Bezletová zóna? Bezbranní civilisti? Občianska vojna!

Proti tankom, samopalom, guľometom či granátom dokázali „bezbranní civilisti“ udržať obsadené mestá iba palicami, prípadne puškami či pištoľami a dlažobnými kockami? Informácie o civilistoch stojacich proti vojakom boli predpokladom pre akciu BR OSN. Ak by bolo jasné, že v Líbyi sa začala občianska vojna, BR OSN by rozhodnutie namierené proti jednej z bojujúcich strán neprijala.
Počet zobrazení: 2231
Tomahawk-USS-vojenska lod-strela-Libya-vojna-Charles      McCain.jpg

Pri pohľade na aktuálne udalosti v Líbyi mám pocit déjà vu. Domnievam sa, že Kaddáfiho režim nebol demokratický podľa žiadnych prijateľných kritérií. Dokonca začínam mať pocit, že sa dosť podobal na náš systém spred roka 1989. Strata politickej slobody „výmenou“ za veľkorysé sociálne vymoženosti. Ešte aj vývoj vzťahov Kaddáfiho Líbye so Západom sa podobá na vývoj vzťahov amerického a sovietskeho bloku: najskôr otvorené nepriateľstvo, boj s prejavmi terorizmu, ktorý prešiel cez ústupky k vzájomnému rešpektu, ba i spolupráci. (Aj keď okolnosti a preto aj dôvody boli rozdielne.)

To však v tejto chvíli nepovažujem za kľúčové. Za kľúčové pre nás považujem to, čo sa momentálne odohráva v tejto severoafrickej krajine. Slovenská republika je totiž členskou krajinou Európskej únie, a hoci nie sme ani silní, ani vplyvní,  predsa sa nás aspoň formálne pýtajú na náš postoj. Severná Afrika je pritom jednou z dôležitých oblastí, o ktorú – ako o svojho suseda – prejavuje EÚ osobitnú pozornosť, čo sa prejavu v tzv. Južnom partnerstve.


Rozdiel oproti Tunisku a Egyptu

Už pred týždňom ma zarazilo, keď som si uvedomil, že pri slovách o bezbranných líbyjských civilistoch sa v televíznom spravodajstve objavili vždy zábery na mužov so samopalmi a guľometmi, opásaných pásmi s nábojmi. Nešlo mi tiež do hlavy, ako je možné, že si Kaddáfiho armáda nedokáže okamžite poradiť so vzbúrencami, ak ide o civilistov. Dnes je jasné, že vo chvíli, keď povstalci získali kontrolu nad niekoľkými mestami a dokonca ustanovili vzbúreneckú vládu, nemohlo ísť len o bezbranných civilistov, ak na nich naozaj so striedavými, či pomalými úspechmi útočila armáda. Vari máme uveriť tomu, že proti tankom, samopalom, guľometom či granátom dokázali vzbúrenci udržať obsadené mestá iba palicami, prípadne puškami či pištoľami a dlažobnými kockami?

 


Samozrejme, šírenie informácií o civilistoch stojacich proti dobre vyzbrojeným a organizovaným vojakom bolo najdôležitejším predpokladom pre akciu Bezpečnostnej rady OSN. Ak by bolo od začiatku jasné, že v Líbyi sa začala občianska vojna, v ktorej sa proti regulárnej armáde postavili ozbrojení povstalci s cieľom zvrhnúť terajšiu vládu, BR OSN by rozhodnutie o bezletovej zóne (v podstate namierené proti jednej z bojujúcich strán) neprijala. OSN, ale aj EÚ, či NATO vojensky nezasahujú do vnútroštátnych ozbrojených konfliktov. A ak aj nastúpia medzinárodné vojenské zbory (tzv. peacemaking), nezasahujú do bojov v prospech jednej zo znepriatelených strán. Ich cieľom je iba zastaviť vojnu a podľa ďalšieho vývoja udržiavať mierový stav (tzv. peacekeeping), aby sa vytvorili podmienky na politické riešenie konfliktu.

Takže veľa dní bola svetová verejnosť „masírovaná“ správami o akejsi demokratickej revolúcii v Líbyi, podobnej tomu, čo sa predtým udialo v Tunisku a v Egypte. Práve pre tú podobnosť museli aj proti Kaddáfimu stáť civilisti, ako sme to videli v ďalších dvoch afrických krajinách. Lenže vyzerá to tak, že v Líbyi sa takýto civilisti nenašli. Už aj na tomto webe boli zverejnené články, ktoré upozornili, že v Tunisku a v Egypte nešlo ani tak o demokratizáciu, ako o vzburu proti hladu, biede, zlým sociálnym podmienkam, ktoré sa zhoršili najmä v súvislosti s prudkým rastom svetových cien potravín. Zdá sa, že v Líbyi takéto dôvody na revoltu neboli. Plukovník Kaddáfi si podporu režimu kupoval vďaka rozprávkovým ziskom z predaja ropy a zemného plynu. Ľuďom sa z tohto hľadiska nežije zle – majú relatívne vysoké a stabilné príjmy, základné životné potreby sú zadarmo, alebo sú veľmi lacné, mnohé tovary v obchodoch cenovo bez problémov dostupné pre väčšinu ľudí. A nárast svetových cien komodít – aj nerastného bohatstva Líbye – mu vlastne umožňoval túto politiku ešte prehlbovať.


Otvorená účasť Západu na občianskej vojne

Popri zavádzaniu z bojujúcimi „civilistami“ je druhým problémom bezletová zóna nad krajinou. Vlastne od prvého momentu začali bojové lietadlá západných krajín útočiť aj na pozemné ciele. Teda také, ktoré nesúvisia s armádnym letectvom Líbye, ani protileteckou obranou krajiny. Pritom počiatočné váhanie so zavedením bezletovej zóny bolo vysvetľované práve nevyhnutnosťou vyradiť letectvo a protileteckú obranu Kaddáfiho armády. Je pritom zarážajúce, že BR OSN okamžite nezasadla, aby neupozornila na prekračovanie mandátu vyplývajúceho z jej rezolúcie. Aj Čína a Rusko sa obmedzili na individuálne diplomatické vyhlásenia.

Počas uplynulého víkendu sa situácia radikálne obrátila. Médiá už úplne prestali používať slovo civilisti. Ani na bezletovú zónu sa už nikto „nehrá“. Médiá otvorene informujú – bez akéhokoľvek pozastavenia sa nad tým – o podpore povstalcov zo strany „spojencov“, o postupe povstalcov za podpory a vďaka podpore „spojencov“, hoci „len“ zo vzduchu, lebo na územie Líbye nevstúpili žiadni cudzí vojaci (teda s výnimkou žoldnierov v Kaddáfiho službách, ako nezabudli zdôrazniť v Slovenskom rozhlase). Západné armády sa už ani netvária, že udržiavajú bezletovú zónu – otvorene vstúpili do občianskej vojny v Líbyi na strane povstalcov.

Otvorene, ale nie legitímne. Chcem povedať, že by som bol schopný rešpektovať legitímne rozhodnutie medzinárodného spoločenstva o vstupe medzinárodných síl do tejto občianskej vojny. Avšak to, čo sa teraz deje legitímne nie je. Obávam sa, že ide o porušenie medzinárodného práva a na jeho „čele“ stoja kľúčové krajiny Európskej únie. Tí istí politici, ktorí roky legitimizovali Kaddáfiho režim a spolupracovali s ním ho teraz chcú otvorene vojensky zlikvidovať.


Vážne dopady na EÚ

Fosílne palivá hrajú v tejto vojne nepochybne dôležitú úlohu. Obchod s nimi bol za Kaddáfiho bezproblémový, preto si myslím, že Západ nemal dôvod odstrániť plukovníka. Ak sa niekomu neprestalo páčiť, že rast ich cien by ho mohol finančne posilniť. A znižovanie ich zásob by ho v budúcnosti mohlo posilniť aj geopoliticky. Ale to by už boli konšpiračné špekulácie. Dlhotrvajúca občianska vojna však už mohla obchod s nimi ohroziť. Čosi napovedá správa z nedele, že povstalci chcú z miest, ktoré majú pod kontrolou, začať okamžite exportovať ropu prostredníctvom Kataru. Uvidíme (teda ak), za aké ceny a kto bude mať zo ziskov z týchto obchodov prospech.

Po tom, čo sa udialo minulý týždeň je jasné, že Západ si už nemôže dovoliť nechať Kaddáfiho občiansku vojnu v Líbyi vyhrať. Zašiel priďaleko, aby občania Európskej únie boli schopní akceptovať akúkoľvek spoluprácu s „tyranom“, ktorí likvidoval „bezbranných civilistov“. Mám vážne obavy, že tieto udalosti budú mať fatálne dôsledky na zahraničnú a susedskú politiku EÚ, vrátane Južného, aj Východného partnerstva. Navyše, ak EÚ (vrcholní politici jej členských krajín) dovolí zopakovať iracký scenár ovládnutia ťažby a obchodu s ropou, obávam sa aj prehĺbenia nedôvery verejnosti vo vnútri Únie.

A je nemožné uveriť, že po tejto vojne sa budú mať lepšie ľudia v Líbyi.

Autor je členom Výboru NR SR pre európske záležitosti za Smer-SD

Ilustračné foto: Charles McCain a sierragoddess

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. marec 2011, 11:02
Teší ma, že sa Vám leží na srdci nielen osud ľudu Slovenska, ale priam ste ma dojali staroslivosťou o ľud Líbie. Dá sa tento hlboký vzťah k ľudu získať alebo je to vrodené?
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
28. marec 2011, 13:12
Dano, tu je ďalšia excelentná ukážka toho, že západný kapitalizmus po r. 1928 je vedľajšou vývojovou líniou - a preto nemá historické právo pokúšať sa určovať dejinný vývoj. Pretože mu ani nerozumie a do čoho šlapne, to pokazí....... 1. Napísal som otvorene, že Kaddáfí mi je ukradnutý, aby som dal najavo, že osobne nezdieľam nejaké sympatie. Nemám totiž rád, ak sa ľudia rozdelia na dva tábory, sympatizantov a nesympatizantov a bez ohľadu na všetky faktory potom presadzujú subjektívne stanoviská svojho tábora. Takéto postoje neposkytujú žiadne riešenia, každé riešenie je subjektívne, či sa otočí tak alebo tak........ 2. Rešpektujem však iný systém, iné cesty, pretože tým vzniká práve demokratická možnosť ľudí vybrať si z väčšej plurality systémov. A Kaddáfího systém bol celkom podareným pokusom o spojenie tradičnej kmeňovej spoločnosti, islamu s niektorými modernými prvkami, aj socializmom. Pritom držal na uzde aj radikálnych islamistov. Vytýkať mu, že sa správal aj diktátorsky, je ako vytýkať kapitalistom, že sa snažia o zisk, je zjavnou hlbokou neznalosťou. A nedemokratickým zmýšľaním vo svojej podstate, dokonca dnes hlboko zločinným, pretože zabrzdilo vývoj a hrozí vyhynutím ľudstva, pretože predpokladá, že všetky systémy sa musia podobať ako vajce k vajcu, nepripúšťa sa žiadna alternatíva. Kto, vážení, určil, ako majú vypadať systémy? Dá sa jasne aj teoreticky ukázať, že kladnú funkciu môžu mať aj autoritatívne systémy ...... 3. Niektorí to nazývajú čudným systémom. Nuž, čudným ho môže nazvať len totalitne, nedemokraticky zmýšľajúci človek, ktorý uznáva len jeden systém, ktorý vyhovuje jemu. A okrem ropy je toto hlavným dôvodom takej brutálnej vojenskej akcie západného kapitalizmu. Že líbyjský systém ukazuje alternatívu islamských a arabských krajín aj k západnému kapitalizmu, aj k absolutistickým arabským monarchiám, ktoré sa ho preto usilujú zbaviť..... 4. Tento zastaralý kapitalistický skanzen v čele s politickými tajtrlíkmi uvažuje vo všetkých ohľadoch nielen zločinne (nikto nemá právo likvidovať iné systémy, za to ho treba postaviť pred súd), ale aj naivne a detinsky. A tu sa ukazuje jeho charakter bočnej línie. Čo chce vlastne západ v Líbyi ustanoviť? Vari liberálno-demokratický buržoázny systém podľa vzoru západu? Dovoľujem si otvorene sa vysmiať takýmto naivným, detinským nápadom. V kmeňovo založenej spoločnosti? Skončí sa to ako v Iraku, kde sa pomaly formuje islamský štát, Líbya skončí v chaose, chudobe, produkujúc tisíce migrantov. Pritom to bol na africké pomery prosperujúci systém, ktorý nielen že udržiaval pomerne vysokú životnú úroveň svojich občanov, ale dával priestor a prácu aj prúdom Afričanom - a tlmil migráciu do Európy. Držal na uzde radikálnych islamistov, bol spoľahlivým dodávateľom ropy........ Západný kapitalizmus je vyslovene hlúpy, primitívne zaostalý systém, ktorý zo strachu z alternatívy dokáže aj takýto pomerne stabilný systém zlikvidovať a detinsky dúfať, že tam zavedie systém pre seba prospešnejší. Áno, možno z toho bude mať prospech zopár ľudí, skupín (a zrejme ich záujmy zastupujú títo politickí tajtrlíci), ale Európa i USA ako celok si narazia hlavu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 14:03
a vecne vylož svoj návrh, ako si Ty predstavuješ systém v Líbyi, ako by mal vypadať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 17:32
Ale ako má človek reagovať na tie hlúposti čo vychádzajú pánovi Ondrušovi spod pera obzvlášť, ak musíme reálne predpokladať, že Ficko a jeho družina budú opäť niekedy vo vláde a zastupovať nás v EU a Nato? Ale aj naša diskuzia je veľmi limitovaná, lebo čo povedať na výrok " západný kapitalizmus je vyslovene hlúpy, primitívne zaostalý systém......? Ktorý je ten múdry a vedecky rozvíjajúci sa? Castrov na Kube, Chavesov vo Venezuele? Kim Čong Ilov v Kórei? Čínsky? Ruský? Iránsky? Skús sa zamyslieť nad protirečením medzi udržaním moci diktátorov ako Saddam Husein a Kaddafi, ktorí spĺňali všetky očakávania Západu z pohľadu ťažby a dodávok ropy a vojenským angažovaním Západu, ktoré tento stav len zhoršia. To je aj choromyseľný systém. Len či sa lepšieho dožijeme a nezabudni napísať ktorý to je.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 18:09
Odkedy to púšťaš "mimo misy"? Skoč za urológom, aby si nám nepomrel skôr ako sa v Lýbii nastolí natistický mier.
Inak, zarazilo ma to "váhanie Aliancie",Braňo, že do "humanitárnej misie" sa pustila až keď už povstalci vyzbrojení špeciálnymi diverznými jednotkami prehrávali v uliciach Benghází.
Komu siaha pamäť aspoň do januára tohto roku, tak vie, že do Lýbie prenikali špeciálne jednotky napr. Britov s poslaním vyzbrojiť "povstalcov" a uskutočňovať diverzné akcie ešte v januári, tým sa im podarilo vyhnať z Lýbie predovšetkým zahraničnú pracovnú silu nasadenú z Číny, ktorá tam mala dosť veľký podiel na výstavbe ropného ťažobného priemyslu a vyzerá to tak, že sa Aliancii podarilo úspešne stopnúť Čínu v posilňovaní vplyvu v Lýbii.
No a ak sa Aliancia spoliehala na diverzie a "povstalcov", keď už harašili v hlavnom meste Lýbie, tak teraz musí niesť následky - už vstúpila do vojny. Teraz treba ešte vyjasniť, proti komu bojujú zatiaľ letecké sily a koho budú zabíjať pechotné výsadky, to ešte uvidíme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 20:18
nuž, pri hodnotení systémov vychádzam zo štruktúrnej schémy dejín. A v nej kapitalizmus je už hodne vzdialený od možností a potrieb dneska. Ani jedna krajina tomu nezodpovedá. Čínsky systém je síce o jednu priečku vyššie, ako vývojová nadstavba socializmu, čo sa prejavuje v jeho presadzovaní sa oproti západnému kapitalizmu, ale taktiež nenapĺňa súčasné potreby. Ani on už nevysiela do civilizácie nejaké rozvojové impulzy, veľké idey a koncepcie....... Okrem toho, čo som na konto západného kapitalizmu ako zaostalého systému uviedol, pridám ďalšiu jeho "skvelú" stratégiu. Niekde dnes som zachytil myšlienku o tom, že silnejší západ sa musí presadzovať voči slabším, aj v otázke zdrojov. Nuž, kto takto rozmýšľa v dobe globálnej civilizácie, môžem ho nazvať len obyčajným hlupákom, zaostalým hlupákom. Pretože tým len vyváža, exportuje svoje problémy do slabších krajín, ale v dobe globálnej civilizácie, keď sme úzko prepojení ekonomicky, politicky, ekologicky, bezpečnostne, populačne inak toto konanie ani nemožno nazvať. Pretože problémy sa nutne vrátia späť v podobe migrácie, terorizmu a zvyšujúceho sa bezpečnostného rizika, vojen, sociálnych konfliktov, vojen, zničeného životného prostredia, ap. Čo sa chce západ obohnať vysokým múrom, aby sa ho tieto problémy nedotýkali? Ekologické, jadrové sa ho dotýkať aj tak budú.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:04
cinska socialisticka nadstvba sa dostala "nad" kapitalizmus tym, ze nie je schopna priniest inovacie, ale len otrocke opicie nekvalitne kopie a vie direktivne predat obrovske armady robotnikov za misku ryze denne. v demokratickom kapitalizme sa o mzde vyjednava. v cine je samozrejme jednoduchsie sa dohodnut s ustrednym tajomnikom, ktory preda miliony robotnikov. to je ta uzasna nadstavba. a uvedomme si ze tu vidime obdobny scenar ako sme videli v rusku za stalina. bolsevici hladomormi, kontingentmi a inymi drakonickymi sialenymi opatreniami (pamatame kulturnu revoluciu) ozobracili miliony rolnikov, ktori v klude na cinskom vidieku zili tisice rokov. tito rolnici zbaveni obzivy nemaju inu moznost ako hladat stastie v mestach a fabrikach. a vysledok vieme. rovnaky ako v rusku. obrovska nadstavba, ale za aku cenu.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:25
pokial by slo obciansku vojnu a nie o civilne povstanie, tak cina aj rusko vetuju rezoluciu, nestalo sa tak. clanok teda vychadza z pochybnych vychodisk a snazi sa naopak navodit dojem ze ide o legitimny zakrok statu voci grazlom, ktori chcu "rozvracat republiku". imomochodom, ak tu viaceri aj na blogu pisali, ze rezolucia je o bezletovej zone a nie napriklad o utokoch na obrnene vozidla, tak asi ani len tu rezoluciu necitali. ale to od nich nitko nechce, ved naco by citali, ono sa uz niekto najde kto im vstepi instantny spravny nazor.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:26
ak nikto nikdy nemoze likvidovat ine rezimy, tak potom vyvoz revolucie do zahranicia a utopenie zapadnych kapitalistickych rezimov v krvi triedneho boja v zmysle leninsko-chegevarskej tradicie je skrz naskrz zlocinny? vdaka za odpoved pan antal.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 21:55
...je odpoveď !O ROPU ide AŽ V PRVOM RADE, nie o DEMOKRACIU ! Po tom, čo sa udialo minulý týždeň je jasné, že Západ si už nemôže dovoliť nechať Kaddáfiho občiansku vojnu v Líbyi vyhrať. Zašiel priďaleko, aby občania Európskej únie boli schopní akceptovať akúkoľvek spoluprácu s ?tyranom?, ktorí likvidoval ?bezbranných civilistov?. Mám vážne obavy, že tieto udalosti budú mať fatálne dôsledky na zahraničnú a susedskú politiku EÚ, vrátane Južného, aj Východného partnerstva. Navyše, ak EÚ (vrcholní politici jej členských krajín) dovolí zopakovať iracký scenár ovládnutia ťažby a obchodu s ropou, obávam sa aj prehĺbenia nedôvery verejnosti vo vnútri Únie. A je nemožné uveriť, že po tejto vojne sa budú mať lepšie ľudia v Líbyi.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:10
tak a sme jasný: jednokto nám predviedol instantny a jediný správny nazor. Možno je z tímu večerných brigádnikov na mediálnom odbore vlády SR. Na môj vkus predviedol hlbokú neznalosť reálii ale o to väčšiu guráž tárať dva na tri.. škoda sa k tomu vyjadrovať.... rozumná diskúsia je v pr..li
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:18
1. Hovoríme o dnešku, neprehadzuj si obdobia hore-dole, ako Ti to vyhovuje. To, čo v jednej dobe je možné, v inej nie je možné........ Zasahovať možno, ale na to má oprávnenie jedine globálna správa, ktorá neexistuje. Systém BR OSN je prežitkom. Nemôže zasahovať jedna krajina proti druhej, ak sa jej znepáči jej režim. Je to niečo podobné, ako keď si Žilina zvolila za primátora J. Slotu a Bratislavčanom by sa to nepáčilo a išli by likvidovať žilinský režim.......... 2. Poriadne si sa kopol, keď za toto rýpeš do socializmu. Socializmus presadzoval politiku mierového spolunažívania rôznych systémov, výrazne po r. 1968 (v r. 1975 dosiahol zvolanie Konferencie o bezpečnosti a spolupráci a podpis zmlúv), a úplne expandovala za Gorbačova. Socialistická ideológia nikdy nepokladala kapitalizmus za zločinný systém, ale za prirodzenú súčasť dejinného vývoja. To sa o kapitalizme nedá povedať, ten LENON uznáva len a len seba, všetky alternatívy vojensky likviduje, ako to urobil aj s Juhosláviou, či Líbyou, hrozí tak aj Iránu............ 3. Che Guevarova koncepcia nebola marxisticko-leninská, zbytočne sa usiluješ, bola anarchistická. ............. 4. jednokto, je tu ešte taká maličkosť, ktorá je pre dejinný vývoj prirodzená a akosi sa s ňou počíta. Najvyššie vývojovo položený systém má akési historické právo potlačiť odpor proti sebe, ak je ohrozovaný alebo obmedzovaný starým systémom. Tak to urobili napr. aj kapitalisti, ktorí potlačili jednak odpor feudálov, šľachty, ale aj odpor domorodého obyvateľstva v množstve krajín, a jeho územia a zdroje si privlastnili. Indiánov zavreli do rezervácií. Bol to obzvlášť krutý vývoz kapitalizmu do sveta. Takže vytýkať to Che Guevarovi, ktorý pracoval v prospech ušľachtilých myšlienok, aj keď možno trochu voluntaristicky a naivne, je od stúpenca buržoáznych poriadkov veľmi pozoruhodné.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:23
JEDNOKTO, co poviete na nazor, ze hlavnym dovodom preco sa Zapadu zo dna za den ten Kaddafy znepacil bolo , ze uz nechcel za svoju kvalitnu ropu ich bezcenne papieriky, ktorymi mu platili? To si uz fakt vsetci pravoverni myslia, ze ludia nic okolo seba nevnimaju? To uz ste vazne vsetci tak zmagoreni, ze kazda hlupost vypustena v nasim masovomanipulacnych prostriedkov je svata pravda? Koho peniaze, koho bohatstvo je treba neustale zachranovat a v mene coho?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:28
ty si clovek, ktory bude drukovat i islamu, ked to bude pre teba vyhodne. Dobrovolny vecerny student VUML- Daniel Prelietavy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:28
Opýtaj sa Číňanov na Tvoje táranie. Asi dopadneš ako pri proteste našich ľudskoprávnych aktivistov proti čínskemu systému pred prezidentským palácom, kde im Číňania pracujúci u nás dali jasne najavo, že to je čínska zaležitosť a od deciek si nanucovať nedajú, ako by mal vypadať ich život. Typický zadubený buržoázny pohľad: kecá do života iným, miesto toho, aby sa zaujímal o to, aký má on sám názor a či niekto stojí o jeho kecanie............ Čo sa týka kvality, Číňania vedia vyrábať kvalitné veci, nekvalitné sú skôr výsledkom tlaku naších obchodníkov na dodávky za minimálne ceny, ich nenažranosti. Poznám prípad, keď ozdobné sviečky sa dodávali za určitú cenu. Náš obchodník ich požiadal, aby znížili podstatne ceny,inak preruší zmluvu. Číňania povedali dobre, sú prispôsobiví, podstatne znížili cenu, ale podstatne padla aj kvalita.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:36
V r. 2007 Francúzi podpísali s Líbyou dohody veľkých dodávkach zbraní, za miliardy. Kaddáfí sa však nemal k tomu, aby ich zrealizoval........... Takže, keby bol urýchlene nakúpil francúzske zbrane, bolo by všetko v poriadku, mohol nimi pozabíjať hoci aj všetkých Líbyjcov. Tak ako sa v Bahrajne zabíjajú civilisti pod ochranou americkej flotily - a západné médiá a politikov to vôbec nevzrušuje.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 22:57
omyl, rezolúciu som čítal a na základe tejto poznámky zverejním jej časť o bezletovej zóne v slovenčine na svojom blogu a samozrejme, nebude chýbať ani link na anglický originál. píše sa v nej naozaj iba o všetkom, čo má zabezpečiť bezltovú zónu, o útokoch na pozemné vojenské objekty, vrátane pozemných zbraní patriacich líbyjskej armáde a o zásahu do občianskej vojny nie je v rezolúcii ani zmienka. ak máš iný názor, prosím, cituj rezolúciu. mimochodom, dnes rovnaký názor prezentoval min. zahr. vecí ruska a ten tú rezolúciu určite dobre pozná. a v br osn nevetovali rezolúciu práve preto, lebo hovorí len o civilistoch a len o bezletovej zóne. a v žiadnom prípade som nenavodzoval dojem, že zo strany kaddáfiho ide o akýsi legitímny zákrok proti grázlom, to si vyprosím. jasne som napísal, že ide o občiansku vojnu, pričom vôbec nespochybňujem pohnútky povstalcov, ale opakujem - to nie je armáda vs. bezbranní protestujúci civilisti, ako to bolo v tunisku a egypte a ako to, mimochodom, je v niektorých arabských štátoch (absol. monarchiách) aj teraz.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
28. marec 2011, 23:16
asi nie som dosť bezcitný, aby som dokázal adekvátne a pritom inteligentne reagovať na takúto poznámku, keď ide o občiansku vojnu.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. marec 2011, 00:02
"Dokonca začínam mať pocit, že sa dosť podobal na náš systém spred roka 1989. Strata politickej slobody ?výmenou? za veľkorysé sociálne vymoženosti."Co to je za hodnotovu rovnovahu?Uz si jedol niekedy politicku slobodu ? Skus ju ponuknut vlastnym detom pod mostom namiesto prestreteho stola v pohodli domova. "A je nemožné uveriť, že po tejto vojne sa budú mať lepšie ľudia v Líbyi."Ak by to zvladli "povstalci" bez pomoci zapadu veril by si ,ze by sa mali lepsie? Zaujimave ,ze bombardovat treba tych ,ktori sa maju dobre aby sa mali zle a netreba bombardovat tych ,ktori sa maju zle aby sa mali dobre.Zda sa ,ze podobny osud zivorenia za dvba dolare denne caka po libyjcoch aj ludi v Sirii.A cely arabsky svet si konecne jednotne zacne uzivat politickych slobod s krcami v zaludku od hladu.Co si mysliet o ludoch co sa dnes tvaria ,ze nevedeli o tom ze bezletova zona sa rovna vojne? Ved to vedela aj Radicova ?!?!
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
29. marec 2011, 09:55
Tak Činania pracujúci u nás majú právo napádať občanov Slovenska, keď títo protestujú proti návšteve cudzieho politika? V ten deň mali byť vyhostení zo Slovenska!!!!! Toto už nie je názor, ale choromyseľný blábol.

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984