Na koncert nedošli

Koncert, ktorý sa uskutočnil 16. februára v Košiciach, poznamenal nepríjemný incident. Skupina asi pätnástich mladých neonacistov zaútočila na chlapcov, ktorí išli na koncert. Všetko sa odohralo na Jedlíkovej ulici, kde na nich vyskočili z kríkov a začali na nich útočiť bejzbalovými palicami.
Počet zobrazení: 1232

Koncert, ktorý sa uskutočnil 16. februára v Košiciach, poznamenal nepríjemný incident. Skupina asi pätnástich mladých neonacistov zaútočila na chlapcov, ktorí išli na koncert. Všetko sa odohralo na Jedlíkovej ulici, kde na nich vyskočili z kríkov a začali na nich útočiť bejzbalovými palicami. Niektorým sa podarilo ujsť, piati z nich sa však museli brániť agresii. Najhoršie dopadol sedemnásťročný Oskár, ktorého ovalili železnou tyčou po hlave a potom ho bili a kopali. Chlapec utrpel okrem množstva tržných rán na hlave i zlomeninu čelovej kosti a otras mozgu.

Aktivisti iniciatívy Ľudia proti rasizmu sa stali priamymi svedkami incidentu a okamžite privolali políciu, ktorá prišla neskôr, čo mladí skíni využili. Z miesta činu utiekli. Iniciatíva Ľudia proti rasizmu upozornila na to, že obeťami útokov neonacistov sú čoraz častejšie nielen Rómovia, ale aj alternatívna mládež.

Dvoch chlapcov, ktorí sa stali obeťami, hospitalizovali v košickej nemocnici Louisa Pasteura. Oskára hospitalizovali na klinike úrazovej chirurgie s ťažkým poranením lebky a mozgu. Podľa predbežných odhadov sa však z ťažkého úrazu bude liečiť dva až tri mesiace, podľa lekárov nemožno vylúčiť, že zranenia nezanechajú trvalé následky.

Veľkým prekvapením je, že tento brutálny útok nerieši polícia ako rasovo motivovaný. Prokuratúra zvažuje prekvalifikovať tento trestný čin z ublíženia na zdraví na pokus o vraždu. Dôvodom je skutočnosť, že železnou tyčou mierili obvinení na hlavu poškodeného.

Páchatelia sú obvinení z ťažkého ublíženia na zdraví a výtržníctva, pričom v šiestich prípadoch spracoval vyšetrovateľ návrh na ich vzatie do väzby.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984