Nejasnosti zo Slovenska

Nová pravicovo-liberálna alebo umiernená konzervatívna slovenská vláda Ivety Radičovej prekvapivo rýchlo sklamala očakávania, ktorej sa do nej vkladali.
Počet zobrazení: 1016
nejasnosti_precitalisme.jpg

Bolo od začiatku zrejmé, že táto koalícia, pozostávajúca z dvoch vzájomne rivalizujúcich kresťanskodemokratických síl, jednej neoliberálnej a jednej novej maďarsko-slovenskej strany, stojí na vratkých nohách. So 79 parlamentných stoličkami zoči-voči silnej ľavicovej opozícii môže vláda Radičovou ohlásenú „zásadnú zmenu“ realizovať v najlepšom prípade len v niektorých čiastkových oblastiach, ako napríklad ide o zlepšenie vzťahov s Maďarskom.
Nie z Bratislavy záchrannému balíku eurozóny pre Grécko Európsku úniu právom šokovalo a spôsobilo v medzinárodnej tlači jednohlasné negatívne reakcie. Prečo? Nejde o finančné, ale o politické dôsledky tohto porušenia európskej solidarity. Slovenský podiel na celkovom pomocnom balíku Aténam predstavuje približne iba jedno percento, teda 800 miliónov eur. Navyše, odôvodnenie odmietnutia ministrom financií Ivanom Miklošom pôsobí na prvý pohľad jednoznačne: „Keď ide o solidaritu chudobných s bohatými a zodpovedných s nezodpovednými, tak to nevnímam ako solidaritu.“
Napriek tomu je mimoriadne ostré pokarhanie luxemburského ministerského predsedu a vysoko váženého predsedu euroskupiny Jean-Claude Junckera odôvodnené z dvoch dôvodov: „Slovensko sa hrá s ohňom!“ Každý pozorovateľ vie, aká krehká je európska solidarita s Gréckom a ako rýchlo môžu ďalšie krajiny eurozóny z vnútropolitických dôvodov nasledovať slovenský príklad. Ako najmladší člen eurozóny by sa malo Slovensko naučiť, že menová únia funguje len kolektívne a solidárne, varoval Juncker.
Slovensko už navyše získalo pred a po vstupe do EÚ zo spoločnej európskej kasy miliardy a ako čistý prijímateľ len v roku 2008 dostalo až 725 miliónov eur! Vzhľadom na dedičstvo škandalóznej Mečiarovej vlády nebola vtedy cesta Slovenska do Bruselu nespochybniteľná a nie je vylúčené, že sa v prípade vnútropolitických turbulencií môže samotná bratislavská vláda dostať do núdze. Voči Slovensku neexistuje žiadny právny postup.
Celá záležitosť môže pôsobiť ako búrka v pohári vody. V medzinárodnej politike však platí princíp vzájomného slova. Radičovej vláda sa môže krátkodobo tešiť z populistického zamietnutia pomoci Grécku, ale svojím konaním poškodila dôveru nielen v Bruseli, ale aj u svojich priateľov.

(Z rakúskeho denníka Der Standard, tlačené vydanie 19. 8. 2010, internetové o deň skôr - http://derstandard.at/1281829495887/Slowakei-im-Zwielicht)

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984