PKO je v nebezpečí cez sviatky

Napätie okolo Parku kultúry a oddychu rastie s blížiacimi sa Vianocami. Exprimátorovi Andrejovi Ďurkovskému neostáva do konca funkčného obdobia 21. decembra veľa času a jeho činy naznačujú, že by predsa len chcel stihnúť búranie. Aktivisti predpokladajú, že buldozéry sa k PKO priblížia cez sviatky, keď bude pozornosť ľudí obrátená inam.
Počet zobrazení: 1892
adam_a_lucia_janovicovci_zo_zdruzenia_ozad.JPG

Počas upršaného volebného víkendu ste okolo PKO držali hliadky. Čoho ste sa báli?

Lucia Janovič:
Padlo rozhodnutie o búraní a termín, predbežne vyhlásený na ten víkend. Začiatok prác závisí na developerovi – všetky povolenia a právne náležitosti má vybavené. Moratóriové vákuum a vyhlasovanie výsledkov volieb sú presne tie momenty, keď sa dá využiť nepozornosť ľudí. Už sa to raz stalo, prvý raz bolo búranie vyhlásené cez veľkonočné sviatky. Preto dávame pozor.

Zaktivizoval sme sa cez Facebook, povymieňali sme si kontakty a chodili sme sa okolo PKO akože nenápadne „prechádzať“. Hliadky mali povinnosť poslať správu, čo sa tam deje, na „hlavný štáb“, ktorým boli OZAD a Utópia. Stačí zopár telefonátov a do pol hodiny vie byť pri PKO množstvo ľudí. Keď to bude nevyhnutné, tak sa tam hoci aj priviažeme.


Buldozéry sa napokon nedostavili a hliadky boli v pondelok odvolané. Pokoj však netrval dlho. V stredu ste obnovili pohotovosť...

L. Janovič:
Áno. Kauza stále nie je uzavretá. Hoci sa v pondelok zdalo, že nebezpečie je zažehnané, v stredu sa situácia opäť zmenila a hliadky trvajú do odvolania. Pani premiérka sa vyjadrila, že PKO sa nesmie začať búrať, kým z neho neodstránia vzácne pamiatky. Tým dala developerovi návod, čo treba spraviť. (Možno sa raz budeme chodiť na vitráže z PKO pozerať do Eurovey.) Keď sa vyberú vzácne kusy, môžu prísť buldozéry. Preto dávame pozor, kedy začnú z PKO odnášať veci. 

V stredu sme dostali avízo, že  si exprimátor Ďurkovský vyžiadal kľúče od PKO a chce ich  údajne odovzdať budúcemu primátorovi. Máme však tiché podozrenie, že ich dá skôr developerovi. Dialo sa to potajomky, kým sme to nezverejnili. V priebehu pätnástich minút bola vyvesená udalosť na Facebooku, dohodli sa hliadky a správa šla do médií. Keď sa nám to podarilo zmedializovať, developer to bude mať podstatne ťažšie.

Plán je taký, že ak sa búranie neodvolá, sme ochotní ísť do PKO squatovať. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí zrejme v medzisviatočnom období. Nový primátor ešte nebude v kresle, ľudia budú mať v hlavách Vianoce. My ich možno strávime v PKO.


Kto je to „my“?

L. Janovič:
Nezávislá platforma OZAD a aktivisti, s ktorými spolupracujeme. Čiže momentálne občianske združenie UM, ktoré pracuje na guerrillovej báze, OZ Utópia, a jednotliví aktivisti. Kontaktovali sme aj Jána Budaja a jeho združenie Zmena zdola. Zvažujú podanie trestného oznámenia. Zdá sa, že ani Milanovi Ftáčnikovi to nie je jedno. Tak isto vyhlásil, že ak sa s developerom nedohodnú, podá trestné oznámenie.

OZAD nie je registrované občianske združenie, zatiaľ sa nechceme oficializovať. Snažíme sa byť platformou, ktorá vytvára premostenie medzi rôznymi združeniami. Je medzi nimi totiž malá komunikácia a informovanosť, každý sa hrá na vlastnom piesočku.

Adam Janovič:
Snažíme sa o kooperáciu združení, hľadáme, čo nás spája.


Ak pribehnete k PKO na alarm od hliadky, chcete búraniu PKO zabrániť, alebo budete v úlohe svedkov?

L. Janovič:
Chceme stavbu brániť. V nevyhnutnom prípade sme ochotní vniknúť dnu. Kým budú vnútri ľudia, nemôžu začať búrať. Je to síce na pokutu, ale prijímame riziko.


Andrejovi Ďurkovksému ostáva do skončenia funkčného obdobia len zopár dní. Zbúranie PKO by bola veľmi svojrázna rozlúčka s mestom, ktoré ho má plné zuby...

L. Janovič:
Sú to skôr tiché dohody a výhodné obchody. Posledný zdvihnutý prostredník Bratislave. Zároveň nie je vylúčené, že mu dýchajú na krk nejakí hlavohrudní chlapci. Možno nemá na výber: Potrebuje jednoducho dodržať svoju časť dohody a upratať sa do parlamentu.

Keď sa na internete diskutuje o PKO, vždy sa nájde niekto, kto povie – zbúrajme to, veď je to socialistická „kocka“. Aká je pravda?

L. Janovičová:
Bohužiaľ, zvonka tak trošku vyzerá. Nepomohla mu ani „rekonštrukcia“ za ťažké peniaze, preinvestované od exprimátora. Kto nebol vnútri a nevidel tie krásne balustrády, interiér, nádherné vitráže a skryté možnosti priestoru, ktorý potrebuje len správnu rekonštrukciu, nemá právo o PKO písať, že je to socialistická kocka. Jednak by sme nemali hádzať všetko socialistické rovno do koša, jednak je to nezmysel. PKO postavili podľa plánov z prvej republiky.

Budova je postavená v krásnom štýle art deco. Fasáda na strane od Dunaja je pôvodná a stále krásna. Zvnútra je PKO nádherný a má takú kapacitu, akú nemá žiadna iná budova v Bratislave s výnimkou škaredých hangárov Incheby.

V skutočnosti vôbec nejde o to, ako PKO vyzerá. Ide o biznis. Riverpark aj Inchebu má pod palcom J&T. Je logické. Že PKO treba zbúrať a postaviť na jeho mieste pokračovanie River Parku. Keď budú ľudia chcieť tancovať alebo mať veľké koncerty, nech sa páči do Incheby. Tá je súkromná a má nehorázne nájomné, ktoré sa premieta aj do ceny vstupného na akcie. Čo nemá, je atmosféra a duch PKO. Za kratší koniec budú ťahať mesto a ľudia.


Takže – prečo chrániť PKO?

L. Janovič:
Pretože mesto potrebuje priestor na hromadné podujatia kultúrneho charakteru. PKO nenahradí žiadne divadlo ani výstavisko. Nie dôstojne. Je to kus kultúry Bratislavy. Navyše, ak na jeho mieste vyrastie ďalšia vysokopodlažná budova, hrozí definitívne zakrytie výhľadu na dominantu mesta – hrad. PKO je nízka stavba v súlade s hradným kopcom.

Zaslúži si, aby figuroval na zozname pamiatok kultúrneho dedičstva Slovenska. Podnet bol podaní, uvidíme, ako sa k tomu postava pamiatkari.


Čo podľa vás vypovedá správanie bratislavského magistrátu k mestu a občanom o našej politickej kultúre?

L. Janovič:
Že tu nie je demokracia. Nazvime to partokracia. Vládnu politické strany a finančné skupiny, ktoré stoja za nimi a presadzujú svoje záujmy. Zmena musí prísť, a musí prísť zdola, od ľudí. Treba protestovať proti vnucovaniu systému chlieb a hry, „pracujte, odvádzajte dane a o iné sa nestarajte“.

A. Janovič:
Partokracia nie je presné slovo. Politická strana je totiž o ideológii a to, čomu my na Slovensku hovoríme strany, funguje ako eseročky.

L. Janovič:
Rozbiehame aktivity, ktoré by mohli priniesť väčšiu samosprávu občanom. Budeme tlačiť na zníženie kvóra na uznanie referenda a zavedenie elektronického hlasovania. Dúfame, že s nami bude spolupracovať budúci primátor.

Foto 1:  Adam a Lucia Janovičovci zo združenia Občania za aktívnu demokraciu (OZAD).
Foto 2: Park kultúry a oddychu. Zachránia ho?
Autor foto: Eva Blažeková

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
10. december 2010, 16:12
ak sa aj v prípade PKO argumentuje, že ide o socialistickú stavbu. No a čo, to vari súčasná moc chce zbúrať všetky socialistické stavby, aby zlikvidovala akúkoľvek pripomienku socializmu medzi ľuďmi? ....... Veď tu ide skôr o doklad určitej doby, len ho treba vedieť zasadiť do historických súvislostí....... Vari niekto dnes chce zbúrať egyptské, či mayské pyramidy ako nevkusné megalomanské stavby faraónov, ako by to dnes niektorí mohli nazvať? Keďže tu ideológia nepracuje, pozeráme sa na tieto stavby úplne z iného zorného uhla........... Súčasná moc akosi zabúda, že si vystavuje zrkadlo svojou necitlivosťou a v budúcnosti bude hodnotená ako barbarská. A s menami súčasných (osobností ?) bude spájaný len barbarizmus, ničenie.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984