VIDEO: Dôkaz, že Sulík klame. Sám seba

Na R. Fica R. Sulík reagoval, že fotenie volených lístkov pri voľbe generálneho prokurátora je v poriadku. Na tomto videozázname však tvrdí iné. Síce je nejasné, či si uvedomil, že ho nakrúca kamera, ale pár dní pred hlasovaním povedal, že zisťovaním, kto ako hlasoval „ústavu by sme určite porušili. Garantujem, že tajná voľba v parlamente je naozaj tajná voľba. Na to dohliadnem.“
Počet zobrazení: 1324
sulik.jpg

Pripomeňme, že poslanci za SaS po prvom kole voľby „hrdinsky“ novinárom na chodbe parlamentu ukazovali v mobilných telefónoch fotky, na ktorých boli ich služobné preukazy s vyplnenými hlasovacími lístkami. Takto si navzájom dokazovali, že naozaj volili opozičného straníckeho kandidáta.


Tajné právo, tajná povinnosť

Podpredseda parlamentu a šéf Smeru-SD to označil za protiústavné, pretože tak bola porušená tajnosť voľby. Tú vyžaduje volebný poriadok, za ktorý – ako upozornil poslanec Braňo Ondruš (Smer-SD) – hlasovali aj poslanci z SaS, vrátane R. Sulíka. Ten sa bránil, že tajná voľba je právo a nie povinnosť. „Voľba je právo,“ odpovedal mu B. Ondruš. „Môžete a nemusíte sa na nej zúčastniť. Ale ak sa už zúčastnite, musíte – nie môžete – dodržať volebný poriadok. V tomto prípade musíte dodržať tajnú voľbu.“

Richard Sulík - okrem v NR SR bezprecedentného osobného útoku proti R. Ficovi – však postup svojho klubu bránil ako dobrovoľné rozhodnutie individuálnych poslancov. Hoci tvrdil, že nešlo o žiadnu dohodu, priznal, že rovnako budú postupovať aj v druhom kole voľby. Naopak, za porušenie tajnosti voľby označil konanie poslancov za Smer-SD, keď si fotili poslancov SaS, ako si fotia volebné lístky s preukazmi.

Cez víkend predseda poslaneckého klubu Smer-SD Pavol Paška oznámil, že ak sa to bude opakovať a NR SR generálneho prokurátora zvolí, pravdepodobne podá sťažnosť na ústavný súd. Zaujímavé je, že R. Sulík odmietol protiústavnosť konania svojich poslancov.


Porušili sme ústavu

Zaujímavé to je preto, lebo iba pár dní predtým verejne prezentoval, že akákoľvek kontrola hlasovania jednotlivých poslancov by bola v rozpore so slovenskou ústavou. V relácii TV Markíza Na telo odpovedal Z. Puškárovej takto: „Ústavu by sme určite porušili, je to veľmi ošemetné, začať sa snažiť preverovať, kto ako hlasoval. Ja teda určite nielen, že nebudem také niečo iniciovať, ale budem aj výrazne proti. „

Nuž, po troch dňoch už „proti“ nebol a dokonca verejne inicioval takýto postup aj v opakovanej voľbe. V Markíze navyše R. Sulík striktne odmietol, že by sa vládna koalícia vôbec zaoberala „nejakým kontrolným mechanizmom“. Tému preto zakončil rázne: „Tam sú plenty, ako pri normálnych voľbách, kvázi volebná komisia, tam sú aj opoziční poslanci. To by sa hneď rozkríklo, keby sme tam začali nejaké tieto. Vám garantujem, že tajná voľba v parlamente je naozaj tajná voľba. Na to dohliadnem.“




Po oklamaní svojich voličov ide Richard Sulík ešte ďalej. Teraz už klame aj sám seba. Podľa psychiatrov by možno mohlo ísť aj o prejav schizofrénie. Ale skôr to vyzerá na absolútnu a už až absurdnú bezzásadovosť, ktorá u šéfa SaS vari nepozná hranice. R. Sulík zjavne nemá problém čokoľvek a kedykoľvek povedať a onedlho to totálne poprieť.

Tak toto je tá „nová politická kultúra“?


Prepis rozhovoru Z. Puškárovej s R. Sulíkom

Mimochodom, ako chcete zistiť, kto ako hlasoval v tom tajnom hlasovaní, už máte... ?
To sa volá tajné hlasovanie, lebo to jednoducho nezistíte.


Ja viem, pán Sulík, ale prichádzate s rôznymi mechanizmami, či už, žeby sa vyniesli lístky, alebo nejakým spôsobom, máte to už nejakým spôsobom ošetrené?
Kto vynesie lístok, nehlasoval. Vynesením lístku sa dá zabrániť voľbe niekoho, ale nedá sa niekoho zvoliť. Vy musíte hlasovať, ak chcete niekoho zvoliť.


Tomu rozumiem, len či ste existuje nejaký mechanizmus, ktorým si to chcete nejakým spôsobom preveriť.
Nie, nie. Nemáte to ako. Porušili by sme významné pravidlá, ktoré v tejto oblasti existujú. Ústavu by sme určite porušili, je to veľmi ošemetné, začať sa snažiť preverovať, kto ako hlasoval. Ja teda určite nielen, že nebudem také niečo iniciovať, ale budem aj výrazne proti.


A už padli aj nejaké také návrhy?
Návrhy aké?


Aby sa kontrolovalo toto tajné hlasovanie.
Tam to nemáte ako kontrolovať. Tajná voľba, tam sú... Viete, to máte tak. Tam sú plenty, ako pri normálnych voľbách, kvázi volebná komisia, tam sú aj opoziční poslanci. To by sa hneď rozkríklo, keby sme tam začali nejaké tieto. Vám garantujem, že tajná voľba v parlamente je naozaj tajná voľba. Na to dohliadnem.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984