Lieky: vláda podporuje vytváranie monopolov

Tento návrh, resp. úmysel bol do novely zákona „prepašovaný“ s cieľom na jednej strane zvýhodniť určitú skupinu vlastníkov verejných lekární a na druhej strane „zahmlieť“ skutočnosti podporujúce monopolizáciu lekárenskej starostlivosti na Slovensku. Pritom štát má v súčasnej dobe dosť právnych a iných mechanizmov v rámci liekovej politiky, ktoré nevyužíva.
Počet zobrazení: 1098
lekaren-police-lieky-Laurie Chipps.jpg

Veríme, že naše argumentácie, ako aj vývoj v oblasti ekonomiky liekovej politiky, v spotrebe liekov a v nazeraní pacientov na prevenciu a ochranu zdravia či samotnú liečbu, ale aj politická zodpovednosť im vytvoria priestor pre ich správne rozhodnutie nepodporiť prijatie tohto zákona v podobe, v akej ho predložila vláda.


Poskytovanie zliav

Vládna novela zákona o liekoch bola prijatá bez odbornej a to hlavne lekárnickej a farmakoekonomickej, ale i bez politickej diskusie. Táto novela zavádza nejasné a skreslené  pojmy, ktoré nie sú legislatívne definované a nemajú oporu v právnom systéme SR. Príkladom je tzv. organizátor systému,  ktorým môže byť ktokoľvek – nemusí ním byť lekáreň, môže to byť obyčajná fyzická osoba.Zavedením ďalšieho medzičlánku do vzťahu lekárnik – pacient sa obmedzuje odborné rozhodovanie farmaceuta.Nie je tiež jasný spôsob úpravy vzťahu pacienta s tou treťou osobou, existuje riziko zneužitia citlivých údajov pacienta (diagnóza, užívané lieky) treťou osobou, ktorá nepodlieha žiadnemu dohľadu. Nie sú upravené ekonomické vzťahy poskytovania zľavy treťou osobou. V prípade nákupu predpisových položiek použité pojmy nekorelujú so štandardnými pojmami – výdaj liekov na lekársky predpis a pod.
 


Pokiaľ ide o povinnosť zverejniť podmienky na webovom sídle, podmienka webového sídla nie je štandardnou podmienkou pri vydávaní povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti, lekáreň je okrem zdravotníckeho zariadenia aj podnikateľským subjektom, pričom ostatné podnikateľské subjekty nemajú žiadnu povinnosť mať svoju webovú stránku. Ustanovenie povinnosti zmluvnej definície poskytovania zliav s poisťovňou zvýhodňuje subjekty, ktoré vlastnia zdravotnú poisťovňu, aj lekárne.

Zvýhodňovanie niektorých lekární priamo deformuje konkurenčné prostredie a zvýhodňuje monopoly v oblasti lekárenskej starostlivosti, tzv. sieťové lekárne.Štúdie publikované v renomovaných svetových časopisoch potvrdzujú, že nekoordinované a nekoncepčné znižovanie doplatkov vedie k nárastu preskripcie (predpisovania liekov) a teda k zvýšeniu nákladov na lieky.


Podpora veľkých monopolov

Novela posilňuje obchodný charakter verejnej lekárne a znižuje vnímanie odborných hľadísk farmakoterapie. Mení sa chápanie lieku na obyčajný spotrebný tovar, ktorého užívanie prináša finančné benefity. To je v rozpore s prílohu č. 4. zákona o poskytovateľoch – Etickým kódexom zdravotníckeho pracovníka.

Novela zákona posilňuje vlastníkov vlastniacich väčší počet lekární (lekárenské reťazce). Vytvára to riziko pre menšie lekárne, najmä na vidieku, ktorým môže ubudnúť časť klientely. Pacienti odkázaní na konkrétne lekárne na vidieku (starí, chorí, imobilní) budú ich likvidáciou ohrození, pretože sa im zhorší dostupnosť liekovej starostlivosti. Neprimeraným zvýhodnením veľkých subjektov sa navyše potiera malé a stredné podnikanie, čo je jasným stimulom a podnetom pre Protimonopolný úrad SR.

Tento návrh, resp. úmysel bol do novely zákona „prepašovaný“ s cieľom na jednej strane zvýhodniť určitú skupinu vlastníkov verejných lekární a na druhej strane „zahmlieť“ skutočnosti podporujúce monopolizáciu lekárenskej starostlivosti na Slovensku. Pritom štát má v súčasnej dobe dosť právnych a iných mechanizmov v rámci liekovej politiky (kategorizácia liekov, degresívna marža, generická substitúcia), ktoré nevyužíva.

Problematika vernostných zliav a reklamy na receptové lieky určite nie je to najdôležitejšie, čo je potrebné riešiť v rámci liekovej politiky, pretože to nesúvisí s kvalitou lekárenskej starostlivosti.Iba v USA a na Novom Zélande sa aplikujú vernostné zľavy na receptové lieky a podobne je to aj s reklamou, pozitívne skúsenosti v oblasti šetrenia zdrojmi však absentujú.

Doc. PhDr. Ing. Julo ONDREJ, PhD., je generálny riaditeľ Asociácie lekárnikov Slovenska

Spracované podľa listu zaslaného poslancom NR SR. Medzititulky Slovo.

Ilustračné foto: Laurie Chipps a nikoretro

 

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984