Vládne podvody s odvodmi

Najvyšší zisk čistých príjmov si pripíšu milionári – podľa vládneho dokumentu vyše 10 a pol € navyše by každý mesiac mali dostať ľudia, ktorých hrubý príjem už dnes presahuje 3000 €! Naopak najnižší prínos z nových odvodov budú mať ľudia s príjmom začínajúcim iba tesne nad minimálnou mzdou a končiacim tesne nad priemernou mzdou, ktorí získajú len 2,70 € mesačne oproti terajšku!
Počet zobrazení: 2280
peniaze-euro-500-detail-1suisse.jpg

Až pohľad do samotného dokumentu vysvetľuje, prečo vláda tak systematicky vyvoláva konflikt medzi zamestnancami a samostatne zárobkovo činnými osobami , z ktorých sa najviac hovorí o živnostníkoch. Je to asi jediná šanca, aby si zamestnanci nevšimli, že ani pre nich jej táto „reforma“ zďaleka tká výhodná, ako to prezentujú ministri a premiérka.

Pravdepodobne je to výsledok chaosu a obrovských vnútrokoaličných rozporov, ktoré prípravu „reformy“ sprevádzajú. Každý deň je na jej koncepte niečo nové, takmer nič nezostalo z pôvodných predstáv, „reforma“ nebude rozpočtovo neutrálna a bude mať negatívne dopady na mnohé skupiny pracujúcich. Vyzerá to tak, akoby sa napokon určilo nejaké požadované výsledné číslo a tomu sa prispôsobili jednotlivé odvodové sadzby. Jedinou axiómou je zavedenie superhrubej mzdy a starostlivosť o milionárov.
 


Milionári získajú najviac

Najväčším šokom sú oficiálne prepočty dopadov „reformy“ na príjmy zamestnancov. Od začiatku debát sa najmä ministri Mihál a Mikloš usilujú nastoliť dojem, že musia poriadne zaťažiť odvodmi a novými daňami živnostníkov, lebo tí sa majú oproti zamestnancom nespravodlivo dobre. Z oboch mužov sa navonok stali najväčší obhajcovia zamestnancov, že by sme aj odbory mohli zrušiť. Ešte nikdy pravicoví politici neprejavili takú starosť o to, aby sa na zamestnancoch nepáchala krivda. Dokonca prvýkrát z úst pravicových politikov zazneli slová o špekulatívnych živnostníkoch, či „dohodároch“ na úkor riadnych zamestnaneckých pomerov. Zrazu objavili škodlivosť toho, čo pred štyrmi rokmi, pri novele Zákonníka práce, sami obhajovali a za čo nabrýzgali na ministerku Tomanovú, z ktorej urobili najväčšieho nepriateľa živnostníkov.

Zo spravodlivosti pre zamestnancov však v skutočnosti nezostalo takmer nič, je to len veľká demagogická hra na odpútanie pozornosti. Najvyšší zisk čistých príjmov si pripíšu „čistí“ milionári – podľa vládneho dokumentu vyše 10 a pol € navyše by každý mesiac mali dostať ľudia, ktorých hrubý príjem už dnes presahuje 3000 €! Naopak najnižší prínos z nových odvodov budú mať ľudia s príjmom začínajúcim iba tesne nad minimálnou mzdou a končiacim tesne nad priemernou mzdou, ktorí získajú len 2,70 € mesačne oproti terajšku! Pritom do tej prvej skupiny spadá 23 000 ľudí, ale v druhej je ich vyše milióna. Dokonca aj najhoršie zarábajúci – pod 328 € za mesiac – si polepšia o niečo menej, než najväčší milionári – 10,3 €.

Hoci to znie neuveriteľne, jedna skupina zamestnancov na novom systéme ešte aj stratí. Nie, žeby to títo ľudia neprežili (pri mesačnom hrubom príjme od 2684 do 3055 € prídu o vyše 7 a pol eura), ale vyzerá to arogantne, keďže bohatší od nich si naopak polepšia, a ešte k tomu najviac. Pritom minister Mihál obhajoval vyše 10 a pol eura pre milionárov tým, že im to tak vyšlo percentuálne a v pomere k ich platu to je aj tak bagateľ. Zaujímavé, že pri horšie zarábajúcich už tieto pomery neplatili.


Živnostníci a „dohodári“ - obete, nie špekulanti

Najväčšími obeťami „reformy“ majú byť živnostníci. Hlavným argumentom je, že majú nespravodlivé paušálne výdavky, ktorými si umelo znižujú dane a odvody. Ivanovi Miklošovi pri tejto rétorike vôbec neprekáža, že pred necelými desiatimi rokmi to bol práve on, kto živnostníkom sľuboval rozšírenie možností pre uplatňovanie paušálnych výdavkov. Dôvodom bolo najmä povzbudenie nezamestnaných, aby nečakali len na pracovné miesta, ktoré im ponúknu úrady práce, ale sami sa pustili do podnikania. V tom čase bola nezamestnanosť  rovnako vysoká ako dnes a paušálne výdavky mali odstrániť obavy začínajúcich podnikateľov z náročnej administratívy. Dnes vládni poslanci naopak tvrdia, že viac administratívy (najmä účtovníckej) je pozitívom, lebo to dá prácu ďalším ľuďom. Asi najlepšie tiež živnostníkom.

Podobne majú dopadnúť ľudia pracujúci na dohodu. Hoci na prvý pohľad to vyzerá na prekvapujúci súlad medzi pravicovou vládou a odborármi (tí dlhodobo bojujú proti nízkym odvodom živnostníkov a proti existencii dohôd ako takých), skutočnosť je úplne iná. Treba si presne všimnúť ten zásadný rozdiel: odborári (a sociálni demokrati) hovoria o živnostníkoch a „dohodároch“ z donútenia, vládna pravica o špekulantoch, ktorí radšej robia na živnosť či dohodu, lebo platia štátu menej ako zamestnanci.

Obe strany hovoria o zneužívaní, lenže zatiaľ čo odborári upozorňujú na zneužívanie zo strany firiem, Mikloš s Mihálom robia zločincov z radových občanov. V skutočnosti pritom bežní ľudia neuprednostňujú živnosti či dohody z vlastnej vôle. Áno, keď už musia robiť takto, usilujú sa aspoň maximalizovať čistý zisk, ale z vlastnej vôle by radšej prijali zamestnanecké výhody a vzdali sa nízkych odvodov. Nikto z nich nie je nadšený, že nemá právo na dovolenku, na ochranné a pracovné pomôcky, ošatenie, stravu, práceneschopnosť. Títo ľudia sú živnostníkmi a „dohodármi“, lebo ich „zamestnávateľ“ im nedal na výber – ponúkol im prácu, nie riadne pracovné miesto. A ešte im vysvetlil, aká je to pre nich výhoda, lebo ušetria na daniach a odvodoch.

Áno, nájdu sa medzi živnostníkmi a „dohodármi“ aj skutoční špekulanti, ale tých je menšina. Zvyšnej väčšine ostanú po „reforme“ len oči pre plač – zamestnanecký pomer im zrazu nikto neponúkne a oni okrem zamestnaneckých výhod prídu aj o peniaze a ešte si budú musieť najímať niekoho na všetku tú administratívu. Zneužívaniu živností a dohôd na obchádzanie pracovného pomeru zabráni iba jasná definícia v Zákonníku práce. A tvrdé postihy za jeho nedodržiavanie.


Premiérka nehanebne klame

Odvodová „reforma“ bude mať aj pozitíva. Lenže ide o technicko-organizačné záležitosti (zjednotenie výberu daní a odvodov, zjednotenie vymeriavacích základov, zrušenie fondového hospodárenia Sociálnej poisťovne), ktoré možno urobiť jednoducho a rýchlo bez ďalších zmien, ako to rozbehla Ficova vláda. Zvyšok je neoliberálna demagógia, ktorej vrcholom je suprehrubá mzda. A cieľom pomôcť výlučne najlepšie zarábajúcim, čo dosvedčuje i mlčanie o zvýšení odvodových stropov.

Radičovej kabinet pripravuje ďalší kolosálny volebný podvod. „Nebudeme zvyšovať dane,“ povedala premiérka 3. mája 2010 a od volieb sa dane zvyšujú ako na bežiacom páse. Odvodovú „reformu“ sprevádza nehanebná demagogická kampaň, ktorá má proti sebe postaviť slabo zarábajúcich zamestnancov a slabo zarábajúcich živnostníkov. Lenže aká je to spravodlivosť, ak živnostník s príjmom 900 € mesačne má platiť viac daní a odvodov a zamestnanec s príjmom 3500 € má ušetriť takmer 11 €? Ak má byť daňové a odvodové zaťaženie spravodlivé, nech zaťažuje ľudí podľa toho, koľko zarábajú, nie podľa toho, akú formu má ich pracovný pomer.

Na pôde Ekonomickej univerzity včera premiérka Radičová vyhlásila: „Všetky ekonomické opatrenia, ktoré vláda plánuje v tomto volebnom období urobiť, môžu spolu zabezpečiť, aby sa kvalita života na Slovensku zlepšila a aby to nebola len krátkodobá ilúzia.“ Berúc do úvahy navrhované zmeny v Zákonníku práce a návrh daňovo-odvodovej reformy, šéfka kabinetu buď tieto návrhy nečítala, alebo nemá ani šajnu o reálnom živote. Alebo jednoducho nehanebne klame. Ktorá z možností je podľa vás správna?

Autor je podpredseda Výboru NR SR pre sociálne záležitosti (Smer-SD).


V piatok čítajte voľné pokračovanie o superhrubej mzde a odvodových stropoch, ktoré nespravodlivo zvýhodňujú milionárov

 

TL: Obludnosť „reformy“ dokazujú aj Sulíkove prepočty

Predseda parlamentu a SaS Richard Sulík nedokáže udržať priam detinskú radosť z toho, že je zasa o krôčik bližšie k vysnívanému tzv. odvodovému bonusu. Ani sa netají, že to ho na celej odvodovej „reforme“ teší najviac, čím dokazuje, že tu vlastne ani o nič iné nejde. To, že na to doplatia milióny poctivo pracujúcich ľudí s nižšími, priemernými, či veľmi nízkymi príjmami je mu zjavne jedno. Hlavne, že malý Riško dostane svoju hračičku. Na úkor ostatných.

O svoju radosť z tejto „reformy“ sa teda podelil aj na svojom blogu. V článku ponúka aj ešte podrobnejšie prepočty, než aké obsahuje vládny materiál. Zdroj týchto prepočtov síce neuvádza, ale predpokladajme, že predseda parlamentu nesedí po nociach za počítačom a nerobí prácu namiesto úradníkov ministerstva financií. Tabuľka obsahuje dopady odvodovej „reformy“ na ľudí podľa výšky ich dnešného hrubého príjmu, pričom príjmy rozdeľuje po každej stovke eur (400, 500, 600...).

Neviem, čo chcel týmto „básnik povedať“, ale uvádzané čísla ešte viac dokresľujú obludnosť reformy, ktorá výrazne nahráva ľuďom s vysokými príjmami na úkor ľudí s nízkymi. Rozdiel medzi najnižším a najvyšším mesačným „ziskom“ je až 28 €.

Rovných 30 € mesačne navyše oproti dnešku získa v novom systéme zamestnanec s hrubým príjmom 3100 € (ročný príjem 37200 €, čo je vyše milión 120 tisíc korún!), ale iba 2 € mesačne získa ten, kto zarába 500 €. Ak vás bavia percentá, tak ten chudobnejší má plat vo výške 16% mzdy toho boháča a jeho zvýšenie čistého príjmu predstavuje dokonca len 6% zo zvýšenia príjmu milionára. Inými slovami, odvodová reforma ešte prehĺbi rozdiely v ich príjmoch.

Človek s platom 400 € získa po „reforme“ 9 €, človek s príjmom 3000 € si polepší o 28 €. Ten najhoršie zarábajúci (300 €) získa na zmene v odvodoch 20 €, ale to je ešte stále menej, než človek so mzdou 3200 € (získa 27 €), alebo so mzdou 2900 € (získa 25 €), či so mzdou 3300 € (získa 23 €), nehovoriac o vyššie uvedených príkladoch.

Richard Sulík sa navyše úporne usiluje dokázať, že ani živnostníci na tom nie sú tak zle, ako sa to zdá. Neváhal sa pritom uchýliť k neuveriteľnému podvodu – časť sociálnych odvodov jednoducho „škrtol“ a to, čo ľudia platia na dôchodkové investovanie (II. pilier) označil za ich príjem, akoby si to odkladali na vlastný bankový účet a mali tie peniaze okamžite a kedykoľvek k dispozícii. Úplne pritom ignoruje fakt, že niektorí (najmä starší) živnostníci v II. pilieri vôbec nie sú, ale ani to, že vyplatenie týchto peňazí práve terajšia vláda nechce garantovať. Naozaj zúfalí podvod, úbohá manipulácia s faktami, ktorá dáva presný obraz o úrovni Sulíkovej argumentácie.

Ilustračné foto: 1suisse, jaimebisbal a EPP

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
13. apríl 2011, 16:05
Kedže sa našim multimilionárom znova vychádza v ústrety našou našou vládou a tá je tu iba pre milionárov a ešte pre tých čo robia pre sorošovcov. Tak som sa rozhodla, že sa opýtam Braňa. Nech sa zasa on opýta v parlamente našich mudrcov z Bratislavy. Náš štát urobil všetko preto, aby som sa tu už necítila ako doma a preto svoje telo po mojej smrti -zanechám zahraničnému výskumu na liečivá na moje priame želenia a moju vlastnú vôlu - najlepšie tým z Británie, lebo žiaľbohu, náš výskum liečiv nemá dosť peňazí ani na základný výskum, tak preto v predstihu takto urobím službu zahraničiu. Stačí mi iba to, že moje deti nebudú mať starosť, že kam ma majú pochovať a všetko čo s tým súvisí. Británia, nech mi na oslavu urobí kar a moje deti nech sú pozvané do Británie na kar - tam majú fajnovejšie oslavy ako my tu doma. A dalej našim zdravotníkom odkazujem, že ak príde k zástave môjho srdca - nech neobnovujú resuscitáciu - nemám záujem nechať sa oživovať v tomto štáte, žeby náhodou Uhliarikovi nechýbali peniaze v zdravotnom ministerstve a nech nechajú moju dušu v pokoji odísť na onen svet. Všetky moje malé pozemky - ak ich už zas ktosi neukradol bez môjho vedomia - tie môžu moje deti predať jedine milionárom z Británie. Ak sa opováži tento štát vyvlastniť moje pozemky na nejaké svoje účely čo i len jeden meter štvorcový tak dúfam, že sa nájde dobrý právnik - čo im v tom zabráni - hoci aj právnik zahraničný je ich dosť a dokážu dobre hájiť záujmy svojich klientov. To je len pre ten prípad, žeby náš štát mal tú drzosť si ešte vôbec niečo odo mňa pýtať. A ked príde na sčítanie ľudu na Slovenku. Dobrovoľne sa prihlásim k českej alebo anglickej štátnej príslušnosti a národnosť - som celý život mala slovenskú, ale už dosť - čo je veľa - to je veľa. Náš štát urobil všetko preto, aby som sa musela za slovenskú národnosť hanbiť a postarali sa o to títo noví vojnoví štváči v našej vlasti. Národnosť si ešte vyberiem podľa nálady. (A ešte mojim deťom hovorím, že nech ich nenapadne niečo - niekomu prenajať ani ornú pôdu nie - to v žiadnom prípade - to by asi zas zneužili starí Madari a to by neprichádzalo do úvahy ani žartom nie.) Toto je všetko moje opatrenie, ktoré som musela urobiť práve preto, že neverím našej vláde ani jediné jedno slovo - nedá sa veriť novinárom a taja aj japonské údaje ohľadne Fukušimy. Napísala som o tom, ale niekto nechce, aby bola napísaná pravda - tak nech to zostane už navždy zahalené do rúška tajomstva, ved tá pravda vypláva na povrch už behom pár dní. Tak nech sa deje - čo sa deje - všetko je už iba v rukách božích - nič iné tu na Slovensku nemáme. A to nie je naša chyba, že musíme orodovať u samotného Boha o pomoc. Takže sa ešte zo slušnosti poďakujem našej vláde za jej služby nám občanom. Urobili už všetko čo mohli urobiť - najmä v tejto oblasti - takzvanú eutanáziu pre starých a chorých. Iba ich prosím pri eutanázii nešetrite peniazmi dajte si záležať -nech je to rýchle a bez bolesti - toľko sa hádam ešte nájde v mešci u Uhliarika ak nie - tak nech pomôžu nadácie, ved ich majú všetky herečky aj missky - tak nech na nás nešporia pri eutanázii. Potom už budete mať SR iba pre seba a pre svojich protežovaných investorov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
13. apríl 2011, 20:18
A ešte chcem Braňa poprosiť, že nech sa poďakuje najme za mňa nadácii od Šimečka, lebo ich Laco už dokázal úžasnú vec, rýchlo našiel za nás Slovákov náhradu. máme tu už Vietnamcov, tak nech im len zdravie slúži, ked sa im tu tak páči. najmä nech minister vnútra preverí ich odber elektriny pri pestovaní maryšky. hádam má meracie zariadenie ešte funkčné tak nech premerajú elektriku a budeme mať príležitosť konečne zistiť, že kto najviac odoberá elektrického prúdu a takto pekne spozoruje niekoho čo nemá čo iné na robote. Že naozaj sa nadácie snažia už nahradiť nás čo sme tu mali ešte miesto?, ale už nemáme nič my občania SR - tak nadácia nech sa ide vypchať, aby sme sa mali ísť komu pokloniť za ich veľkorysú pomoc najmä nám občanom, lebo naše školstvo má dosť peňazí na nový jazyk tak to znamená, že platenie v školstve slúži nie nám, ale čo by nie, ved sme tak bohatá krajina pre prisťahovalcov, že náš štátny rozpočet už utiahne úplne všetko. tak sa potom ani nečudujem, že nie sú peniaze, ked by nadácia čosi priliala do spoločného rozpočtu - to by sa nám hned lepšie dýchalo. jáj, zabudla som - my nie sme hodní ich pozornosti. ako som len mohla zabudnúť ja sprostá - to som už mala vedieť, že my nemáme na nič nárok to by sme museli byť iného vierovyznania. tak takto sa to robí - tomu sa hovorí flexibilita a ja že - čo to furt hovoria o flexibilite. tak je to myslené - čím flexibilnejší - tým sprostejší. A takto to bude najlepšie - sprostí sme už aj tak - a Laco nám to iba dovolil s jeho láskavosť rýchlejšie pochopiť. takže ďakujem za jeho takú láskavú starostlivosť, ale ja nie som vietnamka - tak si môžem ísť podľa nadácie a ich regule - iba pre istotu - trnúť nohou.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
13. apríl 2011, 23:45
Výborne píšete, Braňo, nedajte sa odradiť, treba to stále argumentovať a odhaľovať.
Ľudia bežne nechápu a nevedia, ako sa tvorí hospodársky výsledok vo firmách. Stále sa omieľa o odvodových povinnostiach zamestnancov a zamestnávateľov a úplne sa v argumentácii vlády obchádza, koľko peňazí by mali platiť firmy, koľko vlastne "utopia" firmy v nákladoch, ktoré nie vždy predstavujú ďalšie investovanie do produktivity a produkcie a koľko odvedú - vlastne často neodvedú pod rôznymi zámienkami a hlavne v prípade zahraničných firiem pod "stimulačnými podmienkami" do štátneho rozpočtu ako dane a koľko by odviedli, ak by sme mali štandardné daňové podmienky aké sú v iných krajinách EU ako v Nemecku, Francúzsku, Británii, Rakúsku.

A toto je hlavný problém:
Naša vláda by vôbec nemusela nikomu zvyšovať odvody a brať peniaze z prijmov, stačilo by, ak by korektne a podľa európskych štandardov prinútila korporácie platiť dane a banky vlastne tiež podobne ako v iných krajinách.
Správne píšete, "je to len veľká demagogická hra na odpútanie pozornosti."
Daňová povinnosť na európskej úrovni v jedinej korporácii by kľudne vykompenzovala nutnosť šklbať celý živnostenský stav , či študentov, alebo dohodárov. Lenže títo ľudia o tom NEVEDIA.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
14. apríl 2011, 12:21
mate tam chybu: "zúfalí podvod"
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
14. apríl 2011, 12:34
bože, Lukas - čo by som ja dala za vašu opravu gramatiky - tak to robte na tejto stránke po mne je vždy čo opravovať. to bude mať roboty, ked začnete moje príspevky opravovať od gramatických chýb, že aj nadčasy vám budú málo - na opravu mojich textov, ale kto chce nech opravuje - a kto chce nech - uvažuje a rozmýšľa a možno zistí čo je väčšia chyba v tomto štáte ako je naša gramatika.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
18. apríl 2011, 18:17
Aká že reforma?
Máte pravdu Braňo, treba to stále verejnosti objasňovať.
Veď od chvíle, keď nová vláda zabrzdila všetky verejné rozvojové programy ako "antifico-program" a nepodaril sa jej lusknutím Figeľovho prstu získať stopnuté peniaze z Eurofondov určených na vedu-vzdelávanie-iné vejerné aktivity, odvteda má vláda už len jediný problém:
Odkiaľ získať peniaze aspoň na to, aby mohla vláda fungovať.
Štátny rozpočet je už i tak v háji a ak by sme dnes mali plniť rozpočtové kritériá Maastrichtu pre vstup do eurozóny, boli by sme na smiech, našťastie ani ostatní ich teraz príliš nedokážu plniť.
V tejto mizérii vládu napadlo jediné - vyžmýkať z obyvateľstva, zo zamestnancov i živnostníkov čo sa len dá, kedže sa obáva, že ak siahne na investorov a banky, tí ju odvolajú...
A tak sa "reformuje". Zúfalo a hlúpo.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. apríl 2011, 09:03
aka reforma ved to je pusta loz a klamstvo co slubovali vsetci z vladneho zlepenca--nebudemeeee zvisovat dane,dane sa zvisuju,nebudemeee privatizovat,privatizuje sanebudemeee okradat stat,stat sa okrada,nebudemeee dosadzovat neschopakov do trafik,neschopaci maju trafiky,nebudemeee dvihat dph,dph sa zdvihla,nebudem donekonecna pisat o tom ako nasa vlada s nami robi pokus omyl ved to su sami diletanti.tuto krajinu mozu viest radsej stredoskolaci a bude nas to stat zlomok z toho co ma neschopna vlada dnes.ved co si pomislite o takej premierky ked klame az sa prasi,rano nieco prehlasi a na vecer to nie je pravda a z usmevom povie ze zmenila nazor,pani premierka meni nazory ako ja ponozky.media a novinari si ju hickaju lebo medved ona moze klamat a podvadzat jej to prepacia lebo je inna.pozrime sa dookola vsade su nastrceny ludia z mimovladiek a hojkaju si na vybornych platoch a vladnu slovensku.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
23. apríl 2011, 17:29
ako to je s tymi "cistimi" milionarmi. cca 45% ide z prijmu dole. drviva vacsina z nich su kvalifikovani zamestnanci, ziadni kapitalisti. tito zamestnanci makali na sebe, teraz makaju hoc aj desat hodin denne a casto nepoznaju vikendy. 10% zamestnancov naplna fondy socialnej poistovne na 50%. naopak, dolnych 50% zamestnancov dava do socialnej poistovne len 10%. zvysnych 40% prijmov dava strednych 40%. to len na ilustraciu toho, ze nasi emotivne naladeni diskuteri skacu na hru, ktoru podsuvaju ini - ze ti "cisti" milionari su tie svine kapitalisticke. OMYL. ide o ludi, ktori su kvalifikovani zamestnanci, maju zodpovednost, makaju tolko, kolko sa inym nesniva. poznam ludi co si odkrutia osem hodin v praci a padla, o pol hodinu uz maju v ruke druhy poharik s kamosmi v krcmicke. a poznam ludi, ktori makaju, studuju v jendomkuse (su zamestnania kde celozivotne vzdelavanie je nevyhnutnostou - lekari, pravnici), makaju viac a dlhsie, maju vycsiu zopovednost a potom ich este niekto v clanku opluje a dalsi mu kvituju. len chcem pripomenut, ze sa tu uspesne predsuva nahradny ciel. miesto skutocnych kapitalistov, ktori maju pod palcom myto, dialnice, zimak s hotelom a neheliportom, slovnaft, mlyny atd, sa tu na pranier hadzu kvalifikovani zamestnanci. tito kvalifikovani zamestnanci nemaju najmansiu sancu "optimalizovat" si danovy zaklad, ako to robia tito kapitalisti, alebo zivnostnici. ale pssst, o tych kapitalistoch neradno hovorit, lebo to su ti, ktori zivia take bandy, za aku kope aj pan autor. ved hlas podobny jeho sefovi sam povedal, ze vlastnou hlavou zohnal sto milionov. mate dojem, ze ten hlas podobny jeho sefovi to zarobil, zdanil, alebo vyhral v lote? nie, vratilo sa to pri vymennom kurze, na jachte v monaku, pri myte,pri rekonstrukcii zimaku v BA, na dilaniciach atd. teda - zamestnancov, najma tych kvalifikovanych, nechajte na pokoji. oni si tie svoje platy zasluzia. a ked chcete kydat na kapitalostov, tak nebudte taki hlupi a neukazujte prstom na zamestnancov :D
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
23. apríl 2011, 17:32
a este neico som zabudol napisat. tito kapitalisti maju velmi casto oficialne minimalne platy. ved naco by im boli platy, ked sumajitelmi firiem a mozu uzivat vsetko, co je napisane na firmu. jedne moj znamy sa raz rozculoval, ze mu v banke nedali uver na auto - chcel dat synovi za maturitu auto a nech si ho syn splaca, ale ked v banke videli jeho danove priznanie, nedostal ani vindru, darmo sa ohanal, ze ma tolko firiem, vilu pri briatislave, pat aut, a zije luxusnym zivotom. vsetko na firmy napisane, on je oficialne zobrak. a teraz si to dajte do suvisu s tym uzasnym navrhom nasho exJamesa Bonda, ktory chcel pokuty davat arogantnym majitelom luxusnych aut podla ich prijmu :D

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984