Hamžíkovci s mizivým percentom

Posledný týždeň opäť priniesol výsledky výskumov verejnej mienky. Zatiaľ čo pozícia Hnutia za demokratické Slovensko - Ľudovej strany je stále stabilná, niektoré parlamentné subjekty by sa mali o svoju budúcnosť obávať.
Počet zobrazení: 929

Posledný týždeň opäť priniesol výsledky výskumov verejnej mienky. Zatiaľ čo pozícia Hnutia za demokratické Slovensko - Ľudovej strany je stále stabilná, niektoré parlamentné subjekty by sa mali o svoju budúcnosť obávať.

Aspoň v jednom sa tri slovenského agentúry zaoberajúce sa výskumom verejnej mienky, zhodli. Všetky tri majú totiž na prvej priečke HZDS-ĽS. Mečiarova strana síce môže o vlaňajších preferenciách v tomto období asi len snívať, vo februári 2000 dosiahla totiž 28,4 percenta, no na druhej strane, v decembri 2000 by jej vyjadrilo podporu len 21,3 percenta občanov SR.

Rozdielna SNS, rivali KDH a SDĽ

Rozdielne sú výsledky preferencií Smeru. Zatiaľ čo podľa Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade a MVK takmer dobieha mečiarovcov, respondenti Focusu jej priradili len 16,2 percenta. Prvá trojica je pri všetkých agentúrach rovnaká. Odlišujú sa až ďalšie miesta. SNS je v prieskume ÚVVM štvrtá, no výsledky ďalších dvoch agentúr ju zaradili na piate miesto. Zdá sa však, že sa vzťah predsedníčky národniarov s ruským podnikateľom Alexandrom Belousovom na preferenciách SNS zatiaľ neodzrkadlil. Napriek tomu, že minimálne ôsmi poslanci NR SR z 13 za túto strany by si to priali. Veľkými súpermi sú - aspoň podľa ÚVVM - KDH a SDĽ. Oba politické subjekty majú totiž zhodných 7,4 percenta preferencií. Zaujímavé je sledovať rozdiel vo zvyšných dvoch agentúr. Podľa Focusu by sa kresťanskí demokrati dokonca ani nedostali do parlamentu.

Dlhodobo sú pod hranicou zvoliteľnosti do NR SR aj ďalšie, dnes v zákonodarnom zbore sediace strany - DS, SDSS, SOP, LDÚ a SZS. Prekvapujúci je najmä prepad hamžíkovcov, ktorí napríklad v parlamentných voľbách v roku 1998 získali 8,01 percenta hlasov. Podľa posledného prieskumu ÚVVM by dosiahli len jedno percento, čo je pre vládnu stranu naozaj drastický pád. Výšku takýchto preferencií zaznamenali aj koncom minulého roka sociálni demokrati, hovorí sa o tzv. Volfovom čísle - 0,0. Ktovie, či podobný osud nečaká aj stranu Pavla Hamžíka. Veď pred jeho SOP sa už dostali aj komunisti a Stred Ivana Mjartana, ktorý predtým nedosahoval chválospevné výsledky.

Kto získa koľko kresiel?

Rečou kresiel v parlamente by sa výsledky výskumu verejnej mienky agentúry MVK prejavili takto: HZDS-ĽS by obsadila 40 mandátov, Smer 37, SMK 21, SDKÚ 19, SNS 15, KDH a SDĽ po 9. V matematike koaličných úvah by to znamenalo, že momentálne by mečiarovcom stačilo sa spojiť iba so Smerom, aby získali väčšinu. To však zatiaľ Robert Fico odmieta. Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda rozpráva o budúcej koalícii s SMK, KDH a SDĽ, čo by však znamenalo len 58 kresiel. Aby získal parlamentnú väčšinu, musel by sa spojiť ešte s niekým. Asi sa teda nedajú realizovať úvahy, že by súčasná vládna koalícia získala rovnakú širokú podporu aj v budúcich parlamentných voľbách. Teda jedine v prípade, že sa opäť nebudú vytvárať čudné, všeobjímajúce koalície typu SDK.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984