Minister Mihál oklamal celú vládu

Riaditeľ rozhoduje o peniazoch, majetku a ľuďoch úradu práce. Podpisuje dôležité rozhodnutia, ktoré sa týkajú prideľovania  a vyplácania sociálnych dávok. Právoplatný riaditeľ ing. Bačík nebol odvolaný, takže zostáva. Zároveň bol za riaditeľa toho istého úradu vymenovaný Štefan Jurák. Sú tam dvaja právoplatní riaditelia, obaja majú plné právomoci, majú platné menovacie dekréty od vlády.
Počet zobrazení: 2195
Ludovit_Vaniher.jpg

V tejto súvislosti musím upozorniť, že to nie je maličkosť. Úrady práce (ÚP) majú právnu subjektivitu. Znamená to, že riaditeľ rozhoduje v plnom rozsahu o peniazoch, majetku a ľuďoch úradu. Okrem toho však podpisuje množstvo dôležitých rozhodnutí, ktoré sa týkajú prideľovania  a vyplácania rôznych sociálnych dávok. Takéto „dvojvládie“ je teda nielen nezmyselné, ale môže tiež spochybniť oficiálne vydané rozhodnutia. Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) – ako nadriadeného orgánu – pritom nemôže zakázať riaditeľovi úradu práce o niečom rozhodnúť, lebo jeho kompetencie vyplývajú zo zákona.


Vláda odvolala odvolaného

Teraz si však presne popíšme, čo sa vlastne stalo. Na svojom  90. rokovaní 2. apríla 2008 odvolala vláda R. Fica riaditeľa úradu práce v Leviciach Ladislava Kolára z funkcie a na jeho miesto menovala ing. Rastislava Juhára (tu nájdete uznesenie). Ten bol riaditeľom až takmer do 25. februára tohto roku, keď ho vláda na svojom 194. zasadaní vymenila. Namiesto neho sa riaditeľom ÚP stal ing. Alexander Bačík (tu nájdete uznesenie). Minulú stredu na svojom 21. zasadaní vláda I. Radičovej odvolávala ďalší „balík“ riaditeľov úradov práce a v ňom stiahla z funkcie aj... ing. Rastislava Juhára (tu nájdete uznesenie). Toho ing. Juhára, ktorý riaditeľom ani nie je, pretože ho pred takmer 9 mesiacmi už raz odvolala Ficova vláda.

Právoplatný riaditeľ ÚP v Leviciach ing. Bačík nebol v stredu odvolaný, takže riaditeľom zostáva. Ale zároveň bol za riaditeľa toho istého ÚP vymenovaný Štefan Jurák. Takže na levickom úrade práce je bezprecedentná situácia: sú tam dvaja právoplatní riaditelia, obaja majú plné právomoci, obaja majú platné menovacie dekréty od vlády SR.

Sarkasticky možno povedať, že je vlastne šťastím, že sa to stalo pred predĺženým víkendom. A hoci ho osobne nepoznám, nepochybujem, že pán Bačík je slušný človek, takže túto situáciu nezneužije. Ale aj tak naozaj neviem, či sa mám smiať, alebo zúriť.


Lekár a podnikateľ šéfom ústredia práce

Táto absurdná situácia totiž ukazuje, akí ľudia dostali do rúk rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. Rezort, ktorého dôležitosť vzrastá najmä v ťažkej sociálnej situácii, v akej sa Slovensko momentálne nachádza. Táto udalosť je obžalobou personálnej politiky ministra Mihála. Je dôkazom vrcholného diletantizmu a absolútnej nekompetentnosti samotného ministra, ale i gen. riaditeľa ÚPSVaR MUDr. Ivana Juráša.

Škandálom je už len fakt, že J. Mihál mal tú drzosť takéhoto človeka vymenovať do tejto funkcie. Ide o absolútne nepripraveného muža, ktorý s týmto rezortom nemal doteraz vôbec nič spoločné. I. Juráš je lekár so súkromnou praxou. Popri tom vlastní niekoľko firiem. Jednou z nich je aj súkromná ZŠ s MŠ, pracujúca podľa princípov pedagogiky Marie Montessori. Podľa webu strany SaS „venuje sa štúdiu koncepcií vzdelávania, neurofyziologickej psychológie, psychoterapie a socioterapie“. V SaS pôsobil do parlamentných volieb 2010 ako „tímlíder“ (tieňový minister) SaS pre školstvo.

Tento brutálny amatér teraz riadi sociálnu inštitúciu s vyše 10 tis. zamestnancami, obrovskými financiami (milióny eur), vrátane rozsiahlych projektov z Európskeho sociálneho fondu. A s veľkým majetkom. V živote na úrade práce nerobil, nerobil ani v tejto sfére. A svoju „profesionalitu“ a „pripravenosť“ riadiť ÚPSVaR práve dokázal tým, že na jeho návrh minister oklamal celú vládu.

Prebraté z blogu B. Ondruša
Medzititulky Slovo

Foto: Premiérka Iveta Radičová a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál.
Autor foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Komentáre

Obrázok používateľa vierka.g@azet.sk
#1
Viera Grajciarová
03. november 2010, 09:47
Mňa vôbec neprekvapuje, že noví ministri zavádzajú verejnosť. Asi to majú v krvi a ak prirátame ich peňažnú hodnotu a odstránime ľudské cnosti, ktoré oni vôbec nemajú. Dospejeme k záveru, že úplne stačí ak vidíme novinárov, redaktorov a moderátorov komerčných médií ako im z ich zadnice trčia už iba topánky a niektorí sú už celí stiahnutí v ich "priazni". Naďalej vykonávajú túto nadprácu a zametajú im cestičku, po ktorej im kráčajú kamaráti. Podaktorí si predsavzali, že stoj - čo stoj a za každú cenu - zohavia novinársku česť. Princíp je jednoduchý úplne stačí , že pomenujú problém spoločnosti napríklad názvom ako ficova daň či ficova vila a pridajú svoj posmešný názor znehodnotia slobodu slova na propagandu jedného či dvoch zo svojich poslancov. Občania SR vám všetkým odkazujú, že platíme tú najvyššiu daň a ja som ju nazvala najdrahšia NOVINÁRSKA daň - akú kedy ľudstvo platilo od 1989 roku na Slovenku aj vo svete. "Gratulujem" novinárom k ich novinárskej cti, ktorú ste dovolili znevážiť ľuďom, ktorí ako predpokladám majú kvalitné vzdelanie aj sú dostatočne finančne ohodnotení, ale mali by ste vedieť, že cechová česť sa nekupuje ani sa nedá vymodliť ani sa nedá získať podvodom tú si musíte zaslúžiť. A bude veľmi dlho trvať, kým sa podarí poctivým novinárom prinavrátiť česť a úctu, ktorá si ich práca zasluhuje. A ľutujem tých novinárov, ktorí musia znášať tento biľag čo im vypálili do tela ich vlastní žiaci alebo podaktorým i vlastní najbližší príbuzní. Novinári, je čas písať pravdu, neuchyľujte sa k podlým praktikám, znevažujete seba i nás a podceňujete náš úsudok. Žiadne peniaze nestoja zato, aby ste zo seba robili šašov a z nás bláznov. My si nezatúžime od vás takéto zaobchádzanie ničím sme sa neprevinili a vy nás dennodenne ponižujete a zosmiešňuje, akoby sme boli vaše hračky na hranie, akoby vám dali do rúk naše vudú bábiky a na diaľku nám ubližujete tým najohavnejším spôsobom, aký nepoznali ani kati v stredoveku vymývate ľudom mozgy.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984