Novoročné napadnutie v Petržalke

Na Silvestra sa ľudia zabávajú, oslavujú príchod nového roka. Devätnásťročný Filip, ktorý posledný deň roka trávil s partiou kamarátov pred panelákom v Petržalke, nebude mať naň najlepšie spomienky. Odpálili nejaké rakety, sledovali ohňostroj, oslavovali.
Počet zobrazení: 1943

Na Silvestra sa ľudia zabávajú, oslavujú príchod nového roka. Devätnásťročný Filip, ktorý posledný deň roka trávil s partiou kamarátov pred panelákom v Petržalke, nebude mať naň najlepšie spomienky. Odpálili nejaké rakety, sledovali ohňostroj, oslavovali. Zrazu sa neďaleko nich zjavila skupina mladíkov s vyholenými hlavami. Najprv začali hailovať a potom hádzali smerom k skupine, v ktorej bol aj Filip, piráty a delobuchy.

Jeden mladík sa oddelil od ostatných, prišiel až k nim a zaháňať sa reťazou. Následne začal jedného zo skupiny škrtiť. Nasledovala potýčka na detskom ihrisku, pri ktorej sa podarilo útočníka odtrhnúť od obete. To najhoršie však prišlo neskôr. Útočník sa vrátil asi s 10-15 kamarátmi, zväčša skínmi. Prišli s absurdným tvrdením, že niekto zo skupiny zbil ich priateľa (pritom to bol práve on, kto sa zaháňal reťazou) a vybrali si ako obeť útoku Filipa. Zhodili ho na zem a ktosi ho začal kopať do hlavy. Filipovi sa podarilo vstať, dal sa na útek, no po pár metroch sa pošmykol na ľade a nasledovali ďalšie kopance. Po tom, ako F.V. zaliala krv a opäť vstal, ho obkľúčila skupina neonacistov, z ktorých F. V. spoznal aj útočníkov. Tí, vidiac Filipovo zakrvavenú tvár i šaty, sa zrejme zľakli následkov a zutekali. Celý incident sa odohral veľmi rýchlo.

Rodičia obete sa stali svedkami tejto udalosti. Ihneď privolali sanitku a políciu. Sanitka odviezla Filipa na ošetrenie do nemocnice. Filipova matka poznala útočníkov a vedela, kde niektorí z nich bývajú. Spolu s ďalšími svedkami označila privolanej hliadke miesto, na ktorom sa útočníci pravdepodobne nachádzajú. Tu by mohol nasledovať koniec, odhalenie a potrestanie páchateľov. Nestalo sa tak. Hliadka nevykonala nijaké kroky, aby preverila osoby, ktoré boli pravdepodobnými útočníkmi, hoci by tak mohla získať aj priame dôkazy o incidente, poukazujúc absurdne na to, že nemôže rušiť nočný pokoj. V prípade preverenia týchto osôb by sa dali zaistiť ďalšie stopy usvedčujúce ich zo spáchaného útoku.

Poškodený Filip bol pätnásť dní práceneschopný, našťastie mu zranenia hlavy nespôsobili trvalé zdravotné poškodenie, no zachovali traumu a šok z útoku. Aj ďalší postup polície však vykazuje viaceré nedostatky. Keď matka poškodeného podala 3. januára tohto roku na obvodnom oddelení PZ v Petržalke - Juh trestné oznámenie, službukonajúci policajt jej pri vypočúvaní tvrdil, že nepotrebuje mená svedkov, lebo útočníci budú aj svedkovia. Prípad kvalifikoval ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 priestupkového zákona, hoci bolo zrejmé, že nešlo o drobné ublíženie na zdraví, navyše incidentu predchádzal iný trestný čin – „hailovanie“, ktoré je trestné podľa § 261 trestného zákona ako verejné prejavovanie sympatií k fašizmu.

Hoci od prípadu prešli tri mesiace, útočníci ešte stále neboli vypočutí a nikto nevie, kedy a kde sa im zachce vybiť zlosť, agresivitu, či komplexy na nejakej ďalšej bezmocnej obeti. Na to, že sa takéto incidenty urýchlene prešetria, aby sa tak predišlo ďalším podobných útokom, si asi budeme musieť počkať. Polícia to totiž ešte stále nepochopila.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984