Slovo čitateľov

Ctibor Filčík. Záhadný človek a výnimočná herecká osobnosť. Pred pár dňami sme si pripomenuli s úctou výročie jeho nedožitých 90. narodenín.
Počet zobrazení: 1501
slovo citatelov.jpg

Výmysly Magdy Vášáryovej

Ctibor Filčík. Záhadný človek a výnimočná herecká osobnosť. Pred pár dňami sme si pripomenuli s úctou výročie jeho nedožitých 90. narodenín. Reálne a odborne sa o ňom vyjadrovali viacerí jeho spolupútnici. Pozitívne hodnotím citlivé vyjadrenia Ladislava Chudíka. S úctou sa už nemôžem vyjadriť o výmysloch Magdy Vášáryovej. Okrem divadla pán Filčík vynikol aj vo viacerých filmoch. Jedným z nich bol Krotká. Hral tam síce s herečkou Magdou Vášáryovou, ale celý film bol postavený na jeho mimoriadnom, osobitnom výkone, ona sa pri ňom tak trochu „zviezla“.
Pri hodnotení jeho osobnosti sa M. Vášáryová dopustila hlúpej chyby, hraničiacej až s ohováraním. Podľa nej potenciál Ctibora Filčíka vraj zahubila láska a vzťah s prvou Husákovou manželkou. Osobne som Magdu H. Lokvencovú poznal. Bola to mimoriadne inteligentná a nadaná žena. V čase väznenia svojho manžela na základe vykonštruovaného politického procesu si dosť vytrpela. Pracovne i súkromne. Vynikala ľudskosťou ku každému a obetavosťou vo vzťahu k svojim deťom. Bola špičkou vtedajšieho slovenského režisérskeho divadelníctva. Ako jediná žena.
Až po dlhoročnom väznení manžela Gustáva Husáka sa zoznámila s hercom Filčíkom. Stali sa dobrými priateľmi. Je pravdou, že on ju psychicky podporoval v ťažkých časoch prenasledovania jej rodiny. Ale je tiež pravdou, že v začiatkoch jeho hereckej činnosti sa sám nepresadil do hlavných hereckých rolí. A práve vtedy jeho obrovské nadanie aktívne podporila pani Husáková. Pomohla mu dostať sa do špičky hereckých osobností na javisku slovenského divadelníctva.
Naopak, priateľstvo Magdy Husákovej so Ctiborom Filčíkom bolo krásnym ľudským vzťahom. A pomohlo obom. Neviem, či tvrdenie M. Vášáryovej vyplýva z jej závisti alebo z nevedomosti. Nemôže si ale dovoliť takéto hlúposti vypúšťať do mediálneho éteru. Nemala už dosť blamáže pri kandidatúre na prezidentku? Jednoznačne platí: „Obuvník, drž sa svojho kopyta!“ Pre ňu dôkazom toho, že herečka patrí na javisko a nie do politiky.
Peter Malík, Bratislava

Tatry potrebujú pomoc

Ad: V znamení zelenej labky (E. Blažeková) Slovo 34/2010

Vlasy sa mi stavajú dupkom, keď z televízie agresívnu reklamu o tom, ako sa predávajú Tatry. Vraj aj ja sa môžem stať ich vlastníkom a keď si ešte tohto roku kúpim niekoľko účastín, umožnia mi, aby som sa vyspal na Lomnickom štíte. No ohromné! Vždy som si myslel, že najmenšie veľhory na svete patria celému Slovensku, že ich nik nemôže osobne vlastniť. Buď príslušná spoločnosť šíri poplašnú správu, alebo jej naozaj spolu s desiatkami hotelov, lyžiarskych vlekov a verejných priestranstiev štát umožnil aj kúpu pozemkov v TANAP-e (vraj tak podporí rozvoj turizmu) a teraz sa vo veľkom kšeftuje.
Rovnako ma vyviedlo z miery konštatovanie autorky reportáže: „Na rozdiel od hospodárskych lesov bezzásahové územie Suchá dolina žije s lykožrútom v prímerí. V zelenom kožuchu smrekového lesa je sotva päť malých prašivých krúžkov. Podľa náčelníkových (u VLK-u) slov sa nezväčšujú.“ Neviem, ako to vyzerá v Suchej, no odporúčal by som jej, aby sa išla pozrieť o niekoľko kilometrov ďalej, do Tichej doliny, o ktorú pred rokmi zvádzali boj tzv. ochranári a lesníci. Po dlhšom čase som sa tam nedávno išiel pozrieť a bolo mi do plaču. Nie nad tým, čo tu vykonala Príroda, tej ťažko niečo vyčítať. Ale nad tým, ako sa zachovali tvrdohlaví ľudia veriaci vo svoju genialitu a neomylnosť.
Tichá dolina je tiež v bezzásahovom pásme, už tam skoro šesť rokov trčia desaťtisíce vyvrátených kmeňov ako varujúce prsty. A nejde len o územie kdesi hlboko v rezervácii, kde by ťažká technika mohla uškodiť ekológii, ale aj okolo asfaltiek, lesných ciest a na priľahlých priestoroch. Neviem si predstaviť, kade tadiaľ prechádza zver. Na čistinkách pri potoku už rastú mladé červené smreky, ale inde, medzi husto popadanými kmeňmi je samá spúšť. Potrvá desiatky rokov, kým toľko dreva prirodzene zotlie.
A teraz do toho prišiel ten lykožrút. Na rozdiel Suchej tu sa zachovalo iba niekoľko zelených ostrovčekov v prašivom mori. Iste, Príroda má samoliečiteľskú schopnosť, lenže v Tatrách dostala niekoľko tvrdých rán za sebou. Jej obranyschopnosť vážne poškodili kyslé dažde z katovických hút, potom ničiaca víchrica, napokon podkôrny hmyz a teraz sa začnú požiare? Ak Prírode chytro nepomôžeme, naše generácie, ani Vlci sa už pekného tatranského lesa nedožijú.
Pavol Vrba, Ružomberok

Zobuďte sa v KDH

Sme cesta pre mladé rodiny – tak znel jeden zo sloganov na predvolebných bilbordoch Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré posadilo svojho nominanta do kresla ministra zdravotníctva. Spomenula som si na to pri odchode z lekárne. Dcéra má angínu a za antibiotiká, probiotiká a liek na zníženie horúčky som zaplatila takmer 15 eur. Teší ma, že Sloboda a solidarita myslí aspoň na dôchodcov a zdravotne postihnutých ľudí a jej minister Jozef Mihál uvažuje o maximálnych doplatkoch za lieky na mesiac v sumách 10 a15 eur pre telesne postihnutých a dôchodcov. Ale kde zostalo KDH a jeho mladé rodiny? Mimochodom, od štátu dostávam na dieťa 20 eur a aby som bola spravodlivá, tak mám nárok odpísať si aj niečo z dane.
Nela Pukančíková, Bratislava

Akúže to máme vládu?

Iveta Radičová je neskúsená politička. Navyše ju do kresla premiérky dosadilo duo Ivan Mikloš – Mikuláš Dzurinda, ktorí ňou popoťahujú motúzikmi podľa svojej ľubovôle. Vo vláde sú teda aj staré tváre, ktoré pokračujú v službe pre horných desaťtisíc. A samozrejme do vlastného vrecka. Výpravca stanice na poste ministra pre zahraničie! Maďarsko v spore o dvojité občianstvo bude mať v jeho osobe povoľného partnera. Hlavnou náplňou práce Lucie Žitňanskej na rezorte spravodlivosti je nenávisť voči Štefanovi Harabinovi. Nie že by mi bol dajaký sympatický, ale je to veľmi málo pre naplnenie ambícií ministerky.
Ján Figeľ sa doprave rozumie ako hus pivu. Zastavením výstavby diaľnic zapríčiní zvýšenie nezamestnanosti. Ivan Uhliarik svojimi nápadmi dovedie zdravotníctvo na psí tridsiatok. Potvrdením jeho geniality má byť odporúčanie najlacnejších liekov pacientom. O druhu ich použitia majú rozhodovať lekárnici. Magistrom v lekárňach sa už teraz z toho ježia vlasy.
Ivan Miklóš naháňa milióny úspor na úkor chudobnejších a slabnúcej strednej vrstve. Poslednou jeho špecialitou je „tvrdý“ postoj ku Grécku, ktorému koaličná väčšina v parlamente zamietla pôžičku. Zrejme vlády ostatných členských štátov EÚ sú hlúpe, len Mikloš s Radičovou sú tí najmúdrejší. Vraj chudobný bohatšiemu nemá požičiavať. S tým sa dá súhlasiť. Lenže tu už nejde len o občiansky postoj. Rozhodujúci je vyšší štátny princíp s proeurópskou solidaritou. Nepožičiaš dnes druhému, tak nečakaj zajtra, že druhí pomôžu tebe! Ľahká matematika. Na krátkozrakosť súčasnej vlády doplatí každý náš občan.
Jednotlivé strany vládneho hybridu majú rozdielne programy. Premiérka koaličných partnerov ako tak ustráži do komunálnych volieb. Súčasný populizmus vlády a siláctvo voči EÚ prehrajú na celej čiare. Potom môžeme očakávať vážne rozpory. Čím skôr skončí táto nesúrodá vláda, tým lepšie pre Slovensko.
Peter Klein, Nitra

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984