Dušan a Kamila nás reprezentujú v Ženeve

Dvaja významní  výtvarníci, Kamila Štanclová a Dušan Kállay, reprezentujú Slovensko výstavou svojich diel, ktorú 4. októbra otvorili pod záštitou Sergeja Ordzhonikidze a Fedora Rosocha v Ženeve.
Počet zobrazení: 1036
1001694_UNLIB_2010_130_Slovaquie (2).jpg

DUŠAN KÁLLAY je v histórii slovenského výtvarného umenia, ale aj detskej literatúry jedinou osobnosťou ocenenou najprestížnejšou cenou, Cenou Hansa Christiana Andersena za prínos pre detskú literatúru.
Jeho rozsiahla grafická, ilustrátorská a voľná tvorba sa stretáva s veľkým obdivom v mnohých krajinách sveta, v Japonsku, Južnej Kórei a ďalších krajinách vystavoval svoje diela v najvýznamnejších múzeách a galériách, knihy s jeho ilustráciami sú vydávané prakticky po celom svete. Už krátko po ukončení vysokoškolského štúdia získal prvé medzinárodné ocenenia – 1973 Zlaté jablko BIB ‘ 73, v r. 1975 Zlaté jablko BIB ’75 a v r. 1983 cenu Grand Prix BIB ’83 (Alica v krajine zázrakov). V r. 1988 mu na Kongrese IBBV v Oslo udelili za celoživotnú ilustračnú tvorbu Cenu Hansa Christiana Andersena. Usporiadal takmer 120 výstav doma i v zahraničí, kde prezentoval svoju grafickú, ilustračnú a maliarsku tvorbu.

 KAMILA ŠTANCLOVÁ, rovnako vynikajúca výtvarníčka, ktorá získala za svoju tvorbu tiež množstvo významných ocenení. je manželkou Dušana Kállaya a on s ňou veľa ráz vystavoval.
Aj ona je absolventkou legendárnej školy Vincenta Hložníka, venuje sa maľbe, grafike a ilustrácii. Ich spoločný domov je doslova nasiaknutý umením, detská ilustrácia tvorí dávny génius loci tohto miesta. Na výstave sa prezentujú grafické listy a ilustrácie ich oboch, ale aj ilustrácie z vôbec najveľkorysejšieho projektu v dejinách slovenskej detskej ilustrácie:
V roku   2001 sa na Dušana Kállaya a jeho manželku Kamilu Štanclovú obrátili zástupcovia vydavateľstva BRIO Praha a Grund Paris so žiadosťou o ilustrovanie všetkých 156 rozprávok Hansa Christiana Andersena, ktoré boli postupne vydané v troch zväzkoch. Ilustrácie Andersenových rozprávok sa tak v ich podaní stávajú veľkou rozprávačskou a ilustrátorskou epopejou plnou úcty k textu, ale aj jeho nádherným a osobitým ozvláštnením. 

Autor je riaditeľ Galérie mesta Bratislavy

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984