Apatická spoločnosť je odkázaná na svojvôľu mocných

Nevýrazná spoločenská sféra je odrazom nášho slabého a ľahostajného Ja s ochabnutou vôľou, ktoré sa podobá skôr na živú mŕtvolu, než na bytosť, prekypujúcu životom. Mnohým ľuďom lezie na nervy to, čo sa  odohráva na politickej scéne, no ich reakcie sú väčšinou také, že sa pred ňou uzatvoria do civilnej ulity svojich súkromných príbytkov, v ktorej jedinej sú schopní nejakej akcie.
Počet zobrazení: 1519
dievca-apatia-detail-Dawn Ashley.jpg

Apatiu sprevádza hlboká nevšímavosť a letargia, ktorá je spôsobená prebytkom rôznych negatívnych informácií, ktoré sa striedajú čoraz rýchlejšie a pôsobia na nás v týchto veľkých množstvách ako jed. Res publica stráca vitalitu, veľké filozofické, politické alebo vojenské otázky vyvolávajú približne rovnakú nenútenú zvedavosť, ako akákoľvek drobná udalosť. Pre kapitalizmus je ľahostajnosť ideálnou živnou pôdou pre rôzne ekonomické a sociálne experimenty, ktoré sa stretávajú len s minimálnym odporom občanov.

Táto prázdnota, plná ľahostajnosti, však nemá nič spoločného s pasívnym nihilizmom a jeho pochmúrnou záľubou vo všeobecnej márnosti. Nietzscheho „radostná“ zvesť mŕtveho Boha naberá na obrátkach. Veľké idey a ciele sa strácajú a nám je to jedno. Vládne presýtenie,  preinformovanosť a izolácia. V čase, keď je osobná autentickosť nahrádzaná informáciami, sa konzumácia jógy, psychoanalýzy, Zumby, zenu a podobných metód stáva novým obžerstvom.
 


Ako živé mŕtvoly

Žijeme sami pre seba, nestaráme sa o svoje tradície, ani o tých, ktorí prídu po nás. Vytvárame si existenciálne vákuum, ktoré sa stáva symptómom a symbolom našej modernej doby. Maslow ho charakterizoval ako „metapatológiu“, ktorá  vzniká vtedy, keď nie sú dlhodobo uspokojované naše meta-potreby, teda potreby sebarealizácie a sebapresiahnutia. Nastáva odcudzenie, strata zmyslu, apatia, únava, pocity márnosti a napokon aj strata viery vo vyššie hodnoty. Potreby identity, vzťahu, či transcendencie nie sú samostatnými prvkami nášho bytia. Sú navzájom od seba neodlúčiteľné a mali by byť uspokojované, v ideálnom prípade harmonicky.

V skutočnosti je však niektorá z týchto potrieb inferiórna, kým iná zase dokonalejšie naplnená. Ak je niektorá zo základných existenciálnych potrieb sústavnejšie neuspokojovaná, môžu nastať patologické zmeny. Spôsob ich napĺňania je zároveň aj kritériom sociálneho a psychologického zdravia. Pocit vnútornej vyprahnutosti a prázdnoty však presakuje stále do vyšších vrstiev Maslowovej pyramídy potrieb. Od fyziologických, cez potreby bezpečia, uznania až k potrebe sebarealizácie. Jednoducho povedané: dnes už si nevystačíme len s chlebom a vodou, ale radi si prikúpime nejaký ten ezoterický, či iný kurz, najnovší druh iPodu, alebo dovolenku okolo sveta.

Ešte aj priestor vzájomnej ľudskej rivality postupne nahrádza akýsi neutrálny vzťah, kde je ten druhý zbavený významu a už nie je ani sokom či nepriateľom, ale je to niekto, kto je  nám úplne ľahostajný, bytosť bez podstaty, podobne, ako sú napríklad postavy H. Hesseho. Tie sa bez hlbšej motivácie zaujímajú o veci, ktoré sú aktuálne v móde a ktoré sa rýchlo striedajú. Nevýrazná spoločenská sféra je potom už len odrazom nášho slabého a ľahostajného Ja s ochabnutou vôľou, ktoré sa podobá skôr na živú mŕtvolu, než na bytosť, prekypujúcu životom. Apatická spoločnosť bez prejavenej vlastnej vôle je následne odkázaná len na svojvôľu tých mocných. Byť zodpovedný znamená uvedomiť si, že naše konanie má aj nejaké následky. Aké následky bude mať však naše nekonanie? Až pokiaľ budeme posúvať svoje vlastné hranice nečinnosti?


Pasívne bábky v rukách režimu

Aby sme dokázali vidieť farbu, potrebujeme správny kontrast. Na základe kontrastu uvidíme vždy niečo iné. Je iné, keď je biela na čiernom pozadí a úplne inak už pôsobí na žltom. Podobný princíp platí aj v živote. Nachádza sa všade, kam sa pozrieme. Aby sme pochopili svetlo, potrebujeme poznať aj tmu. Potrebujeme si odžiť utrpenie, aby sme si potom vážili šťastie. No dokedy ešte vydržíme fungovať len v jednom póle?

Mnohým ľuďom lezie na nervy to, čo sa  odohráva na politickej scéne, no ich reakcie sú väčšinou také, že sa pred ňou uzatvoria do civilnej ulity svojich súkromných príbytkov, v ktorej jedinej sú schopní nejakej akcie. Z istého uhla pohľadu je takýto pasívny postoj samozrejme pochopiteľný, no akonáhle mu pridelíme iné pozadie, tak sa problém ukáže v inom svetle. Ak vychádzame z toho, že politika je len zrkadlom celej našej spoločnosti, tak všadeprítomná apatia a nevôľa nás napokon dostihnú aj v bezpečnom úkryte našich vlastných domovov. Očakávame vonkajšiu revolúciu, ale pokiaľ sa neodohrá najskôr v našom vlastnom vnútri a nebude mať podobu revolúcie osobnej zodpovednosti, nikdy sa naozaj nič nezmení. Musí nás to zasiahnuť, musíme sami pocítiť ako veľmi deštruktívni dokážeme byť, lebo pokiaľ sa nad svojou vlastnou deštruktivitou nezdesíme, budeme ju vidieť iba mimo seba.

Návrat k obsahu a zmyslu vedie aj cez zrieknutie sa „omamných látok“, ktoré ponúka hlavne svet médií, ktorý neustále atakuje naše vedomie aj svedomie pôsobením rôznych informácií, ktoré utlmujú a trivializujú myslenie aj vôľou. Dnes už človek nemá hľadať seba ani svoje miesto vo svete či v spoločnosti, už nemá rozlišovať medzi dobrom a zlom, už nemá hľadať pravdu o sebe a o svete, už nemá hľadať a tvoriť nejaké hodnoty, už má byť len pasívnou bábkou v rukách systému.


Dobrovoľná ignorancia

Celý ten slaboduchý vietor sa zlieva do jedinej výzvy: zabudnite na predkov, nespomínajte, zahoďte svedomie a pamätajte len na prospech a zisk. Situáciu dnešného človeka pekne vystihol aj J. Pauer: “Človek, táto marioneta vo fraške demokracie, náchylný k akejkoľvek sugescii, môže  si vyberať medzi „svojimi“ kandidátmi, môže si písať a schvaľovať zákony, a ani nepostrehne, že je pripravený akceptovať autokraciu, ktorú žiadny zákon neobmedzí. Ani zákon hlavy, ani „zákon“ srdca...“ Máme stále viac zákonov, ale čoraz menej práva a spravodlivosti. Manipulatívne zaobchádzame s hodnotami, čo vedie k ich zvráteniu. Komunikujeme síce rýchlosťou blesku, no strácame svoju minulosť.

Neochota klásť si niektoré životné otázky môže byť aj druhom psychologickej obrany. Veď keď sa nebudme na nič pýtať, keď nebudeme premýšľať a budeme aj naďalej zhypnotizovane hltať všetko, čo nám svet ponúka, tak si budeme aj naďalej namýšľať, že žiadnu zmenu vlastne nepotrebujeme. Lenže nie sme zodpovední len za to, čo robíme, ale sme zodpovední aj za to, čo neurobíme...Kam až nás môže táto dobrovoľná ignorancia dostať?

Ilustračné foto: Dawn Ashley

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
21. apríl 2011, 13:13
Tragické na tom člámku je jeho pravdivosť
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
21. apríl 2011, 14:21
Je to presne tak. Pritom temer každý vie, že sa niekde stala chyba. Vytratila sa solidarita, empatia a súcit. Honba za hmot- nými vecami nám zatemnila rozum a naše srdcia sa stali tvrdšími. A hoci intuitívne cítime, že ľudské šťastie je skryté v medzi- ľudských vzťahoch a nie v množstve vecí, nič proti tomu nerobíme. Ale to by bolo treba zmeniť spoločenský systém. Za taký, kde by zla- tým teľaťom nebol zisk za každú cenu. V ktorom by človek človeku prestal byť vlkom. No na to treba veľa odvahy, sily aj obetí. Mám ale strach, že na to sme príliš pohodlní a zbabelí.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
21. apríl 2011, 15:00
to nie je o pohodlnosti ani o odvahe. naučili sme sa prisluhovať kapitalizmu oveľa skôr a to už v 80 rokoch 20 stočia. bol tu tolerovaný takzvaní čierny trh na všetko - a takto nám bolo dávkované všetko neviditeľnou rukou trhu. Nemáme tu nič ani zákony neplatia pre všetkých rovnako. máme tu rovných a rovnejších a spravodlivých medzi ešte spravodlivými. Nič tu nefunguje už 20 rokov. toto sa asi nedá napraviť - to že sme tu mali Mečiara a jeho kamarátov pričom si nik ani nevšimol takú maličkosť, že sas je taká istá strana. a minister kultúry kedysi moderátor bol aj na svadbe Majského dcéry. vraj ona nemôže za to, že otec mal niečo rozrobené vo svoj prospech. ved čo mu môžeme vyčítať. jeho deti sú vyštudované. jeho druhá žena tiež vyštudovala a bola dlho v mečiarovmom tíme. a dalo by sa dlho rozoberať ale načo.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
21. apríl 2011, 17:12
je to výsledok nášho strachu ozvať sa a niečo riešiť. Každý je v podstate vazalom svojich účtov za byt, auto, TV, telefón, školu, kurzy, dovolenky atď. Je to tak nastavené, kto riskuje, že zníži životnú úroveň sebe i rodine a nič nevyrieši ? Celá spoločnosť potrebuje byť viac správne informovaná, ale u nás mnoho ľudí nerozumie ekonomickým a právnickým veciam, zásadám, pravidlám a ľahko ich presvedčia všelijakí oblbovači. Ľudia mnohokrát tlieskajú politikom, ktorí im pília konár pod nohami. Ale verím, že postupne sa všetko napraví.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
22. apríl 2011, 21:37
Klamu nas politici,i cirkevnici.Klamu nas lavi i pravi.Klamu nas o minulosti ,klamu o pritomnosti i buducnosti.Ak by si narod povedal: Vzdy ked okolo mna prejde niektory z tychto klamarov odplujem si.Mnohi by sa utopili v slinach.Ten co bol prvy medzi klamarmi sa nam najnovsie vysmieva zo Skalice.Trochu od ruky .Ale za odplutie by rozhodne stal.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
24. apríl 2011, 12:52
Načo tá skepsa, lebo vždy boli vagabundi a vždy boli slušní ľudia. Asi patrím medzi tých druhých. Asi-čo na to moje okolie, že.A preto netreba žiadnu skepsu. Život ide ďalej-dnes je Veľkonočná nedeľa-ako bola po stáročia a po stáročia.Tí slušní veriaci idú do kostola a riešia si život ako veriaci. Ateisti si to tiež riešia po svojom.A sú tú iní-vagabundi, podvodníci a sebci. BOLI aj v 14. storočí aj v 20 storočí a sú aj teraz.A politici sú takí ako my-občania. Ani lepší ani horší-ktorí ako.A ja volím od tak roku 1970-a voliť budem. Len raz som sa nezúčastnil referenda-len raz. Doteraz som bol na každej voľbe. A prečo nie-je to len otázka chcenia. A, JA CHCEM. A čo je tak jedno volebné obdobie-čo. Je to možno 20-tina môjho života.A vždy po každých volbách a po iných mojich rozhodnutiah mám v sebe nádej. NEMUSI JU MAŤ KAŽDÝ. Každý si vyberá sám.Lebo aj v 80 rokoch minulého života som žil-vychoval som deti a teraz pomáham s vnúčatami-A SOM V POHODE.Prežil som aj socializmus a prežijem aj kapitalizmus-lebo taký je život. A DNES SI POZRIEM MOŽNO PARÁDNY HOKEJ.A nie som otrokom ničoho a nikoho-vyberám si sám-kultúru,okolie a spôsob života.A VŽDY SA TO DALO a DÁ.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. apríl 2011, 15:41
skeptici sú treba ak by nebolo skeptikov - mali by sme tu iba tých - čo prikyvujú všetkému. neboli by filozofi - ani jeden by sa nemal o čom oprieť. každý skeptik kladie otázky. ak sa prestanú ludia pýtať - prečo - nebudú myslieť. myslienka je prenesená do slova. a slovo bolo na počiatku sveta. čo bolo skôr sliepka alebo vajce? vraj vajce bolo prvé - hovoria optimisti. skeptici nevedia odpovedať po pravde, lebo by museli poprieť svoju skepsu.ku skeptikom partia aj nihilisti tí majú jasno vo všetkom vraj všetko je v rukách božích a nemajú víziu. nepotrebujú ju, lebo boha berú ako autoritu. autorita je ich otec a to im stačí - nerešpektujú svojich biologických rodičov, lebo rodičia sú nepotrební - stačí im boh a hlásajú nezmysli v podobe náboženských dogiem. vyhovuje im to, lebo všetko pokladajú za dielo božie - ak sa narodí choré dieťa nechajú to na boha - tak ako napríklad aj vegáni tí sú schopní ich aj trýzniť v mene svojich predstáv. alebo napríklad jehovisti tí zakazujú prijať cudziu krv - vraj je nečistá a skazená. radšej nechajú zomrieť svojho blízkeho neposkytnú mu žiadnu útechu ani žiadnu liečbu im vraj netreba ( Už mám pocit, že aj minister zdravotníctva Uhliarik je asi jehovista) držia sa svojho hesla - boh to tak chce a hotovo. nepotrebujú inú odpoveď - načo aj takto to je ľahšie. keby niečo môže za to všetko boh. a preto sa tak darí tretiemu sektoru na svete, lebo žijú so skepsou - skepsa je v biológii hniloba za živa (Otrava krvi)iba stačí, že sa prizerajú chorým. modlia sa k bohu a ak sa niekto vylieči povedia - je to zázrak. ich lekári sa opierajú o výhrady svedomia a neposkytnú prvú pomoc, vraj nemusia, lebo ich svedomie sa môže prizerať na trápenie a bolesť človeka. dokonca sa radi pozerajú na trpiace deti. a ked sa to tak vezme z psychologického hľadiska sú takmer masochisti(vid Filipíny a ich opus dei bičovanie -filipinaky - Gréci takto volajú slúžky respektíve tých - čo sú menej súci robiť inú prácu. skoro ako my Slováci- aj my sme iba takí obyčajní filipanky pre celý západný vyspelý svet a urobili to z nás Mečiar. Mikoš, Dzurinda, Radičová, Sulík, A český prezident Václav Klaus ten toho má veľa na svedomí ale... ) Pričom celý tretí sektor sa zakladá na masochizme a utrpení a na dôvažok ničím sa od seba nelíšia veriaci a ateisti. iba v tom , že ateista je vraj humanista a humanita je vraj ich remeslo a humánne sa dá viesť aj vojnu. pričom paradoxne pápež Benedik XVI sa nepozastavil na tom, že je vojna vo svete a vedú ju vždy tí bohatí a vždy sa zabíja aj v mene boha. a vôbec nepovedal nič čo sa týka zemetrasenia v Japonsku. nepovedal, lebo JE vlastní bohatý súkromník a bohatý podnikateľ tak to vraj môže byť ako útecha pre trpiacich v Japonsku, lebo humanista môže povedať, že všetko je humánne len nech je to humánne - teda máme sa prizerať ako humánne zomierajú ludia. a humanista bol aj dalajláma a tiež Havel a Havel je zadobre s našou Radičovou a... a preto Lipšič tak rád používa slovo že slušní ludia a sluší je iba on - a ešte pravicová vláda ostatní sú neslušní a takto sa to točí ako guľa na nohe otroka.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. apríl 2011, 16:12
a ešte som zabudla, že japonská Toyota má spoločného vlastníka s JE Fukušima. a autá Toyota na tých sa zasa vozia rebeli v Líbyi. a dalej si to môžete sami dať do súladu - kto pomáha zastaviť pohromu JE fukušima. no predsa Američania a Francúzi a ich francúzština je ako doma v celom arabskom svete ich kolónie sú pod ich záštitou a preto nik nevie kto - s kým - a prečo. a na dôvažok americký prezident Obama( nositeľ nobelovej ceny za mier) vraj demokrat sa zas prihliada ako sa vedie vojna v mene demokracie, pričom už aj americkí republikáni pomáhajú rebelom, lebo je to aj v ich záujme. pričom sa v USA šetrí a odskákalo si to už aj NASA a ich výskum vo vesmíre, ale to Američanom ešte nedošlo, lebo vojna je v mene demokracie a je humánna. to aby nik nemohol povedať, že ropa je artikel, ktorý sa dobre predáva na burze.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
24. apríl 2011, 20:26
a už ma štvú aj židia majú svoj sviatok,že týždeň Pesachu rok 5771 nisanu po hebrejsky Nisan je aj názov auta, ale to je jedno. lebo podľa ich kalendára nám zas nesedí majský kalendár. a ten nám hovorí, že koniec sveta bude v roku 2012. len Májovia nevedeli, že židia majú svoj kalendár a nášho Ježiša Krista nám vraj ukrižovali židia podľa rímskeho práva. a Rimania sa klaňali slnku a slnko je hviezda. a katolíci majú v rímskom koloseu krížovú cestu. krížom nás vraj navštevuje Boh. Boh sa pozerá a skúša nás v trpezlivosti(ako aj naša pravicová vláda a ich novinári) v tej bol master zas trpezlivý Job. ten vydržal všetko mohli na ňom aj muchy s..sadať. Poliaci a Slováci už majú sochu Ježiša Krista kráľa a meria 33 metrov - ako mal Ježiš rokov pri posledom vydýchnutí. väčšiu sprostosť sa ani nedá nikde vidieť iba na katolíckom území a to je v Brazílii, Poľku a na Slovensku. Ježiš už musí mať dosť toho márnivého myslenia, ale veriaci sa radi kochajú veľkoleposťou monumentu. aj čínsky filozof Konfucius sa ani nenazdal a už sa čínsky komunisti radi pochvália jeho učeným, ktoré hovorí o autorite a hierarchii k úcte rodičom a úcte k starším. iba s tou výnimkou, že to znamená pre všetkých, že nie dôchodok má platiť štát, ale o starých a chorých sa má postarať rodina. teda lepšie povedané ťažký kapitalistický systém vládnutia. ale to čínskym komunistom nevadí, lebo to je aj ich filozofia, že rodina má všetko platiť a tí čo nemajú deti majú smolu. ale štátna kasa sa nemá prečo starať tá iba inkasuje. Konfucius ale nemohol tušiť, že čínsky kalendár sa trafí do židovského kalendára. iba pár maličkostí ich delí ale to nevadí. lebo židia majú zas kuchyňu bez kvasu a tá je vynikajúca pre bezlepových alebo cukrovkárov. to znamená, že židia prvý prišli na to, ako treba držať diétu a ich lekári majú zásadu, že pomôžu, ale nikdy nie zadarmo. preto platíme za opravu zubov tak veľa peňazí, lebo židovský zubári sú síce kvalitný ale, že akí sú drahí ako...- ani poisťovne im nestačia platiť za ich výkony. pričom sa hovorí, že židovskí lekári sú najlepší, ale nepoznajú mierku na peniaze(oni za to nemôžu to Sumeri vraj vymysli peniaze a ešte náš Samo vládca Slovanov, ale to je zas iba odhad historikov), lebo peniaze sú zas iba prostriedok na kupovanie a uplácanie. ale peniaze už nemajú hodnotu povedali tí z MMF a vraj je treba nazhromažďovať zlato. Zlato môže byť aj zubárske, ale nemýľte sa 24 karátové zlato je mäkké a paradoxne nemá takú tvrdosť ako má len 14 či 18 karátové zlato. a zlato si ukrývali do zubnej protézy, že kdyby neco. aby vraj mali na život na zemi a svojich mŕtvych nepochovávajú v obleku ako katolíci, lebo sa hovorí, že ako si na svet prišiel tak máš z neho aj odísť. to znamená, že nahý - pre istotu v rubáši z lanovej plachty ušitý tak ako ich stvoril Boh. a sme doma aj naši Slováci sa odievalo do ľanového(inak konope siate- ľudovo maryška) odevu. a vyšívali si svoje rody. a naše staré matere vyvárali makovicový odvar svojim deťom, aby lepšie spali, kým robili na poli. a spalo sa im dobre, lebo makovica je ópium, ale psst, nikomu to nevravte, lebo nám zakážu aj makové koláče a nepovedzte to v Holandsku, lebo by ich šľak trafil, že ako oni museli bojovať zato, aby mali povolené predávať šiši huby. to nepoznajú naše staré pohanské zvyky to majú z toho, že ich námorníci blúdili po mori. keby boli v SR nemuseli takto vymýšľať zákon o narkotikách. a ten rok(nisanu) 5771 znamená podľa biblii, že šesťtisíc rokov je písané, že sa začalo platiť chlebom medzi ľudmi. chlieb má podľa archeológov už šesťtisíc rokov a už nepotrvá dlho a budeme znova platiť chlebom. lebo chlieb bude vzácnejší ako peniaze. chýba už len 229 rokov do konca sveta respektíve do pádu peňazí, ale kým bude chlieb budú aj ludia a to nám mohli už dávno povedať. najmä tým by sa uľavilo čo sa tak boja roku 2012.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. apríl 2011, 10:09
Vagabundi boli síce vždy, ale ak prekročili svoje medze a príliš tlačili totalitnou mocou, vždy proti nim vznikal efektívny odpor,michal.
Teraz však zažíva najmä naša slovenská spoločnosť bolestivý šok z toho, že po páde socializmu nenastal raj ako bolo sľubované, ale po vyše dvadsiatich rokoch sa k moci dostali ešte horší a oveľa mocnejší a zvrátenejší vagabundi (vôbec tým nemyslím oficiálnu vládu a parlament- to sú len ich sluhovia), ktorí dokážu ovládaním médií manipulovať mysľami ľudí, vedia si kúpiť verejnú mienku ( to, čo bolo kedysi považované za zvrátené je dnes uznávané, správanie sa, ktoré bolo považované za nemorálne je dnes "módne" a definované ako úspešné) a ovládajú ekonomiku i spoločenské inštitúcie.
Iste, aj v minulosti to tak bolo, michal, Tvoj optimizmus z toho pramení, lenže vždy tu bola generačná pamäť ľudí, dnes sa generácie medzi sebou odcudzili, starcom neveria ich päťdesiatročné "deti", tým už nerozumejú ich tridsaťroční "synovia a dcéry" a tých zas neposlúchajú ich desaťročné decká, žijúce si už svoj mikrosvet tv-filmov a pc-hier mimo reality.
Viete, fašistická totalitná moc aplikovaná nemeckou správou nad podnikmi a ekonomikou, nemeckým zapojením slovenskej armády do vojny na Ukrajine či inde, posielaním spoluobčanov na smrť iba pre inú národnosť, zvrátenou ideológiou "nadčloveka", tá vyvolávala ten odpor, ktorý bol vyjadrený v Slovenskom národnom povstaní všetkými politickými silami slovenskej spoločnosti.
A to napriek tomu, že v kinách (vtedy masmediálnemu pôsobeniu podobnému na úrovni doby ako sú dnes tv-médiá) ukazovali večne víťaziaceho ríšskeho vojaka, usmiate šťastné tváre rodín v ríšskej domovine i úspechy nemeckej (rozumejte - ríšskej, aby som neurážal súčasný nemecký národ) vedy a techniky.

Dnes nám médiá zobrali akosi vieru v budúcnosť,pozrite sa na ostatný článok tu na webe slova, ako ťažko sa hľadá perspektíva do budúcnosti:
Ešte aj vynikajúce dielo polemizujúce s ideológmi globálneho kapitalizmu propaguje web nového slova tak tragickou otázkou o konci histórie, že človek "by skočil najradšej z okna" a vôbec nekorešponduje s obsahom knihy.

Ergo, máš dosť pravdy,michal, chyba je niekde v nás, položili sme sa...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. apríl 2011, 18:11
Peter Zajac-Vanka-ináč sme sa stretli na City Univerzity Ba ešte na Mudroňovej niekedy tak v r. 1997-ja ako študujúci....A teraz k téme-som taký reálny optimista.Na Nemcoch, Japoncoch a Rusoch je vidieť že sa poučili z druhej svetovej vojny-Mali obrovské straty a tak sú opatrní-neverím, že by sa v budúcnosti zúčastnili nejakých svetových vojnových dobrodružstiev. Ešte musia dostať na frak USA a bude svet tými troma uveslovaný.Ak nebude také celosvetové dobrodružstvo ako druhá vojna-pôjde to, ťažko ale pôjde.A preto som reálny optimista.A demokracia bude fungovať aj s chybami-národy pochopili-socializmus ako nádej más po vojne v roku 1945 - sa neosvedčil.Ale platili a budú platiť všeobecné civilizačné kritéria ako slušnosť, solidarita,čestnosť a podobné hodnoty. A tieto civilizačné a možno pre niekoho kresťanské hodnoty v boji nad primitívnym kapitalistickým rabovaním hodnôt asi zvíťazia.Veď aj inkvizícia prehrala, prehral aj fašizmus, aj nacizmus a prehral na celej čiare aj komunizmus Marxa a Lenina a ich niektorých primitívnych vykladačov aj TU.Vyberal som si VŽDY A VŽDY-vtedy aj teraz.Čítal som aj Válka, aj Novomeského, aj Ajjtmatova, aj Thákura, aj Keynsa, aj Kissingera, pozeral som aj Felliniho aj Bondarčuka,ale nepozerám seriál Tisíc a jedna noc-ani neviem čo to je. Nie som IN-ale nevadí.Aj TERAZ SA DÁ VYBRAŤ-kam človek patrí, čo pozerá a ako sa správa.A aby som mohol spolurozhodovať-idem do každej volby ktorú mám umožnenú.Ale na druhej strane-položila sa tak ľavicová elita-kde prosím napríklad píše ľavicová intektuálna elita-KDE JE, NESPÍ NIEKDE, MÁLO JU POČUŤ. Prečo je len inlektuálna pravica taká výbojná a arogantná.prečo, prečo.Prečo sa intelektuálna ľavica nazastane takého Smeru, prečo.Pravica nedá dopustiť z ideologického hľadiska na prešľapy takej Radičovej...viď relácia Hríba v STV-a priame masírovanie mozgov pravicovými hlúposťami,neslané a nematné reakcie novinárov a redakcií všetkých periodík a staníc na prešľapy Radičovcov.Je len toto katastrofa-a to nečinnosť ľavicovej elity.Ale ako optimista reálny-verím, že ľudia im už nazreli pod pokrierku moci.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. apríl 2011, 00:18
to ma teší, Michal, pozitívny prístup k svetu sme si predsa i tam na CUB osvojili.
Naši anglickí učitelia nás predsa k tomu viedli:
Ozrejmiť si, nad čím mám kontrolu a čo dokážem zmeniť, tak to sa zmeniť snažím.
Ozrejmiť si, na čo mám vplyv a na to vplývať.
Preskúmať, čo je mimo môjho vplyvu a vyrovnať sa s tým, že ak to nezmením, ak to neovplyvním, tak to prijmem ako fakt.
A ak sme obaja boli "naočkovaní" učiť sa ďalej celoživotne, tak vieme, že človek dokáže svojim životom kráčať pozitívne naladený a vytvárať hodnoty práve preto, lebo si vytvorí proaktívny prístup - na rozdiel od reaktívneho prístupu, ktorý je charakterizovaný vždy len reakciou na niečo, čo sa už odohralo alebo odohráva.
Byť krok vpredu.

Naša spoločenská apatia vychádza skutočne teraz zo šoku, že po 21 rokoch od prevratu (nepomôžem si, s odstupom času a po vyčistení javov majetkového prevratu a politických i morálnych zmien mi iný pojem nepasuje k Novembru 1989) sa nachádzame celkovo ako spoločnosť i ekonomika v horšom stave než vo východiskovej situácii v roku 1990.
A mnohí iba reagujú, správajú sa reaktívne, teda podliehajú apatii.
Díky, Michal, za chvíľu filozofického zamyslenia sa.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984