Vláda: návrat k časom Národného frontu

Pravicoví lídri chcú „obnoviť vzájomnú dôveru“ zmenou spôsobu voľby generálneho prokurátora. SaS navrhuje zmeniť voľby aj ďalších predstaviteľov. Zmena spočíva v „odtajnení“ volieb. Tak budovala svoju „dôveru“ KSČ voči ostatným. Všetci museli byť v Národnom fronte (pod kontrolou KSČ). Z principiálneho hľadiska nie sú naši pravičiari demokrati. Sú to dokonalí boľševici. 
Počet zobrazení: 1648
koalicny_poslanci_pocas_tajnej_volby_generalneho_prokuratora_sita_jozef_jakubco.jpg

Takýto návrh u nás nemá v ponovembrovej histórii obdobu. „Demokratom“ treba nahlas pripomenúť, že sa hotujú zlikvidovať jeden z kľúčových demokratických výdobytkov. Tajné voľby – od parlamentných, až po voľby predsedu zväzu záhradkárov či včelárov – sú najviditeľnejším rozdielom medzi slobodnou demokratickou spoločnosťou na jednej a totalitnou na druhej strane.

Šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár ide dokonca ešte ďalej. V skrývanom úsilí tváriť, že zmena spôsobu voľby nemá byť (jedno)účelová navrhuje, aby parlament verejne volil aj ďalších verejných funkcionárov. Návrh M. Dzurindu (s doplnkom J. Kollára) je priamym útokom  na ústavu, ktorá poslancom zaručuje slobodný výkon mandátu zohľadňujúc iba vlastné svedomie. Tajnosť voľby je jedinou zárukou slobody pri nej. Žiadna iná neexistuje. Preto sú parlamentné voľby tajné. ( Ľudia musia ísť po jednom za plentu, nesmie tam byť žiadne záznamové zariadenie a preto sú voľby cez internet nezmysel.) Naopak, verejná voľba obmedzuje slobodu rozhodovania a zvyšuje jeho kontrolu.

Presne tak, ako to teraz chce robiť M. Dzurinda a J. Kollár, budovala svoju „dôveru“ KSČ voči ostatným politickým stranám a spoločenským organizáciám. Samostatne im nedovolila urobiť nič, ani vlastnú kandidátku nemohli vo voľbách postaviť. Všetci museli byť v Národnom fronte (pod kontrolou KSČ). Z principiálneho hľadiska nie sú naši pravičiari demokrati. Práve teraz sa ukazuje, že v skutočnosti sú to dokonalí boľševici. 

Prečítajte si viac na blogu B. Ondruša. Nájdete ho tu.

Autor foto: SITA/Jozef Jakubčo

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa Anonymný
#1
(neuvedené)
09. december 2010, 20:31
Vyspelé myslenie sa stavia k svojim dejinám pozitívno-kriticky, uplatňujúc kladnú negáciu minulosti. Tým vlastné dejiny dokáže uchopiť kladne, pozitívne kriticky ich prehodnotiť, a tým ich kladne ?zrušiť?, prekročiť, zahrnúc ich v sebe ako svoj vývinový stupienok, ako základ, od ktorého sa možno odraziť do budúcnosti.......... Nevyspelé myslenie sa stavia k svojej minulosti záporne negatívne, zjednodušene, zvulgarizovane. Odmieta ju ako celok, ako minulosť, s ktorou nechce mať nič spoločné. Tým však stráca svoju kontinuitu, svoju základňu, východisko pre tvorbu budúcnosti. Logicky sa tým vracia do minulosti, do prežitých foriem spoločnosti....... V tomto prípade, ak si autor nedokáže zaradiť systém NF do dejinnej súvislosti, možnosti tej doby, stráca pôdu pre pozitívne prekročenie klasického socializmu, základ pre vyspelejší systém a padá do starého prežitého buržoázneho systému, prehrabávajúc sa v jeho bulvárnom svete. Aký poznatok, akú motiváciu dáva takto spracovaná informácia o NF? Ľavica takýmto spôsobom sa nevie prepracovať ani len k socializmu, ktorý dnes je už dávno za hranicami modernosti, možností, nieto ešte k vyspelejším podobám spoločnosti.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
09. december 2010, 20:49
je to môj príspevok. Predtým namiesto mena tam bolo heslo. Milan Antal
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
10. december 2010, 11:20
Samozrejme že porovnávanie súčasnej partokracie s Národným frontom pokuľháva. Jedno však majú spoločné. Filozofické podhubie zahmlievané demokratickými heslami. Tie zjednocujú. Za ne netreba hlasovať tajne. Veď sú čisté ako Božie oko. A je už jedno, či ich zneužijeme na presadenie znárodnenia, alebo svojho generálneho prokurátora.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. december 2010, 13:40
Najprv brvno z vlasteho oka ... Článok 3 Programové ciele SMER - sociálna demokracia je politická strana /v ďalšom texte len strana/, ktorá presadzuje princípy slobody, demokracie, rovnosti, sociálnej spravodlivosti, solidarity a environmentálnej zodpovednosti prostredníctvom parlamentnej a priamej demokracie. Článok 11 Snem strany 1. Najvyšším orgánom strany je snem. Snem ako najvyšší orgán strany určuje strategickú vnútropolitickú líniu a zahraničnopolitickú orientáciu strany. Delegátmi snemu s hlasovacím právom sú zakladajúci členovia strany a riadni členovia strany delegovaní spôsobom uvedeným v organizačnom poriadku strany.HLAVNE ze podla cl.3 SMER presadzuje ROVNOST !!! Ak koalicnikov prirovnava autor k NF tak im lichoti.Z NF sa porovnnavat nemozu ani opozicnici .Rovni(riadni) a rovnejsí(zakladajuci) v NF neexistovali.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. december 2010, 16:20
Toto nesedí. Vo všetkých stranách je bežné, že delegátmi snemu sú automaticky napr. členovia nejakého orgánu strany (napr. predsedníctva, republikovej rady). V SDĽ boli delegátmi automaticky nielen členovia širokého vedenia (republikovej rady), ale aj poslanci NR SR, príp. členovia vlády za SDĽ. Dôležité je, či majú hlasy všetkých delegátov rovnakú váhu a či volení tvoria väčšinu. A v Smere platí jedno i druhé. V NF to tak nebolo - KSČ mala vedúcu úlohu a finálne rozhodovala aj v NF.
Obrázok používateľa Anonymný
(neuvedené)
11. december 2010, 23:27
čo tam stále, preboha, miešate systém národného frontu? S týmto nemá nič spoločné, boli to úplne iné historické súvislosti a ak vám unikajú, tak, bohužiaľ, si pripadám ako v detskej škôlke. A svedčí to len o totálnom úpadku súčasného myslenia, tak si trochu pozametajte najprv pred vlastným prahom. To fakt sa musí tento svet totálne zrútiť, aby ste začali aj rozmýšľať o súvislostiach?
Obrázok používateľa chatyvalkov@post.sk
Chatyv Alkov
13. december 2010, 16:49
Ak je nieco znasilnene tak podla mna demokracia v stanovach Smeru .Ako mozu byt zakladajuci rovni s riadnimi ked jedni su automaticky ucastnikmi Snemu a riadni vyberani podla ... Článok 6 Druhy členstva:...Zakladajúci člen strany má všetky práva a povinností riadneho člena strany.To predsa nieje PRAVDA. Článok 11 Snem strany 1. Delegátmi snemu s hlasovacím právom sú zakladajúci členovia strany a riadni členovia strany delegovaní spôsobom uvedeným v organizačnom poriadku strany. O tom ,ze tam funguje privilegovane kastovnictvo sa priet netreba. Článok 12 Predsedníctvo strany 2. Členmi Predsedníctva sú vždy predseda a podpredsedovia, krajskí predsedovia, predseda klubu poslancov v NR SR a generálny manažér, ktorí sú členmi Predsedníctva z titulu výkonu svojej funkcie. Predsedu klubu poslancov v NR SR volia a odvolávajú členovia klubu poslancov v NR SR. Ostatných členov Predsedníctva volí a odvoláva snem strany. A opat sa nevolena kasticka z titulu funkcie vloudila do predsednictva.Alebo sa mylim? h) voliť a odvolávať krajských predsedov a okresných predsedov. Ti krajsky sa ako clenovia predsednictva narodili a potom sa zvolili za krajskych ? Co bolo skor vajce, alebo sliepka ?Ponuknite vynalez Smeru NR.Nech sa generalny prokurator v tajnej volbe zvoli sam.Zvoli sa Trnka aj keby nechcel.Volit moze len on a len seba.Lebo nik iny nieje generalnym prokuratorom.Pozrel som aj stanovy SDL.Tam je to o inom.Tam su vzdi okrem volenych delegatov ucastnikmi snemov aj clenovia volenych organov.Este jeden podstatny rozdiel: VZDY z DOLA HORE! Ti mozu demokraciu Smerakom prednasat.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984