Dovidenia v Sydney!

"Dôležité je zúčastniť sa," vyhlásil kedysi z katedry parížskej Sorbonny barón Pierre de Coubertin na počesť moderných olympijských hier. Osobnostiam s letenkou do Austrálie vo vrecku, aj tým, ktorí len zásluhou zázrakov techniky dovidia na miesto činu, sme položili dve otázky:
Počet zobrazení: 1240

"Dôležité je zúčastniť sa," vyhlásil kedysi z katedry parížskej Sorbonny barón Pierre de Coubertin na počesť moderných olympijských hier. Osobnostiam s letenkou do Austrálie vo vrecku, aj tým, ktorí len zásluhou zázrakov techniky dovidia na miesto činu, sme položili dve otázky:

1. Čo očakávate od XXVII. Letných olympijských hier v Sydney, posledných v tomto storočí?

2. Čo budete v každom prípade sledovať - čo si nenecháte ujsť?

Marián Andel, podpredseda NR SR: 1. Očakávam, že tieto hry budú manifestáciou spolupatričnosti národov celého sveta a dajú jasne najavo, že celé ľudstvo je proti násiliu, vojnám a krviprelievaniu. Je už načase postaviť sa proti tomu, čo sa deje na konci 20. storočia. I keď olympiáda je vysoko komerčnou záležitosťou, iste bude aj krásnou ukážkou ľudského dobra a schopnosti. 2. Všetko, čo stihnem.

Béla Bugár, podpredseda NR SR: 1. Nič. 2. Nemám čas.

Pál Csáky, podpredseda vlády SR: 1. Všetko. Všetko, čo ľudí zbližuje. 2. Všetko. Všetko, čo zvládnem.

Michal Dočolomanský, člen SND, herec: 1. Práve ma promovali za "najlepšieho letca medzi hercami". Pripadla mi česť: smieť odovzdať práve jubilujúcemu ministrovi obrany Kanisovi za jeho zásluhy o letectvo a šport čestnú fľašu. Dal som mu na výber. Jednu so žinčicou alebo druhú so slivovicou. Čo urobil? Uchmatol obidve. A tak očakávam, že pri spŕške medailí v Sydney si naši chlapci a hlavne dievčatá budú môcť vyberať a uchmatnúť vždy do páru aspoň toľko, ako minister Kanis. Bojím sa, že naši fanúšikovia očakávajú ešte viac. 2. Budem hrať, aj skúšať. Ale šport mám strašne rád a žijem s ním. Pozerať chcem športové gymnastky a plávanie, čo-to z atletiky, škoda, že na olympiáde nemajú disciplínu autá a lietanie.

Mikuláš Dzurinda, predseda vlády SR: 1. Očakávam zo Sydney mohutné volanie po mieri vo svete. Hlas, vyzývajúci ľudí celého sveta k spolupráci, znášanlivosti a solidarite. Očakávam aj skvelé športové výkony, ako aj to, že naši športovci preslávia svoju vlasť. 2. Budem pozerať každé finále, kde Slovensko bude mať šancu na medailu. A najradšej by som sledoval maratón, lenže v tom čase budem sám bežať - Medzinárodný maratón mieru v Košiciach.

Milan Ftáčnik, minister školstva SR: 1. Očakávam predovšetkým dobré výkony, hoci s počasím to nevyzerá najlepšie. V Austrálii je vraj nateraz dosť zima, dokonca napadol sneh. Dúfam, že organizátori si s tým budú vedieť poradiť a všetko bude v poriadku. Avšak musím priznať, že som nebol spokojný s nomináciou, ako prebiehala v prípade futbalu. Odznelo to aj v rámci verejnej diskusie. Je to vec klubov a športových zväzov, avšak to licitovanie a preferovanie jednotlivých klubov sa mi zdalo nanajvýš nedôstojné. Aby sme urobili nápravu, generálnej riaditeľke príslušnej sekcie Márii Ďurišinovej sme dali za úlohu, aby zistila, koľko peňazí zo štátnych a verejných zdrojov dostal futbal a ako sa tieto prostriedky využili. Máme v úmysle zaviesť opatrenie, aby štát neposkytoval financie tým, ktorí uprednostňujú kluby pred reprezentáciou. Aj keď nemáme priveľa nástrojov, ako proti takémuto konaniu zakročiť, chceme patrične využiť to, čo máme v rukách. 2. Iste si nenechám ujsť záver olympiády, pretože v tom čase budem v Sydney a veľmi sa na to teším. Okrem toho budem sledovať, ako si budú počínať naši vodáci. Juraja Baču a Miroslava Risdorfera poznám už dlhší čas, sú majstrami sveta a povedali mi, že finále vodného slalomu by malo byť 30. septembra, keď už budem v Sydney.

Ladislav Hecht, tenisová legenda: 1. Mám radosť zo všetkého, čo ľudí spája, odstraňuje priepasti, preto sa teším z každej olympiády. Mám smútok, že nemôžem byť pri tom, lebo hoci som podľa tabuliek doteraz slovenským rekordérom, hral som ako prvý Slovák Davis Cup spolu 37-krát. Škoda, že za mojich čias tenis na olympiáde nebol. 2. Pozerám teraz z obrazovky môjho newyorského bytu v Skey Garden - po chorobe chodím ťažko, mal som práve 91 rokov - ako sa držia naši chlapci na US Open. A budem držať Mečířovým zverencom tuho palce aj počas olympiády. Aj českým, bol som reprezentantom Československa. Ale po slovensky mi to ešte ide, aj keď sa zhováram tak 2-3 krát do roka. Opravte mi chyby, dobre?

Oldo Hlaváček, herec: 1. Chcel by som byť pri tom. V akejkoľvek malej úlohe, hoci len štekom, ale zahrať si na olympijskú nôtu. Očakával som, že tí, čo úlohu dostali, sa zbláznia od radosti - a hľa, také primadony som nikdy nezažil ani v divadle, takých režisérov, ktorí bránia vlastným úspechom, ako je to u chodcov, futbalistov, basketbalistiek. Ale som rád, že olympiáda je a že Slovensko je pri tom. 2. Škoda, že v lete nie je lyžovanie, tak ostanem pri plávaní. Drž sa Mo-rav-co-vá! Ja držím tým nezamračeným, ktorí berú šport ako šport. Pamätajte, budúci víťazi: Vtipnejší vyhráva!

Oľga Keltošová, poslankyňa NR SR: 1. Ktože by sa nepotešil milým, pekným veciam, zbližovaniu ľudí. Šport mám rada. A olympiáda je nielen súťaženie, ale predovšetkým veľký sviatok. Mnohým, ktorí sledujeme výkony našich športovcov, od dojatia zavše stíska hrdlo. Som z tých, čo sa za svoje pocity nehanbia. Ale pre Slovensko je podstatné už to, že sme tam, že sme pri tom. Myšlienka zúčastniť sa je pre všetky národy najdôležitejšia. 2. Mám rada rýchle, dynamické športy. Ľahkú atletiku, behy na 100 a 400 metrov. Z kolektívnych športov mám najradšej hokej, lebo je rýchlejší než futbal - ten sa mi zdá pomalý. Držať palce budem všetkým našim rovnako. Aby víťazili výkonmi, vystupovaním, fair-play a boli vyslancami Slovenska.

Mária Kráľovičová, členka SND, herečka: 1. Bola som na dvoch oplympiádach. Moja prvá v Ríme bola slnečná, očarila ma úcta ľudí k ľuďom, hodnotenie podľa toho, čo vieš a dokážeš. Tá druhá, moja posledná, bola v Mníchove. Zažila som hrôzu. Ľudia vedia krásne ideály zneužiť. Ľutovala som zavraždených izraelských chlapcov, aj svet, ktorý pocítil bezmocnosť. Očakávam, že sa ľudstvo spamätá a už nikdy počas olympiády mu neprestane biť srdce. 2. Divadlo. Všetko krásne. Teda: otvárací a záverečný ceremoniál. Komu držím palce? Záhoráci tam favoritov nemajú. A keďže je môj muž z Považia, moje želanie letí k Váhu: Martikán a Moravcová.

Jirko Malchárek, automobilový pretekár, poslanec NR SR: 1. Očakávam, že olympiáda osvieži ideály, z ktorých sa zrodila. Malo by ustupovať do pozadia všetko, čo je v rozpore s nimi: obchod prevládajúci nad športom, doping nad čestným súťažením, prestíž nad porozumením. Pokladám za správne, ak proti manipulácii so športovcami vyslala Škoda prvý signál: zastaviť akúkoľvek podporu tým, čo ju zneužili. Ľúto mi je športovcov, ktorí sú aj u nás obeťami jarmočného handrkovania, neľutujem ani za mak tých, čo sa na športe priživujú. 2. Rýchlosť. Výšku. Odvahu. Teda: šprinty, skoky a vôľu prekonať sám seba, smelosť outsiderov porážať favoritov.

Emil Pažický, futbalová legenda: 1. Ako to mohli tie basketbalistky vyviesť? Ružomberskej Ruži aj slovenskej reprezentácii som vždy držal palce. Vždy som sa tešil s nimi. Aké dievčatá! A teraz pre manipuláciu funkcionárov idú bez najlepšej trénerky v Európe. A ešte ten list! Ja som to zažil, keď nám dávali v Slovane podpisovať taký zdrap papiera, aby sme odsúdili spoluhráčov Tegelhofa, Benedikoviča, Reimana… O primadonách futbalu radšej nehovorím. Budem držať palce všetkým statočným športovcom a športu, aby zvíťazil v tejto hašterivej dobe nad zlobou vôkol nás. 2. Kúpili sme si nový televízor, konečne mám dobrý obraz. Vždy som závidel atlétom, keď sa pripravovali na olympiádu, ešte keď som bol narukovaný a trénovali sme popri sebe na Strahove v ATK: Zátopek, Fikotová, Bosáková. Doprial som im ich zlaté medaily. Ale ľutoval som, koľko nepredstaviteľnej driny ich to denne stálo. Atlétov si pozriem najčastejšie, mám to ešte zo školy, kde nám profesor Adamko rozprával o olympiáde: "Predstavte si, chalani, pozerám, letí handra - a nebola to handra, ale svetový skokan Jessie Owens!" Tak na tie handry sa popozerám.

Juraj Slezáček, riaditeľ činohry SND: 1. Preboha, nech sa len nepovadia ešte aj s tými klokanmi, ako sa škriepia doma chodci, basketbalistky, no a ešte ten jarmok s futbalistami! U nás v divadle, keď je pred premiérou, ťaháme za jeden povraz. To očakávam od našich, to by som si prial aj od veľmocí, keď to ťahajú s takými pomenšími, ako sme my. 2. Piešťany! Keď bude finišovať ako prvá Moravcová. A to ostatné, ak bude moja Kreditka v pasáži zatvorená. Ale vlastne, na víťazstvo si môžem pripiť aj inde, ak bude na čo.

Ján Solovič, spisovateľ: 1. Každá olympiáda je ako nová pôvodná divadelná hra. Pre mňa bola najpútavejšia, keď priniesol zlato zo Sappora Ondrej Nepela a porozprával mi v nesmierne zaujímavých dialógoch celú expozíciu aj katarziu tej veľkej drámy. Očakávam dramatické momentky poslednej olympiády storočia, kiež v nej nie sú len slovenské slzy a výhovorky, ale bozky a objatia. 2. Vždy obdivujem, čo všetko dokáže televízia - a žiaľ, oveľa lepšie a častejšie než pôvodné hry - preniesť do našich príbytkov.

Rudolf Schuster, prezident SR: 1. Vždy som sa tešil na olympiády ako na sviatky ľudstva. Teraz ako prezident som sa potešil pozvaniu MOV. O to viac ma zarmucuje, že pre svoje zdravotné ťažkosti nemôžem ísť povzbudiť našich do Sydney. Medzi mojimi povzbudzovateľmi v ťažkých chvíľach boli aj naši športovci. Rád by som sa im bol osobne poďakoval a prajem im, aby tam na druhom konci sveta boli skutočnými vyslancami našej krajiny. Moje poďakovanie patrí osobitne prezidentovi MOV markízovi Samaranchovi, ktorý mi pri svojej návšteve samostatnej SR viac ráz poprial zdravie a skoré vyliečenie a veľkoryso podporil všetky slovenské olympijské snaženia. Dúfam, že slovenská olympijská rodina a priaznivci športu splnia jeho očakávania a pripravia nám chvíle radosti. 2. Ako primátor Košíc som sa rád podieľal na prípravách Medzinárodného mierového maratónu. Ak ma nepotrápi zdravie, zúčastním sa ako divák, žiaľ, len na diaľku, celého veľkého maratónu. Dúfam, že budem môcť viac ráz, ako ten bežec na maratónskom poli, keď bude znieť naša hymna, aspoň pošepnúť: "Zvíťazili sme."

Pavel Traubner, dekan LF UK 1. Prežil som pri televíznej obrazovke množstvo olympiád. Krásne sú otvorenia a ukončenia každej olympiády a to krásne súťaženie najrôznejších druhov športu. Pre mňa je najpríťažlivejšia ľahká atletika, kde skutočne fantastické výkony prinášajú nesmierne zážitky, dokumentujúce hranice ľudských možností. Žiadny zo športov mi nie je vzdialený, či futbal, hokej, skoky do vody z troj- a desaťmetrového stupňa alebo šachy. Vždy si uvedomujem, že každý, kto sa zúčastnil na olympiáde, víťazí, pokiaľ akceptuje jej ducha. 2. Veľmi pozorne sledujem históriu olympiád. Keď v roku 1896 Pierre de Coubertin oživil skvelé myšlienky antických olympiád, možno si neuvedomil, čo prináša. Olympiády sú sviatkom krásy tela i ducha. Žiaľ, spomínam si veľmi smutne na olympiádu v Mníchove, kde krásne myšlienky narušila agresivita teroristov a zahynulo jedenásť izraelských športovcov. O to viac si cením myšlienky bratstva a individuálne výkony. Olympiáda prináša vzájomnú toleranciu, zdravú súťaživosť, radosť športovcom a divákom. Milióny divákov celého sveta si uvedomujú, ako by sa dalo nažívať nielen v období olympiád, ale aj počas všedných dní života.

Božidara Turzonovová, členka SND, herečka: 1. Je to krása! Aspoň na chvíľu sa celý svet pristaví, niet sporov, nenávisti, je len veľké, pekné stretnutie. Keby to tak išlo zariadiť natrvalo, aby odpadli agresie a ľudia sa mali radi. Je toho veľa, čo očakávam? 2. Bože, ako to ja všetko stihnem. Chcela by som čo najviac, a nielen športy, ale aj rozhovory ľudí, názory, môcť sa tak nadýchať vzduchu tej zelenej pevniny. Priveľa? Ale niečo stihnem.

Osvald Zahradník, spisovateľ: 1. Žiadne zábrany. Žiadne hranice. Žiadne údery pod pás. To, čo nám tak preveľmi každodenne chýba. Ukázať, čo pozitívneho človek dokáže. Nie v zabíjaní, bombardovaní, šialenstve, propagande. Pre mňa sú predmetom obdivu hranice ľudských možností. Mary Anne Jonesová, všestranná športovkyňa, ktorá dokáže neľudsky prekonať ľudské možnosti: v šprintoch, trojskoku, aj v skoku do diaľky. Čo by len ľudstvo mohlo dokázať - to by mala ukázať olympiáda! 2. Ako príbuzný na olympiádach vždy sledujem plavecké disciplíny, najmä motýlikov a štafety, v ktorých môj zať Marcel Gery víťazil a získal aj medaily na olympiáde v Barcelone. Ako dramatik budem obdivovať tých, ktorí za najťažších podmienok tvoria zázraky. Poviem možno kacírsku vetu: obdivujem kubánskych športovcov, ľudí krajiny súženej embargom, čo dokážu, ak majú rovnakú štartovaciu plochu! Kiež si to svet všimne teraz, pri miléniu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984