Predvolebný podvod na študentoch

Britskí poslanci napriek masovým protestom študentov schválili návrh na zvýšenie školného z terajších 3375 na 9-tisíc libier ročne. Vláda tak úplne odignorovala desaťtisícové študentské demonštrácie. A nielen to. Liberálni demokrati úplne bezcharakterne zradili vlastné predvolebné sľuby.
Počet zobrazení: 1892
student_protest_UK.jpg

Liberáli sa v predvolebnej kampani uchádzali o hlasy študentov s plánom do šiestich rokov úplne zrušiť školné. Netrvalo dlho a Vince Cable, liberálno-demokratický minister pre podnikanie prišiel s úplne opačným návrhom: zvýšiť školné zo súčasných 3375 na 9000 libier ročne. Zavedené má byť od roku 2012.

Tajný plán ako nesplniť sľuby

Na verejnosť navyše prenikli informácie o tom, že liberáli svoj sľub vôbec neplánovali splniť. V apríli, teda mesiac pred tým, ako Nick Clegg verejne prisľúbil zrušenie školného, vypracoval strategický tím liberálnych demokratov tajný dokument, v ktorom zdôrazňujú, že pokiaľ sa liberáli dostanú do vlády, svoj sľub nedodržia.

V priebehu mesiaca november a december v Británii demonštrovali desaťtisíce študentov proti útokom vlády na vysokoškolské vzdelanie. Na demonštrácii 10.11. novembra sa išlo až 50-tisíc študentov. Ostatná demonštrácia, vo štvrtok 9. decembra, nebola o nič menšia. Navyše, nezostala ani bez násilností. Niekoľkí demonštranti vypáli rakety z ohňostroja a hádzali do policajtov fľaše a kamene. Nechýbali ani dymovnice. Skupina demonštrantov dokonca napadla aj vozidlo, v ktorom sedel princ Charles a jeho manželka Camila.

Rozkol medzi liberálnymi demokratmi

Ani masové demonštrácie však nezabránili tomu, aby britský parlament zvýšenie školného predsa schválil. Za zvýšenie stropu poplatkov za štúdium hlasovalo 323 poslancov, 302 bolo proti. Hlasovanie rozštiepilo liberálov – 28 bolo za, 21 proti. Minister Cable priznal, že celá vec je pre liberálnych demokratov značne zložitá.

Ešte pred samotným hlasovaním 104 bývalých parlamentných kandidátov za Liberálno-demokratickú stranu podpísalo petíciu, ktorá požadovala, aby Vince Cable, Nick Clegg a ostatní poslanci strany hlasovali proti zvýšeniu univerzitného školného, inak "liberálni demokrati skončia na mnoho rokov ako nevoliteľná strana".

Márne.

Predseda Národného zväzu študentstva Aaron Porter v tejto súvislosti uviedol, že „poslanci si môžu byť istí, že vo verejnosti existuje široký odpor proti presadeným zmenám.“  Liberálno-demokratický námestník ministerského predsedu Nick Clegg tieto protesty bagatelizuje a tvrdí, že demonštranti sú neinformovaní. „Študenti sú inteligentní ľudia, ktorí sa dokážu vyjadriť a politici ich nepočúvajú. Študenti chcú inú politiku," dodáva Porter.

Cameronova vláda čelí prvým veľkým protestom, ale očividne neustupuje. Minister obchodu za liberálnych demokratov Vince Cable poslancom odkázal, že plán na zvýšenie hornej hranice školného je fér a mohol by pomôcť univerzitám, ktoré sa boria so schodkom v rozpočte.

To však nič nemení na tom, že poslanci schválili školné napriek obrovskému odporu študentov a v príkrom rozpore s predvolebnými sľubmi. Riešenie, ktoré britská vláda presadila, nemá od voličov žiadnu legitimitu. Je obyčajným predvolebným podvodom, ktorý výrazným spôsobom ohrozí rovnosť prístupu ku vzdelaniu. Nech je akokoľvek britská ekonomika ohrozená vysokým deficitom, škrty v oblasti vysokého školstva sa nijako pozitívne do ekonomiky premietnuť nemôžu.

Zdroj foto: periscopepost.com

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984