Vytrhnuté z internetu

Digitálny fotoaparát som vždy považoval za luxusný a mimoriadne drahý predmet, ktorého cena sa ráta na desaťtisíce. Ešte pred pár rokmi takýmto luxusným predmetom bol skener, teraz si ho už môže dovoliť aj chudobnejší človek. Na adrese www.mustek.cz je informácia o digitálnom fotoaparáte, ktorý stojí 2714 Kč. To, čo môže odrádzať, je jeho veľkosť, má byť menší ako kreditná karta.
Počet zobrazení: 1742

Digitálny fotoaparát som vždy považoval za luxusný a mimoriadne drahý predmet, ktorého cena sa ráta na desaťtisíce. Ešte pred pár rokmi takýmto luxusným predmetom bol skener, teraz si ho už môže dovoliť aj chudobnejší človek. Na adrese www.mustek.cz je informácia o digitálnom fotoaparáte, ktorý stojí 2714 Kč. To, čo môže odrádzať, je jeho veľkosť, má byť menší ako kreditná karta. Podľa toho môže vyzerať aj kvalita obrázkov. Tento výrobok považujem skôr za lastovičku, ktorá robí leto.

Nápady na internete bývajú naozaj bizarné. Istému cestujúcemu tureckých aerolínií zišlo na um, že si odfotografuje ponúkané jedlo. Keďže podobný nápad dostali aj cestujúci iných leteckých spoločností, tak sa na internete vytvorila zbierka okolo 270 pokrmov, ktoré počas letu ponúkajú rozličné aerolínie. Fotografie sú ešte doplnené informáciami, kde vznikli, z akých jedál sa menu skladalo, čo bolo na pitie a nakoniec celkové zhodnotenie. Lenže, lieta vari človek preto, aby vychutnával nejaké pochúťky?

Aspoň značnej časti našich čitateľov hovorí niečo meno Stephen Hawking. Na jeho stránke www.hawking.org.uk sa môžete presvedčiť, že ide o jedného z najpozoruhodnejších mysliteľov a vedcov našej doby. Písal napríklad o takých problémoch, ako je vyparovanie čiernych dier, či možnosť vytvoriť stroj času. Svojho času ho postihla obrna a práve počítače i internet umožňujú, aby dnes čo najlepšie uplatnil svoje naozaj geniálne schopnosti. Hawking zastáva prestížne profesorské miesto na univerzite v Cambridgi. Tento post patril aj Isaacovi Newtonovi.

Iný britský fyzik a matematik Stephen Wolfram prišiel s novou teóriou, ktorá je matematickým modelom vysvetľujúcim veľa vedeckých problémov a spájajúcim tak zdanlivo vzdialené odbory, ako je fyzika, biológia, či ekonomika. Tento model sa nazýva celulárny automat a zjednodušene povedané, realita sa správa ako počítačový program. Kto chce vedieť podrobnosti, nech si nájde adresu www.wolframscience.com.

O amerických ekonomických aférach sa už veľa popísalo, menej známe sú však tie, ktoré spôsobil preklep na počítačovej klávesnici. V septembri roku 1991, keď svet venoval pozornosť iným americkým udalostiam, náhle narástol index spoločnosti Nasdaq (www. nasdaq.com) o štyri percentá, zdanlivo bez akéhokoľvek dôvodu. Príčinou bola objednávka akcií spoločnosti Exodus (www.exodus.com), kde bola cena sto dolárov za kus. Skutočná cena mala byť okolo sedemnásť centov. Takže obyčajný preklep operátora spustil poplach na burze. Zdá sa, že podobné aféry budú čoraz častejšie, všetko sa totiž nedá naprogramovať.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984