Revolučné nadšenie Lucie Nicholsonovej

Asi iba Nicholsonová tuší, koľko to bude stáť. Nikto z vlády analýzu nepotrebuje, lebo „spoľahlivo a efektívne to funguje v USA“. Prezentátor z USA bol pán z firmy, ktorá tie karty a systém produkuje, nie človek, ktorý tú kartu používa. Namiesto analýzy povedala: Držme si palce. To je profesionálny manažérsky prístup (k riadeniu štátu). Čo tam po analýzach, treba držať palce a uvidíme...
Počet zobrazení: 2244
sita_michal_svitok.jpg

Pán Oravec zo Šimečkovej nadácie si dokonca vypočul dosť príkru reakciu, pričom patril síce medzi najkritickejších, ale zasa bol stále len mierne kritický. Pani št. tajomníčka pri Oravcovi poriadne znervóznila a až po Mušinkovom vystúpení nám uľahčene oznámila, že už ju (jej úradník) upokojil. To zásadné, na čo upozornil pán Oravec (a aj Zuzka Kusá v diskusii a potom ešte niektorí ďalší po nej) bolo, že v projekte existuje pomerne slušné množstvo nezodpovedaných otázok, ktoré by mali byť zodpovedané ešte pred spustením pilota.
 


Mimochodom, asi iba pani Nicholsonová tuší, koľko to celé bude stáť. Opakovane zaznievalo, že aby bol projekt úspešný, bude sa vyžadovať oveľa viac roboty od samospráv, úradov práce, terénnych pracovníkov atď. Lenže to všetko sú ďalšie výdavky, ktoré dnes nie sú kryté. V tejto súvislosti naozaj "kúzelne" vyznelo, že viacerí z praxe upozorňovali, akými novými spôsobmi dokážu úžerníci tento systém obchádzať, ale L. Nicholsonovú to vôbec nevyrušilo. Musím sa priznať, že som počul riziká, ktoré som si ani ja neuvedomoval, ale ktoré sú úplne reálne. Štátna tajomníčka napriek tomu celý deň tvrdila, že to pomôže v boji proti úžere.  

Pani Nicholsonová, pán Mihál, ani nikto iný z vlády vlastne ani žiadnu analýzu nepotrebuje, lebo ako pani št. taj. takmer vykríkla, spoľahlivo a efektívne to funguje v Spojených štátoch. Až som mal chvíľu chuť sa pridať k jej revolučnému rozhorčeniu, ako si vôbec niekto dovoľuje pýtať si analýzu a nestačí mu, že to majú v Amerike. Mimochodom, prezentátor z USA naozaj hovoril, že to dobre funguje, ale to bol pán z tej firmy, ktorá tie karty a ten systém produkuje, nie človek, ktorý tú kartu používa.

A napokon - namiesto analýzy - pani štátna povedala: Držme si palce, aby to dobre dopadlo. To je profesionálny manažérsky prístup (k riadeniu štátu). Čo tam po analýzach, treba držať palce a uvidíme...

Ale skutočnou perličkou - čo perličkou, perlou najjagavejšou - bola jej reakcia na návrh pána Oravca, aby boli podmienky verejného obstarávania verejne pripomienkované. Tak to už L. Nicholsonovú zdvihlo zo stoličky a pán Oravec takmer dostal po papuli (ale nesedel dosť blízko). Nič sa pripomienkovať nebude. A teraz POZOR! Počas obednej prestávky konzultovali príslušní zamestnanci ministerstva (zodpovedný za ver. obstarávanie) prípravu zadania obstarávania s "kolegami z J.P.Morgan" a firmy Sodexo. Takže, verejnosť sa k podmienkam tendra nedostane, ale vopred ich pripomienkujú predstavitelia firiem, ktoré v budúcnosti budú môcť byť účastníkmi tendra (alebo subdodávateľmi, prípadne poradcami jeho účastníkov)!!!

Je fajn, že ministerstvo ten seminár urobilo. Pred ním som si myslel, že ten projekt je celkom dobrý nápad. Teraz mi je jasné, že ide o ďalšiu absolútne nepripravenú avantúru (v zásadných veciach sa napr. rozchádzali L. Nicholsonová a gen. riad. úradov práce p. Juráš) . Nielen, že neexistujú žiadne analýzy a dopadové (či realizačné) štúdie, neexistuje seriózny rozpočet, ale vedenie ministerstva ani len nereaguje na vážne výhrady a vážne upozornenia, prečo to nebude efektívne fungovať.

Prevzaté z blogu B. Ondruša. Prečítajte si celý článok, nájdete ho tu.

Foto: Štátna tajomníčka MPSVR Lucia Nicholsonová
Autor foto: SITA/Michal Svítok

 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
25. január 2011, 08:56
Pan Ondrus je milovnik analyz a dopadovych studii tak nech povie ake kvalitne ich vypracovala pani TOMANOVA O Socialnych podnikoch.Preco vtedy nepisal rozhorcene clanky, ze sa neberu do uvahy aj kriticke pripomienky. Ze by preto ,ze na socialnych podnikoch pravdepodobne zarabali len ludia blizky strane SMER.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
26. január 2011, 09:15
a nieco ku nicholsonovej mate? alebo ak kradol jeden tak ostatni zlodeji su nevinni?? nevolite nahodou fica?
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
26. január 2011, 09:26
mam dojem ze sa tu razi heslo cim horsie tym lepsie a je potrebne kritizovat vsetko. podla vsetkeho by laviciari mali privitat konecne jeden systemovy krok, ktory by nasich spoluobcanov, ktori z roznych dovodov su na hranici biedy a u pod jarmom uzernikov a svojich tradicnych vzorcov spravania vytrhol z nekonecneho kolobehu biedy. laksavo sa chodte pozriet do polska ako to tam funguje. ziadne socialne davky cash na ruku a sej hoj besavel, ale socialny pracovnik, ktory este viac reguluje spotrebu poberatelov. pre laviciarov okolo noveho slova staci povedat usa a uz vytahuju svoje tradicne floskule "ze ked to je v usa musi to byt dobre aj u nas". nie je to pravda, ale znacne to autorovi ulahci robotu nabudit citatela. ake nizke. na jednej strane u laviciarov vidim obhajobu obamu a jeho snahu a dalsie zosocializovanie USA, na druhej strane kritika :). mali by se si na ustrednom, na vybore, dohodnut koncepciu aby bola konzistentna. apropo - pan Ondrus este neodpovedal na moje uplne jednoduche otazky k inemu clanku, ktore sa tykali rozpoctu v poslednom rok vladnutia minulej vlady... a to cakam uz mesaic a viem ze sa nedockam :)
Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
26. január 2011, 12:50
dobry den, prečitala som si članok,poviem vam nič podstatne som sa z neho nedozvedela len to, že obidve strany sa navzajom osočuju ake su neschopne v jednej z najdoležitejšich oblasti štatnej politiky a to je socialna oblast. tyka sa to hlavne ludi ako je spomenute v prejave št,tajomničky a v članku dlhodobych poberatelov ako aj mladych poberatelov soc.dav z určitej skupiny obyvatelstva ktorej dali po revolucii velke prava a žiadne povinnosti teda mali by sa sustredit na riešenie problemu lebo každa studna može vyschnut,pokial st.tajomn.pracovala v romskych osadach ,rozvoj. krajinach nemala by sa sustredit len na modul,ktory nie celkom funguje v usa, pokial ,by sme chceli byt uspešní davam do pozornosti azijske štaty,kde pokial si nepomožeš sam.... alebo zoberme davnu minulost,stredovek atd..ale to by sa musel zmeni bankovy system ,burza ..., to,že dame kartičku na pridel nezmení to soc.postavenie jednotlivca pekny den
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
26. január 2011, 12:56
prečo to fungovalo za socializmu
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. január 2011, 02:20
Nepísal som preto, lebo vtedy som sa o to takto nezaujímal. Inak by som to asi urobil, ved som pisal o mnohych veciach zo socialnej oblasti. Ale, pokial by islo o socialne podnikanie ako take, poznam zaujimave analyzy. Mimochodom, problem socialnych podnikov bol v realizacii, nie v analyzach, kym sa ten pilotny projekt spustil, existovalo niekolko analyz ci studii o socialnom podnikani. Pre mňa podstatný rozdiel je v tom, že teraz mám ako poslanec a ešte aj podpredseda výboru istú zodpovednosť, ktorú som vtedy nemal. Bol som hlásateľom v JOJke, o ničom som nerozhodoval, nič som nekontroloval. Ale teraz áno. Ak vidím, že niečo vláda robí zle, musím sa tomu venovať, za to som platený, aj z Vašich daní, slavia. Neuznávam filozofiu, že prešľapy iných ospravedlňujú moje prešľapy. A už vôbec neuznávam riadenie vecí (najmä, keď ide o veľké verejné peniaze a takúto dôležitú záležitosť) bez dopadovej analýzy, ja som tak nikdy nepostupoval.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
27. január 2011, 21:53
Pardon, asi sa naozaj nedočkáte, lebo vôbec neviem, že ste mi niekde napísali nejaké otázky. To si myslíte, že čítam všetko, čo sa v diskusiách napíše. Pošlite mi mail, odpovedám na všetky. A pokiaľ ide o túto vec. Práveže my sa heslom "čím horšie, tým lepšie neriadime". Dnes sme na sociálnom výbore podporili oba vládne návrhy zákonov. Bez problémov, ak s nimi vecne súhlasíme. A ja som v tom blogu napísal, že o samotnom systéme ešte napíšem (bude to tento víkend). Takže elektronizácia vyplácania dávok - áno, podporujem. Problém je v tom, že tento projekt neprinesie ani odstránenie úžery, ani nepozdvihne ujarmených Rómov. Možno sa to podarí v pilotnej fáze, ale nebude to aplikovateľné celoplošne. A presne v tom ja vidím problém. Píšete o Poľsku. Veď práve o to ide, tam je asi dostatok pracovníkov, ktorí sa tomu môžu denne venovať. Ale u nás na to nie sú podmienky. Ľudí prepúšťajú, znižujú im platy a potom vyratúvajú, čomu a komu všetkému sa "individuálne" majú tí zostávajúci venovať. Ja som nekritizoval zámer, dokonca zatiaľ ani projekt, ale seminár k nemu. Ale vy ste to samozrejme museli otočiť, lebo inak by ste nemohli zosmiešňovať našu (v tomto prípade moju) kritiku. Fuj, aké nízke.
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
Milan Mašcuch
28. január 2011, 23:09
to nás najviac štve. Ako je možné, že to za socializmu fungovalo ? AKO JE MOžNÉ, žE SME ZA SOCIALIZMU MALI ÚSPORY A TERAZ MáME DLHY?
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
01. február 2011, 09:15
myslim, ze sa tu riesi podruzny problem. Dajte ludom primeranu robotu a nebude uzera ani davky. Ovela viac nas deravy system vyuzivaju podnikatelia ako obycajni ludia/ nie matovicovci/. To je taky velky problem pre nase danove urady porovnat legalne prijmy s nadobudnutym majetkom a zivotnym stylom zbohatlikov? Zakony mame bohužial postavene tak, ze vyhovuju len tym so sirokymi laktami.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. február 2011, 17:12
ja si myslim ze uzeru dost nalomi. problem je v tom, ze tyzden po vyplacani socialnych davok je v osade (aj v romskych bytovkach) besavel, romovia idu na taxikoch do supermarketov, nakupia kartony kuracieho masa, lacneho alkoholu, cigariet, chleba a tesco limonady a maju nonstop dozinky. po tyzden lóve dojdu a treba jest. tak sa ide k uzernikovi, ktory im da "sto na sto". teda pozicia sto eur a navrch chce dalsich sto. z dalsich davok a da si dobre zalezat, aby ich dostal,lebo na svojom bmw parkuje rovno pred uradom a trha to romom z ruky uz pri dverach. poznam to, videl som na vlastne oci, romske osady su u nas bezne. pokial im niekto pomoze zmenezovat peniaze tak,a by im vystacili dlhsie ako doteraz, tak nebudu mat taku potrebu chodit k uzernikom. a elektornicke peniaze su dobrym zaciatkom. inak z pozicie striktneho praviciara a zasancu laissez-faire by bolo nacim povedat spolu s Miltonom Friedmanomm, zemajunarok na peniaze a cash. lenze ako dovetok by bolo to, ze akekolvek socialne nepokoje by museli byt statom razne riesene a museliby sme postavit vaznicu v kazdom tretom okrese v SR. na druhej strane by policajti by nemuseli plakat ze odchadzaju, boli by bachari. a pokial by sa jasne aplikovala zasada trikrat a dost, zacivlu su basy plne a pri zakaze kontaktnych navstev by sme cca za 30 rokov mali uplne inu dekriminalizovanu populaciu, nakolko drvivu vacsinu trestnych cinov pachaju recidivisti co sa tyka tych otazok tak tie su uz davno davno premlcane - slo o diskusiu o statnom rozpocte teraz a pri dvoch pslednych rokoch minulej vlady, kedy sa veselo projektovali hviezdne prijmy, ziadna refelexia neexistuovala, ked sa prijmy rozpotu nenaplnali a minalo sa veselo dalej a tempo sa zvysovalo. chapem, sli volby.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
22. február 2011, 17:20
preco to fungovalo za socializmu? lebo ked sa znarodni cela republika a zrazu mate biliony na ruke tak to sa hospdari. potom Zapotocky jedneho vecera ludm povedal ze ziadna reforma nebude a na druhy dem zrazu bola. 30. maja 1953. 1:50. ludom zobrali vsetky uspory. teraz sa to vola inak, krach statu. grecko bolo od neho minuly rok milimeter. my sme si ho zazili v 1953. to bol pre komunistvo velka ekonomicka skola a nasledne dokazali hospodarstvo menezovat tak, ze jeho kolaps neprisiel zase o 5 rokov, ale az v 80-tych rokoch. ti, u ktorych uz funguje milosrdna selektivnapamat, odporucam na nete stv.sk si popozerat realcie noc v archive, tam to uvidite. ja si pamatam, nemusim ani pozerat. socik nefungoval. zil na dlh a problemy sa umelo zakryvali. a potom sa vystavil ucet. tak to veru byva. najdite si dakde na nete uzasne rozpravanie Jiriho Gryara, ktory po revolucii na priklade padajuceho lietadla neskutocne krasne a trefne zadefinoval socialisticku ekonomiku.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984