Vianočná inflácia

Vianočné pohľadnice? Telefonáty? Osobné návštevy? Zabudnite. Nové formy vianočných pozdravov sa skrývajú pod pojmami STATUS, LIKE a TAG. Stačí pár ťuknutí do klávesnice, kliknutí myšou a všetci naši priatelia, priatelia priateľov a priatelia priateľov našich priateľov od Orechovej Potône až po Klungkung v mihu sekundy vedia, ako superintenzívne na nich v čase Vianoc a Nového roka myslíme.
Počet zobrazení: 1063
facebook_christmas.jpg

Nie vždy však posielanie vianočných pozdravov bolo také jednoduché a superosobné, ako je tomu dnes. Pamätníci isto radi oprášia spomienky na časy dávno minulé, kedy sa Vianoce slávili ako sviatky zimy a rodiny. Schránky vtedy zapĺňali najrôznejšie vianočné pohľadnice a pozdravy. Hľadanie pekných obrázkov, ktorými by ste potešili blízkych patrilo k predvianočným zhonom rovnako ako nákup darčekov. Brr! A keby len to. Všetky pozdravy bolo potrebné napísať ručne, nalepiť známku a osobne odniesť na poštu. Áno, do tej nezliberalizovanej a nesprivatizovanej byrokratickej štátnej inštitúcie. Skrátka, doba kamenná.


Digitálny čert nespí

Potom prišla doba mobilná. Komu by sa chcelo behať na poštu, keď k Vianociam stačilo poslať SMS-ku so želaním pekných Vianoc, poprípade aj šťastného Nového roka, nech netreba posielať dve. Predsalen, aj textová správa čosi stojí. Už však nebolo potrebné hľadať pekný obrázok na pohľadnici, stačilo vymyslieť originálnu či vtipnú vianočnú básničku, poprípade aspoň tú najlepšiu preposlať ďalej. Hrozilo síce, že autorovi SMS-ky sa o pol hodinu vráti jeho tvorba úplne od iného človeka, ale čo tam po tom. Hlavne, že šetríme čínske perá a taká hromadná textová správa je predsa výrazne osobnejšia ako kadejaké papierové kartičky. Najmä ak sa pod ňu všetkým blízkym a príbuzným podpíšeme celým menom a priezviskom. Tí kreatívnejší môžu doplniť aj titul a funkciu.

Časy sa menia a technológie tiež. Digitálny čert však nikdy nespí. Pri našepkávaní ľuďom, ako si zjednodušiť a zrýchliť posielanie blahoželaní, odvádza svoju prácu veľmi dobre. Síce je to trošku neutrálne a neosobné, ale hlavne jednoduché a rýchle. Hromadná správa sa dá predsa poslať v rovnakom formáte šéfovi, zamestnancom, aj najbližším priateľom. Veď koho by nepotešila správa, na odoslanie ktorej je potrebné vynaložiť úsilie kliknutia v telefóne a pridanie mena do zoznam adresátov. Ak si nájdeme v schránke papierovú pohľadnicu, odosielateľom je vysoko pravdepodobne naša banka alebo mobilný operátor.

Vianočné pohľadnice v statuse

Posielanie SMS správ má tiež svoje limity. Sú drahé a pridávanie ľudí z telefónneho zoznamu tiež niečo trvá. Na pomoc našťastie prichádza Facebook. Načo posielať individuálne správy. Stačí dať želanie veselých Vianoc v niekoľkých jazykoch do statusu a je to! Sofistikovanejšou metódou je pridať si do fotoalbumu vianočný obrázok a označiť na ňom všetkých priateľov. Tí sa potom môžu zamýšľať, ktorá z dvanástich vianočných gulí na obrázku majú byť oni.

Možnosti nových technológií sú bezhraničné. Umožňujú nám popriať krásne Vianoce všetkým známym na tejto planéte a čoskoro možno aj mimo nej. Vďaka Zuckerbergovi aj barman z našej minuloročnej dovolenky na Tahiti môže byť príjemcom vrúcneho blahoželania presne v tom istom znení ako najlepší priatelia a príbuzní. Vďaka technológiám sú si všetci rovní a zmazávajú sa tak priepastné rozdiely medzi priateľom, kolegom či náhodným známym. Štandardnou odpoveďou na takto označené pohľadnice je stlačenie tlačítka LIKE. Príhodná odpoveď na spôsob blahoželania, ktorých sa nám dostane presne toľko, koľko máme priateľov na Facebooku.

Z času na čas sa síce v televízii alebo v rádiu ozve nejaký pán v čiernom oblečení  s bielym golierom, ktorý spoluobčanov vyzýva na viac pozornosti, ľudskosti a porozumenia, ale netreba sa nechať vyprovokovať. My zasvätení vieme, že statusy na Facebooku šetria peniaze, benzín aj čas. A možno šetria aj našich priateľov, ktorí si po Vianociach vydýchnu, že to konečne majú za sebou. Títo poslední mohykáni si potom vypnú počítače, mobily, facebook, twitter, myspace a všetky ostatné vymoženosti novej doby a vychutnávajú si chvíle, kedy sú radi, že na nich nikto nemyslí.


 
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
05. január 2011, 11:24
sadnúť na kajak či kanoe a plaviť sa Malým Dunajom do Jelky, prenocovať v stane pri malej farme a potom do Orechovej Pôtone:-)

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984