Po kapitalizme - ekonomická demokracia

Vďaka prístupnému jazyku je určená nielen odborníkom, ale aj širokým vrstvám čitateľov. David Schweickart v nej hľadá a aj nachádza východisko z neustále sa prehlbujúcich celosvetových kríz  v jednoznačnom prechode k /ekonomickej demokracii. /Tento systém má postupnou transformáciou nastoliť (namiesto predpokladaného agresívneho neobmedzeného rastu) trvalo udržateľný život.
Počet zobrazení: 1711
kniha_kapitalizmus_ekonomicka_demokracia_schweickart.jpg

Tento systém má postupnou transformáciou nastoliť (namiesto predpokladaného agresívneho neobmedzeného rastu) trvalo udržateľný život. Autor prichádza so širokým spektrom inovatívnych námetov v hospodárskej, sociálnej a politickej oblasti. Pri transformačných procesoch však odmieta triedny boj a formovanie antikapitalistickej sociálnej sily v zmysle marxistickej ideológie.

Predpokladá politicky vyspelú spoločnosť, ktorá postupne získa podiel na vlastníctve výrobných prostriedkov formou spoločného investovania a spravodlivého rozdeľovania zisku. Vyslovuje presvedčenie, že optimistická alternatíva globalizovaného kapitalizmu vedie k absolútnemu kolapsu.


Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, s.r.o.
Edícia Pohľady za horizont, zv. 9.
Z anglického originálu David Schweickart: After Capitalism, Rowman & Littlefield, Inc., Lanham, Maryland, U.S.A.
Preložil Pavol Dinka.
Vedecká redakcia Ladislav Hohoš.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. január 2011, 17:49
v zmysle marxistickej ideológie. Ach, ach, ako zvyčajne, u západných autorov nič nové, utopičnosť. Marxizmus neobjavil triedy a triedny boj. Len ho ukázal ako hybnú silu triednych spoločností. Teda je spojený len s triedne rozdelenou spoločnosťou, nie je teda nutný a marxizmus tak ani problém nestaval........ Samozrejme, že ľudstvo od začiatkov socializmu sa dostalo už dosť ďaleko a nie je nutná nejaká násilná revolúcia a diktatúra. Len mi nie je jasné, ako chce v triedne čoraz viac sa polarizujúcej spoločnosti previesť zmeny mimo triednych stretov, to je zjavný utopizmus. Vôbec to nemusia byť ani politické zrážky, myslím, že tie sa budú v budúcnosti odohrávať hlavne v ideologickej rovine, poznatkovej rovine, čo je tiež súčasť triednych zápasov, akurát tu pôjde o stret a súboj koncepcií, poznatkov. A vari si autor nemyslí, že buržoázia nechá svoju triednu konkurenciu voľne rozvíjať konkurencieschopnú koncepciu, bude jej tvorcov hýčkať, utvárať im podmienky? Ako tu už dvakrát napísal Ľuboš Blaha, ľavicoví myslitelia sú vystavení tvrdému existenčnému tlaku. To vari nie je súčasť triedneho boja?
Obrázok používateľa pweiss@centrum.sk
Peter Weiss
27. január 2011, 07:53
vobec sa mi nezda pravdepodobne, ze burzoazia zrazu necha rozvijat sa aj inu triedu. Ved aj z minulosti mame poznatky, ze ak to velkomyselne pripustila, tak len do urciteho stadia. Dobrovolne sa nik nevzda veduceho postavenia, a ani systemu ktory mu vyhovuje. Ale knihu si objednam a precitam, potom budem mudrejsi:-) a budem moct zhodnotit co si o nej myslim. Ale zatial ostavam Blahistom:-).
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
31. január 2011, 22:13
a už odsudzujeme? Alebo to už máme preštudované?
Tak naznačte, o čo ide v tom diele:
Ako popisuje systém výrobných síl a výrobných vzťahov?
Čo je podľa diela produktívnym ekonomickým zdrojom a aké vlastne uvádza ekonomické zdroje súčasnosti a budúcnosti?
Kto je podľa diela vlastníkom výrobných síl a ako sa musí deliť v procese tvorby bohatstva a redistribúcie nadhodnoty s ostatnými účastníkmi tvorby bohatstva?
Dúfam, že toto všetko je tam analyzované, inak by to mohla byť podobná ideologická chiméra, akou sa javí parecon, kde sú definované krásne ideály sociálne spravodlivej spoločnosti, ale prvotným je morálne predsavzatie a nie rozbor možných výrobných síl a vzťahov a z toho vyplývajúce variácie distribúcie a redistribúcie bohatstva.
Ale tú knižku si zvedavo prečítam.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. február 2011, 19:05
veru tak. kapitalisticki imperialisti den noc sa tajne schadzaju a vyhutuju, ako dalej strpcit lavicovym sociologom zivot. mozno keby sli robit, aby naplnili svoje traktaty o precujucej triede, mali by sa lepsie. ja sama poznam zoparludi zo SAV a maju viac penazi ako bezny slovak, robia tak dva tri dni v tyzdni, sluzobky konferencie chlebicky konaky, ale su tvrdo lavicovi v tom, ako su vykoristovani.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984