Slovensko výrazne zaostáva

Od prvého augusta opäť zdraželo pripojenie na internet. Slovenské telekomunikácie (ST) totiž zase zvýšili ceny za jeden impulz. Za hodinu na internete len na telefónnych poplatkoch zaplatíte od 30 do 60 korún.
Počet zobrazení: 1566

Od prvého augusta opäť zdraželo pripojenie na internet. Slovenské telekomunikácie (ST) totiž zase zvýšili ceny za jeden impulz. Za hodinu na internete len na telefónnych poplatkoch zaplatíte od 30 do 60 korún.

Internet sa stáva už taký drahý, že je luxusom nielen pre domácnosti, ale aj pre živnostníkov, malé a stredne veľké firmy. Keďže káblové televízie u nás internet neponúkajú (aj v tom sme európskou raritou), neexistuje lacnejší spôsob, ako sa k svetovej digitálnej sieti dostať. V praxi to znamená, že na rozdiel od celého sveta u nás klesá počet užívateľov internetu v domácnostiach. Krajinu, podobnú Slovensku, v ktorej by zaznamenali rovnaký trend, nenájdete nikde na Zemi!

Ideme opačným smerom

A to je reč o najpomalšom pripojení na internet. Pritom vo vyspelých štátoch rastie záujem o vysokorýchlostný internet. Začiatkom toh-to roka malo také pripojenie asi 30 miliónov zákazníkov. Do konca roka ich bude o 16 miliónov viac. Lídrom je technológia DSL (Digital Subscribe Line) s 24 miliónmi zákazníkov, ktorá – zjednodušene povedané – umožní na obyčajnej telefónnej linke poskytovať časovo neobmedzené a vysokorýchlostné pripojenie za paušálny poplatok.

Pre vyspelé krajiny je vysokorýchlostný prístup na internet bežná súčasť života všetkých občanov. Deklaruje to aj dokument eEurope. Európska komisia (EK) vidí budúcnosť okrem káblového pripojenia práve v technológii ADSL (najrozšírenejšia forma DSL). Podľa EK bude jej rozšírenie závisieť od penetrácie internetu, konkurencie medzi poskytovateľmi internetu a liberalizácie telekomunikácií. Do roku 2005 bude viac ako polovicu vykrúteného pripojenia prostredníctvom telefónu pokrývať práve ADSL, lebo môže pri nízkych nákladoch využívať existujúce telefónne linky. EK to považuje za cestu k rýchlemu internetu pre európske domácnosti.

Vyššia zamestnanosť i väčšie možnosti štúdia

ADSL prináša lacnejší internet. Ide totiž o rýchle pripojenie, takže vyhľadávanie informácií, ich sťahovanie, využívanie elektronickej pošty trvá niekoľkodesaťnásobne kratšie ako pri bežnom telefonickom (dial-up) pripojení. Zároveň pri ňom neexistuje tarifikácia prostredníctvom impulzov. Platí sa mnohokrát nižší paušál a zákazník môže byť „na sieti“ akokoľvek dlho. Preto ADSL využíva čoraz viac domácností.

Presadzovanie tohto pripojenia na internet má veľa dôvodov. Asi najdôležitejšími sú štúdium a práca doma. V apríli 2002 vypracovala Information Technology Association štúdiu, podľa ktorej je jednou z najväčších prekážok práce doma pomalé a drahé pripojenie na internet. Štúdia upozorňuje, že práca doma, možnosť pripojiť sa na firemné počítačové siete, môže zvýšiť zamestnanosť. Je totiž pohodlnejšia pre zamestnanca, lacnejšia pre firmu, preto vytvára zdroje na ďalšiu zamestnanosť a investície. Internet tiež ponúka šancu študovať napríklad i pre telesne hendikepovaných alebo chudobnejších ľudí, ktorí tradičné univerzity navštevovať nemôžu. Navyše umožňuje študovať kdekoľvek na svete a využívať neobmedzené množstvo informácií.

V Európe ceny klesajú...

Napríklad vo Veľkej Británii je asi 300 tisíc ADSL pripojení a každý týždeň pribúdajú tisícky nových. Labouristická vláda Tonyho Blaira a telekomunikačný úrad (Oftel) podporujú rýchle rozšírenie DSL najmä tlakom na British Telecom (BT), ktorý má na trhu dominantné posta-venie. Výsledkom je iná politika ako našich ST: do konca tohto roka bude mať DSL pripojenie 70 percent britských obyvateľov a do dvoch rokov by takto mala byť pokrytá celá krajina! BT pritom hľadá technické riešenia aj na pokrytie vidieka, kde sa neráta s vysokým dopytom. Podľa Oftelu klesli ceny od začiatku tohto roku o 39 percent!

Aj v Nemecku je dominantný hráč na trhu pod tlakom telekomunikačného regulátora. Ten mu pravidelne šliape na päty, najmä pokiaľ ide o ceny za prenájom miestnych vedení alebo DSL pripojenia. Niekoľkokrát musel Deutsche Telecom (DT) znižovať ceny práve po zásahu telekomunikačného úradu. Dnes ponúka túto službu za 21 eur, čo je asi tisíc slovenských korún. Sám DT priznáva, že DSL pri-pojenie je jeho najrýchlejšie rastúca služba. Začiatkom tohto roka bolo už 2,2 milióna zákazníkov takto pripojených, čo je vyše 3,5-násobný rast za dva roky.

Pred pol rokom bolo pripojených na internet 1,6 milióna rakúskych domácností. Z nich 1,36 milióna používa klasické telefónne pripojenie (dial-up) a stotisíc domácností DSL. Agentúra eMarketer tvrdí, že do konca roka 2002 budú mať prístup k ADSL tri štvrtiny všetkých domá-cností v Rakúsku! Cez DSL je pripojených viac domácností ako na ká-blovú televíziu.

... a v Amerike tiež

Podľa prieskumu NFO Cfgroup chcela takmer polovica zákazníkov v Kanade s dial-up pripojením prejsť na vysokorýchlostné. Podmienkou bolo zníženie mesačného paušálu z 29 dolárov. Na to poskytovatelia znížili ceny na 16 dolárov. Štúdia NFO Cfgroup udáva, že vysokorýchlostný internet má 46 percent domácností.

V Japonsku používajú DSL pripojenie vyše tri milióny zákazníkov. Tamojšie ministerstvo verejnej správy, pôšt a telekomunikácií ráta do konca roka s rastom na vyše päť miliónov. V Južnej Kórei malo pred mesiacom prístup k rýchlemu internetu takmer 9 a pol milióna domácností, čo je 64 percent z celkového počtu. Počas najbližších piatich mesiacov má tento podiel narásť na 80 percent. Ministerstvo telekomunikácií a informatiky teraz považuje za dôležité vyrovnanie miest s vidiekom.

My máme drahé nič

My DSL nemáme. Slovenské telekomunikácie ponúkli ADSL až v polovici tohto roka, ich ponuka je však plná nejasností, nekorektností, akoby ich cieľom bolo likvidovať konkurenciu a diktovať ce-ny. Protimonopolný úrad DSL preto dočasne zastavil. Táto situácia je pokračovaním zneužívania monopolného postavenia. Vyplýva z vlažného postoja Telekomunikačného úradu, ktorý nezabezpečuje vytvorenie konkurenčného prostredia. A tiež z legislatívy, ktorá nahráva ST v ich monopolistickom úsilí. To odstraňuje až novela telekomunikačného zákona, ktorú 20. júna 2002 prijala Národná rada SR. Lenže pred niekoľkými dňami ju prezident Rudolf Schuster vrátil parlamentu. Jeho pripomienky však nahrávajú telekomu-nikačnému monopolu, ktoré ho povzbudzujú, aby ďalej svoje posta-venie zneužíval a likvidoval. Zákonodarný zbor bude o novele opäť rozhodovať 19. augusta.

Niet pochýb, že vysoké ceny za pripojenie na internet u nás sú výsledkom monopolného postavenia ST. Ak Slovensko nechce zostať zaostalou a chudobnou perifériou Európy v tomto smere, musí to zmeniť. Prvý krok môžu urobiť poslanci parlamentu už o niekoľko dní.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984