Nenápadné školné

Vláda nenápadne zvyšuje náklady spojené s vysokoškolským štúdiom. Od prvého januára štát prestáva platiť zdravotné odvody za študentov, ktorí prekročili vek 26 rokov. Hlbšie do vrecka budú musieť siahnuť aj externí študenti. Tí by mali po novom bez výnimky platiť školné.
Počet zobrazení: 3558
skolne_za_externe_studium.jpg

"Od januára sa za nezaopatrené dieťa, teda poistenca štátu, nepovažuje študent denného aj externého štúdia nad 26 rokov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Ak sa takýto študent nezamestná, nezačne podnikať alebo sa neprihlási na úrade práce, je povinný začať si platiť poistné sám. Minimálna výška preddavku pre samoplatiteľa je 46,06 eura. Rovnako budú vekovo znevýhodnení aj doktorandi denného štúdia. Štát bude za nich platiť zdravotné odvody len do veku 30 rokov.

Novela zákona o zdravotnom poistení v konečnom dôsledku nie je ničím iným ako diskrimináciou starších študentov oproti tým mladším. Stačí, ak mladý človek po skončení strednej školy alebo počas štúdia na univerzite odíde na pobyt do zahraničia a už bude musieť platiť zdravotné poistenie. Na základe akého kritéria má byť vek limitujúcim faktorom pre platenie alebo neplatenie odvodov? Pokiaľ ide o prvé štúdium v riadnej dĺžke a mladý človek sa chce naplno venovať štúdiu, bude to pre neho znamenať nemalé zvýšenie nákladov. Štát tak nepriamo núti študentov popri štúdiu pracovať.

Ešte iracionálnejšie sú odvody pre doktorandov, ktorí presiahli vek 30 rokov. Toto opatrenie sa dotkne predovšetkým tých, ktorí prichádzajú študovať tretí stupeň vysokoškolského štúdia z praxe. Nemal by mať štát záujem práve o takých doktorandov, ktorí už istú dobu pôsobili na pracovnom trhu?
 

Externé štúdium ako luxus

Tiché a nenápadné zvyšovanie nákladov pre študentov vysokých škôl zdravotnými odvodmi nekončí. Ústavný súd v máji minulého roka vyhovel podaniu poslancov NR SR združených okolo bývalého ministra školstva Martin Fronca a nariadil uviesť do súladu s ústavou zákon o vysokých školách. Podľa neho doteraz štát financoval štúdium istému limitovanému počtu externých študentov. Tí zvyšní museli platiť školné.

„Študentov externého štúdia nemožno podrobovať ďalšej vnútornej diferenciácii, teda táto skupina má ako celok právo buď na bezplatné alebo odplatné vzdelanie,“ vysvetľuje ministerstvo školstva v návrhu na úplné spoplatnenie externého štúdia. „Ak by popri spoplatnenom externom štúdiu existovalo aj nespoplatnené, skupina študentov externého štúdia by práve v rozpore s touto skutočnosťou bola podrobená neprípustnej vnútornej diferenciácii.“

Ministerstvo školstva malo niekoľko možností ako nesúlad zákona s ústavou uviesť do poriadku. Zvolilo si však tú najjednoduchšiu alternatívu, ktorá sa najviac dotkne práve študentov. Po novom by tak školné za externé štúdium mali platiť všetci bez výnimky. Nad alternatívou bezplatného štúdia pre všetkých externistov ministerstvo očividne ani len neuvažovalo. Vo finančnej analýze dôvodovej správy (ak tak niekoľko riadkov ministerských výpočtov vôbec môžeme nazvať) totiž absolútne chýba zdôvodnenie či takéto školné nebude mať nejaký negatívny dopad na prístup ku vzdelaniu.

Externé štúdium vo väčšine prípadov využívajú najmä zamestnanci, ktorí si popri práci chcú zvýšiť svoju kvalifikáciu (alebo to zamestnávateľ dokonca priamo požaduje). Na spoplatnenie štúdia tak doplatia najmä tí, ktorí ho najviac potrebujú k získaniu lepšej pracovnej pozície či vyššiemu platu. Školné v priemernej výške 800 eur ročne sa môže u mnohých zamestnancov z chudobnejších regiónov vyšplhať až do výšky dvojnásobku čistej mesačnej mzdy! (V prvom polroku 2010 bola priemerná hrubá mzda v Prešovskom kraji 563 eur, čo je v čistom okolo 420 eur.) Školné bude tak pridrahý luxus práve pre tých, ktorí vzdelanie najviac potrebujú. To však ministerstvo školstva očividne neberie do úvahy.

Ak má byť Slovensko konkurencieschopnou ekonomikou, kvalitné vzdelanie musí byť dostupné pre všetkých občanov bez ohľadu na ich sociálne postavenie. Nebude vôbec prekvapením, ak sa ukáže, že zdravotné odvody pre starších študentov ako aj poplatky za externé štúdium sú salámovou metódou k postupnej premene vysokoškolského štúdia na úplne spoplatnené.
 

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
17. január 2011, 17:43
ako si to predstavuje v praxi, ukazuje sa vo volbach. prave externi studenti su tymi, z ktorych je velky uzitok lebo studuju to, okolo coho pracuju. zo svojho okolia poznam aj take pripady studentov, ktorych nemohli podporovat rodicia a tak striedavo pracovali a chodili do skoly az potom, ked na to mali financne prostriedky a tak nemaju skoncenu skolu do 26. roku. rad by som vedel z coho maju platit zdravotne odvody ked studuju. je to absolutne nedomyslene. treba ist do strajku, nenechat zo sebou mavat...
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
18. január 2011, 10:20
Vysvetlite prečo sa má platiť vzdelávanie lekára z mojich daní a on po skončení školy odíde pracovať do zahraničia. Vysvelite prečo máme platiť vzdelávanie šudentov na fôznych vymyslených vysokých školách, keď aj tak si po ich skončení pracovné miesto v ich obore nenájdu. Znížte nám dane a my si z radosťou budeme priplácať za služby lekárov a zdravotných sestričiek, ktorý si to zaslúžia , aby sa o nás starali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 11:36
preto nemoze byt ani majetkom. jedna sa o princip solidarity, ktori bol zavedeny humanistickymi vzdelancami v 18. storoci. ideologia neoliberalizmu, ktora povazuje vsetko za tovar, je slovenskemu kulturnemu prostrediu cudzia. doporucujem vystahovanie do ameriky, tam si pridete na svoje...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 11:46
Extrémizmus napravo či naľavo v otázke vzdelania nie je východiskom. Na jednej strane pri vzdelaní treba vziať do úvahy to, čo hovorí antonb., vzdelanie je 1. investíciou, najlepšou rastovou investíciou. Investície k nám či do Číny prúdia nie kvôli lacnej pracovnej sile, ale kvôli lacnej vzdelanej, kvalifikovanej prac. sile. Inak by prúdili do Afriky. Ak by mohli ísť študovať len tí, ktorí majú peniaze, ale nie tí, ktorí majú potenciál priniesť veľkú pridanú hodnotu pre spoločnosť, spoločnosť by začala stagnovať. Zrejme aj tu niekde bude zdroj postupujúceho úpadku západu. 2. mladí ľudia by mali mať rovnaké možnosti, je to základ demokracie. Nespravodlivosť má aj ekonomický dopad, demotivuje, motivuje kriminalitu, podvody. Preto sa žiada podporovať najmä študentov zo sociálne slabších rodín štipendiami ............. Na druhej strane vzdelanie je aj súkromným prospechom, nie je pravým verejným statkom, ktorý sa nedá deliť (napr. obrana krajiny). Z podpory vzdelania majú prospech konkrétni ľudia. Preto sa žiada určitá forma zainteresovanosti, aby aj zaväzovalo k zodpovednosti za štúdium. Nie som proti určitým poplatkom, ale miernym, aj pri skúškach, aby sa nechodilo na skúšky len skúšať. A treba určite riešiť odchody vzdelaných ľudí do cudziny. Z globálneho hľadiska to dokonca pokladám za krádež, ak napr. Nemecko láka kvalifikovaných ľudí, keďže nevynaložilo náklady na ich vzdelanie. Riešil by som to podpisom zmluvy. Ak dostane študent vzdelanie zdarma, alebo za pomoci štipendia, aj sociálneho, mal by sa zaviazať, že pri odchode do cudziny zaplatí náklady na vzdelanie. Argumenty o slobode sú tu neoprávnené. Ak napr. študent podpíše zmluvu o štipendiu s nejakou firmou, tak sa takisto zaväzuje splatiť náklady, ak nenastúpi pracovať do firmy. Nemožno si nechať zaplatiť štúdium z daní občanov krajiny a potom zdrhnúť, to nemá absolútne nič spoločné so slobodou, je to v prenesenom zmysle podvod či krádež.......... Takže spoločnosť by mala vytvoriť čo najpružnejší systém na podporu vzdelania, aby mohli študovať všetci záujemcovia, na druhej strane prijať opatrenia, aby to neboli vyhodené peniaze do vzduchu.
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
18. január 2011, 12:31
Ja uvediem príklad moja dcéra študovala v Anglicku tam bol ešte systém nastavený (soc. demokratmi) tak, že najprv musela dokázať, že nato má rozum.Pretože musela urobiť psychotesty na tom základe ju zobrali do práce s tým, že bude pokračovať v už začatom štúdiu, ktoré si sama vybrala a bolo osožné obojstranne. Ked dokázala, že nato má rozum, tak jej boli ochotní plať cca 80% štúdia a mala aj voľno na skúšobné obdobie. A už iba tak na margo nastúpila do práce ako rovnocenná so svojim anglickým kolegom, ktorý chudáčisko mal tú smolu, že po krátkom čase musel ísť povinne na pol roka do vojny v Afganistane. To ona nedokázala pochopiť, že prečo. Musela som jej vysvetliť, že aj my sme to tak mali ešte pred rokom 89. Ibaže mladí si u nás nevážia ani len túto vymoženosť, ktorú dostali akoby darom od nás. No ale to je už zasa na inú tému.
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
18. január 2011, 15:37
Ale ale Misko, a kde si bol, ked sa schvalovalo platene externe studium pre cast studentov? Preco si nevykrikoval uz vtedy? Zeby to bolo tym, ze vladla nasa "spravodliva", na lavicu sa hrajuca sa velkopodnikatelska trieda s babkou Ficom, ktora ta dosadzuje do vselijakych predstavenstiev? Neviem, neviem, ci ti uprimne ide o externistov...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 17:21
Nespravodlivý profit zo vzdelanej pracovnej sily existuje aj na vnútroštátnej, medziregionálnej úrovni. Mnoho študentov VŠ po ukončení štúdia zostáva pracovať v Bratislave či iných mestách. Tým chudobnejšie regióny a mestá prichádzajú o dôležitý faktor rozvoja. Do takéhoto mesta nepríde ani investor, požadujúci dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. A kvalifikovaní ľudia sú dôležitým faktorom zvyšovania dynamiky, tvorivosti mesta, regiónu, sú zdrojom rozvojových impulzov. Napr. Bratislava takto nespravodlivo získava na úkor chudobnejších regiónov vzdelanú pracovnú silu. V prípade, ak študent zostáva napr. v Bratislave, by mala firma, mesto, alebo on platiť poplatok za presun "bohatstva".
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. január 2011, 20:05
S týmto s vami pán Milan súhlasím, lebo mne to tiež pripadá nespravodlivé, že naše hlavné mesto profituje na náš úkor a nie len Bratislava. Ťažia z nás aj EU, Amerika, Kanada, Austrália. To nikto nevníma tento deficit ako my k tomu prídeme, že nás ožobráčili o všetko čo sme vychovali. Moju generáciu tým ožobráčili najviac zo všetkých, lebo nám sa už neopatí šporiť si ani v 2 ani 3 pilieri. Všetko čo som mala som dala svojim deťom na štúdium a čo mám z toho iba oči pre plač. Kto z nás mohol tušiť čo nám prinesú vlády M. Durindu. Najviac sme to pocítili my v odľahlých regiónoch. Dnes na to už nik nepovie nič a neviem prečo. Nechápem, že prečo sú ticho tí rodičia čo sa ich to dotýka. Berú nám naše deti ako nejakých otrokov pre zámožných nenažrancov. Načo máme europoslancov v EU, načo ich tak kráľovsky platíme, ked čušia ako vši pod chrastou? Dnes je to ešte horšie za tie roky sa tak evidentne zmenili pomery na školách, že tí čo nie sú "veľký" podnikatelia tí nemôžu ani len ústa otvoriť na rodičovskom združení sa ludia neodvážia povedať, že nemajú dosť peňazí a tak sa stáva, že mnohé deti nemôžu ísť ani na školský výlet a už vôbec nie na lyžiarsky a pod. Ako potom majú študovať na VŠ tieto deti, ked nemajú peniaze ani na základné prežitie. No ale to by musela byť vôľa - vžiť sa do našej kože. A už iba tak okrajovo poznám dosť mladých, ktorí o tadiaľto odišli ako otrhaní žobráci a dnes sa v BA predvádzajú akoby patrili do vyššej vrstvy, pričom tam sa hrajú na tých čo pohŕdajú chudobou tu majú chudobných príbuzných a zatajujú ich pred svojimi kamarátmi v BA. Keby sa aspoň neukazovali tak často v TV respektíve, keby toľko nerozprávali v rádiu. No ale to som už odbočila od témy.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 10:32
Sám píšete " Nie som proti určitým poplatkom...", ale veď len o to ide. Vlastne sa zhodneme a namiesto toho veľa rečí o ničom. Ani ja nie som debil a mám dcéru vysokoškoláčku, ktorá na mobil vyhodí mesačne 25,- Euro, na kozmetiku XEuro, na kávičku a diskotéky YEuro a popri škole zarobí 100,- Euro. A vysokoškolácii chcú štrajkovať nie proti poplatkom ale proti zdravotným odvodom nad 26 rokov t.j. u väčšiny tých, ktorý si umelo predlžujú štúdium. Prečítajte si konečne zaujimavý príspevok tety Vierky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 10:38
toto máte z VUMLu a asi aj to kultúrne prostredie takto vypadá. Preberte sa zo sna a poraďte mi odpoveďou na moje otázky.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 12:19
jednak staviate problém len jednostranne. Ale hlavne, aký zmysel má argument, že to má z VUML? A čo keby aj mal, nemyslím, žeby to bolo menej hodnotnejšie (aj keď išlo len o rýchlokurzy, ktoré sú vždy problematické), ako argumenty vycicané zo súčasných médií, ale aj odborných časopisov, postavené na lacnej propagačnej hantírke. Nemáte poruke žiadne exaktné štúdie, koncepcie, kritériá, ktoré by súčasný systém ideologických téz oprávňovali prezentovať sa ako objektívny, vedecky opodstatnený.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 13:15
reagoval som príkrejšie na prikru reakciu antona b. o ideológii neoliberalizmu a návrhu na emigráciu. Toto je aspoň tak vulgárne ako moja odpoveď, pričom sa vobec nedotkol toho čo som písal. Keďže nie som kresťan môžem si dovoliť "oko za oko, zub za zub". Škoda času na takúto diskuziu. Viac sa treba venovať problému.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 14:16
dano, podla toho co pisete ste starsi rocnik a studovali ste za rezimu ktory tu bol pred rokom 1989. co vam brani v tom, aby ste uviedli svoju myslienku o tom ze vzdelanie je tovarom do praxe a dodatocne zaplatili za tento tovar? ameriku som spomenul nie kvoli tomu, zeby som nieco proti vam ako osobe mal, ale kvoli tomu, ze tam tento system (vzdelanie je tovarom) je uz dlhsi cas v praxi a podla toho to tam aj vyzera. nemyslim tym univerzity, to je iny problem, ale tamojsie skoly ktore su na urovni nasich strednych skol...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 14:42
Dobre ste to odhadli a po Vašej výzve so ochotný za ten tovar zaplatiť. Pošlite mi číslo vášhu účtu. Moje tri deti študovali na štátnych stredných školách v USA. Postupne, každé 1 rok. Niečo o tom viem. Bojím sa, že vy opäť siahate na niečo o čom viete z počutia. Ako o neoliberalizme. Aby ste ale niečo z tejto diskuzie mali. Jedna z mála spoločných skúseností detí o živote v USA je v tom, že by tam nechceli žiť. A radšej sa trápia na tomto našom Slovensku.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
19. január 2011, 22:40
cislo mojho uctu vam neposlem, ja som vas celkom urcite nevzdelaval lebo keby ano, tak by ste nebol politicky na pravom okraji spektra. zaplatit skolne treba slovenskemu ministerstvu skolstva alebo financii, urcite to nebude pre vas problem zistit kde a na aky konkretny ucet. pokial vase tri deti rok stazovali na americkych strednych skolach tak sa ich spytajte aka je tam uroven v porovnani s nasimi strednymi skolami a preco 20% americanov nevie poriadne vypisat anilen sek...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2011, 08:40
Súhlasím s pánom Antonom, lebo americké školstvo má také medzery v systéme, že sú takmer na úrovni rovníkovej afriky. Až takmer 50 % Američanov je analfabetov niektorí sa vedia iba podpísať a nevedia poriadne čítať. Niektoré odľahlejšie časti dokonca ani nemajú školy. A ak majú tak sú to rôzne náboženské sekty, ktoré ich učia iba dogmaticky a myslenie majú jednostranne a účelovo zmanipulované. sú tam getá a majú tam toľko chudoby ako nikde na svete. Na žobrajúcich bezdomovcov si tak zvyky, že ich jednoducho iba prekročia a idú dalej. Sú tam kočovníci ako u nás boli ešte pred sto rokmi. Napoja sa hocikde na elektrinu a doslova kradnú ako kradne každý zlodej aj u nás. Nefunguje im tam žiadna osveta, lebo mamičky ani nevedia, že deti sa koja materským mliekom a sú schopné ich nakŕmiť hoci aj polotovarom bez tepelnej úpravy už pár hodín po narodení. Predávajú si tam deti za peniaze a ešte stále tam uznávajú detskú prácu. U nás bola zakázaná detská práca už v komunistickom režime sa dodržiavali viac luské práva detí ako sú schopí ich dodržiavať tí "veľkí" demokrati a humanisti Američania. Všetko je tam sústredené do veľkých miest tak ako tomu je všade na svete. Ibaže tam sú také vzdialenosti, že tu by naše deti museli cestovať aj viac ako 100 km do školy. Američania vyvinuli ten našpinavší spôsob humanity akú kedy človek vymyslel ( To už ani nie je humanita to už je v rovine pokusné králiky pre bohatých a mocných), Kým doma im nefunguje nič ale zato si "našili" Afriku aby mali na kom uplatňovať svoju nenežranosť a neohrabanosť. A VŠ tam urobí každý - kto dokáže hodiť loptu do basketbalového koša o tomto sú tam vysoké školy až na pár výnimiek, ale tých je tam žalostne málo, ibaže tu sa o nich hovorí - tak si ludia u nás myslia, že to funguje celoplošne.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2011, 15:00
Moje deti študovali nie stážovali na High Schools a žili v Texase, Maine a Michigane a tak na túto tému som schopný trochu diskutovať. Vy však máte informácie na úrovni VUML a robíte uzávery, ktoré nie sú pravdivé a ešte si robite nárok na to, aby Vaše názory a rady do života bral niekto vážne. Vidíte, že ja mám trpezlivosť. Viete si však predstaviť reakciu mladých ľudí napr. mojich detí na takéto názory? A oni tu chcú žiť a platiť dane, aby ste mali aspoň nejaké dôchodky. To nechápem, ale som rád, lebo nemám ďaleko vnukov.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2011, 19:43
neviem co stale mate s tym VUMLom. lavicove myslenie je tak stare ako ludstvo samotne. historia pozna lavicovo zmyslajucich panovnikov, cisarov, aj papezov. epocha humanizmu, osvietenectva bola vysostne lavicova, uvolnoval sa potencial a energia sirokych mas feudalizmom zotrocenych bytosti. ja osobne som nebol ani v KSC, takze tazko by ma zobrali na VUML ani keby som chcel (nechcel som). pokial viem na VUML nechodila ani Maria Terezia, ktora v ramci svojich reforiem zaviedla povinnu skolsku dochadzku (zdarma) - takze skuste trochu zmodernizovat stredoveky sposob, ako vnimate svet okolo seba...
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2011, 20:37
Ja neviem ujo Dano, kde vy nato chodíte, nikdy v živote som nebola v KSČ ani žiadnej inej strane. Na rozdiel od niekoho - všakže ujo Dano. a neviem ako sa vám podarilo dať vyštudovať deti do USA kto si to mohol po finančnej stránke dovoliť okrem pár vyvolených? A je len chvályhodne, že ste taký trpezlivý človek Ja som tiež trpezlivá, ale čo tu vystrája pravicová koalícia to už musí prebrať aj mŕtveho k činu, lebo naši predkovia si ani vo sne nepredstavovali, že táto vláda nám rozpredala celý majetok všetko dali do rúk cudzincom a to sa neodpúšťa ani netoleruje a môžete ich obsahovať z ktorej len chcete strany. Boh ochraňuj Slovensko a občanov SR to je všetko čo sa dá povedať.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
20. január 2011, 23:02
Reagoval som na veľmi tvrdé výroky antona b. o úrovni amerických stredných škol. Obidvaja ste zareagovali obšírnejším, podľa mňa veľmi laickým a povrchným stanoviskom. Keď som poukázal na to, že tom niečo viem na základe rodinných skúseností, už ste zabudli na americké školstvo a začali ste ma obviňovať z kadečoho. Ak vás to poteší ja som VUML absolvoval a bol som aj v KSČ, filozoficky som dialektický materialista uznávajúci historickú úlohu Marxa a permanentný prechod ľudstva k socializmu. Hlavný rozdiel medzi nami je v tom, že ja 40 ročný pokus vo východnej Európe chápem ako slepú cestu vývoja, ako neuspešný pokus, ktorý však má význam len vtedy, ak to tak chápeme, poučili sme sa a hľadáme iné cesty. PS 1 ročné študijné pobyty na High schools v USA každoročne absolvujú desiatky študentov zo Slovenska a viacerí z nich to majú ako odmenu od rôznych nadácií za úspešné študijné výsledky. Bohatý ľudia túto formu veľmi nevyužívajú, lebo je spojená s bývaním v rodinách slebšej strednej triedy a nutnosťou sa prispôsobiť ich spôsobu života. Teta Vierka chápete rozdiel medzi predajom majetku a rozkradnutím majetku Mečiarom, Slotom, Ficom s ich družinami?

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984