Kultúra krváca, Krajcer je spokojný

Pokles kapitálových výdavkov znamená, že okrem dokončenia rekonštrukcie bratislavskej Reduty sa nebude v tomto roku rekonštruovať, obnovovať a zachraňovať žiadna významná budova. Na základe navrhovanej výšky rozpočtu ministerstvo nemohlo rozpísať výdavky na významné kultúrne podujatia ako sú Bratislavské hudobné slávnosti, Bienále ilustrácií Bratislava, Zámocké hry zvolenské.
Počet zobrazení: 1557
Bratislava-Reduta-stare mesto-pamiatky-Chris Yunker.jpg

Aby bolo jasné, o aké peniaze ide. Celkové výdavky štátneho rozpočtu na kultúru majú tento rok dosiahnuť 167 miliónov eur. Len pre porovnanie, v roku 2010 mal rezort kultúry k dispozícii na výdavky bezmála 193 a pol milióna eur, čo je o 26 miliónov eur viac. A to bol rozpočet pripravený a schválený v čase, kedy bola ešte slovenská ekonomika na rozdiel od súčasnosti v krízovom prepade.


Hlboký útlm až kolaps

Napriek tomuto jasnému porovnaniu pán minister Krajcer, keď parlamentnému výboru pre kultúru a médiá predkladal na odsúhlasenie návrh rozpočtu ministerstva kultúry na rok 2011, mal veľmi krátke úvodné slovo a v tomto úvodnom slove pred poslancami vyjadril spokojnosť s tým, akú sumu sa mu podarilo „vybojovať“ s ministrom financií pre svoj rezort. Spokojnosť s tým vyjadril aj pre médiá.

Porovnávať konečný návrh s pôvodným návrhom rezortu financií je však na spokojnosť veľmi málo. Podstatné je uvedomiť si, čo suma rozpočtovaných výdavkov pre budúci rok, s ktorou je minister tak okato spokojný, bude znamenať pre rezort kultúry. Keby som mal stručne vyjadriť svoj názor, poviem, že kultúra sa dostane do hlbokého útlmu, mnohé kultúrne podujatia a inštitúcie budú blízko kolapsu, viaceré kultúrne aktivity sa vôbec neuskutočnia. Samozrejme, dá sa namietnuť, že toto je stanovisko opozičného politika, ktorý chce vidieť veci čierno, navyše bývalého ministra kultúry, ktorý chce silou mocou kritizovať svojho nástupcu.

Žiaľ, v tejto chvíli nie som sám, kto vidí situáciu takto pesimisticky. Hodnotenie a predpoklady ešte tvrdšie obsahuje samotný návrh rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry. Pre pochopenie, sú to slová rezortných odborníkov, ktorí nielen zostavovali návrh rozpočtu, ale aj najlepšie poznajú reálnu situáciu v rezorte. Tak sa pozrime, ako hodnotia rozpočet rezortu na rok 2011 oni.


Ani minimum na rozvoj

„Rozpísané finančné prostriedky sú také nízke, že neumožňujú ich rozpis na všetky úlohy, ktoré by mali organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva zabezpečiť,“ píše sa v materiáli MK SR. Neumožnia vynaložiť ani minimum finančných prostriedkov na podporu rozvoja múzeí, galérií a knižníc, na prezentáciu kultúrnych aktivít v zahraničí, na informatizáciu kultúry, na akvizície zbierkových predmetov a samozrejme na žiadne nové rozvojové programy. „Zastavenie, respektíve obmedzenie podpory prioritných projektov bude mať veľmi negatívny dosah na národnú a štátom garantovanú kultúru, pozastaví naštartované progresívne trendy, investičné projekty, stabilizáciu a rozvoj štátnych inštitúcií. V neposlednom rade to bude znamenať utlmenie činnosti prevažnej väčšiny štátom zriaďovaných kultúrnych organizácií a to najmä v oblasti ponuky kultúrnych produktov obyvateľstvu.“

Toto sú vety a myšlienky z oficiálneho návrhu rozpočtovej kapitoly MK SR, s ktorou – treba zopakovať – samotný minister vyslovil spokojnosť. Lenže tu sa Jóbove zvesti nekončia. Výška ministrom vyrokovaných výdavkov spôsobí pokles kapitálových výdavkov o viac ako 30%, to znamená, že okrem dokončenia rekonštrukcie bratislavskej Reduty sa nebude v tomto roku rekonštruovať, obnovovať a zachraňovať žiadna významná budova.

V návrhu sa tiež uvádza, že na základe navrhovanej výšky rozpočtu ministerstvo nemohlo rozpísať výdavky na uskutočnenie významných kultúrnych podujatí ako sú Bratislavské hudobné slávnosti, Bienále ilustrácií Bratislava, Zámocké hry zvolenské a ďalšie. Áno, berúc do úvahy spomínané ministrovo uspokojenie to síce vyznieva priam bizarne, ale aj takéto priznanie sa nachádza v návrhu rozpočtu, ktorý poslancom predložilo samotné Krajcerovo ministerstvo.


Namiesto úspor zvýšené náklady

V komentári rozpočtu z pera úradníkov ministerstva sa píše aj o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky a síce, že je to v súčasnej dobe stabilizovaná inštitúcia a že znížením limitu výdavkov na rok 2011 nebude TASR schopná zabezpečovať úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona, čo v konečnom dôsledku destabilizuje celý mediálny systém. To je takisto citácia z materiálu predloženého ministrom Krajcerom.

Napokon ešte odcitujem aj posledné dve vety z návrhu rozpočtu, pretože sú mrazivé a smutné zároveň: „Efekt navrhovanej úspory v nadchádzajúcom rozpočtovom období v rezorte bude mať vážne spoločenské následky. Úspora finančných prostriedkov bude relatívna a znovu naštartovanie paralyzovanej odbornej činnosti, národných a celoštátnych kultúrnych inštitúcií si naopak vyžiada zvýšené náklady.“ To je, dovolím si povedať, aj priamy útok na opodstatnenosť šetrenia a úspor, možno aj v iných oblastiach, ale nepochybne špeciálne v rezorte kultúry.

V tejto súvislosti sa nemôžem vyhnúť spomienke na chvíľu, keď premiérka I. Radičová uvádzala D. Krajcera do funkcie ministra. Ako odchádzajúci minister som bol pri tom a dobre som počul jej slová o tom, že kultúra je prioritou. Možno aj preto musel pri obhajovaní návrhu svojho prvého rozpočtu, pred nami poslancami výboru, minister vysloviť spokojnosť s takto navrhovaným rozpočtom. Aká je však realita, to dostatočne ilustrujú vyjadrenia samotných ministerských odborníkov. Dramatické dôsledky tohto návrhu pomenovali jasne a zrozumiteľne a minister to podpísal, takže musíme predpokladať, že sa s tým aj stotožnil.

O to šokujúcejšia je jeho spokojnosť.

Autor je podpredseda Smeru-SD a bývalý minister kultúry

Foto: Reduta Bratislava
Autor foto: Chris Yunker



Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984