Marx mal pravdu: triedy existujú!

Žijeme v triednej spoločnosti. Uvedomila som si to vo chvíli, kedy som sa pristihla, že nie som schopná empaticky sa vžiť do pocitov Ivana Mikloša a jeho kumpánov. Ani do pocitov celebrít a podnikateľov v relácii Smotánka. Ani do pocitov ich mileniek či obchodných partnerov. Patrím do inej triedy. A mám iné triedne vedomie. Čudujem sa, že na to prichádzam až teraz.
Počet zobrazení: 4847
smotanka_judiniova_markiza.jpg

 Keď povedzme ide okolo protestujúcich ľudí, ktorým siaha na ich chátrajúcu životnú úroveň, na ich základné potreby, na ich úctu a dôstojnosť. Zaujalo by ma, či ho to aspoň trochu škrie.


Smotánka a odpad

Ako som tak nad tým premýšľala, spomenula som si, ako som v nedeľu nešťastne prepla televízor na markizácky program, ktorý sa nazýva Smotánka. Možno to bude znieť neuveriteľne, ale doteraz som o tomto program nepočula. No moja prvá skúsenosť bola otrasná. Gýčová moderátorka divákov sprevádza po rôznych snobských podujatiach, kde spovedá milenky známych ľudí, kadejakých vládnych politikov, biznismenov a hercov... Všetky tieto duchovne vyprázdnené osôbky sú v relácii predstavené ako slovenské elity a autority.

Čo ma však zarazilo, medzi týmito osôbkami sa ani len náhodou neobjavil nejaký menej majetný človiečik, obyčajný úradník, robotník, remeselník, ani len ako partner či príbuzný našich takzvaných elít. Akoby sa človek pozeral na historický film zachytávajúci aristokratické bály v 17.storočí. Manželka významného biznismena je známa herečka, priateľ slávnej športovkyne je obchodník s diamantmi, televízna moderátorka chodí s politikom, člen vplyvnej finančnej skupiny randí s dcérou manažéra veľkej korporácie, reklamný mág sa objíma s investorom, mladá celebrita sa bozkáva s veľkopodnikateľom. Nepripadá vám to čudné? Desiatky rokov sa všade hovorí, že už neexistujú triedy, privilégiá, aristokracie, že sme si všetci rovní... A odrazu tu vidím ?elity?, ktoré sa navzájom stretávajú, potľapkávajú, dohadujú kšefty, pária sa a za nič na svete medzi seba nepustia ?odpad? v podobe bežných ľudí...


Arogancia takzvaných elít

Niet pochýb o tom, že spoločenské triedy naďalej existujú, a že triedne vedomie týchto snobov je veľmi vyhranené a arogantné. Ivan Mikloš a vládni poslanci patria medzi túto triedu ľudí. A čo myslíte, ako sa títo ľudia pozerajú na nemajetných človiečikov bez postavenia a vplyvu? Ako na odpad. Presne tak sa Ivan Mikloš pozerá na protestujúce hlúčiky pred parlamentom. S opovrhnutím feudála, s dešpektom šľachtica... Prišla som na to, ako asi poslanci vládnej koalície vnímajú demonštrantov pred parlamentov. S nevoľnosťou...

Žijeme v triednej spoločnosti, vôbec o tom nepochybujem. Uvedomila som si to vo chvíli, kedy som sa pristihla pri tom, že nie som schopná empaticky sa vžiť do pocitov Ivana Mikloša a jeho kumpánov. Ani do pocitov celebrít a podnikateľov v relácii Smotánka. Ani do pocitov ich mileniek či obchodných partnerov. Patrím do inej triedy. A mám iné triedne vedomie.


Marx mal pravdu. Čudujem sa, že na to prichádzam až teraz.

Pôvodne zverejnené na blogu Ľ. Paholkovej. Jej ďalšie blogy nájdete tu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
15. december 2010, 11:15
Pri sledovani tzv. smotanky sa normalnemu občanovi zdviha žaludok. Stačí aby niekomu narastli prsia a už je celebrita.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
15. december 2010, 15:13
Celých 20 rokov tu prekvitá táto takzvaná elita národa. vraj je to vzorka spoločnosti. Podľa nich sme si už mali dávno zvyknúť a každý kto správne neafektuje ani nemôže byť hodný ich povrchnej spoločnosti. Všetky reklamy na rôzne produkty sú tvorené tak, aby navodzovali atmosféru, že na Slovenku žije a pracuje iba smotánka. Zvyšok obyvateľstva nijako nezapadá do ich scenára. všetky relácie sú dielom jedného a toho istého režiséra. Asi ani iných nemáme, ale o to nejde, pretože za tým falošným pozlátkom nie je nič, čo by stálo za úvahu. V podstate sa nedá pozerať už ani jedna televízia. Bud dávajú stále jedno a to isté a filmy sú staré ako zemeguľa. dabing je úbohý a okrem toho že je úbohý, tak mnohé staré filmy sú predabované tak, že pôvodný obsah sa pretvára s jasným zámerom na propagandu novej idei konzumu a vygumovaných mozgov. a tie nové slovenské telenovely sú nasmiech, ale aspoňže päť - šesť hercov si zarobia na chlieb a takto sa im darí cepovať (vzdelávať) našu spoločnosť. Zvyšok relácií je na zaplakanie, ale zato nič, hlavná vec, že naši nestarnúci, úspešní, premúdrelí, ba priam sú takí múdri, že múdrejších som ešte v živote nevidela( panebože vďaka za tak múdre osobnosti),nenahraditeľní dvaja možno traja mienkotvorci (moderátori na všetko) sa môžu aj pretrhnúť od roboty, lebo všetko nasvedčuje tomu, že na Slovensku viac špecialistov na všetko ani nemáme. Ako potom možno očakávať, že naša politická špička by mala vyzerať inak, ked im naše celebrtity vtlkajú do hlavy, že takto vyzerá celé Slovensko?
Obrázok používateľa Anonymný
#3
(neuvedené)
15. december 2010, 20:00
neviem olko rokov ma pani autorka, ale pokial ma vaci ako 35, tak ma sokuje, ze to nezistila uz davno. triedy boli aj za bolsevika. smaotny vas arcisudruh Jakes spoknstatoval v roku 89, ze zagorka berie tri roky po sebe 600 tis Kcs, ini beru aj milion, dva aj viac, taki Jandovia atd. elitna trieda mala vsetko, akurat ste nemali bulvar tak ste to nemali kde zistit, teda to ludi tak nestvalo. filmy kamarad do deste a ine o podobnych vagabudnoch je len slaby odvar dovoleny cenzurou. existovala galerka, fungovala velmi dobre. a nevedelo sa o nej, lebo neboli investigativni novinari ktorym bolo dovolene sa nurat a behat s kamerou. boli diplomaticke obchody, boli luxusne domy, boli luxusne auta aj zo zapadu, bol luxus na skolach a v statnych sluzbach v moskve atd. a my sme boli radi ked sme zohnali tesnenie do tatramatky, hriadel do embecky a od kamaratky susedky hovadziu pecieku zpod pultu. mna mamka vyhanala odstat frontu na toaletak. teda, aj za normalizacie boli triedy. vzdealni VS ludia brali okolo 2, 3 tisic, traktoristi, masiari, pumpari mali kludne aj 7 tisic. a taka zagorka mala cca desatkratviac, jandovia aj tridsatrkatviac ako zazobane socialisticke povolania. akosi zabudame, ze? apropo, aj v minulom rezime boli v elitnej triede nemakacenkovia ako teraz. uljanov bol arogantny nemakacenkovsky kaviarensky studentik vo svajciarsku, stalin bol kriminalnik, marx bol totalny nemakacenko, ktory sa verejne ponosoval, ze jeho matka este nechce zomriet, aby mohol zit z dedicstva. a dnes? chebuevara tiez profesionalny revolucionar s luxusnymi hodinakmi na rukach. ozaj - luxusne hodinky mi pripomenulo - fico tiez nerobil v sukromnej sfere ako zamestnanec - od pociatku bol profesionalny statny uradnik. a aby sme nepodliehali sugescii, ze v tomto mal marx pravdu, neznamena este, ze mal pravdu aj v inom. a jeden historicky fakt - matka raz karlovi napisala "karolko karolko, keby si tak raz niekedy okrem toho pisania o kapitali nejaky kapital konecne aj zarobil"...
Obrázok používateľa Anonymný
#4
(neuvedené)
15. december 2010, 20:47
Vsimne si ich niekto? Vsimnu si konecne oni sami seba? Mladi ludia ,ktori si strechu nad hlavou obstarali milionovymi hypotekami za 40-60 rocne kralikarne (inu moznost im spolocnost ani neponukla).Sa vlastne na cely zivot upisali diablovi.Aj keby na nich zamestnavatel koly kresal musia kolenacky boskat nohu,ktora ich kope do tvare.Zatial si ich pochopitelne nevsima pravica ,nepochopitelne "lavica" a trestuhodne ani sami otroci.
Obrázok používateľa Anonymný
#5
(neuvedené)
15. december 2010, 21:52
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. december 2010, 22:50
neponukla? mohli ostat doma u mamy, mat izbu v rodinnom dome na dedine a okopavat zahradku. nikto ich nenutil ist do mesta. ani mna nikto nenutil.aj ja som siel do mesta, zobral si hypoteku, makam a nestazujem si a hanbil by som sa fnukat a furt len daco od niekoho chciet. takito saludia stavaju zavislymi - na state, na drogach, na hocicom. ludia zabudli sa spoliehat na seba. radsej demonstruju. aj ja som mohol ostat doma fnukat do piva a cakat ze mi miekto nieco da. pche. nikto nikomu nic neda gratis, ani kia, ani fico, ani chmelar, ani miklos, nikto. len ludia radi podliehaju takej iluzii.niektori su aspon taki uprimni ze to ludom povedia, ze pomoc ich caka na konci ich paze. preco si stale myslime, ze niekto nieco, stat, spolocnost (podla recnickych schopnosti si doplnme hocico) nam furt musi davat nieco? dakedy pravo, dakedy rovno dom (aľe ňe uňimobunku, ale murovany, jak toten muj byt na luniku bul - som pocul v televizii) a dakedy nejaku sancu? a kto dal ludom sancu v 48? znarodnilo sa kazdemu, lumpenrrpoletariat s cervenou paskou na kabate a puskou s pasiou znarodnoval zivnostnikov co pracovali rukami alebo mali trafiku. ich decka mali utrum, boli nepriatelska trieda (dnes pani autorka zabudla napisat ze kazdy moze byt v hociktorej spolocenskej triede, za komancov ked sta mali tatka tovarnika tak ste skoncili bez sance) kto dal sancu ludom ked spravili komancovia menovu deformu 1:50? a kto dal ludom sancu v 68? stale lenbudeme fnukat, ved si vyhrnte rukavy, jeden vie hento druhy tamto, spolu dokazete moc. to vam Werich spieval v ode na socik.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. december 2010, 23:41
rozkradol dielo dvoch generacii.Ponukol 20 rokov utahovania opaskov.Otroci po celom svete uz dvihaju hlavy .Nie preto ze chcu .Preto ze musia.Pazravost vykoristovatelov je nenasytna."Nikto ich nenutil..."Ale nutil.Nielen na vidieku ale aj v kutoch Slovenska okrem Blavy nieto chleba.Chodili otrocit do Anglicka ,Irska...Uz ani to nie je pravda.Aj tam chlieb pre otrokov dosiel."a kto dal ludom sancu v 48?"Spolocensky system,ktory nastupil.Dal kazdemu to co kapitalizmus nikdy nedokazal dat.Nie pravo.Povinnost pracovat.Tym co boli zvyknuti zit z prace inych sa to nepacilo ,nepaci ani pacit nebude.Preto pisali a pisu rozpravky o dobrom kapitalizme.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
15. december 2010, 23:46
Trochu obsažnejšie túto problematiku už dávno všeobecne vysvetlil Karol Ondriaš vo svojej knihe My, motroci. Ako diametrálne sa zmenilo postavenie (aj) mladých ľudí a akí sú vďační za to, že svoje poníženie môžu brať ako "výzvu" (to módne slovo implantované do podvedomia pre všetky podobné situácie...)
Obrázok používateľa Anonymný
#6
(neuvedené)
16. december 2010, 00:22
Keď preberám článok z blogu, tak aspoň urobím korektúru... Chyby a preklepy znevažujú zaujímavý obsah.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
16. december 2010, 07:23
Samozrejme, že konštatovať dnes, že triedy existujú, je ústupom kdesi do 18. st. A vôbec to nebola ani zásluha K. Marxa, on triedy neobjavil, boli to buržoázni sociológovia. A od Teba je tiež obrovským objavom, že v socializme existovali triedy a že existovali rozdiely. Asi si chodil poza školu, keď sa to preberalo, že socializmus je ešte tiež triedna spoločnosť - a nebudeš pochválený, veď Ty búraš predstavu rovnostárskej spoločnosti:-).......... Súčasnosť si žiada skôr analyzovať objektívne trendy a potreby. Nakoľko triedna štruktúra a myslenie dnes zodpovedá efektívnemu, racionálnemu usporiadaniu spoločnosti. Skôr k tomu by sa žiadalo diskutovať, nie na úrovni, či triedy existujú alebo nie.
Obrázok používateľa Anonymný
#7
(neuvedené)
17. december 2010, 09:27
Ja, chudobný židovský chlapec, som si zobral prachatú aristokratku Jenny von Westphalen. A prachatého Fridricha Engelsa som tak zblbol že, žil s chudobnou irskou nánou Lizzie Burns.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 13:52
ktorym propaganda usilovne masiruje mozgy od malicka:-).
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 21:10
http://www.historiography-project.com/books/exiles/03karl_marx1.html pardon, je to v anglictine, ale hadam sa najde niekto kto si to bude vediet precitat. karl marx ako zil a tuzil po smrti svojej matky, aby mal jej dedicstvo. nejka sa mu nechcelo vyhrnut si rukavy. profesionalny kaviarensky nemakacenko
Obrázok používateľa Anonymný
#8
(neuvedené)
17. december 2010, 21:24
praveze bohuzial my sme tu kapitalizmus este nezazili. hned po revolucii nam demokraticky kapitalizmus zatrhol meciar a vybudoval tu statny postsocialisticky sukromnostatny klientelizmus po vzore velkeho ruska. tam tiez niet kapitalizmu, ale statopitalizmu. podniaktelov negeneroval trh, ale rozhodnutie meciara, ktory sa rozhodol vytvoritr "kapitalotvornu vrstvu" - dal fabriky za par korun alebo ja zadarmiko hochstaplerom co mu lizali podrazky. za fica to iste. megastatne zakazky zivili celu plejadu dodavatelov a sub- a subsub- dodavatelov. ja tvrdim, ze keby tesne po volbach v 2006 dzurinda povedal ficovi slotovi a meciarovi, ze necha rozhodovanie o eurofondoch im a on bude administrativne a technicky riadit krajinu, pristanu. ved tomuto nestabilnemu zlepencu Smer,SNS a HZDs neslo o nic ine ako o rozmetavanie eurofondov. bol to nestabilny zlepenec, furt si sli po krku, ale kedze slo o prachy, vzdy slota aj meciar po par hnevlivych splechoch v medaich nakoniec prisli knuciac za ficom. ake trapne vymeny ministrov, ake trapne priehladne zakryvanie tnuelov, tendrov, prehnanych cien, potemkinovskych socialnych podnikov, nasteniek, carga atd. to nema co v kapitalizme co robit. vazeni, my sme tu mali kapitalizmus mozno take styri roky. a 16 rokov statnosukromneho postsocialistickeho klientelizmu.preto tvrdim, ze este nemame realnu skusenost s kapitalizmom. pod kapitalizmom si predstavujeme len sukromne vlastnictvo. nejak nam unika vymozitelnost prava (tam to meciar zabetonoval davno a uz tu rastie a prebera sudnictvo nova generacia repetepozitivnychhzdsakov) a konkurencia na trhu o zakaznika. zatial sa len konkuruje o statne zakazky
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 21:33
Takže ja si mám prečítať jeden článok a hneď budem mať v hlave ten správny obraz sveta. Takto funguje kapitalistické vymývanie mozgov, kamarát:-). Čo všeličo sa už popísalo, tony papiera - a všetko je trochu inak, ako to vysvetľuje tá Tvoja propagandistická hantírka.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 21:37
Veru, pravý, klasický dickensovský kapitalizmus 18. - 19. st. sme tu ešte nezažili, ale máme k nemu blízko. Tebe by som ho odporúčal zažiť, potom by si si pojmy, ktorými hádžeš hore-dole, aj trochu objasnil.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
17. december 2010, 21:58
Kto a kolko ich bolo? Kedy(doobeda ,alebo poobede)? Kde? ten dobrý kapitalizmus uz zazili
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. december 2010, 15:43
pouzivam termin demokraticky kapitalizmus. mam dojem ze niekto tu ma problem s pochopenim textu. zisti si co to je
Obrázok používateľa Anonymný
#9
(neuvedené)
18. december 2010, 15:46
nie. v clanku cu uryvky z listovej korespondenica marxa. to je ten najlepsi zdroj informacii. lebo zatial som tu videl cele hormady texto o marxovi, ale mam dojem, ze nikto z tych, ktory jeho meno pouzivaju ako mantru si nedal tu namahu nieco od neho precitat. ja ano. a poviem ze na rozdiel od 99% laviciarov, ktorych poznam. vymyvnie mozgov je to, ze sa tu ohana kdekto marxom ale nejake tie konkretnosti unikaju.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
18. december 2010, 16:05
70-80 roky minuleho storocia. a poviem vam ze statisice nasich hrdych sudruhov tajne slintalo nad katalogmi od neckermana a nad burdami, co boli veci pre nizsiu triedu, teda pre masy. a ludia voli nohami, nezda sa mi ze by vtedy tisice utekali z kapitalistikeho pekla do socialistickehho raja. ani teraz nepocut ze by z floridy hordy amikov sa snazili dostat sa na kubu a zit tam svoj sen blahobytu a socialnych istot. ci? ani som si nevsimol ze by do soulu utakali ludia na sever do komunistickeho blaha, kde ludia od dobroty jedia travu. tak kde stale robia ti sudruhovia chybu? mali predsa 70 rokov a tretinu sveta a desiatky pokusov, aby ten socializmus vybudovali a idey marxa a dalsich premietli do reality. lenze mne to skor pripomina tych alchymistov na dvore Rudolfa II, v jednej rozpravke. budovanie socializmu a laviciarmi vysnenej splocnosti je to iste ako hladanie kamena mudrcov na dvore Ruda II. v skutocnosti slo o to, aby si ti papalasski samani varili za cudzie prachy v kotli klobasky a destilovali slivovicu. ako inak vysvetlit totalny neuspech desiatok pokusov o vybudovanie socializmu po celom svete za poslednych 94 rokov?

Stránky

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984