Ako dostať z ulíc turistických pseudosprievodcov

Ulice slovenských miest sa plnia návštevníkmi, ale aj podnikateľmi všetkého druhu. Klasickým tŕňom v päte slovenského cestovného ruchu je kvalita sprievodcov. Dalo by sa povedať, že práve oni podávajú okuliare, cez ktoré návštevník môže (ne)vidieť Slovensko. Od neho záleží, či budú ružové, zaprášené, nepriehľadné zváračské alebo rozbité.
Počet zobrazení: 2893
turisticki_sprievodcovia.jpg

Prakticky každá krajina preto určuje zákonom alebo iným nariadením, akú kvalifikáciu musí dosiahnuť človek, ktorý môže toto povolanie vykonávať. V niektorých krajinách, kde cestovný ruch patrí medzi hospodárske priority, sa vyžaduje patričné vysokoškolské vzdelanie na úrovni bakalárskeho stupňa. Slovensko patrí k menej náročným. Na získanie sprievodcovského oprávnenia stačí absolvovať kurz v predpísanom rozsahu akreditovaný ministerstvom školstva.
 

 

Nudný sprievodca ako postrach

Názor, že odrapkať naučené informácie o meste či pamiatke vie ktokoľvek, je pomerne rozšírený. Najmä medzi tými, ktorí si v praxi túto činnosť nikdy nevyskúšali a z práce sprievodcu, poznajú len to čo vidia na prechádzkach po meste, prípadne infoschôdzky s delegátmi v hoteloch počas dovoleniek. Ani zďaleka totiž nie je jednoduché správne odhadnúť záujmy človeka, ktorého máte pred sebou. Následne mu potom podať výklad prispôsobený na mieru tak, aby ho nenudil, ale naopak - prehĺbil jeho záujem poznať Slovensko bližšie, zostať dlhšie, alebo sa ešte vrátiť.

Navyše, výklad treba vždy poskladať z reálnych faktov a nie informácií zozbieraných ako v Dobšinského rozprávkach. Sprievodca nie je ani podávač kávy alebo "tovardoigelitkybalič". Musí totiž vedieť pohotovo reagovať na všetky, často veľmi nezvyčajné otázky a rôzne nepredvídané situácie, ktoré vzniknú.

Oprávnenia, pravidlá, certifikáty, kurzy - aj napriek tomu sa každoročne v mestách vynoria ako huby po daždi chytráci, ktorí v prichádzajúcich turistoch vidia hlavne voľne pohodenú peňaženku. Sú presvedčení, že nepotrebujú žiadnu kvalifikáciu, ani skúsenosti. Zvyčajne nemávajú dlhú trvácnosť. Napriek tomu však za svoje krátke účinkovanie na turistickej scéne zvyknú napáchať dosť škody nemalého rozsahu. Turista neraz netuší, že miesto riadneho sprievodcu natrafil na samozvaného „šarlatána“. Podľa jeho výkonu si urobí názor na úroveň služieb a radšej sklamaný odíde domov prvým vlakom. Nielenže sa už nevráti, ale o svojom zážitku porozpráva aj svojim známym, ktorí sa Slovensku radšej tiež vyhnú oblúkom.

Podobní „samozvaní sprievodcovia“ bývajú tŕňov v oku nielen kvalifikovaným kolegom, ktorí absolvovali príslušné skúšky a každoročne investujú veľa času a energie do svojho ďalšieho vzdelávania, ale aj úradom krajiny či mesta, ktorého povesť kazia.

Druhým rozmerom je ochrana domáceho trhu práce. Cestovné kancelárie (v snahe znížiť svoje náklady) nevyužívajú miestnych sprievodcov, ale nechávajú, aby celý zájazd - aj po niekoľkých krajinách - sprevádzal ich vedúci zájazdu. Tým domáci sprievodcovia prichádzajú o prácu a turisti o zaujímavé zážitky. Výklad akokoľvek dobre pripraveného a kvalifikovaného zahraničného sprievodcu totiž nikdy nebude taký zaujímavý a autentický, ako niekoho, kto v meste reálne žije.

Namiesto výletu autobus v priekope

Príklady zo zahraničia, ako sa s podobnými aktivistami vysporiadať, sú rôzne. Od mierumilovných napomenutí od domácich sprievodcov, cez policajné kontroly pri sprevádzaní v Taliansku, až po asi najtvrdšie opatrenia v Turecku, kde má polícia právo kontrolovať všetky turistické autobusy. Pokiaľ nejde preukázateľne o transport z letiska do hotela, musí byť vždy v každom autobuse prítomný oprávnený turecký sprievodca. Ak nie je, polícia má právo autobus zadržať a turistov nechať stáť na kraji cesty. Podobné problémy väčšina cestovných kancelárií nemá chuť riskovať.

Slovenská legislatíva, žiaľ, poskytuje mestám veľmi obmedzený priestor situáciu regulovať. Posun vpred by mohol priniesť pozmeňovací návrh zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii, ktorý predkladá do parlamentu bratislavský poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD) na základe iniciatívy primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, keďže v Bratislave sa problémy s neoprávnenými sprievodcami vyskytujú asi najčastejšie.

Nové znenie zákona by umožnilo kontrolovať a následne predviesť na policajnú stanicu osobu, ktorá vykonáva sprievodcovskú činnosť a nebude sa vedieť preukázať platným dokladom. Policajné kontroly a riziko predvedenia na stanicu uprostred prehliadky by mohlo mať preventívny efekt. Riziko, že sprievodcu predvedú na políciu a skupina turistov ostane počas prehliadky stáť sama uprostred mesta, by malo nielen odradiť čiernych sprievodcov, ale najmä zahraničné cestovné kancelárie.

Problém to, žiaľ, neodstráni úplne. Legislatíva totiž stále neposkytuje možnosť dokázať nepravdivosť čarovnej formulky, že pseudosprievodca za svoje služby nezobral peniaze a vykonával ich dobrovoľne vo svojom voľnom čase. Napriek tomu ide o krok smerom k skvalitňovaniu služieb v cestovnom ruchu a tým aj k zatraktívneniu Slovenska ako turistickej destinácie.

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
30. marec 2011, 13:18
nuz ked mozeme mat negramotnych starostov a astrologicky zakonodarkyne, slovenskych bolsevikov klanajucich sa pri blahoreceni v Rime, tak preco nie aj sprievodcov - amaterov? ved aj clanky moze pisat hocikto. a pripomienky k nim tiez :)
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
31. marec 2011, 11:06
Ak sú tieto služby platené a verejné, tak by to malo byť kontrolovateľné a hovoriť turistom o pamiatkach a histórii by mali oprávnení odborníci na to vzdelávaní a školení.

Iné je, ak si pozvete priateľov a pred sochou Svätopluka na Hradnom námestí pred vstupom na Hrad im tlmočíte svoju nevôľu nad sochou či politickým umiestnením,
iné je, ak skupine čínskych či japonských turistov pred touto sochou vysvetľuje zapálená "maďarónka", že toto je nejaký idiot zo slovenskej minulosti, ktorý zabíjal Maďarov, pôvodných obyvateľov Uhorska a preto táto socha nemá čo robiť dnes na Hrade, ktorý bol postavený slávnym zakladateľom Uhorského kráľovstva, kráľom Ištvánom Prvým, Svätým.

Mal som čo robiť s vysvetľovaním svojim známym, ktorí týchto výkladov boli vo februári svedkami na Hrade, že história Slovenska je v súčasnosti vysokonapäťové politikum a existuje tu veľa veľmi vedľa seba existujúcich protichodných až ideologicky nepriateľských názorov.
Ich otázka by bola pre nás riešením:

Prečo v takomto prípade nevytvoríte projekt cez Eurofondy na vzdelávanie a objektívne vysvetľovanie histórie Slovenska a nezamestnáte doň sprievodcov, ktorí by boli školení a kontrolovaní Európskou úniou a tým pádom by bola zabezpečená objektivita faktov a eliminované subjektívne názory a pocity sprievodcov k týmto témam?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. marec 2011, 13:19
1. mam dojem ze viem skadial prameni ten nutkavy pocit vsetko kontrolovat a regulovat, este aj taku hovadinu ako su nejake kydy zakomplexovanej angazovanej zeny pri nepodarenej soche. mame slobodu slova. 2. mam dojem ze viem preco vela ludi tu co prispievaju na noveslovo.sk vzdy maju prispevky plne sofistikovanych napadov, navrhov, ako ma niekto nieco robit. raz tu niekto pisal, ze ocakaval, ze niekto pozdvihne ekonomiku, potom tu zas citam ze niekto ma vytvorit nejaky projekt. potom ze niekto ma povedat niekomu aby volaco tolko nestalo, aleboneico urobit aby nieco tolko nestalo, atd atd. nejak sa mi do klaves tlaci to stare dobre ceske socialisticke "deje mi lidi cas a penzi a ja vam to udelam". sme zdegenerovani socializmom. ocakavame, ze niekto nieco za nas vykona. a hend tu mame pootm nejakeho politiky, ktory tieto vyzvy vyslysi a vytvori velky socialny stat velkeho brata, ktory sa o vsetko postara, ale bude nam kecat do vsetkeho. aj do toho, co kto trepe pri nejakej soche. inak uprimne - ta posledna otazka naozaj znie ako zo sverakovskej komedie. podla man by sme sa nemalizastavit u turistickych spreivodcov, ale pokracovat aj pri sportovych komentatoroch, ktori nestadato castu komentuju hokej tak, ze "nasi dali", "oni inkasovali" atd. a subjektivnymi nazormi a upotenymi pocitmu sa ich komentovanie len tak hemzi. a nepocuje to len par stary japoniek, ale polka naroda. nazivo. preto by mozno bolo dobre, aby niekto vytvoril nejaky projekt cez eurofondy an vzdelavanie a objektivne komentovanie sportovychpodujati, ktoriby boli skoleni a kontrolovani europskou uniou a tym padom by bola zabezpecena objektivita faktov a eliminovane subjektivne nazory a pocity komentatorom k sportovemu podujatiu. a okrem toho si predstavte, ak by asi takyto sprievodca komentoval sprievodcom romske osady plne kriminality. asi by mu na skoleni europska unia prikazala,aby mlcal, eukazoval, resp. by sa spravila nejaka potemkinovska romska vzorova osada ma strediskova.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
31. marec 2011, 13:36
a este jedna vec. omnoho dolezitejsi dojem cudzinci maju z mesta ako takeho a laven zo SLUZIEB ktore tu (ne)dostanu. teda zmasakrovana bratislava, kde podchody vyzeraju ako v bronxe (necujucem sa ze cudzinci sa ich boja, ved v takto vyzerajucich podchodoch sa v bronxe bezne striela, anstastie u nas hrozi akurat dve tri po papuli a zmiznuta penazenka), sklenene opachy rvu srdce cloveka s kuskom vkusu a kde slovenski vodbornici podnikatelia v gastronomii maju za ucel nie dospiet k tomu, aby host mal radost z navstevy a mal nutkanie sa vratit, ale aby toho hosta co najviac zodreli z koze a potom ho kopli do zadnice nech ide kade lahsie. a vopred vam poviem ze toto nieje kapitalizmus, ale dosledok nasej povahy a 40 rokov sociku a 20 rokov statneho uchmatizmu, kde oficialne sa poctiva robota nevyplaca ale chmatactvo hej. v krajinach kde maju kapitalizmus uz dlsi cas vyzeraju restiky a krcmy uplne inak, tak to nemozme zvalit na kapitalizmus, ako to je tu trendom. za par dni budeme mat jedinecnu prilezitost to vidiet na vlastne oci, ked k nam zavitaju desattisice fanusikov hokeja z celeho sveta. a nemusim ani len hovorit, ze na tej kampani pre restiky a krcmy "hraj fer" sa nevedeli s mestom dohodnut ani usporiadatelia. ti su taki isti, rovaki, ved ryba smrdi od hlavy. taxikari? iny svet. a nemusim hovorit kto koho voli, staci si pokecat s taxikarmi, co ja rad robim a vidim kto ma vezie. socialny stat to ano, ked mam dostat volaco na ruku. a co najviac a preto Smerujem kde sa da. ale ked sa da, urvem si co sa da a okradnem koho sa da. konkurencia nemoze byt, vsetko zakazat, urobit cechy, zakonom stanovit vysoke ceny aby nejaky sviniar co vyliezol z hornej dolnej od holica alebo sniny nekazil biznis braislavskemu cavosovi. a stavte sa ze taxikari spolu s kracmarmi a restikami urobia slovensku take zle meno, ze by to nenapravili ani listky na hokej gratis. vitajte na slovensku
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. marec 2011, 15:38
Máš pravdu, práve ty si ten príkld, prečo je spoločenská kontrola nutná, ak zlyháva sebakontrola daná výchovou, vzdelaním a povedzme slušnosťou. Ja len dúfam, že pracuješ sám pre seba a o sebe a nikomu neubližuješ svojou problematickou povahou, človeče jednokto.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. marec 2011, 15:44
Odpoved na to, preco chceme nieco regulovat je jednoducha: Pretoze same sa to nezreguluje, ako vidno aj z Vasho posledneho prispevku o mizernych sluzbach vseobecne
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
31. marec 2011, 15:58
No aby som nereagoval na tie pindy, tak budem pokračovať v tom, čo vyvolala "maďarónka" ako oficiálna sprievodkyňa turistov na Bratislavskom Hrade pod sochou Svätopluka:

Zadala nám pre našich zahraničných priateľov celovečernú tému pri dobrom jedle a vínku, kde sa študovaný známy počudoval, že vedieme v súčasnej ekonomickej a sociálnej situácii v Európe taký žabomyší politický a nacionalistický spor o to, či bol či nebol Svätopluk kráľom a či patrí-nepatrí na Hrad.

Siahli sme až do googlu a wikipedie a dohodli sme sa na tom, že veru ak staromaďarské kmene prišli do Podunajskej nížiny v 9.storočí a dovtedy tu už bol rozvinutý štátny útvar najprv v podobe Samovej ríše a potom v podobe kniežatstiev Mojmíra a Pribinu a pod vedením Svätopluka sa podarilo tieto kniežatstvá zjednotiť do silného a prosperujúceho štátneho útvaru, ktorý už nebol iba kmeňovým zväzom Slovenov, ale presahoval jeden národ práve v tých rokoch okolo 880,ktorý pápež z Ríma vtedy označil ako Regnum, teda kráľovstvo a jeho panovníka ako Rex, teda vládcu, tak to asi nebol nejaký "slovenský idiot" a oficiálna sprievodkyňa doprevádzajúca japonských či čínskych turistov sa dopustila profesionálnej chyba, ak nie zámerného hanenia slovenskej histórie.
Nuž na moju otázku, čo by urobili, ak by u nich niekto takto hanil národ a históriu, som dostal jednoznačnú odpoveď: Dáma by už s tou skupinou ďalej nepokračovala. A asi by od tej chvíle bola i nezamestnaná.
Ešteže je u nás taká sloboda, že si môže profesionálna sprievodkyňa kecať oficiálne čo chce...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 01:26
chcete liecit bolest hlavy kladivom :D a asi ste si nevsimli ze inde to ide, hen za rohom v kapitalistickej viedni napriklad. treba nam viac casu a viac kapitalizmu, kde spotrebitelia sa naucia aj odmenovat dobre sluzby navstevou a zle sluzby ignorovanim.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 09:09
a este jedna vec- ruka v ruke s absurdnymi regulaciami ide aj to, ze budete musiet zivit viac uradnikov, ktori budu pisat nariadenia, obezniky, tlaciva, testy pre sprievodcov atd atd atd. a verte ze ich bude kopa, ich oberuradnik bude mat urad, dve sekretarky, audikuk, nejake tie predrazene tendre atd atd. ste za?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 11:06
Soňa, máte pravdu, je to evidentné i u týchto našich nickov. My tu píšeme o škodách, ktoré páchajú minimálne na morálnej úrovni nezaškolení prípadne amatérsky pôsobiaci turistickí sprievodcovia na povesti Slovenska v očiach turistov platiacich za tieto služby a oni tu tárajú o čomsi úplne inom, to je twn problém nickov, ktorí osobnostne majú problémy s autoritami, doma ich asi bili po hlavičke Zlatými Stránkami a im to zostalo i keď na internete sa surfovať naučili.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 12:22
Je mi luto, ale asi nemate podrobne informacie o toma ko to funguje vo Viedni. Povolenie sprevdzat ma len osoba ktora absolvovala dvojrocne studium a zlozila skusky a ostatnych rovnako ako to chceme (po vzore Viedne) zaviest riesi miestna policia dost neprijemnymi pokutami. dalej, testy pre sprievodcov nie su zaida novinka, to vzdelavanie a skusanie (pred komisiami mimochodom,nie testami) funguje uz cca 25-30 rokov, ide len o to ako opat zaviest efektivnu kontorlu, ktora fungovala, ale zial prestala vzhladom na nejednoznacny vyklad europskych smernic. Sprevadzanie nie je volna zivnost, ak to chcete robit legalne, a dostat zivnostensky list, tak musite patricne vzdelavanie a skusky absolvovat.Cize kto nema patricne vzdelanie, vyhyba sa zaroven aj danovej povinosti, nakolko urcite nema zivnost.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
01. apríl 2011, 13:58
spolu sme husi nepasli. a tie hlavicky a bitia zlatymi strankami - to v prvom rade nieco hovori o vas. ano mam problem s autoritami tam, kde nemaju co hladat. poznam ten typ ludi, ktori z dovodu svojho mentalneho nastavenia a casto v kombinacii s dosianutym vekom maju tendenciu na vsetko frflat, vsetko povazovat za zle a vsetko pekne krasne zosnurovat - len aby sa tym druhym ukazalo zac je toho loket. Major Zeman to raz tak pregnantne vyjadril - " a ted s nimi zatocime pekne po nasom - po bolsevicku". to nie je moj vymysel, na to je kopec psychologickych prac. ide o staru znamu vec a koniec koncov netreba byt promovany psycholog, ale staci byt dobry pozorovatel zivota a mat nadhlad - moj stryko to s humorom vravel tak, ze babe sa v dnesnych dnoch nic nepozdava, lebo za mladi bolo vsetko lepsie, lebo za nou este chlapci do omorky behali a kazda jej fertuchu zavidela. ak mame naozaj pracovat na povesti Slovenska, tak ti sprievodcovia su asi taki 398. v poradi. pozrime sa na architekturu BA, cistotu, bezbarierove vchody, verejne WC, atd. u nas jeden estebak za statne a europske poeniaze postavi predrazeny stadion v centre mesta. kazdy ziada od statu prispevky. a kazdy slovak chce mat vsetko zadarmo. pocul niekto z vas vobec niekedy nieco o tom, ze by majitelia Detroitu Red WIngs, alebo NY Rangers ziadali americku vladu o prachy na stadion? ad vieden. pri tychto sluzbach, ktore su vynosne bez toho, aby clovek mal nejake velke naklady, velmi lahko si iste skupiny mafianskym sposobom uzurpuju monopol a snazia sa umelo odpilit konkurencu, co vobec nieje v sulade s principmi volnej hospodarskej sutaze. pokial moze niekto robit sprievodcu, len ak ma licenciu od nejakeho organu, tak to je nie preto, aby sa chranila kvalita, ale aby sa umelo regulovala ponuka stranka trhu, aby ceny ostali atraktivne pre poskytovatelov. taxikari su prvym, jasnym a dostatocnym dovodom toho, co tu pisem. akykolvek biznis co sa toci okolo turistov je obrasteny takouto mafiancinou, chdte sa do tatier opytat hotelierov ze kto, ako a za ake peniaze spravuje parkoviska pri ich hoteloch. co taka nasa bratislavska parkovacia sluzba :D trh sam vygeneruje spicku na trhu napriklad aj co sa tyka sprievodcovstva. take firmy si aj vedia urobit reklamu, spolupracovat s cestovakmi atd. a ti, ktori hcu usetrit na vsetkom (to je ale bohuzial aj priklad beznych slovacikov), velmi radi pojdu po polovicnej cene a dostanu aj tomu zodpovedajucu kvalitu. a moze sa aj sta to, ze zacinajuca firma moze ponukat tu istu kvalitu za mensiu cenu, alen by sa uchytila na trhu. opakujem, sprievodcovstvo je ako taxikarcenie alebo sprava parkovania. stary cechovy system v skutocnosti nie a udrzovanie kvality, ale na to, aby ini nakazili a nekonkurovali tym, ktori su v biznise.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 15:47
Soňa, pekne ste to vystihli, veď mnohí sme občas turistami niekde za hranicami a presne o tie dojmy ide:
Prezentácia sprievodcu predsa ovplyvňuje aj
"...dojem o krajine či meste, v ktorom sa nachádza. Dalo by sa povedať že podáva okuliare, cez ktoré bude návštevník vidieť Slovensko."
V neblahej pamäti zostávajú reči bulharskej sprievodkyne v autokare do Varny, ktorá nám celou cestou od Slnečného pobrežia popisovala, akí sú súčasní roľníci na vidieku zaostalí, ako nehygienicky pestujú plodiny a ako dokážu okradnúť každého, kto sa pristaví pri ich stánku na trhu, takže keď sa turisti vysypali z autokaru, namiesto na trh s krásnymi melónmi a rajčiakmi a paprikami celá skupina zamierila do MacDonalds na hamburger, ten istý čo majú "doma" a držiac sa v skupinkách sa všetci ponáhľali nie na prehliadku centra, ale do miestneho Tesca.
Prirodzene sa natíska otázka, platili túto sprievodkyňu majitelia Tesca a macDonaldu?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. apríl 2011, 15:49
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
02. apríl 2011, 03:13
Sprievodca ma byt PROFESIONAL a informovat OBJEKTIVNE. Turisti su vacsinou neznali spolocensko-kulturno-politickej problematiky navstivenej destinacie (preto si PLATIA sprievodcu - nie aby ich informoval o svojich osobnych dojmoch, ale OFICIALNE fakty, ktore moze v OBMEDZENEJ miere okomentovat, ale zdorazniac, ze sa jedna o jeho nazor). Slobodu slova moze aplikovat v krcme po praci, klienti si PLATIA OBJEKTIVNE informacie, navyse tym, ze su neznali, su na urovni deti, ktore su povazovane napr. trestnym zakonom za osoby CHRANENE - v tomto pripade od zavadzajucich info INICIATIVNEHO sprievodcu. Na zabezpecenie profesionality sprievodcu a kvality sluzieb v oblasti posluzi trh a spolocenska kontrola. Konkretne: - pravidelne skusky novych adeptov NEVIAZANE na absolvovanie kurzu formou ustnej skusky zo znalosti faktov, realii a schopnosti prezentacie - namatkove kontroly profesionality sprievodcu (nasadeny agent) v pripade nedostatkov nasledne obhajenie schopnosti pred komisou - spatna vazba klientov (kratky dotaznik)o kvalite sprievodcu u agentury, ktora ho poskytla. Viem, ze je to krasna teoria, ale aspon tymto smerom by sa mohlo postupovat.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. apríl 2011, 16:34
Aj s Vašim textom plne súhlasím, turistický sprievodca je totiž presne podľa autorky článku viazaná živnosť, a je to teda výkon na základe ktorého sa uskutočňujú určité ekonomické udalosti a to už ani za kapitalizmu daňovému systému daného štátu nie je jedno.
Mimochodom, práve napríklad v Bratislave je akosi priveľa turistických sprievodcov z maďarských a rakúskych lodí, či autokarov, ktorí dosť ovplyvňujú tie ekonomické udalosti svojou činnosťou, napríklad od nich závisí, či budú turisti ochotní nakúpiť si suveníry, občerstviť sa a investovať do pobytu akokoľvek krátkeho, alebo či iba pasívne prejdú mestom a svoje ekonomické udalosti si uplatnia vo Viedni či v Budapešti.
Keď už treba ísť do detailov:
Jedna rakúska turistka sa dozvedela o vychýrených bratislavských orechových rožkov z maďarskej TV Paprika, ale sprievodkyňa z lode jej povedala, že nič také na Slovensku nevyrábajú, pričom išli okolo Medenej ulice, kde je malé bistro predávajúce tieto rožky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
02. apríl 2011, 17:16
kolega "jednokto", precital som si vase prispevky a mozem konstatovat, ze pisete vela a dokopy o nicom. vacsinu co pisete volne kompilujete z jedneho trojpismenkove dennika - vychadzate z medialnemu mainstreamu, takze tazko s vami diskutovat lebo skor ide o implantovane presvedcenie ako o nazory. problematika turistickych sprievodcov ktori podavaju cudzincom ucelovy a nepresny vyklad vobec nie je na 398. mieste, nakolko tento problem uz trva roky rokuce. si pamatam dokonca aj bitky, aj zasahy statnej policie. sklenene krabice nastavane po meste developermi su len a len gycom na ktory sa da celkom dobre zvyknut, ale to, ked turisticky sprievodca oznacuje bratislavu za madarske mesto, ktore bolo ukradnute na zaklade nespravodlivej trianonskej zmluvy moze mat ovela zavaznejsie politicke nasledky. jednoducho povedane treba si vediet urobit poriadok v zasadnych veciach, jedine potom dokazeme riesit zavazne problemy...

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984