Vláda trestá dôchodcov. Urobí z nich chudobu

Analýza združenie zdravotne postihnutých dokázala, že dvaja ľudia, ktorí rovnako dlho platili dôchodkové odvody a v rovnakej výške nebudú mať ani „približne rovnaký vývoj úrovne svojich dôchodkov“. Po zmene valorizačného mechanizmu zo „sociálne spravodlivého systému sociálneho poistenia,“ ktorý mal byť vládou garantovaný, nezostane nič. Touto zmenou sa zastaví reálny rast penzií.
Počet zobrazení: 2291
Neil Piddock-stara pani-pohlad do objektivu-detail hlavy.jpg

O tejto téme sme už na tomto webe písali. Ale čas pokročil a objavili sa ešte presvedčivejšie argumenty. Na vládnych poslancov však nezaberajú. Na zasadaní parlamentného sociálneho výboru sa o dôchodkoch takmer ani nediskutovalo. Ledva-ledva, že slovo dostal šéf Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) a zástupca zdravotne postihnutých. Zbytočne.


Rovnakí ľudia, rôzne penzie

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP) dokonca vopred predložila poslancom písomnú analýzu. V nej upozorňuje, že nová valorizácia je riešením deficitu Sociálnej poisťovne, vyplývajúceho z presunu časti poisteného do 2. dôchodkového piliera, „na úkor dôchodcov, ktorí už väčšinou nemajú možnosť svoju sociálnu situáciu riešiť zárobkovou činnosťou a tým zabraňovať poklesu svojej životnej úrovne“. A o tom, že dôjde k výraznému „poklesu životnej úrovne“, autori analýzy predkladajú pádne argumenty. 

NROZP pripomína, že pravicová vláda v roku 2003 sľubovala, že „nová konštrukcia dôchodkových dávok spolu s novým mechanizmom ich zvyšovania“ bude viesť „k tomu, že rovnako zásluhoví občania, bez ohľadu na to, kedy im bol dôchodok prvýkrát priznaný, budú mať v priebehu poberania svojich dôchodkov približne rovnaký vývoj úrovne svojich dôchodkov.“ Avšak „navrhovaná zmena valorizačného mechanizmu túto zásadu porušuje,“ upozorňuje šéf NROZP RNDr. Branislav Mamojka a jeho zástupca Ing. Milan Měchura.

Autori analýzy porovnávajú dvoch „rovnako zásluhových občanov“, ktorým bol dôchodok priznaný v rôznom čase. Ak dnes dostane niekto penziu vo výške 380 € pri ročnej inflácii 2% a priemernom raste mzdy o 6% ročne bude jej výška o 10 rokov 464 € podľa novej valorizácie, ktorá už bude zohľadňovať  iba infláciu. Zatiaľ čo vlani predstavoval priemerný dôchodok 51% priemernej mzdy, v r. 2020 by to bolo len 34,8%.


Koniec reálneho rastu dôchodkov

Avšak človek, ktorý pracoval rovnako dlho a platil odvody v rovnakej výške (z rovnakej mzdy) počas celého produktívneho veku, avšak je o 10 rokov mladší, takže do penzie odíde v roku 2020, bude mať priznaný dôchodok vo výške 674 €. Zmena valorizácie, ako ju teraz navrhuje vláda teda znamená, že dvaja ľudia, ktorí rovnako dlho platili dôchodkové odvody a v rovnakej výške nebudú mať ani „približne rovnaký vývoj úrovne svojich dôchodkov“. Ten by sa aspoň približne zachoval iba v prípade, ak by sa dôchodky valorizovali aj podľa rastu miezd, lebo priemerný rast miezd sa aj naďalej zachováva ako kritérium pre výpočet prvého dôchodku.

„Po zmene valorizačného mechanizmu vyplácaných dôchodkov nám zo „sociálne spravodlivého systému sociálneho poistenia,“ ktorý mal byť vládou garantovaný, nezostane nič,“ konštatujú najvyšší predstavitelia združenia zdravotne postihnutých. Navyše varujú, že „zmenou valorizačného mechanizmu dôchodkov sa zastaví ich reálny rast, čo sa obzvlášť prejaví v životnej úrovni poberateľov invalidných dôchodkov, ktorí sú na tieto dávky dlhodobo odkázaní.“


Strata pre 96% seniorov

JDS zasa argumentuje prepočtami valorizácie terajších dôchodkov podľa doterajšieho i nového modelu. Ponúkla veľmi presné a veľmi detailné prepočty, z ktorých celkom jednoznačne vychádza, že od dôchodku vo výške 156 € prestáva byť nový model pre penzistom prínosom. Napr. dnešný 100-eurový dôchodok sa „po starom“ zvýši o 1,80 € a „po novom“ o 2,82 € (mesačne). Takýto extrémne chudobný dôchodca teda získa celé jedno euro mesačne (to bude zbohatlíkov!)!. Reálne to však preňho nebude znamenať prínos, lebo dnes k tomuto dôchodku dostáva sociálne dávky. Dávka mu teda môže klesnúť a jeho celkový príjem zostane nezmenený.

Pri dôchodku 156 € bude nárast v oboch prípadoch o 2,82 €, ale už 200-eurová penzia (fuj, aký bohatý dôchodca) by sa „po starom“ zvýšila o 3,60 € a „po novom“ len o 2,82 €. Takýto penzista teda stratí takmer 2 € mesačne, pri penzii 300 € stratí 2,58 €, priemerný dôchodca stratí 3,51 € a dôchodca s penziou 500 € stratí na novej valorizácii 6,18 € každý mesiac. Vynásobte dvanástimi a celoročné straty dôchodcov sa priblížia k 100 €.

Nový systém valorizácie pomôže iba 6% dôchodcov! A aj to len o pár (desiatok) centov mesačne. Ak by mal nový systém valorizácie naozaj pomôcť väčšine, mali by dôchodky rásť o pevnú sumu, ale do nej treba zarátať nielen rast inflácie, ale i rast miezd. Fakt, že to tak vláda nenavrhuje svedčí o tom, že tu nejde o spravodlivosť a solidaritu.

Vláda sa jednoducho rozhodla potrestať dôchodcov, ktorí prirodzene nikdy nebudú tvoriť významnú časť voličskej základne pravice. Potrestať ich za to, že volia sociálnu demokraciu. Urobiť z nich chudobnú, pauperizovanú vrstvu spoločnosti, ktorá úplne stratí vieru, že má zmysel voliť. A tiež chce na nich po pár eurách sprosto ušetriť, aby o svoje mnoho miliónové zisky neprišli súkromné dôchodkové fondy.

Autor je podpredseda sociálneho výboru NR SR za Smer-SD

Ilustračné foto: Neil Piddock, Alainlm a Alex Proimos

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
#1
Milan Mašcuch
29. november 2010, 20:04
Skutočne niet čo k tomuto článku dodať. Proti presvedčivým faktom nemožno prísť s ničím, čo by ospravedlnilo bezcharakternosť tejto vládnej koalície. Nepomôže ani trepať do obrazovky fuj fuj fuj.
Obrázok používateľa chatyvalkov@post.sk
Chatyv Alkov
01. december 2010, 20:42
Toto nestiastie tu instaloval Smer svojou neschopnostou zostavit vladu pri 35 % podpore.Priam tragicke je to co nam Smer chysta .Nekonecne pokracovanie zlepenca.Bud ziskame my vacsinu, alebo pravica.Sustavne opakuje Fico.Ze potencial Smeru nad 75 mandatov nestaci ani nikdy stacit nebude bud nevie ,alebo zamerne nehovori.Ved tych 62 sa besnenie pravice netyka.
Obrázok používateľa Anonymný
#2
(neuvedené)
04. december 2010, 12:01
Pripájam sa k názoru, že táto vláda svojou socialnou politikou trestá v prvom rade tých, čo ju nevolili, teda tých najchudobnejších a najzranitelnejšich. Dôchdcovia so svojimi mizernými príjmami sem patria. Jedná sa s nimi ako s neužitočnými ľuďmi, kvôli ktorým je vrážanie peňazí, kvôli ich zdravemu a dôstojnému životu,zbytočným mrhaním.Robí sa silná medialná kampaň,ktorá má akože informovať dôchodcov o tom, koľko štát vynaloži napr. na vianočné prilepšenie, valorizáciu a pod, v skutočnosti to však znamená, ak to budeme denno denne omielať,vytváranie generačných konfliktov. Nikoho už potom nebude zaujímať, že tá valorizácia vlastne nebude stačiť ani na zaplatenie zdraženého plynu alebo vody. Beda však dôchodcovi poberajúcemu 25O Euro, ak by si chcel a mohol privyrobiť ňiekde na vrátnici alebo strhaním stromkov ďalších 25O Euro. Už sa automatický stávaju terčom poznámok, urážok a posmeškov. Mladšia generácia v tom vidí, že im zaberajú miesto. V skutočnosti však sa jedná o také pracovné miesta a o takú mzdu, z ktorej by vlastne nebolo možné nikomu dôchodok ani len vypočítať. V jednom filme som videl ako idú popri úzkom potôčiku dvaja ľudia a rozprávaju sa. Ten mladší potôčik preskočil a pokračujú v chôdzi i rozhovore. Potôčik sa však rozširuje, je z neho potok, potom rieka. Tí dvaja ešte stále idú,no už sa nerozprávajú. Tak dajako je to aj na tomto svete... rozhovorov a porozumenia medzi generáciami je čoraz menej. Najhoršie však na tom je,že svojimi rozhodnutiami k tomu prispieva aj socialná politika tejto vlády. Presvedčila nás o tom aj v prípade predčasných dôchodcov.Vôbec ju nezaujímalo, že predčasným dôchodcom môže byť aj 6O ročný človek, ktorý už nevládze behať po lešeniach alebo na linke v automobilovom priemysle, nie je spôsobilý riadit kamion, ale dokázal by kosiť trávniky a prilepšiť si tak na dôstojnejší život.To by však musela existovať aj komunikácia medzi chudobou a bohatstvom. A nesmel by tu byť ten potok. R. Slezák
Obrázok používateľa masmil@montisro.sk
Milan Mašcuch
06. december 2010, 08:45
SMER by sa mal poučiť a aj sa poučil.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984