BOJ PROTI RASIZMU NIE JE OBRANOU KRIMINALITY

Počet zobrazení: 1341

JÁN HRUBAL

Ako dlho spolupracujete s iniciatívou Ľudia proti rasizmu?

- V kontakte s touto iniciatívou som v podstate od jej vzniku. A s jej lídrom Lacom Ďurkovičom sme prvé trestné oznámenie na šíriteľov neonacistických myšlienok prostredníctvom tzv. „zinov“ podali ešte pred vznikom tejto iniciatívy - dnes sú dvaja ľudia na základe tohto podania pred súdom.

Prečo sa angažujete v tejto oblasti? Zaujíma vás skôr z osobnej alebo z profesionálnej stránky?

- V tomto smere som pomerne šťastný človek - čo ma zaujíma z profesionálnej stránky vecí, to aj z osobnej a naopak

Čo vás motivuje, aby ste prispeli k rešpektovaniu práv ľudí bez rozdielu rás, čo mnohí - predovšetkým príslušníci hnutia skinheads - považujú za absurdné?

- Problematika zvládania predsudkov, intolerancie a strachu z inakosti sa ma drží (a ja jej) už od študentských čias a neopustil som ju ani počas môjho pôsobenia na súde. Po odchode z justície som si povedal, že toto by mohla byť jedna z oblastí, v ktorej by som mohol pomôcť. Preto sme do nášho programu v organizácii, pre ktorú pracujem a ktorá sa volá Centrum pre podporu miestneho aktivizmu, zahrnuli aj problematiku rasovo motivovaného násilia a diskriminácie.

Už niekoľko rokov výrazne pomáhate mnohým ľudom v obrane ich práv a slobôd. Ako hodnotíte úspechy svojej práce, ktorá sa spája s bojom proti rasizmu?

- To je skôr otázka pre našich klientov a ľudí, s ktorými spolupracujeme. Ako každý, máme za sebou úspechy aj neúspechy. Chvalabohu, tých úspechov je viac.

Je podľa vás na Slovensku adekvátny právny systém, aby sa trestné činy súvisiace s netoleranciou rasovej rozdielnosti primerane trestali? Ako je na tom Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami Európy či sveta?

- Z hľadiska právnych noriem trestného práva zaoberajúcich sa hanobením iných kvôli rase, národnosti a podobne, šírením hnutí potláčajúcich práva iných, sa Slovensko od iných krajín EÚ v ničom podstatnom nelíši. Možno prax niektorých orgánov činných v trestnom konaní je trochu benevolentnejšia a zvyknú podceňovať rasový podtext spáchaných trestných činov.

Rómsky problém na Slovensku je vážnym problémom, ktorý vyvoláva v spoločnosti napätie. Čo je podľa vás nevyhnutné urobiť preto, aby „gadžovia" nespájali pojem Róm iba s kradnutím zemiakov na poli, bezdôvodným vraždením či neporiadkom na Luniku IX?

- Moja odpoveď nie je originálna - výchova k ľudskosti, akceptácii rozdielov, ale aj k akceptácii práva je to, čo naša spoločnosť všeobecne zanedbáva. Bolo by dobre, keby každý človek v správaní sa kriminálnika posudzoval správanie toho - ktorého jedinca s konkrétnym menom a nie správanie Róma, Slováka, cudzinca.... Ja však patrím k tým, ktorí výrazne apelujú aj na rómskych lídrov. Tí by mali svojím nezanedbateľným dielom prispieť k ovplyvneniu tých Rómov, ktorí negatívny obraz o svojej komunite v očiach väčšiny vyvolávajú. Boj proti rasizmu neznamená obranu kriminality - nech je páchaná kýmkoľvek.

Myslíte si, že vláda či iné kompetentné orgány robia maximum preto, aby sme sa už na Slovensku s prejavmi rasizmu nestretávali?

- Jedno je isté - Rómovia sa bez pomoci štátu len vlastnými silami z toho marazmu, v ktorom sa ocitli (podotýkam, nielen vlastným pričinením), nedostanú. Okrem iného pomoc štátu by mala spočívať aj v tom, že štát jasne odmietne všetky násilnosti a diskriminačné praktiky voči Rómom i iným menšinám. Táto vláda je na tomto poli ďalej než predchádzajúce, veľa problémov však naďalej len „tlačí“ pred sebou.

Koľko podľa vás ešte uplynie rokov, desaťročí či storočí, aby každý človek považoval rasu iného človeka za rovnocennú?

- Ja si myslím, že väčšina mladej generácie je už teraz na dobrej ceste odmietnuť všetky xenofóbne a rasistické typy uvažovania. A to je dobre. Stav, na ktorý sa pýtate, nenastane nikdy. Podobne, ako sa nikdy nestane ani to, aby vymreli tí, ktorí neodolajú pokušeniu kradnúť, ubližovať... Dôležité je to, aby sme ako komunity a spoločnosť vedeli byť rezistentní voči týmto javom do tej miery, aby sa nestali prevládajúcimi. Treba sa usilovať ich minimalizovať a vytláčať čo najviac na okraj - v ideálnom prípade bez použitia štátnych donucovacích mechanizmov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984