Špinavá primátorská kampaň

Kampaň pred primátorskými voľbami v Bratislave sa pritvrdzuje. Kandidáti vytiahli do boja s podpásovými údermi, strašením a antikampaňou. Namiesto diskusie o vízii mesta sú na programe dňa otázky o prepojení na politické strany či komunistická minulosť hlavného favorita. Existuje však niekoľko otázok, ktoré médiá ani verejnosť akoby nechceli počuť.
Počet zobrazení: 2679
Perex_Nevolte_Ficovho_Ftacnika.jpg

Strašenie duchmi minulosti

Vyťahovanie komunistickej minulosti a strašenie prepojením na stranu Smer-SD je očividne jediné, čo oponenti na Milana Ftáčnika našli. Ak by totiž existovala nejaká kauza, ktorá by sa dala tomuto potencionálnemu primátorovi prišiť, už by jej boli plné médiá. Namiesto toho sa však v uliciach objavili bilboardy s Róbertom Ficom a sloganom „Sympatický komunista je nebezpečnejší ako nesympatický.“ Ešteže aj oponenti uznávajú, že Milan Ftáčnik je sympatický kandidát.

Ak je bývalé členstvo Milana Ftáčnika v komunistickej strane také rozhodujúce pre to, či sa má stať alebo nestať primátorom, ako by sa táto jeho minulosť mala prejavovať? Bude presadzovať zoštátňovanie, zakazovanie zhromaždení, brániť slobode vierovyznania či posielať svojich oponentov do väzenia? Nič z toho, práve naopak: prioritami programu Milana Ftáčnika je otvorená samospráva či transparentné verejné obstarávanie. A údajné prepojenie na stranu Smer-SD? Nech je akékoľvek (nikto sa predsa netvári, že Milan Ftáčnik a Róbert Fico sa nepoznajú), za štyri roky v pozícii starostu Petržalky sa nijako negatívne neprejavilo. Podpora strany Smer-SD pre Milana Ftáčnika má byť prekážkou, podpora piatich pravicových strán Magde Vášáryovej už nie? Stačí spomenúť katastrofálne zadlženie Bratislavy, prideľovanie bytov, prípadne kauzy ako PKO či Starý most. To všetko pod taktovkou pravicových strán.

Vášáryovej Anticharta a Budajove zväzky ŠtB

Ak hovoríme o strašiakoch z minulosti, tie neobchádzajú ani dvoch ďalších kandidátov. Tie však predmetom kampane nie sú. Dnes si len málokto spomenie na nie práve antikomunistickú minulosť Magdy Vášáryovej, ktorá v roku 1977 podpísala Manifestáciu jednoty umelcov s politikou komunistickej strany známu pod názvom Anticharta. Bude kandidátka na primátorku „nové tvorivé činy v mene socializmu a mieru“ presadzovať aj na bratislavskej radnici?

Otázniky okolo minulosti sa vynárajú aj v súvislosti s Jánom Budajom, ktorého hlavným motívom kampane je slogan „Ftáčnik za Fica, Vášáryová za Dzurindu, Budaj za Bratislavu.“ Budaj je vo zväzkoch Ústavu pamätí národa vedený viackrát: ako agent aj ako nepriateľská osoba. On sám sa rozhodol odstúpiť z volebnej kandidátky VPN po zistení, že je v zázname bývalej tajnej polície vedený ako agent. Považoval to za príspevok k politickej kultúre, a nie za priznanie viny.

Zdá sa, že slovenská verejnosť sa ani dvadsaťjeden rokov po revolúcii nevysporiadala s dianím pred rokom 1989. Ako inak si možno vysvetliť, že to ešte stále môže byť téma predvolebnej kampane? V skutočnosti však odpútava od podstatnej otázky: kto z trojice Milan Ftáčnik, Magda Vášáryová a Ján Budaj má najkvalitnejší program a najlepšie predpoklady stať sa primátorom hlavného mesta?

Vášáryovej jediná prednosť

Magda Vášáryová po veľmi nevydarenom úvode svojej kampane a ešte horšej prezentácii volebného programu stavila na jediné, čo jej teoreticky môže priniesť nejaké hlasy: fotografie s Ivetou Radičovou, Pavlom Frešom, Danielom Lipšicom či Richardom Sulíkom. To je však všetko. Ak jej niekto dá hlas, nebude to preto, že je presvedčený o jej kvalitách a predpokladoch dobre riadiť mesto. Bude to len kvôli tomu, že tam nechce ľavicového kandidáta. Žiadny iný dôvod neexistuje. Akokoľvek jej kandidatúru podporuje Václav Havel, Oľga Feldeková, Tomáš Janovic či Dušan Katuščák. Magda Vášáryová nemá žiadne skúsenosti z oblasti samosprávy a to všetci dobre vedia. Otázka je už len, prečo pravica jej kandidatúru dopustila.

Odporcovia bývalej herečky a veľvyslankyne však ani tejto kandidátke nedostali nič dlžní. Na internete už kolujú videá z jej prehratej predvolebnej kampane v roku 1999 či fotografie „hore bez“ z čias jej hereckej kariéry. Zhrnuté a podčiarknuté na jednom mieste to zverejnila internetová stránka vasaryovainak.wordpress.com.

Frontálny útok outsiderov

„Neriadi ma Fico ani Dzurinda. Mojou záujmovou skupinou sú občania.“ Ján Budaj vo volebnej kampani vsadil na spochybňovanie dvoch hlavných favoritov. Otázka znie, či môže byť táto stratégia úspešná. Kampaň začal veľmi neskoro a aj napriek tomu, že jeho jedinou šancou je vytvoriť alternatívu (najmä voči Magde Vášáryovej), zatvára si dvere pred potencionálnou spoluprácou s ktorýmkoľvek z nich. Pravdepodobnosť, že Ján Budaj môže voľby vyhrať, je totiž veľmi nízka. Pritom Budajova iniciatíva Zmena zdola by mohla byť veľmi dobrou platformou pre zmenu, ktorú Bratislava tak nevyhnutne potrebuje.

Najväčším otáznikom kampane, ktorý doteraz nikoho zvlášť nezaujíma, je tzv. kandidát zmeny s menom „Ing. Marek Blaha“ Po meste spustil masívnu bilboardovú kampaň, ktorá valcuje prakticky všetkých ostatných kandidátov a nezaostáva ani na internete a v tlači. Kto však je v skutočnosti tento mladý muž, ktorý bojuje proti „retropolitikom“? Z akých zdrojov financuje jeho nová SDĽ takúto neprehliadnuteľnú kampaň?

Odpoveď možno naznačí kariérny postup bývalej hovorkyne SDĽ Silvie Horváthovej na Ministerstve hospodárstva SR. Minister Juraj Miškov ju poveril kontrolou obchodu so zbraňami.

Náhoda?

Práve SDĽ je spájaná so zbrojárskou loby a s podnikateľom v oblasti zbrojárskeho priemyslu Pavlom Weissom. Jeho syn Ivan bol dokonca členom Ústrednej volebnej komisie za SDĽ. Za takýchto okolností znie slogan kandidáta Mareka Blahu „idem s čistými rukami“ viac ako cynicky.

Prieskum ako súčasť kampane

Podľa septembrového prieskumu Agentúry pre marketingový výskum trhu, reklamy, médií (AKO) by voľby vyhral Milan Ftáčnik so ziskom 43,2% pred druhou v poradí Magdou vášáryovou (32%).

V októbri by už malo byť všetko inak: najviac hlasov by získala M. Vášáryová (32,6%). Milana Ftáčnika s 31,4% na druhé miesto nepriamo posunul Marek Blaha, ktorý by mal podľa tohto prieskumu 14,9%. Prieskum vykonala Agentúra sociálnych analýz, ktorá sa podobnými prieskumami vôbec nezaoberá a nepoznajú ju dokonca ani renomovaní sociológovia. Všetko teda navráva, že ide o minimálne neštandardný prieskum, ktorého cieľom môže byť len jediné: popliesť voličov. Otázka znie ktorých. Voličom Vášáryovej odkazuje, že dávať hlas alternatívnemu Budajovi nemá zmysel, voličom SDĽ zase vlieva nádej, že ich kandidát nie je outsider.

Masívna (ale aj špinavá) kampaň svedčí o tom, že v Bratislave očividne ide o veľa. Dôležité však je, aby voliči čítali nielen nápisy na bilboardoch, ale aj medzi riadkami. V opačnom prípade sa toľko sľubovaná zmena konať nebude. Derniéra PKO, ktoré má údajne začiatkom decembra ľahnúť popolom, bude možno iba predzvesť toho, že v hlavnom meste sa nič nezmenilo.

Foto: Michal Feik, mladi.eu, magdavasaryova.sk, marekblaha.sk


Ku antikampaň proti Milanovi Ftáčnikovi sa nikto nehlási.






Mladí sociálni demokrati pripomínajú, že v afére s bytmi "leta" aj Figeľ, Mikloš či Vášáryová...


Alojz Hlina robil svoju kampaň aj na netradičných plochách. 17. novembra odstúpil.


Jedinou prednosťou Magdy Vášáryovej je podpora pravicových politických strán.




Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa ludmilasul@seznam.cz
#1
Ludmila Sulikova
23. november 2010, 11:32
ze p. Ftacnik prijma tu medialnu hru o dobrej a moralnej pravici, a o skorumpovanej a zlej vlade Smeru, ako keby nebolo dost dokazov, ze nominanti tejto vlady svojimi rozhodnutiami poskodili obcanov totot statu daleko horsie ako vlada R. Fica. Naozaj nechapem preco nedoaze lopticku vratiti a tvari sa , ze mame vladu, ktora ide spasit Slovensko,ako keby nestacili vsetkych skandaly a klientelizmus, ktory ju sprevadza.
Obrázok používateľa chatyvalkov@post.sk
Chatyv Alkov
26. november 2010, 10:44
sa cim dalej tym viac stava skor prednostou ako pritazou.Ak sa po dvoch desatrociach na kandidatke na primatora Bratislvy objavil jediny slusny je komunista a tvrdia to praviciari, tak je to vyznamenanie nielen pre Ftacnika, ale aj pre to co tu bolo pred 89.Ze je to kandidat Smeru je JASNE.Ze Smer na post primatora Bratislavy nema nic lepsie ako slusneho komunistu je pre Ftacnika i komunistov tiez vyznamenanim.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984