Baťu. Tam je na str. 23 v kapitole "Tomáš Baťa a politika" uvedené nasledovné: "Týkalo sa to rôzných konfliktov so spolitizovanou radnicou, ktorá plytvala zbytočne peniaze na nepotrebné vecim ako napr. nákladna stavba radnice. Obecná rada chcela mať na radnici krčmu, Baťa čitáreň. Baťová strana voľby v r. 1923 vyhrala...." Pán jednokto nepripomína vám takýto komunistický kandidát Novák napr. sponzora Smeru Billa (Wiliama) Širokého. Aj ten k zimnému štadiónu si pristavil hotel pravdpodobne za peniaze daňových poplatníkov, tak ako chcel Novák mať krčmu za peniaze daňových poplatníkov. Zrejme sa nemýlim ak použijem analógickú komparáciu obuvníckeho podnikateľa "komunistu" Frantu Nováka a smeráckeho "sociálno-demokratického" podnikateľa Billa Širokého? Tu nejde o to kto sa za koho vydáva, ale o to aký má charakter a postoj k reálnym platiteľom daní a najmä k proletariátu!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. jún 2011, 11:49
Zaujalo ma aj toto:" Ve volbách ve Zlíně v roce 1919 totiž jasně zvítězili sociální demokraté. Zlínsko tehdy stranicky patřilo do hodonínského kraje, který se v socialistické straně hlásil k marxistické levici. Proto nepřekvapilo, že celá okresní organisace sociálně demokratické strany se někdy ve druhé polovině května 1921 v budově staré zlínské radnice jednomyslně prohlásila za součást ustavené Komunistické strany Československa. Tak sociální demokracie na Zlínsku na určitou dobu zaniká (obnovili ji s Baťovou podporou v červnu roku 1925 s cílem odtrhnout část dělnictva od komunistické strany a tím oslabit její vliv) a Zlín získává v letech 1921-1923 komunistickou správu."********** Toto len potvrzuje moje slova "Zrejme ste zabudli na takého ľavičiara, akým bol napr. za 1. ČSR Tomáš Baťa! Ak chcete tvrdiť že Baťov systém spravodlivého podnikania v kapitalizme nebol funkčný, tak ste na hlbokom omyle!" na ktoré ste úplne zmätočne reagovali.*********** Treba jednoznačne odlíšiť socialistov (liberálnych, kresťanských,...) od hegemonistických komunistov. Komunistom nikdy nešlo o blaho proletárov (hoci sa vydávali za vodcov proletariátu) a ich zlepšenie ich spoločenského postavenia, ale o štátny kapitalizmus s hegemóniou a hedonizmom polytbyra KSČ. Počas vlády komunistov (1948-1989) sa proletariát nikdy nestal vlastníkom výrobných prostriedkov, tzn. že nikdy neprekročil hranicu námezdného pracujúceho (proletára)!!!********* V Baťových závodoch sa zamestnanci stali spoluvlastníkmi podniku (ich akcionári) a mali podiel na zisku podniku, ktorý spoluvlastnili. Za komunistov dostávali proletári smiešne prémie. Zároveň boli tým najprimitívnejším spôsobom vykorisťovaní cez rôzne hnutia ako stachanovké, saratovské, chozraščot..., ktoré ich nútili k zvyšovaniu intenzity práce, čo malo za následom spevňovanie noriem a tým pádom aj menšie zárobky, ktoré neboli priamoumerné k množstvu a kvalite odvedenej práci. Zisk nikdy nedostávali za pseudosocializmu pracujúci proletári, ale s ním svojvoľne nakladal jediný štátny akcionár Komunistická strana. Preto sme boli všetci zhruba rovnako chudobný za pseudosocializmu. Len komunisti vrchole straníckej hierarchie sa mali podstatne lepšie ako pospolitý proletariát, ktorý na nich robil!!! Takže jednokto nepleťte si hrušky s jablkami a zemiakmi zároveň.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. jún 2011, 14:27
v mene svojej ideovej predstavy o politickych realiciach si vytvarate ucelovu mriezku a do nej dosadzujete podla potreby co sa vam hodi. komunisti boli v globali slusni ludia, ktori usilovali o to, aby bolo lepsie. taky novomestsky, minac, valek boli slusnymi komunistami aj v ramci rokov normalizacie, hadam by ste ich nechceli hodit do jedneho mecha s takym pezlarom
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
05. jún 2011, 00:29
nuz naspat k veci. nazvat batu laviciarom je silna kava. bol to kapitalista. jediny probme je ten, ze vy, laviciari, mate dost skreskelnu predstavu o kapitalizme a kapitalistoch. v hlave mate este stale vsugerovane tie kresby z dikobraza, na ktorych je kapitalista tucny panko vo fraku, monoklom, kobukom a cigarou. alebo za kapitalistu povazujete tych, ktori funguju v dnesnom systeme statneho klientelizmu. omyl. a potom ked narazite na postavu kapitalistu, ktory vam nesedi to vasho klise, lebo sa o tych svojich ludi aj staral, tak ste v pomykove a neostava vam nic ine, ako ho vyhlasit za laviciara. ach jaj. jeho politicka aktivita mala jeden ciel. aby mu komunisti nezobrali cely kram. tot vsjo. chmelar by vas vyhodil z internacionaly za taketo reci..bata laviciarom :D
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
07. jún 2011, 13:10
tu je material z Ministerstva financii, august 2006. za Fica, ak ste nepochopili. teda pocas raja na zemi. spolupracovali na nom ludia z MFSR, Statistickeho uradu a SAV. ak by ste nahodou chceli povedat ze to robili ludia co po veceroch dostavaju platby a telefonaty od Sorosa :D :D :D http://www.finance.gov.sk/Documents/Ifp/Publikacie/Makro/EA11_ZIVOTNA_UROVEN.pdf
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
08. jún 2011, 21:17
Mozno ked dobehneme zapad...(to ale nemam na mysli tie tupe predstavy ako ze budeme vsetci zit na predmestiach a mat infantilne starosti..ako nam to predstieraju serialy den co den, akoze to je realita) Ked si uvedomime, ze v tomto zdieracskom systeme si naozaj musime pomoct sami, ze nam nepomozu ziadny kapitalisti co sedia v parlamente(a to napriec politickeho spektra) Ludia musia ist do ulic. Na Slovensku bola pretrhnuta kontinuita. Ved ani nebolo velmi preco...az teda na ten november 89 ked sa vsetci zmobilizovali lebo par studentov dostalo facku a naozaj vsetci sme chceli tie trblietka a pozlatka co sme poznali z reklam na ORF a Brava. A tak sme zacali budovat krajsie zaciatky taktikou vsetko znicit aby sme mohli budovat vsetko od zakladov. Ved nasi bratia a sestry zo zpadnej europy a hlavne z USA sa uz nevedia dockat ako nas prijmu do svojej velkej spravodlivej rodiny. No akosi sme v tom pravicovom osiali pozabudli na to, ze v tej zapadnej europe tvorenej byvalimi kolonialnimi mocnostami vdacia za socialne vydobytky neunavnemu permanentnemu boju za svoje ludske prava, za spravodlive prerozdelovanie ziskov (nie len dlhov a strat). No a kedze sa s touto tupou vladou co je momentalne v parlamente cim dalej tym viac vzdalujeme vyspelej zapadnej spolocnosti...predpokladam, ze o par rokov sa aj ulice Slovenskych miest zaplnia ludmi ktory budu pozadovat dostojny zivot. A to je ULNE LEGITIMNE. Pretoze ziadny dobry kapitalista (Tomas Bata) im to sam od seba nikdy neda.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984