Masjaňa

Po takmer jedenástich rokoch, čo obehli od neúspešného pokusu o prevrat, ktorý odštartoval rozpad Sovietskeho zväzu, sa veľká časť ruskej verejnosti ohliada do minulosti s neuveriteľnou nostalgiou za „starými dobrými časmi“.
Počet zobrazení: 1823

Po takmer jedenástich rokoch, čo obehli od neúspešného pokusu o prevrat, ktorý odštartoval rozpad Sovietskeho zväzu, sa veľká časť ruskej verejnosti ohliada do minulosti s neuveriteľnou nostalgiou za „starými dobrými časmi“.

Rovnako cynická ako dnešní päťdesiatnici je aj ruská mládež. Tá si však na rozdiel od svojich idealistických predkov, ktorí v roku 1917 otriasli boľševickou revolúciou svetom za desať dní, sťažuje, že za slobodu, ktorá prišla s „druhou ruskou revolúciou“, platí privysokú daň. Napriek tomu, že dnešní dospievajúci Rusi sú na spomienky na sovietske časy primla-dí, ich názory prekvapivo často korešpondujú s ružovými spomienkami staršej generácie. Práve z tejto situácie pramení vzrastajúca ľahostajnosť voči veciam verejným. Mladí Rusi si bez akéhokoľvek záujmu o politiku chcú napriek zlej sociálnej situácii užívať. A v tomto si našli už aj svoj idol – komiksovú postavičku.

Úplná sloboda a žiadne povinnosti

Masjaňa, tak sa totiž spomínaný idol nielen mladých Rusov volá, odsunula do pozadia aj kultové americké seriály ako South Park a Simpsonovcov. Tvrdí sa o nej, že je ruskou verziou amerických kreslených postavičiek Beavisa a Buttheada, pre ktoré boli mnohí ochotní čakať do polnoci, keď obľúbený seriál vysielala hudobná stanica MTV. Napriek tomu, že doteraz sa s príbehmi Masjane bolo možné stretnúť len v elektronickej podobe, stala sa už za pol roka nebývalým hitom ruského internetu. Záujem o ňu však už prejavila aj ruská MTV, takže onedlho sa zrejme postavička s veľkou hlavou, vypúlenými očami a pavúčími končatinami objaví i na televíznych obrazovkách.

Masjaňa – drzá, lenivá, nezodpovedná mladá žena, nerešpektujúca akékoľvek autority, býva v spustnutom dome na predmestí Petrohradu. Má slabosť pre kokaín, pivo a sex. Jej slovník pozostáva z vulgarizmov najhrubšieho zrna, ktoré už stihla väčšina tínedžerov prebrať do svojho slovného diapazónu. Rebelka Masjaňa je nezamestnaná, a práve tento fakt k nej pripútal mladých Rusov, ktorým práca takisto ostáva ľahostajná a túžia najmä po dobrodružstvách. Komiksová hrdinka sa dennodenne navlieka do krátkej minisukne a obtiahnutého trička. Falošne huláka v mestskej doprave rockové pesničky, takže jej ľudia radšej dajú zopár dolárov, aby ich neotravovala.

Na mieste je otázka, prečo má práve táto „drsňáčka“ v Rusku taký úspech. Experti tvrdia, že Masjaňa jednoducho udrela na správnu strunu tzv. Pepsi generácie, ktorá sa s ňou ihneď identifikovala. Masjaňa totiž predstavuje úplnú slobodu a žiadne povinnosti.

Keď odídu šéfovia

Kreslenú postavičku vytvoril webový dizajnér Oleg Kuvajev viac-menej z nudy v čase, keď pracoval pre ruský herný server. Inšpiroval sa najmä mentalitou a osudmi svojich priateľov. „Mentalita ľudí sa zmenila. Mladí ľudia majú dnes ľahkomyseľný, cynický pohľad na svet,“ vysvetľuje. Dnes jeho dvojminútové epizódky Masjaniných príbehov sleduje denne 30 tisíc ľudí a jej webové stránky sa držia na 16. mieste návštevnosti ruského internetu. „Popularita Masjane bola obrovským prekvapením, všetko som to začal len zo srandy,“ ozrejmuje svoj úspech. „Pre mňa je to stále záhada, že je to taký obrovský hit, ale možno pomohol jej zmysel pre čierny humor, ktorý je Rusom zvlášť blízky.“ Doteraz získala Masjaňa 22 prestížnych internetových ocenení vrátane Veľkej ceny.

Vzhľadom na nízky počet pripájania na internet z domácností sa väčšina Masjaniných fanúšikov loguje z práce medzi piatou a šiestou hodinou večer z kancelárií veľkých miest, keď ich už opúšťajú šéfovia a nechávajú svojim zamestnancom voľný prístup na internet. Zo svojho úspechu však tvorca veľkú radosť nemá. Bojí sa peňazí a Moskvy rovnako ako jeho hrdinka. Masjaňa totiž začala byť taká populárna, že sa v poslednom čase množili ponuky podnikateľov i politikov, ktorí by ju chceli využiť na reklamu. Ale ako hovorí postavička, ktorá pritiahla ľudí k obrazovkám počítačov, „nie je na predaj“.

Akoby komiksového vyčíňanie nebolo dosť. Masjaňa si svoje obete, okrem šalejúcej petrohradskej mládeže, našla aj v radoch užívateľov internetu. Ruskí hackeri ich poctili vírusovým programom pôsobiacim pod rúškom známej postavičky. Vírus sa objavoval v emailoch o jej príhodách pod názvom masyana.exe a doteraz sa ho údajne ešte nepodarilo potlačiť. Okrem iného vraj napadol aj server www.kavkaz.org, čo je stránka čečenských separatistov.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984