FOTO: Miesto, kde sa zastavil čas - Vlkolínec

Možno by bolo lepšie začať klasickým "kde bolo, tam bolo"… Nemáme veľa kultúrnych pamiatok svetového významu. Jednou z toho mála je horská, pôvodne roľnícko-pastierska osada Vlkolínec. Svojim charakterom je to pravá slovenská, liptovská dedinka. Ku podivu je ešte stále celoročne obývaná.
Počet zobrazení: 3798
Vlkolinec_prx.jpg

V súčasnosti má 29 obyvateľov v 18 domoch z celkového počtu 55 domov. Neobývané domy sú využívané hlavne na chalupárčenie. Celá paráda leží v nadmorskej výške  718 m.n.m., pod vrchom Sidorovo. Jedna z povestí hovorí, že názov obce je odvodený od výskytu vlkov v tejto oblasti. Ak ste sa náhodou ocitli v Ružomberku, vo Veľkej Fatre, alebo v západnej časti Nízkych Tatier a nenapadá vás žiaden tip na výlet, vyberte sa práve do Vlkolínca.  Je v ňom síce trochu chladno a veterno, ale to sa v tomto období bežne stáva. Ak ste prírodne a historicky založení, ak máte radi neopakovateľné výhľady a voľné stráne, určite budete odchádzať z tejto rozprávkovej krajinky s pocitom tichého úžasu.

Do Vlkolínca sa dostanete veľmi jednoducho. V Ružomberku stačí zamieriť smerom na Donovaly a za časťou Biely Potok zbadáte na pravej strane cesty motel Vlčí dvor. Hneď za ním zabočíte do prava a potom už iba stačí sledovať šípky, až sa po úzkej ceste do kopca dopracujete na parkovisko, ktoré je hneď pod dedinkou. Pešo sa z Bieleho Potoka dostanete po žltej turistickej značke. Do Vlkolínca sa môžete dostať aj z veľkofatranských kopcov, cestu ľahko nájdete podľa turistickej mapy. My sme tam prišli autom zo smeru Banská Bystrica, platí rovnaké navigačné pravidlo ako pri ceste z Ružomberka, len ho použijete v opačnom smere, čiže pri moteli Vlčí dvor treba odbočiť vľavo a potom už len sledovať navigačné tabule. Cesta je na slovenské pomery vyznačená celkom dobre.

Vlkolínec nás privítal takmer božským kľudom. Keďže bol piatok v mimo sezóne, tak sme si ho užili ešte bez davu turistov, čo bolo naozaj výborné. Vchod do obce strážia jeho drevení obyvatelia.







 

Pokračovali sme po ceste smerom hore. Drevených chalúp v pastelových farbách sa pod vrchom Sidorovo zachovalo 55. Bolo by ich viac, ale jedna tretina vyhorela počas druhej svetovej vojny. Domy sú takmer rozprávkové, novodobé stavby sa medzi ne našťastie nestihli votrieť.



 

Veľmi sa mi páčila pôvodná autentická atmosféra. Okolo domčekov nie je položená dlažba, pôsobí to jednoducho a prirodzene.





 

Jednou z hlavných pamiatok je aj dvojpodlažná zrubová zvonica z roku 1770.





 

Hlavná ulička. Trocha nám na nej kazili dojem zaparkované autá, ktoré patrili zrejme domácim, keďže do Vlkolínca je autom vstup zakázaný.









 

Výhľady na okolité stráne boli naozaj očarujúce.



 

Sidorovo v plnej paráde.

 

Vlkolínec z nadhľadu.





 

Cesta okolo dedinky končí tam, kde začala…



 

Ak raz pôjdete z Ružomberka smerom na Donovaly, alebo z Banskej Bystrice smerom do Ružomberka, zastavte sa tam. Neoľutujete. Vlkolínec sa určite oplatí navštíviť. Priemerný čas prehliadky trvá cca pol hodinku, zdatnejší turisti, ktorým ide o niečo iné a nie o to, aby sa naozaj kochali jeho krásou, to stihnú obehnúť aj za 15 minút. Nás si však Vlkolínec získal na dlhšie. Strávili sme v ňom a v jeho okolí cez 3 hodiny a ešte stále sme nemali dosť…Vyhnal nás až studený vietor, ktorý sa nám prehryzával doslova pod kožu. Plánujeme sa tam ešte vrátiť. V lone krásnej prírody Liptova, je to určite zmysluplne strávený čas.

Foto (c) Zuzana Mokráňová

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
29. marec 2011, 12:04
Na Slovensku máme takýchto pamiatok a prírodných krás požehnane. Len ich vedieť udržiavať, spropagovať, Slovensko by prakticky mohlo žiť hlavne z turistického ruchu, udržiavajúc malebnú, čistú krajinu. Len nepodliehať spotrebnému ošiaľu a spotrebnej, neproduktívnej morálke, ktorá má za následok zvýšené množstvá odpadu, ktorý sa hromadí všadiaľ, popri cestách, v lesoch, v mestách, pri kúpaliskách.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. marec 2011, 13:07
Nič nepropagovať, nič tam nestavať, len pekne udržiavať. Načo je pekné miesto, keď je tam 300 dní v roku 1000 ľudí. :)
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. marec 2011, 15:14
a ja by som to podporil, ale ekonomika nepustí. Jedine, že budete toto miesto udržiavať dobrovoľne, bezplatne:-). Z niečoho tam ľudia jednak musia žiť a udržiavať aj drevenice v pôvodnom stave je tiež nákladné. Ak nebudú žiť z turizmu, tak budú musieť pásť ovečky (veľký výber možností vyberať si zamestnanie tam ťažko bude) a budovy tomu podriadiť. Ak to má udržiavať štát, alebo obec, región, tiež to treba z niečoho zaplariť. A len samoúčelne vynakladať zdroje pre to, aby to bola pekná obec pre obec, asi nepôjde.......... Poznám podobnú peknú, 9 km dlhú dedinku Osturňa na Pieninách. Niet tam zamestnania, dedina sa vyľudnila, niet z čoho udržiavať pôvodný stav dreveníc, aj keď sa snažia. Bez toho, že tam zavíta aj nejaký ten turista, posedí si pri obede, pive, vínku, kúpi nejaké predmety, zaplatí za ubytovanie, iné služby, nie sú ani podiely z daní pre obec, zamestnanie pre domácich.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984