Nebezpečné trendy

Na septembrovej schôdzi Národnej rady SR by mal okrem náhradníka za prezidenta Rudolfa Schustera fyzicky doplniť poslanecké rady do plného počtu aj Ivan Lexa. Ten síce "poslancoval" i počas striedavého pobytu v nitrianskej väznici a v trenčianskej väzenskej nemocnici, kam mu posielali všetky prerokúvané materiály, do snemovne ho však nevozili.
Počet zobrazení: 1180

Na septembrovej schôdzi Národnej rady SR by mal okrem náhradníka za prezidenta Rudolfa Schustera fyzicky doplniť poslanecké rady do plného počtu aj Ivan Lexa. Ten síce "poslancoval" i počas striedavého pobytu v nitrianskej väznici a v trenčianskej väzenskej nemocnici, kam mu posielali všetky prerokúvané materiály, do snemovne ho však nevozili.

V septembri sa Lexa v parlamente určite objaví a nepochybujte o tom, že HZDS chystá scenár na teatrálne predstavenie v paláci na Vodnom vrchu. Vládna koalícia by s tým mala počítať, aby sa potom jej zástupcovia netvárili ako vyorané myši. Jedno poučenie im bývalý šéf SIS, resp. jeho obhajcovia a senát bratislavského krajského súdu (BKS) už pripravili nedávnym prepustením najvýznamnejšieho väzňa na Slovensku na slobodu.

Nik nie je nepodplatiteľný?

Niet pochýb o tom, že to bol šok pre ľudí, ktorí boli presvedčení, že si Lexu podržia v kolúznej väzbe najmenej tri roky. Tak o tom totiž hovoril náčelník policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Prepustenie po trojmesačnom pobyte vo väzení hovorí aj o podcenení druhej strany, ktorá logicky musela hľadať spôsoby, ako ho dostať von. Taký orgán sa napokon našiel, a tak jeden zo senátov BKS poskytol väčšine národa tému na uvažovanie o tom, či naozaj je každý podplatiteľný a či to záleží iba od ponúkanej sumy.

V tomto prípade ide o zaujímavé skutočnosti. Ten istý krajský súd totiž pred dvoma mesiacmi zamietol Lexovu sťažnosť voči vzatiu do väzby, pretože "z podaní nachádzajúcich sa v spise je zrejmé, že na slobode sú doposiaľ osoby, ktoré sa priamo podieľali na zadržaní poškodeného Kováča a jeho následného prepravenia do Rakúska". O niekoľko týždňov ten istý súd rozhodol, že sa už pominuli všetky dôvody kolúznej väzby. Pritom policajný vyšetrovateľ, dozorujúci krajský prokurátor a napokon i prvý bratislavský okresný súd boli presvedčení, že dôvody väzby naďalej trvajú.

Psychologický náboj prepustenia

Už prvý prípad doteraz vypočutého svedka, ktorý odvolá dovtedajšiu výpoveď, potvrdí tieto predpoklady a k podobnej "strate pamäti" ich napokon dospeje viac. Je nepochybné, že aj keď sa obvinenia neopierajú iba o ich výpovede, prepustenie Lexu obsahuje silný psychologický náboj. Ak súd zavrie oči pred možnosťou ovplyvňovania svedkov, potom je jasné, že tí nemajú dôvod dôverovať nezávislosti a nezaujatosti justičných orgánov. Pod tlakom úvah o vlastnej bezpečnosti sa prirodzene budú vyhovárať aj na to, že ich doterajšie výpovede boli vyšetrovateľmi vynútené. Veľké škody môže rozhodnutie BKS priniesť i vo verejnej mienke, hoci v prvých hodinách v prevažnej väčšine bola proti tomuto prepusteniu. V súdnictve sa v poslednom čase vynorilo niekoľko škandálov, ktoré zákonite vyvolávajú podozrenia z korupcie. Motívy prepustenia I. Lexu si verejnosť už teraz zaraďuje do kategórie korupčných afér s pochybnosťami o nezávislosti justície. Je to nebezpečný trend pre krajinu v transformačnom období.

Aj keď orgány činné v trestnom konaní majú ešte šancu dostať exriaditeľa SIS späť do väzby, môže im to však trvať najmenej tri mesiace. Dovtedy to nepochybne otrasie ich sebadôverou. Predovšetkým minister vnútra Ladislav Pittner sa bude musieť prevteliť do úlohy psychológa, aby udržal morálku vyšetrovateľov závažnej trestnej činnosti aspoň na rovnakej úrovni ako doteraz. Jeho ľudia venujú riešeniu týchto trestných činov mimoriadnu pozornosť, prepustenie Lexu však ukázalo, že predsa len nestačia všetko ustrážiť. Veľmi by svojmu kolegovi pomohol minister spravodlivosti Ján Čarnogurský, ak by začal razantnejšie konať a vyčistil svoj rezort od takých sudcov, akým je napr. sudca Okresného súdu v Poprade, ktorého obvinili z trestného činu nedovolenej výroby a držania omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov. Alebo sudca BKS, vážne podozrivý z trestného činu vydierania a úžery.

Tvrdý politický boj

O kauze I. Lexu sa bude viesť aj tvrdý politický boj. Pôjde vlastne o nikdy sa nekončiace diskusie o troch vlaňajších amnestiách, ktoré sa budú živiť aj na protirečiacich si vyjadreniach sudcov ústavného súdu. Žiaľ, i tu sa potvrdzuje pravdivosť príslovia Práca chvatná, málo platná. Máme na mysli našu rýchlokvasenú ústavu, do ktorej Lexov prípad urobil zasa poriadnu dieru. Koalícia sa nepochybne bude tvrdošijne držať výkladu ústavného súdu, že jeho rozhodnutie o udeľovaní amnestie prezidentom SR alebo jeho "zástupcom" nemôže mať retroaktívny charakter, a preto budú Lexu i exministra vnútra Gustáva Krajčiho naďalej stíhať na slobode. Právnici z opozície zasa propagandisticky vravia o zastavení stíhania a zrušení uznesení NR SR o pozbavení oboch poslaneckej imunity.

O nejednotnosti právnických názorov na nález ústavného súdu svedčia aj vyjadrenia ministra Čarnogurského a generálneho prokurátora Milana Hanzela na kauzu Krajči, ktorého by mali podľa nich zbaviť trestného stíhania. Podpredseda HZDS Rudolf Žiak sa dokonca vyhráža, že ak trestné stíhanie voči obom nezastavia, bude to mať v budúcnosti pre príslušných ľudí trestnoprávne dôsledky. Vyslúžil si za to od KDH podanie na trestné stíhanie. Takto to bude pokračovať. Avšak tento prípad nebude mať vplyv na ohlasovanú jesennú rekonštrukciu vlády. A určite nie na jej pád, ako o tom blúznia mečiarovci a slotovci, ktorým sa už veľmi cnie po moci.

Autor je politický komentátor denníka Práca

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984