V očakávaní rozhodnutia

Úrad pre finančný trh (ÚFT) najneskôr do koca tohto týždňa vydá rozhodnutie, ktoré sa bude týkať obchodovania s akciami Východoslovenských železiarní (VSŽ), ktoré pred necelým mesiacom pozastavil pre podozrenie z manipulácie s ich cenami.
Počet zobrazení: 1976

Úrad pre finančný trh (ÚFT) najneskôr do koca tohto týždňa vydá rozhodnutie, ktoré sa bude týkať obchodovania s akciami Východoslovenských železiarní (VSŽ), ktoré pred necelým mesiacom pozastavil pre podozrenie z manipulácie s ich cenami.

S cenami akcií sa manipuluje vtedy, ak ich chce ktosi lacno kúpiť a neskôr draho predať. Manipuluje sa väčšinou s malým množstvom akcií preto, lebo pri nízkych cenách sa môže niekto aj celkom náhodou zviesť popri manipulátoroch a náhodou zarobiť. Načo by mal zarobiť veľa? Veď o to ide úplne iným.

Vlani začiatkom decembra sa akcie VSŽ predávali po štyristo korún. Bolo to obdobie, keď sa končili rokovania ministerky privatizácie Márie Machovej s U. S. Steel o predaji 21 percent akcií, ktoré vlastnila akciová spoločnosť Transpetrol. Vďaka viacerým obchodom na Burze cenných papierov v Bratislave v polovici decembra sa cena akcií dostala na úroveň sto korún. Akcie VSŽ, ktoré vlastní Transpetrol, sa predali na Burze cenných papierov 21. decembra minulého roka.

Zrušenie obchodu

Zákony hovoria, že ÚFT nesmie zrušiť obchod s akciami. Môže to urobiť jedine burza. Na zrušenie uzavretého obchodu postačuje podľa burzových pravidiel iba existencia dôvodného podozrenia, že sa obchod uzavrel pre manipuláciu kurzu, ale nemusí sa preukázať aj porušenie všeobecne záväzného právneho predpisu. Pri vzniku podozrenia z manipulácie s akciami na Burze cenných papierov malo jej predstavenstvo požiadať inšpekčné oddelenie burzy, aby prešetrilo podozrivé obchody. Oddelenie malo zisťovať, kto a pre koho obstarával jednotlivé obchody a na základe akých zmlúv. Vedenie burzy vyhlásilo, že transakcie pozorne sledovalo. Čo však fakticky robilo, nie je nikomu známe. Až po vyše mesiaci burza vyhlásila, že všetko je v súlade so zákonom.

Podnet pre podozrenie z manipulácie prešetroval Výbor pre obchodovanie Burzy cenných papierov, pričom sa tieto orgány skladajú zo zástupcov členov burzy. Je viac ako nepravdepodobné, že by sami sebe vyhlásili, že zarábajú na akciách VSŽ vďaka manipulácii s ich cenou. Ak ÚFT zistí, že burza porušuje burzové pravidlá, môže jej uložiť opatrenia na nápravu zistených nedostatkov, dať pokutu do výšky 15 miliónov korún, obmedziť a pozastaviť jej činnosť najdlhšie na jeden rok alebo odňať povolenie udelené podľa zákona. Uzavretý obchod sa dá zrušiť len vtedy, ak nebol vyrovnaný. Pri rozhodovaní ÚFT uvidíme, či zákony zvíťazia nad zdravým rozumom alebo sa stane nebodaj výnimka.

Utajená zmluva

Transpetrol predával akcie prostredníctvom Slovenskej sporiteľne (SlSp). Zmluva sa týkala len predaja akcií cez Burzu cenných papierov v Bratislave. Čo je pri predaji cenných papierov dôležitejšie? Táto otázka vyplýva z niekoľkých faktov, ktoré mohli ovplyvniť predaj akcií. Prvým bolo to, že na RM-S boli akcie VSŽ drahšie. Ďalším, že člen burzy, ktorým je SlSp, môže kótované akcie predávať iba cez burzu. Ak by Slovenská sporiteľňa nemala prístup k RM-S, mohla využiť ustanovenie zmluvy, ktoré dovoľuje použiť služby tretej osoby. Čo je dôležitejšie - konať ako člen burzy alebo len v prospech klienta? Na RM-S by sa možno nepredali všetky akcie, ale určite aspoň niekoľko stoviek kusov.

Profesionálny úsudok

Komisionársku zmluvu uzavrela SlSp s Transpetrolom 17. decembra 2001. V nej uvedené činnosti sa komisionár zaväzuje vykonávať podľa svojho najlepšieho profesionálneho úsudku s potrebnou odbornou starostlivosťou. Zároveň sa riadi pokynmi komitenta, od ktorých sa môže odchýliť, len ak je to v jeho záujme a keď si nemôže vyžiadať jeho včasný súhlas.

Okrem toho, obe zmluvné strany sú povinné informovať druhú zmluvnú stranu o každej závažnej zmene vo svojej hospodárskej a finančnej situácii, prípadne o iných významných skutočnostiach, ktoré by mohli ovplyvniť dodržanie záväzkov vyplývajúcich z tejto zmluvy. Na jednu významnú skutočnosť niektorí mocní zabudli. Je ňou memorandum medzi vládou SR a spoločnosťou U. S. Steel.

Obchodovanie s akciami VSŽ sa mohlo udiať na základe pokynu, ktorý mal obsahovať niekoľko základných údajov. Komitentov (Transpetrol) pokyn na cenový limit, nad ktorý nesmú byť cenné papiere kúpené alebo pod ktorý sa už nesmú predať. Medzi ďalšie údaje patria inštrukcie, doba platnosti pokynu a iné okolnosti obchodu. Pokyn sa má doručiť do banky najneskôr do 13. hodiny. Na obsah zmluvy treba rýchlo zabudnúť, lebo ten sa pred tretími stranami utajuje. A to tak dokonale, že ju majú takmer všetci, čo sa o ňu zaujímajú.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984