Rozprávka o tom, prečo je múka nad zlato

V kraji postupne zavládol chaos a neporiadok. Čoraz viac ľudí žobralo na uliciach, úmorne a bezúspešne hľadalo zamestnanie, ba dokonca trúfalo žiadali o lepšie podmienky pre seba a svoje rodiny. Kráľovná si to ako správna panovníčka nevšímala a spokojne sa zabávala so svojou najlepšou kamarátkou, urodzenou markízou, ktorá bola chýrna tým, že po celom kraji šírila všakovaké klebety.
Počet zobrazení: 1573
iveta_radicova_kralovska_koruna_sumit_brusel_diana_cernakova_sita.jpg

A tak musela bedač na príkaz kráľovnej chodiť každé ráno na panské a pracovať za pár omrviniek zo stolov veľkomožných pánov, všakže, dreli a dreli, čo im len sily stačili.


I.

Občas sa aj našiel dáky zlovoľný lapaj, ktorý spolu s bandou zbojníkov protestoval voči neľudským podmienkam v práci. I sťažovali sa na týchto trhanov vzácni princovia kráľovnej Ivetke. Tá neváhala a prisľúbila im, že sprísni zákony, aby bedači pristrihla krídelká. A takto to šlo zakaždým, keď urodzení zemepáni mali dáke starosti. Vždy zasiahla jasnozrivá kráľovná Ivetka so svojimi nemilosrdnými zbrojnošmi Ivanom a Mikulášom.

V kraji postupne zavládol chaos a neporiadok. Čoraz viac ľudí žobralo na uliciach, úmorne a bezúspešne hľadalo zamestnanie, ba dokonca trúfalo žiadali o lepšie podmienky pre seba a svoje rodiny. Kráľovná si to ako správna panovníčka vonkoncom nevšímala a spokojne sa zabávala so svojou najlepšou kamarátkou, urodzenou markízou, ktorá bola chýrna tým, že po celom kraji šírila všakovaké klebety.

Ivetka spokojne predávala svoje kráľovstvo majer po majeri, lúku po lúke, sýpku po sýpke, len aby si získala priazeň urodzených pánov z cudziny. Vydávala prísne kráľovské dekréty, aby uzemnila chudobu a žobrákov. Svojho dvorného šaša postavila na čelo ľudového zhromaždenia, aby všetkým aj takto ukázala, že ľud je jej ukradnutý. Darmo ľud protestoval proti jej opatreniam. Tešila sa ona priazni urodzených pánov a jej priateľka, chýrna markíza o nej šírila legendy po celom kráľovstve, aká je kráľovná Ivetka ľudomilná a dobroprajná panovníčka.


II.

Lenže žiadna idylka netrvá večne. Zo sultána, ktorý vládol v ďalekom kráľovstve Maurov, sa odrazu – na prekvapenie všetkých svetových vladárov – vykľul sedemhlavý drak. A pritom taký chrústik to bol dovtedy, kým im posielal čierne zlato zo svojich sýpok. Ale neodbiehajme. Dôležité je, že na území Maurov vypukla krvavá vojna s krutým drakom. Tá zaskočila aj urodzených pánov, ktorí podnikali v Ivetkinom kráľovstve. Ceny sa zvýšili a odrazu nikto nechcel kupovať ich predraženú múku. Nuž zvolala kráľovná svojich múdrych radcov, aby jej zvestovali dobré rady, ako pomôcť urodzeným pánom a ako zároveň zabrániť vzbure spodiny, ktorá náhle hrozila celému kráľovstvu.

I spýtala sa kráľovná svojho obľúbeného radcu Krstiteľa: „Nože riekni mi, šuhaj, ako máš rád svoju kráľovnú? Pretože tým, čo riekneš, ja odmením každého v našom kráľovstve.“ A radca Krstiteľ pokľakol pred ňou a so slzami v očiach vyslovil: „Sťa múku ťa ľúbim, moja sladká pani.“ Zosmutnela kráľovná Ivetka, neveriac vlastným ušiam: „Nie zlato, nie drahokamy, ale múka? Čože to vravíš, Krstiteľ, akože s koňom si sa zrazil? Vysvetli mi tvoje pominutie zmyslov, naničhodník, lebo budeš ihneď o hlavu kratší!!“

Obľúbený radca chytro vysvetľoval: „Drahá moja pani, poznáš predsa rozprávku Soľ nad zlato. To isté ako pre soľ platí aj pre múku. Kto je múdry, poučí sa z rozprávky po svojom. Slyš, aké je ponaučenie pre naše kráľovstvo. Zoberieš múku, drahá pani a rozdáš ju spodine. S múkou obchodujú urodzení páni, ktorí ju v dnešných čiernych časoch nemajú kde predávať. Vďaka tvojmu múdremu rozhodnutiu naši urodzení priatelia zhrabnú zlato, možno aj spodina sa na chvíľku upokojí a obľúbi si konečne svoju kráľovnú, chamraď jedna závistlivá... Nikdy nevieš, urodzená pani, veď aj markíza pomôže. Čo je dôležité, tvoji priatelia, bohatieri a princovia, čo obchodujú s múkou, ťa raz za túto tvoju malú pomoc odmenia svojou priazňou, keď ju budeš o pár rokov potrebovať, lebo budeš v núdzi.  Keď teda vravím, že múka je dôležitejšia ako zlato, mienim tým, že v múke sa skrýva zlato a práve preto sťa múku ťa ľúbim.“ Zaplesala kráľovná nad vysvetlením svojho múdreho radcu a vidina zlata a moci ju popohnala k navonok neuváženým krokom.


III.

Otvorila sýpky a nechala ľuďom rozdávať múku. A v dobrotivom ošiali ešte aj makové šúlance pridala. Veď aj s tými obchoduje niekto z jej urodzených priateľov.... Vďaka jej múdremu rozhodnutiu sa zlato sypalo do sýpok urodzených pánov a múka sa sypala po celom kraji, ceny sa zbláznili, zisky urodzených rástli ako huby po daždi a všetci princovia a bohatieri boli šťastní a spokojní. Preto vyslovili priazeň kráľovnej Ivetke, aby mohla v Slovenskej Kii vládnuť na veky vekov.

A čo bolo s nešťastníkmi, ktorí žili v kráľovstve, no nemali urodzený pôvod? Hm, o nich nie je táto rozprávka. Hm, hm, kým sa na nich niekto nezačne príliš vypytovať, nech už zvoní zvonec, nech je celej tejto prekliatej rozprávky koniec. 

Autor foto: SITA/Diana Černáková/grafická úprava redakcie

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
28. február 2011, 22:35
kde bolo tam bolo ani nie daleko priamo v strede europy bolo tiez jedno kralovstvo byvalo vnom pysna princezna zo svojim starym kralom nevedela nic len bola pysna a namyslena mala radcov ivana,riska a janka ktory im vzorne pomahali zdierat lud a plnit vlastne mesce.denne vyhanali zbrojnosov aby im naplnili prazdnu rozkradnutu kralovsku pokladnicu ./sevce! dane si zaplatil!/.ani nie daleko ani nie blizko bolo? a mozno len bude ani sam neviem tiez jedno kralovstvo vladol tam kral miroslav .bol to mudry a zodpovedny kral svoju krajinu nerozkradal ,ale svedomite sa o nu staral ludia vnej pracovali statocne a svedomito vsek preco nie? /proc by chom se netesili kdys nam pan buch da pan buch da /neviem ci siel za pysnov princeznov ,alebo nie ? ale vlastne ani neviem ci bolo ,alebo len bude kral miroslav a jeho kralovstvo.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984