SLOVO O SLOVE

Premrhané danosti a investície
Počet zobrazení: 1441

Premrhané danosti a investície Prečo sa um človeka nezameria na budovanie, ale iba na ničenie? Prečo tisícky schopných ľudí sa učia, sko lepšie zabíjať, ako lepšie zvíťazit nad protivníkom? Aké lepšie zbrane má vynájsť, ako dobehnúť iného? Keď máme veľa biedy? Keď so nevieme poradiť s tuberkulózou, ktorá sa zasa začína šíriť, s rakovinou, s AIDS? Keď nie sme schopní vynájsť také pomôcky, aby sme uľahčili život zrakovo a sluchovo postihnutým? (...) Vraj niet práce. To je veľký omyl, je jej prebytok. Vraj niet na to peňazí? Hlúposť, tých je toľko, koľko máme schopných a tvorivých ľudí. Nie je to hazard, keď mladého človeka, ktorého výchova od detstva až po dospelosť stojí obrovské prostriedky, námahu, necháme v dospelosti zaháľať, vraj niet práce?

Ladislav Hanzel, Žilina

Chcú všetci do NATO? Kto sleduje dianie v Rakúsku, Švajčiarsku a Fínsku, ich postoje, diví sa nám. Áno, silnejú hlasy pre ich členstvo v NATO, vďaka našim susedom z V-4, snahám Rumunska, Albánska, Bulharska, pobaltských krajín a najmä Slovenska. Rozširovanie NATO je v záujme USA, šanca pre ich zbrojný priemysel. Konverzia je pre iných. Je tu historická paralela so situáciou po 2. svetovej vojne, nádej pre ľudstvo, vinu, že sa premrhá, víťazia vízie blokov a nové delenie sveta s nadvládou USA, nesú politici. Západní ešte neprecitli z eufórie, z pádu socializmu, myslia a činia neuvážene, ich servilnosť je bez hraníc. Na Slovensku skeptikov a odporcov NATO považujú div nie za bláznov.

Niet krajiny, ktorá ako my túži po strlnici pre ťažké bombardéry, naši činitelia sa hrdia, že nám zato USA dodajú do Kuchyne "výbavu", zaručujúcu "večný pobyt". Ešte sa nezacelili rany po armáde ZSSR, príde USA, čo by sme nespravili pre nových bratov-spojencov? Ako malí chlapci sú naši ministri nachytaní na lži o tom, akým lietadlám vláda lety povolila. Budú v tej servilnosti váhať poslať nás aj na smrť?

PaeDr. Jozef Vook, CSc.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984