Sága rodu Kennedyovcov

Keď sa Franklina D. Roosevelta pýtali, prečo požiadal takého darebáka, akým je Joseph Kennedy, aby urobil poriadok v Bezpečnostnej a Burzovej komisii, odpovedal: "Odhaliť podvody vie len ten, kto ich sám robí." A Kennedy vtedy skutočne vykonal záslužnú prácu.
Počet zobrazení: 2527

Keď sa Franklina D. Roosevelta pýtali, prečo požiadal takého darebáka, akým je Joseph Kennedy, aby urobil poriadok v Bezpečnostnej a Burzovej komisii, odpovedal: "Odhaliť podvody vie len ten, kto ich sám robí." A Kennedy vtedy skutočne vykonal záslužnú prácu.

Joseph Kennedy, zakladajúci otec najúspešnejšieho a súčasne tragédiami najviac postihnutého rodinného klanu USA, prišiel do krajiny ako írsky prisťahovalec s nezvyčajným nadaním a malým rešpektom voči etike a zákonom. Jeho druhý syn John Fitzgerald zdedil po otcovi ambicióznosť a úctu voči rodine. Hoci v čase, keď sa uchádzal o kreslo prezidenta USA, majetok rodiny patril k najväčším súkromným majetkom na svete (odhadoval sa na 300-500 miliónov USD), peniaze hrali pre neho len druhoradú úlohu. "Každé z mojich detí kašle na biznis. Jedinou podstatnou vecou je rodina. Hovorím im, že ak si na konci svojho života budú môcť zrátať priateľov na prstoch jednej ruky, patrili k šťastlivcom. Zostať s rodinou. To je podstatné."

Vražda prezidenta

Sám JFK, ako ho prezývali, však nemal šťastie bilancovať svojich priateľov. Dvadsiateho druhého novembra 1963 bol počas jazdy v aute zavraždený. Dodnes ho niektorí považujú za najschopnejšieho prezidenta USA a veľkoryso, ako to už v prípade amerických prezidentov býva, mu odpúšťajú aj osudné chyby: Zátoku svíň, Berlínsky múr... Alebo jeho dobrodružný milostný život. Často ho označujú za človeka s veľkým zmyslom pre humor, ktorý podľa svojich slov považuje politiku za prekvapujúcu profesiu, ktorá mu umožnila dostať sa z pozície bezvýznamného člena juniorského kolektívu Harvardskej univerzity na miesto čestného člena futbalovej haly slávy. Jeho politickí nasledovníci však nezabudli na nejasné okolnosti jeho smrti. Americký kongres odsúhlasil zákon o zbierke dokumentov týkajúcich sa vraždy JFK, ktorý v roku 1992 schválil prezident George Bush. Podľa neho, všetok materiál týkajúci sa vraždy bude sprístupnený v roku 2017. Zbierka obsahuje 2000 kubických stôp nahrávok, resp. viac ako 4,1 milióna strán.

Pár týždňov po tom, ako si občania USA zvolili za prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, narodil sa mu po dcére Caroline prvý syn John a stal sa tak neoficiálnym korunným princom Ameriky. Avšak skutočne len formálne. Politika ho takmer nezaujímala. Vyštudoval právo, neskôr pracoval v advokátskej kancelárii. V roku 1993 s touto činnosťou skončil - nikdy ho veľmi nebavila a vykonával ju len kvôli matke. Ponuku, aby obsadil prázdne miesto u demokratov po smrti Teda Weissa, zdvorilo odmietol: "Jednoducho cítim, že je mnoho príležitostí vzdialených od štátneho úradu, ktoré človek môže využiť. Takých, ktoré majú rovnakú šírku záberu ako vládne záležitosti a sú rovnako dôležité."

Kritika do vlastných radov

Predsa však objavil niečo, čo mu prinášalo radosť a pocit uspokojenia zároveň. Začal vydávať časopis George s podtitulom "nielen politika ako zvyčajne ". Nepokoj v rodine vyvolal svojím úvodníkom, v ktorom nazval svojich dvoch bratrancov "chlapcami z plagátov so zlým správaním". Reagoval tak na početné aféry sprevádzajúce jeho najbližších príbuzných: bratranec Joseph (syn Roberta Kennedyho) pri automobilovej nehode spôsobil zranenia s následkami na celý život žene, ktorú viezol v aute, David zomrel na predávkovanie sa drogami v hoteli Palm Beach na Floride, Patrick (syn Edwarda Kennedyho, ktorý je v súčasnosti kongresmanom) sa ako teenager podrobil protidrogovej liečbe, Michael (syn Roberta Kennedyho) mal aféru s neplnoletou opatrovateľkou detí vo svojej rodine a neskôr sa zabil na lyžiarskom výlete... Príbuzní mu nezostali nič dlžní a kennedyovskou odpoveďou "nepýtaj sa, čo môžeš urobiť pre svojich bratrancov, ale spýtaj sa, čo môžeš urobiť pre svoj časopis", vyjadrili svoju mienku k Johnovej kritike. Podľa novinárov, John-John sa vždy snažil dodržiavať v morálke isté medze. Vzhľadom na to, že matka Jacqueline sa svoje dve deti usilovala vychovávať "normálne", nesprevádzalo ich toľko škandálov ako ostatných členov rodiny. Samozrejme, ani John nebol žiadny anjel, svoje aféry a kratučké vzťahy mal za sebou aj on. Oženil sa v roku 1996 s Carolyn Bessetovou, poradkyňou pre vzťahy s verejnosťou v spoločnosti Calvin Klein. Vraj bol nútený požiadať ju o ruku po tom, ako odhalila jeho románik s herečkou Sharon Stoneovou...

Predsa len nebol princ

Seriózne správanie a predovšetkým príjemný vzhľad prinášali Johnovi obdiv zo všetkých strán. Vraj vedel, ako treba ísť na novinárov - princezná Diana sa dokonca vyjadrila, že dúfa, že aj jej starší syn William sa naučí takým spôsobom zvládať tlak médií, ako to robí JFK junior. John skromne poznamenal, že jeho situácia nie je totožná so situáciou kráľovskej rodiny: "Ja som mohol viesť normálny život zhruba od piatich rokov. Navštevoval som základnú a neskôr strednú školu. Nie je toho veľa, v čom by som mu vedel poradiť."

Spojené štáty v týchto dňoch žijú spomienkami na JFK juniora. Známa soška, keď ako trojročný chlapec stál pri rakve svojho zavraždeného otca, stojí niekoľkostonásobne viac dolárov ako pred dvoma týždňami. Vydražujú sa spomienkové predmety, premietajú sa záznamy z večierkov a vystúpení, na ktorých sa zúčastnil. Hovorí sa o "kliatbe Kennedyovcov" a o tom, aký škandál alebo tragická udalosť sa môže prihodiť nabudúce. Sústrasť vyjadruje množstvo ľudí - od žien v domácnosti až po prominentné osobnosti, a to všemožným spôsobom: cez internet, súhrnné kondolenčné listiny či osobným listom. Traja ľudia, ktorí boli súčasťou tejto azda najznámejšej rodiny na svete, zomreli pri havárii lietadla v noci na sobotu 17. júla. Urny s popolom Johna Kennedyho juniora, jeho manželky Carolyn a jej sestry Lauren Bessetovej hodili z torpédoborca na dno Atlantického oceánu. V tichosti, bez prítomnosti médií. Ani syn Johna Fitzgeralda Kennedyho nestihol na sklonku života porátať svojich priateľov čo len na prstoch jednej ruky...

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984