Komunistická história Mikuláša Dzurindu

Aj ing. Dzurinda už prešiel schvaľovacím procesom, jeho menovanie má podporu štátnych a straníckych štruktúr. Jeho kariére v komunistickom Českoslovenku nestojí nič v ceste. Začína fungovať VPN a zvyšuje sa tlak na podnikové i stranícke vedenie. Na zhromaždení sa zúčastňuje aj ing. Mikuláš Dzurinda. Vyzýva k zachovaniu rozvahy, pochybuje o vyhlásení generálneho štrajku.
Počet zobrazení: 1518
20101104_nrsr_volba_gp_09.jpg

Október  1989

Ing. Mikuláš Dzurinda pracuje na Správe východnej dráhy ČSD (obdoba dnešného gen. riaditeľstva ŽSR) v Bratislave. Jedným z nominovaných na post (budúceho) náčelníka odboru vedy a techniky (čosi ako sekčný šéf) je aj (na tú dobu) mladý ing. Dzurinda. Mladému inžinierovi sa kariérne darí. Hoci nie je členom strany, postupne sa úspešne prepracúva po rebríčku funkcií. Onedlho ho čaká ďalší postup.


November 1989

Tak, ako ostatní, aj Ing. Dzurinda už prešiel (ne)formálnym schvaľovacím procesom kľúčových straníckych orgánov a jeho menovanie má plnú podporu príslušných štátnych a straníckych štruktúr. Kariére mladého inžiniera v komunistickom Českoslovenku nestojí nič v ceste.


Dvadsiatydruhý November 1989

Aj v ČSD začína fungovať Verejnosť proti násiliu a zvyšuje sa tlak na podnikové i stranícke vedenie. Dôležitým momentom je zhromaždenie pracovníkov. Zúčastňujú sa na ňom i zástupcovia KC VPN a účastníci hovoria nielen o (ne)pripojení sa k ohlásenému generálnemu štrajku. Na zhromaždení sa zúčastňuje aj ing. Mikuláš Dzurinda. Svojich kolegov vyzýva k zachovaniu rozvahy, upozorňuje, aby sa nerozhodovali s horúcou hlavou, pochybuje o vyhlásení generálneho štrajku. Pamätníci tvrdia, že na to ťažko možno zabudnúť – taký názor tam bol vtedy ojedinelý.

Prečítajte si celý blog Braňa Ondruša – nájdete ho tu.

Foto: minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda
Autor foto: Michal Svítok

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984