Ekologický život je vec slušnosti

Hrdé nahé matky v ňom pózujú s odhalenými prsiami, tehotenskými bruškami a vo všetkých fázach pôrodu. Samotná Naoli Vinaver rodí v bazéne, v ktorom sa s ňou kúpe otec dieťaťa a dvaja starší synovia. Pri pôrode sa usmieva a spieva si. Myšlienku, že tehotenstvo nie je choroba a  pôrod by nemal byť hanba ani trauma, zobrazila režisérka a pôrodná asistentka detailnými fotografiami a videami.
Počet zobrazení: 1181
PA093633.JPG

Je sobota ráno, mesto rozliepa oči do pekného jesenného dňa. Kamenný svätý Štefan stráži sivý kulturák, kde v prudkom kontraste so zvyškom Šamorína začína pulzovať živý ruch. Hala na prízemí sa mení na bazár s prírodnou medicínou, čačkami, hračkami, amuletmi, pestrým oblečením, prírodným stavebným materiálom a vegetariánskymi pochúťkami. Ľudia sa trúsia na prvé prednášky. Na výber je ekologické materstvo, dokument o tatranských medveďoch a čosi pre zdravie – prednáška o prírodných prípravkoch pre zdravú pokožku. Dych Zeme sa môže začať.


Tvorivosť, poznanie a radosť

Hore-dolu po schodoch a po pekne vynovených sálach kultúrneho strediska prúdia ľudia, označkovaní festivalovými náramkami, aj organizátori s vysielačkami na uchu. S programom v ruke sa ponáhľajú uchytiť si miesto na prednáškach, ktoré by nám mali poradiť, ako v živote trošku spomaliť.

Všetkými akciami sa vinie základná myšlienka – zvýšenie kvality života v dnešnej dobe rýchleho prežívania. Podľa cieľa, na ktorý sa zameriavajú, sú rozdelené do sekcií dych tvorivosti, poznania a radosti.

Na programe je bubenícky workshop s americkým perkusionistom Hearnom Gadboisom. Účastníci sedia v kruhu a vytlieskavajú rytmy, ktoré sa im v priebehu dňa ešte zídu. Je medzi nimi aj multiinštrumentalista Maok, ktorý v posledných rokoch prenikol do širšieho povedomia najmä ako skladateľ filmovej hudby (dokumenty Pavla Barabáša, Bathory – nominácia na cenu Slnko v sieti 2010 za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu). Jeho cédečká s maľovaným dizajnom spod štetca manželky Šimonky nechýbajú na polici žiadneho poslucháča meditatívnej muziky. Na Šamorínskom koncerte sa ich zišlo neúrekom.


Dych Zeme deťom a o deťoch

Nebol to hocijaký koncert. Pre radosť najmenších Maok oprášil staré hity ako Na nábreží koník beží alebo nealko verziu Nepi Jano nepi vodu. Napokon, kolekcia piesní pre deti Dínom dánom patrí k jeho najpopulárnejším nahrávkam. Temperamentní malí poslucháči sa neuspokojili s pasívnou úlohou a dostali do rúk nástroje. Na záver koncertu publikum zúročilo, čo sa naučilo na bubeníckom workshope.

Pre deti a o deťoch sa na Dychu Zeme tradične produkuje mnoho. Tento rok to bolo napríklad na tému výchova k dobru a k ochrane prírody či waldorfská škola. Pozoruhodným príspevkom bol film Mexičanky Naoli Vinaver Pôrod a zrod – láska v akcii. Myšlienku, že tehotenstvo nie je choroba a  pôrod by nemal byť hanba ani trauma, zobrazila režisérka a pôrodná asistentka detailnými fotografiami a videami. Publikum malo možnosť vidieť, ako prišlo na svet viacero mexických detí. Hrdé nahé matky v ňom pózujú s odhalenými prsiami, tehotenskými bruškami a vo všetkých fázach pôrodu. Samotná Naoli Vinaver rodí v bazéne, v ktorom sa s ňou kúpe otec dieťaťa a dvaja starší synovia. Pri pôrode sa usmieva a spieva si. Hej dcérka, herečka už od narodenia, pri premietaní vlastného zrodu živo pobehuje pomedzi sedadlá v sále. Nič pre konzervatívne nátury – také sa však v hľadisku zrejme nenachádzali. Akurát prudký kontrast s realitou a s prístupom, ktorý zažívajú matky na Slovensku, zamrzel.


Aj ekonómia môže byť alternatívna

K radám na „alternatívny“ život sa v piatom ročníku pridala aj téma doteraz nevídaná – ekonómia. David Sulík z Národnej banky Slovenska vysvetlil fungovanie bánk a svetovej ekonomiky a navrhol možnosti riešenia pre jednotlivca aj spoločnosti. Sú to koncepty obľúbené v prostredí modernej ľavice – základný príjem pre štáty, kooperácia pri veľkých výdavkoch pre jednotlivcov a LETS systém pre komunity. (Viac z prednášky Davida Sulíka Slovo prinesie v nasledujúcich dňoch.)

Ekonómia na Dychu Zeme indikuje okrem iného to, že ľudia aj na Slovensku začínajú brať nutnosť zmeny životného štýlu vážne. A zaujímajú ich okrem subtílnych otázok vnútorného rozvoja aj nanajvýš praktické veci. Súvisí s tým aj závažná myšlienka (nielen) tohto ročníka, ktorá vyšla pri diskusii z úst náčelníka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraja Lukáča: „Separovať odpad a jesť biopotraviny nie je ochranárstvo, ale slušnosť.“

Výchova detí aj dospelých k takejto ekoslušnosti prostredníctvom šetrnejšieho a v konečnom dôsledku kvalitnejšieho životného štýlu je poslaním Dychu Zeme. (Nie je náhoda, že ho organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica.) Pretože keď sa naučíme žiť namiesto mať a tešiť sa z vecí, ktoré sa nedajú kúpiť za peniaze a vyrobiť z ropy, budeme nielen slušní voči prírode, ale aj spokojnejší.

Foto: Multiinštrumentalista Maok odohral koncert (nielen) pre deti.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984