Smrť Usámu bin Ládina vo svetovej bezpečnosti nič nezmení

Vytvoril sa mýtus o al-Kajde ako globálnej teroristickej sieti a bin Ládinovi ako jej vodcovi. V potrebe boja s nimi sa zdôvodňuje posilňovanie bezpečnostného aparátu USA, aj ich úloha vodcu „slobodného“ sveta. Pritom viaceré kroky USA bezpečnosť destabilizovali – okrem vojny proti Afganistanu, Iraku a  Líbyi, ide o zvyšujúce sa výdavky na zbrojenie, rastúci obchod so zbraňami.
Počet zobrazení: 2060
Usama bin Ladin-foto rekonstrukcia-Purple Slog.jpg

Barack Obama na druhý deň po nástupe do funkcie bushovskú vojnu pretransformoval na špeciálne operácie v zahraničí. Dá sa teda povedať, že operácia na likvidáciu Usámu bin Ládina sa mu vydarila – viac ako vojny v Afganistane a Iraku, ktoré prinášajú USA, a v prípade Afganistanu už aj NATO, stále viac ťažkostí.
 


Pomstychtivá a brutálna spravodlivosť?

Zamyslime sa nad výrokmi typu, že spravodlivosti bolo učinené zadosť a svet pociťuje úľavu. Washingtonský tím Baracka Obamu si pripíše likvidáciu Usámu bin Ládina na zoznam ako jeden z mála svojich úspechov v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Spravodajské služby USA budú môcť toto zabitie označiť za dôkaz svojej prospešnosti či dokonca nenahraditeľnosti pre štát a budú môcť žiadať aj väčšie sumy zo štátneho rozpočtu. Neznamená to však, že takýto spôsob odstránenia nepriateľa je v súlade s medzinárodným právom, o morálno-politickej dimenzii konania už ani nehovoriac. Normy divokého západu spájené so sudcom Lynchom nie sú prijateľné pre riešenie problémov medzinárodnej bezpečnosti vo všeobecnosti, ale ani terorizmu zvlášť.

Pre obyvateľov USA môže byť dojemné, ako Barack Obama hovorí o naplnení spravodlivosti (zabudne dodať, že mimoriadne pomstychtivej a brutálnej). Ináč to však budú vnímať rodiny, ktorých členov zabili intervenčné vojská USA a NATO v Afganistane. V afganskej vojne podľa odhadov zahynulo v dôsledku činnosti interventov už vyše 8 000 osôb, čo je takmer trikrát viac, ako počet obetí 11. septembra 2001 v USA. Vojna v Iraku viedla k takej vlne terorizmu a k takým obetiam, aké jeho doterajšie dejiny nepoznali. Prečo zahynuli v podmienkach, ktoré vznikli po agresii USA, desaťtisíce nevinných Iračanov, pričom značnú časť z nich by bolo asi ťažko zaradiť medzi stúpencov Saddáma Husajna? Títo ľudia asi nebudú jasať nad smrťou Usámu bin Ládina tak ako obyvatelia USA, ktorí túto udalosť oslavovali, ako by išlo o víťazstvo v hokejovom či bejzbalovom zápase.

Britský ministerský predseda David Cameron sa zas nechal počuť, že pre svet je zabitie Usámu bin Ládina úľavou. Na túto frázu možno uviesť len smutný príklad Ruskej federácie, kde v špeciálnej akcii spravodajských služieb zlikvidovali vodcu čečenských teroristov Džochara Dudajeva (1996) a neskôr údajne aj Šamila Basajeva (2006), ale úľavu v terorizme to neprinieslo. Ruská federácia je dosiaľ jedným zo štátov najviac sužovaným terorizmom. A po roku 2001 v ňom zahynulo v dôsledku teroristických akcií oveľa viac ľudí ako vo všetkých štátoch NATO spolu.


Mýtus o al-Kajde a jej vodcovi

Prvou zásadnou otázkou je, či skutočne Usáma bin Ládin bol takou vplyvnou osobou, ako sa to prezentovalo v západných „mainstreamových“ médiách, ktoré sú často multiplikátormi ideí a metód bezpečnostnej politiky USA a NATO. A či rozpitvávanie toho, ako sa po jeho likvidácii zmení medzinárodná bezpečnosť, má nejaký zmysel. Už niekoľko rokov sa totiž považoval viac za virtuálnu ako reálne konajúcu osobu, ale západné média venovali udržiavaniu tohto symbolu nadmernú starostlivosť. Ak si pozrieme rôzne reportáže o tom, kde sa nachádzal bin Ládin, je veľmi ťažké si predstaviť, že by odtiaľ mohol účinne riadiť celosvetovú teroristickú sieť.

Podobne je otázne, či aj al-Kajdá predstavuje takú silu, ako sa to prezentuje. Značnú časť akcií, ktorá sa jej pripisuje, alebo ku ktorým sa ona samotná prihlásila, nemožno jednoznačne preukázať. Okolo každej konšpiratívnej organizácie sa objavuje vždy aj  množstvo dohadov, ktoré sa nedajú overiť. Aj táto organizácia našla výrazný priestor v zornom poli západných médií.

Existencia konkrétneho, „hmatateľného“ nepriateľa totiž dokáže vytvárať zvláštnu súdržnosť či v rámci štátu alebo aj spojenectiev. 11. september 2011 bol bezpochyby tragickou udalosťou, ale svet a jeho bezpečnosť zásadne nezmenil. Zmenil však pocit bohorovnej istoty USA o absencii nepriateľa, ktorý by ich dokázal vážne ohroziť. A tak sa vytvoril mýtus o al-Kajde ako globálnej teroristickej sieti a bin Ládinovi ako jej vodcovi. V potrebe boja s nimi sa zdôvodňuje nielen posilňovanie bezpečnostného aparátu USA, ale aj ich úloha vodcu „slobodného“ sveta, ktorý je zárukou jeho bezpečnosti. Pritom viaceré kroky USA od 11. septembra medzinárodnú bezpečnosť destabilizovali – nejde len o vojnu proti Afganistanu, Iraku a najnovšie aj Líbyi, ale aj ďalšie záležitosti, ako napríklad enormne sa zvyšujúce výdavky na zbrojenie, rastúci obchod so zbraňami, snaha vytvoriť nový systém protiraketovej obrany a pod.


Čo znamená špeciálna likvidačná operácia?

Symbol Usámu bin Ládina je však aj produktom bezohľadnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky USA, ktorá sa začala v čase, keď bol ich prezidentom Ronald Reagan a odvtedy sa niekedy viac, niekedy menej vyhrocovala. Paradoxnosť tejto politiky sa prejavuje aj v tom, že vzhľadom na svoj nevypočítateľný charakter môže zo spojencov vytvárať nepriateľov. Nevie sa, kto stál za informáciami, ktoré viedli k odhaleniu úkrytu Usámu bin Ládina. Môžeme však s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že pri ich získavaní zohrali veľkú úlohu peniaze pre ich dodávateľov. Nepriateľ môjho nepriateľa je v tradíciách zahraničnej a bezpečnostnej politiky USA mojím priateľom. Nie je však vylúčené, že neskôr sa môže stať aj mojím nepriateľom, lebo mu nebudem vychádzať v ústrety, nebudem ho podporovať...

Likvidačná operácia sa uskutočnila na území Pakistanu. V súvislosti s jej prísne utajovaným charakterom možno opäť len predpokladať, že pakistanská vláda o nej nebola informovaná. USA Pakistanu, ktorý bol desiatky rokov ich najvernejším spojencom v oblasti južnej Ázie (indického subkontinentu), prestali už dávnejšie dôverovať.

Najviac otázok sa však kladie v súvislosti s tým, čo to bude znamenať likvidácia Usámu bin Ládina pre medzinárodnú (svetovú) bezpečnosť? S istotou približujúcou sa k stopercentnej pravdepodobnosti možno povedať, že nič sa nezmení.

Strašenie špinavou jadrovou bombou v rukách al-Kajdy a jej použitím v Európe, sériou atentátov ako odvety za zabitie vodcu siete, vznikom nových teroristických skupín a podobne, sa neopiera o žiadne argumenty. Slúži predovšetkým na to, aby sa v podmienkach šírenia atmosféry strachu z terorizmu zo štátnych rozpočtov vytĺkli väčšie sumy pre bezpečnostné zložky a aby sa rozšírili ich právomoci.

Ba možno po čase samotné USA oľutujú, že si zničili symbol nepriateľa, ktorým mohli strašiť doma i v zahraničí. Ako každá mediálna téma po čase stratí príťažlivosť, tak aj tento „úspech“ prekryjú iné udalosti.


Mnohohlavá hydra alebo príčiny terorizmu

A tak môžeme k budúcnosti zaujať dve krajné stanoviská. Tešiť sa, že bol zlikvidovaný symbol terorizmu a jednoznačne podporovať USA v ich politike, ktorá má črty nezodpovednosti a nebezpečenstva voči ostatnému svetu (niekedy aj pre ich spojencov). Alebo sa obávať, že po tejto akcii sa medzinárodný terorizmus, najmä spojený s islamským fundamentalizmom, stane ešte krutejší a bezohľadnejší.

V bežnom, každodennom živote sa však vo svete nič zásadne a tobôž u nás na Slovensku nezmení. Svet sa terorizmu nezbaví tým, že sa budú zabíjať pohlavári organizácií či skupín. Ak sa medzinárodný terorizmus označuje niekedy za mnohohlavú hydru, tak odťatím jednej hlavy nezahynie. Jedinou cestou vykorenenia terorizmu je odstránenie jeho príčin, ktoré spočívajú v dlhodobo deformovanej distribúcii bohatstva a moci, čo je, žiaľ, spojené s niekoľkostoročnou svetovou dominanciou Západu a ním spojeného kapitalizmu. V záujme udržania svojho vplyvu hospodárske a politické elity využívali nielen vojenské, politické a ekonomické nástroje, ale roznecovali aj národnostnú a náboženskú nenávisť. Navyše pritom majú dvojaký meter. A tak sa v západných médiách stretneme s tým, že Kosovo a južný Sudán má právo na samostatnosť, ale Baskicko a Severné Írsko či Abcházsko a Južné Osetsko už nie, že proti vzbúrencom v Líbyi vládna moc nesmie zasiahnuť, ale v Kolumbii je boj s nimi podporovaný USA, do Bahrajnu idú s podporou USA (Západu) ozbrojené sily ďalších štátov Organizácie pre spoluprácu v Perzskom zálive, Izrael môže vlastniť jadrové zbrane, ale Irán nie atď...

 


* * *


Jeden z najväčších problémov však je otázka, čo vlastne je terorizmus. Možno dnes hovoriť o globálnom terorizme a či ho svojou politikou USA a neraz aj NATO vlastne nepodporujú? Ak by sa všetky štáty správali k dodržiavaniu noriem medzinárodného práva tak ako USA a ich ozbrojené sily a spravodajské služby, bezpečnostná situácia vo svete by sa rapídne zhoršila. V žiadnom prípade by sme preto nemali merať udalosti vo svetovej bezpečnosti len podľa etalónu USA.

Základnou úlohou je odstraňovať príčiny, ktoré vedú k chudobe, biede, hladu, násiliu, vojnám. A tieto nespočívajú v tých ľuďoch či skupinách, ktoré v týchto podmienkach žijú, ale predovšetkým v tých, ktorí svoje bohatstvo a moc využívajú na to, aby vo svete nielen udržiavali, ale aj prehlbovali sociálnu nerovnosť a s ňou spojené sociálnopatologické fenomény, čo sa dajú využívať na ovládanie sveta. A k tomu, žiaľ, prispievajú aj rôzne  špeciálne operácie ozbrojených zložiek superveľmocí, ktoré neriešia problémy, ale likvidujú nepriateľov, ktorí si vlastne sami vytvorili.

Autor je vysokoškolský pedagóg

Ilustračné foto: Purple Slog a Chris Short

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
03. máj 2011, 13:30
Ešte doplním D. Cameron povedal. Prarafrázujem: Som rád, že prezident Obama vydal tento rozkaz. Myslel tým, vojenský rozkaz najvyššej šarži americkej armády. Celý svet mu gratuloval a ČT sa postarala o najväčšie americké divadlo. tuším že hovorcu Nato, čo dosť dlho hovoril. ako je dobre, že sa im to podarilo urobiť tento zásah proti najväčšiemu teroristovi sveta. pričom mu bežali nad hlavou námietky českých divákov. aj takého tipu, že jeden sa mi veľmi páčil. parafrázujem znenie. tomuto môže uveriť iba človek čo má IQ pod 20. a ešte jeden, že toto je už hotový psychologický teror od Američanov. a český vojenský analytik v štúdiu ČT tŕpol strachom, že čo sa zase svet dozvie za "novinky". Viacerí v diskusii potláčali smiech ako sa len dalo. Ešteže sú Česi dobre vychovaní diplomati inak by sme tu už mali celé NATO aj z "dáždnikmi" nad hlavou.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
03. máj 2011, 14:13
su o tom iste pochybnosti ktorych je viac ako dost, napriklad: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=201204903251646&set=a.190015227703947.36656.190006124371524&type=1&ref=nf v kazdom pripade je faktom, ze uz dlhe roky neboli zverejnene ziadne original nahravky na ktorych by bolo mozne bin ladina nepochybne identifikovat. o smrti bin ladina otvorene hovorila zavrazdena pakistanska premierka Benazir Bhuttova, ktora povedala, ze bin ladina zabil Omar Saeed Sheikh, ten isty clovek, ktory poslal Muhhamadu Attovi 100 000 dollars cez pakistansku ISI... Sheikh pracoval nielen pre pakistansku ISI, ale jeden cas aj pre britsku MI5. samotna al-kajda bola zalozena v casoch invazie ZSSR do afghanistanu americanmi skrze ISI. aj ked to znie velmi konspirativne, nie je vylucene ze to vsetko je len hrou istych sluzieb... pan Skvrnda, este jednu poznamku, pozrite sa lepsie na tie cisla obeti v afghanistane a v iraku, v iraku tych priamych a nepriamych obeti okupacie su statisice, len vo falludzi ich boli desattisice ktore uvadzate ako konecny pocet pre cely irak. samozrejme, vacsinou nevinni civilisti. v afghanistane je ich tiez omnoho viac ako vami uvadzanych 8000...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
03. máj 2011, 15:05
Keď som si prečítal komentáre médií k tejto udalosti a vyjadrenia svetových lídrov, zrazu akoby som sa preniesol strojom času do stredoveku, jeho pomerne naivného sociálneho poznania. Na tomto vidieť hlbokú sociálnu zaostalosť kapitalizmu, najmä jeho sociálneho poznania. Aj tú úroveň, ktorú dosiahol v klasickom kapitalizme, dnes ako vedľajšia vývojová línia cieľavedome nahrádza pomerne primitívnou propagandistickou hantírkou. Ktorá stačí možno na oblbovanie ľudí, ale nie na vysvetlenie takejto udalosti........ Pripadá mi až detinsky naivné pri dnešných poznatkoch vyhlasovať, že smrťou jedného človeka sa stane svet bezpečnejší. A keby to nevyhlasovali aspoň významní ľudia. Predsa rozhodujúce je odstrániť pričiny terorizmu, nie zabiť zopár lídrov, to je až komické, ak tomu niekto verí.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2011, 15:13
Dnes som si prečítal článoček o tom, ako vedci v podstate urobili genetickou manipuláciou z vírusu robotníka, ktorý má strážiť správne utváranie sa nanotrubičiek na výrobu solárnych článkov. Na jednej strane obrovský pokrok vedy, hlavne v prírodovednej, fyzikálnej, chemickej, biochemickej oblasti, na druhej strane obrovské zaostávanie spoločenských vied. Táto schizofrénia vyplýva logicky z toho, že kapitalizmus po r. 1928 je len vedľajšou vývojovou líniou, slepou líniou, otvorene hovoriac o tom, že sa nemieni už nikam vyvíjať, a svoje zdroje preto orientuje, investuje čisto do spotrebnej oblasti, nie do spoločenského rozvoja....... Prejavuje sa tu aj fakt, že hlavnou funkciou kapitalizmu v oblasti poznania bol rozvoj prírodných vied. Naproti tomu funkciou socializmu bol aj rozvoj spoločenských vied. Návratom do kapitalizmu nutne spoločenské vedy upadli. A výsledkom sú aj takéto detinsky naivné vyhlásenia významných lídrov. Ale to len charakterizuje, ako civilizácia po r. 1989 upadla.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2011, 17:50
i smrti bin Ládina sú veľmi podivuhodné. A práve preto Američania potrebovali bin Ládina zabiť, aj jeho najbližších, nie ich postaviť civilizovane pred súd. Kde by mohli porozprávať pre nich nepríjemné veci. Že ich potrebovali zabiť, výrečne svedčí jedna vec. Hovorí sa totiž o zabitých všetkých dôležitých, ale prakticky zo streleckého hľadiska málo nebezpečných ľudí. Ale nikde som nečítal, žeby zomrel niektorý z jeho strážcov. Pritom sa uvádza, že jeho strážcovia spustili paľbu proti Američanom. Ale zabití neboli. Je potom zrejmé, že Američania boli dobre vybavení proti streľbe, zrejme vestami - a zrejme strážcov napriek streľbe zajali. A tento moment svedčí o tom, že podobne nemuseli zabiť ani bin Ládina, či jeho ženy, syna. Jednoducho ich potrebovali všetkých zabiť........ Ale zároveň otázniky vyvoláva rýchly barbarský pohreb, akoby chceli Američania niečo zakryť a nepripustiť otázky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
03. máj 2011, 18:08
tipujem ze tak do 14 dni pride nejaka siroko propagovana mainstreamova verzia toho vsetkeho, som zvedavy co vymyslia...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. máj 2011, 15:41
Toto vsetko co som pocul a videl je mi zle ,vidiet smrt v priamom prenose to musia mat amici hodne pokazeny zaludok.Nemozme sa cudovat ked pride odveta a ja si myslim ze pride.To len chory ludia sa divaju na smrt innych ludi.Kde su mimovladky ktory maju plne usta o obcianskych prav.Kolko utrpenia sposobili ci uz americky preziden alebo francuzky prezident ale aj dalsich ktory vnucuju svoju demokraciu do dalsich krajin a su zabijany ludia v mene demokracie.Mam uz dost rokov tak si pametam na rok 1968 ked prisla varsavska pohroma na Ceskoslovensko co sme vsetci na ten vstup hovorili ze je to okupacia,co si myslite co hovoria ludia v Avganistave,Iraku, Libyi ked ich napadlo NATO ja si myslim ze im hovoria okupanti a je mi to vseto a vsetkych luto prajem ludom dobrej vole pekny den.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
04. máj 2011, 16:06
Kuro my máme ludskoprávne zastúpenie jednou českou horlivou zástankyňou práv žien vo svte. kedysi sa zaúčala vraj u havla. a potom to už išlo samé od seba. vyjadrlia sa iba k moslomskému pohrebu. a iba poznamenala, že 40 dní trvá, kým oni pochovajú svojich blízkych podľa svojich náboženských tradícií. bož viete si prestavxť, keby sme museli čakať 40 dní na pochovanie mŕtvoly. ja nie, lebo to nemôže byť už asi ani normálne. kedysi nám vysvetľovali, že zato sa držalo 40 dní mŕtvi vonku teda nepochovaní. aby sa nestalo, že niekto bude pochovaní zaživa, ale to bolo ešte pred Kristom, ked nebola povolená pitva z náboženských predsudkov. a aj preto, že mnohí králi(pápeži) sveta boli "znesení" zo sveta rukou vraha respektíve boli zavraždení, otrávení a pod..začali vznešenými slovami... aby nebola poškodená dôstojnosť človeka a čo ja viem, že čo ešte. preto sa môžu Američania vyhovoriť už načokoľvek im sa vždy všetko prepečie. ale to neznamená, že odstránili zlo alebo vyriešili "mier" na zemi. neviem ktorý idiot povedal, že treba neustále bojovať. a preto všetky mimovládky vždy bojujú. ved tu máme aj "boj" pri rakovine. atd.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
04. máj 2011, 17:09
peknú sebareflexiu podal Chris Hedges v Blisty.cz. Len škoda, že odborné názory idú mimo záujmov vládnucej elity na Západe.
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
07. máj 2011, 22:12
autorovi by asi viac vyhovovalo keby sme konflikt s teroristami viedli na vlastnom ihrisku. presne takito ludia su dovodom, ze nasa zapadna civilizacia zomrie na krasu. na na svoj falosny pseudohumanizmus a multikulti naivne bluznenie. prajem mu dalsi prijemny zivot v sklenenej banke.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
07. máj 2011, 22:19
bin ladin je mrtvy. FAKT. ak by to nebola pravda, uz davno sa smeje a posiela spravy svetovym mediach aj na nezavisle linky na nete. ako vidno, zas niekde nasi konspirativni sudruhovia niekde urobili chybu. v zakladnych logickych fundamentoch. amici a aj kazdy clovek co tak trosku sa veci venuje vedel, ze bin ladin je dost tuhy korienok a nedovoli, aby ho zajali. lebo bol fanatik. a aj binladin bol natolko rozumny, ze vedel, ze najvacsia potupa by bola, ako by ho ukazovalil v televizii, ako mu nejaky medik striha bradu a prezera chrup. v jeho komplexe zomral kazdy kto zdvihol zbran, alebo bolo realne podozrenie, ze ma zbran. keby ste mali pravdu, zomrie kazdy do nohy vratane zajacov a sliepok. bin ladin je mrtvy. zmierte sa s tym. a aj jeho vlastni to priznali a slubuju odvetu. co teda riesit?

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984