Slovo čitateľov

Film Krotká získal veľkú cenu na prestížnom televíznom festivale v Monte Carle. Hlavná predstaviteľka Magda Vášáryová pre Pravda 14. augusta 2010 v článku Ctibor Filčík zatienil aj Laurenca Oliviera povedala: „Mňa a samozrejme aj pána Ctibora už do Monte Carla nepustili..
Počet zobrazení: 1554
slovo citatelov.jpg

Keď poslankyňa zase perlí...

Film Krotká získal veľkú cenu na prestížnom televíznom festivale v Monte Carle. Hlavná predstaviteľka Magda Vášáryová pre Pravda 14. augusta 2010 v článku Ctibor Filčík zatienil aj Laurenca Oliviera povedala: „Mňa a samozrejme aj pána Ctibora už do Monte Carla nepustili.. Bol to výnimočný film s úžasným Filčíkom v hlavnej mužskej úlohe, profesionálne vynikajúco urobený a čo z toho? Trezor. Ak bývalí členovia KSČ nariekali a nariekajú, že našu kultúru málokto vo svete pozná, plačú na nesprávnom hrobe. Spôsobili to sami. Škoda, pán Filčík mal obrovský potenciál. Bohužiaľ, zaľúbil sa do prvej Husákovej ženy a to spolu so železnou oponou zahubilo jeho talent.“
Skutočná perla ducha od pani poslankyne Národnej rady SR! Všetko bolo inak. Práve vynikajúca divadelná a televízna Magda Husáková mala obrovskú zásluhu na tom, že sa Filčíkov talent tak §úspešne rozvinul. Svedčí o tom aj inscenácia hry Don Juan alebo láska ku geometrii, ktorú režírovala pani Husáková na Novej scéne a v ktorej Ctibor Filčík vytvoril hlavnú rolu. Škoda, že sa jej menovkyňa Magda Vášáryová nestala teraz ministerkou kultúry. Bola by našu kultúrnu obec, ale aj celé verejnosť zásobovala svojimi nezabudnuteľnými výrokmi. Hádam si vystačí s kreslom bratislavskej primátorky, takže sa predsa len môžeme tešiť.
Šimon Belka, Bratislava
 
Zákony štátu nadradené prírode

Sú skutočnosti, ktoré sa nástrojmi právneho poriadku štátu nedajú doložiť a preto ani úradne akceptovať. A tak mnohé právne kauzy sú nedoriešené alebo odložené ad acta. O príčinách smrti záchranárov v Bani Handlová presne pred rokom som písal opakovane, že išlo o chemickú reakciu medzi kvapkami vody z hasenia a horiacim uhlím. Pritom vznikol vodný plyn, ktorý bez dôkazov požadovaných súdnymi orgánmi a vyšetrovania vybuchol. Žiaden expert nie je schopný poskytnúť dôkazy o tom, aká koncentrácia CO+H2 pri hasení vznikla a tak sa prípad k žiaľu pozostalých nedoriešil. Identický priebeh má výbuch na karbidovej peci v Nováckych chemických závodoch, keď z poškodeného chladiaceho prstenca v hornej časti pece unikala para a tá v kontakte s horiacim koksom vytvorila tiež výbušnú zmes CO+H2 a z hladiny taveniny vyprskli žeravé častice, ktoré popálili dvoch robotníkov.
Iným, príbehom bola sťažnosť firmy Holcim, že jej ministerstvo životného prostredia stanovilo istý limit pre vypúšťanie „teplého vzduchu“ a majú podozrenie, že to bolo len tak, od oka a podľa intervencie iných výrobcov. Ich podozrenia, aj keď vyslovené veľmi neskoro, môžu byť pravdivé, no z hľadiska platných dohôd už premlčané.
Opäť ide o dôkazy, že v ministerských kanceláriách sedí viac pravotárov ako odborníkov technikov. Keby emisné limity boli stanovené kedysi na základe materiálovej bilancie, ktorá platí bez ohľadu na zmenu politickej orientácie aj pre uhlík, mohli by zistiť, že uhlík, ktorý do firmy vstupuje ako surovina, či palivo a v množstve uhlíka, ktorý z firmy vystupuje vo forme výrobku, potom rozdiel týchto dvoch parametrov by dával obraz o skutočnej polúcii exhalátov na báza uhlíka. To mohol byť základ pre limity exhalátov. A nie na tom, čo kto vyjedná.
Jaroslav Giláni, Humenné

Hospodárme s pracovnou silou, nie s peniazmi

Rád by som od novej vlády, ktorá si nechala v Národnej rade SR schváliť svoje programové vyhlásenie, počul odpovede na viaceré otázky. Napríklad, koľko ročne stratí bežný občan kvôli existencii II. dôchodkového piliera a koľko za 40 rokov? Je morálne, aby všetci občania SR si odtrhovali od úst približne raňajky denne, aby mohli prispieť iným na ich hazardnú hru? Koľko ročne stratí občan na úplatkoch, ktoré štát poskytuje praceschopným a nezamestnaným, vrátane ich rodinných príslušníkov, vo forme podpory v nezamestnanosti či sociálnych dávok? To nie je solidarita, sociálne cítenie či prirodzený jav. Po skúsenostiach počas života v socializme to treba jednoznačne kvalifikovať ako odbornú neschopnosť nášho parlamentu a vlády! Koľko strácame na daniach a odvodoch od nezamestnaných a z dôvodu, že právoplatní občania SR nepracujú doma, ale za hranicami pre neschopnosť poskytnúť im prácu a ekonomickú ochranu na Slovensku? Národná rada a vláda by mali prestať hospodáriť s peniazmi a naučiť sa znova hospodáriť s ľudskou pracovnou silou. Potom bude mať SR prebytok peňazí a nedostatok pracovných síl a uťahovanie opaskov sa skonči.
Andrej Sablič, Michalovce
Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984