Dôchodky: pravica sa zbavuje druhého piliera

„Štát tam neprevedie ani halier,“ zdôraznil Orbán. Zadlžená maďarská ekonomika totiž nedokáže financovať II. pilier. Štát posiela na účty DSS každý mesiac 30 miliárd forintov (109,7 milióna €). Bulhari chcú II. pilier úplne zlikvidovať. Vyplácanie penzií zo súkromných fondov mešká, lebo v nich nie je dosť peňazí. Okrem toho podľa vlády nie sú schopné vyplácať slušné dôchodky.
Počet zobrazení: 1601
preskrtnute_peniaze.jpg

„Veriaci“ iracionálni pravičiari to odbíjajú po svojom – aj zaryté pravicové vlády označujú za komunistov, boľševikov, či aspoň socialistov. Takéto „hodnotenie“ im totiž umožňuje zatvárať oči pre realitou: tzv. dôchodkové reformy sú nielen neúčinné a neprinesú očakávaný efekt pre ľudí, ale sú najmä brutálne drahé.


Požierač verejných financií

Pravicové vlády vo východoeurópskych krajinách sa jedna po druhej usilujú zbaviť kapitalizačného dôchodkového piliera. Ak sa nedá inak, aspoň na čas. Vraj kým nepominie kríza. Naivne totiž veria, že „potom“ im vysoký hospodársky rast prinesie dosť peňazí a ľuďom pracovných miest, že budú môcť opäť maskovať vysoké náklady na II. pilier, ktoré v skutočnosti platia všetci daňoví poplatníci.

Prvým „rebelom“ bol Viktor Orbán. Už pred vyše mesiacom avizoval, že dočasne na vyše roka zastaví odvody do súkromných dôchodkových fondov. Minulý týždeň parlament kvôli tomu zmenil zákon. Peniaze, ktoré už ľudia majú na osobných účtoch im zostanú, ale „štát tam zo štátneho dôchodkového fondu neprevedie ani halier,“ zdôraznil V. Orbán. Zadlžená maďarská ekonomika už totiž nedokáže financovať II. pilier. Podľa oficiálnych údajov posiela štát na účty DSS každý mesiac 30 miliárd forintov (109,7 milióna €).

V. Orbán sa pritom netají zámerom zaviesť tzv. rovnú daň (z príjmu) na úrovni 16%. Pripravuje, či už spustil aj ďalšie pravicové „reformy“. Lenže zároveň sa musí vyhnúť katastrofálnej destabilizácii verejných financií a narastaniu neudržateľného verejného dlhu. A bez zastavenia „požierača“ verejných financií – akým II. pilier je – to jednoducho nepôjde.




Prázdne dôchodkové fondy

Viktor Orbán navyše upozornil, že súkromné dôchodkové fondy ani neprinesú ľuďom lepšie dôchodky. Maďarsko s tým má predsa len viac skúseností ako my, lebo II. pilier „spustili“ už v roku 1997, celých 7 rokov pred nami. Konkrétne výsledky DSS sa pritom ukazujú ako katastrofálne: ľudia v nich prichádzajú o obrovské peniaze. V. Orbán preto vyhlásil, že „je neprijateľné, aby štát nútil ľudí, aby riskovali svoje financie“. Na základe 13-ročnej vlastnej skúsenosti tvrdí, že „iba štát môže zaručiť dôchodky. Štát musí garantovať dôchodky a ich hodnotu.“ Maďarská pravicová vláda preto bude ľudí presviedčať, aby z II. piliera vystúpili a vrátili sa do štátneho systému, ktorý im ponúka predovšetkým istotu.

Začiatkom mesiaca V. Orbán vyjadroval obdiv bulharskej pravicovej vláde, najmä kvôli jej 10% rovnej dani (z príjmu). A označil to za inšpiráciu pre svoju vládu. Je preto nanajvýš zaujímavé, že aj tamojší pravičiari tiež zaútočili na II. dôchodkový pilier. A nechcú ho len „zmraziť“, ale chcú ho úplne zlikvidovať a asi pol miliardy zo súkromných fondov prevedú do štátneho penzijného systému. Dôvodom je opäť jednak záťaž a jednak absolútny nedostatok financií na výplatu dôchodkov. Aj v Bulharsku totiž mali II. pilier skôr ako na Slovensku, takže budúci rok by sa už mali vyplácať prvé penzie. Ale podľa vlády sa nebudú, resp. budú žalostne nízke.


Žalostne nízke penzie

Správanie sa východoeurópskych pravicových vlád je prejavom pragmatizmu. Na Západe takéto problémy neriešia, lebo tam tlaku Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky odolali a dôchodkové „reformy“ podľa ich vzoru nezaviedli. Poslušní žiaci z Východu sa však poponáhľali a teraz to poriadne ľutujú. Až krízový nedostatok verejných financií totiž naplno odhaľuje, aké obrovské množstvo peňazí musí štát presúvať do súkromných rúk. Pritom tieto peniaze chýbajú na iné priority: budovanie a opravu ciest, modernizáciu školstva, bytovú výstavbu, zlepšenie či dokonca aspoň udržanie úrovne zdravotníctva.

Navyše chýbajúce miliardy v štátnych rozpočtoch musia nahradiť radoví občania svojimi daňami a odvodmi. Už teraz ich platia dosť, ale na zaplátanie dier to nestačí. Štát im za dane neposkytuje adekvátne služby, lebo veľkú časť z nich presúva do rúk súkromných dôchodkových fondov či zdravotných poisťovní.

A najhoršie je, že tie miliardy sú vyhodené do vzduchu, lebo ani tie dôchodky z II. piliera nestoja za nič. U nás to bola ministerka Tomanová, kto presadil predlženie doby povinného prispievania do II. piliera, kým z neho bude možné čerpať. Kaníkových 10 rokov je žalostne málo, čo dnes jasne dokazujú skúsenosti z Maďarska a Bulharska. V Bulharsku je v II. pilieri asi 230 tis. zamestnancov v sektoroch s namáhavou prácou, ako sú bane či nákladná automobilová doprava. Vyplácanie dôchodkov z týchto fondov však mešká, lebo v nich nie je dosť peňazí. Okrem toho podľa vlády nie sú schopné vyplácať slušné dôchodky.


Dôchodkové „reformy“ nefungujú nikde

V tejto súvislosti si treba osobitne všimnúť reakciu MMF. Je totiž vrcholom arogancie a nekompetentnosti. O DSS, ktoré nie sú schopné vrátiť ľuďom vložené peniaze povedal Emanuele Balducci, šéf tzv. technickej misie MMF, že „bulharský dôchodkový systém je zdravý“. A vláde odporučil, že „by v najbližších rokoch štát mohol prispievať k tým dôchodkom, ktoré by boli nízke“. MMF pritom nesie plnú zodpovednosť za presadzovanie „reforiem“, o ktorých vie, že sú škodlivé. Už keď ich začal presadzovať vo východnej Európe, mal negatívne poznatky z Latinskej Ameriky. Nečudo, že „dôchodkovú“ misiu MMF zo Slovinska doslova vykázali, keď nechcela rešpektovať celospoločenskú (pravo-ľavý) zhodu na odmietnutí jej receptu na dôchodky.

Je vrcholom drzosti, že MMF, ktorý presadzuje II. pilier tvrdiac, že prinesie lepšie dôchodky ako priebežný systém, teraz pokojne odporučí, aby štát priplácal k prinízkym penziám z II. piliera. Namiesto toho, aby po opakovaných neúspechoch po celom svete priznal, že jeho „reforma“ ruinuje verejné financie, štátne rozpočty, dane občanov a nezabezpečuje dobré dôchodky.

Obmedzovanie či likvidácia tzv. II. dôchodkového piliera nie je prejavom ľavicovosti a už vôbec nie pravicovosti. Je to prejav zdravého rozumu a zodpovednosti voči daňovým poplatníkom a budúcim dôchodcom. A to platí aj o Slovensku.                                        

Autor je podpredsedom výboru NR SR pre sociálne veci

Ilustračné foto: Andres Rueda

Foto: Maďarský pravicový politik Viktor Orbán.
Zdroj foto: EPP

Ilustračné foto: Andres Rueda a Nie MMF

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984