Zbytočné haló okolo malej firmy

Len nedávno sa na verejnosti pertraktovala kauza Prima Printu a jeho údajný klientelizmus. Išlo vtedy o štvorročný kontrakt medzi touto tlačiarenskou firmou, ktorej väčšinovým akcionárom je Republikový výbor SDĽ, a Slovenskou poisťovňou (na čele SP stojí nominant tej istej strany) o dodávaní hospodárskych tlačív.
Počet zobrazení: 1005

Len nedávno sa na verejnosti pertraktovala kauza Prima Printu a jeho údajný klientelizmus. Išlo vtedy o štvorročný kontrakt medzi touto tlačiarenskou firmou, ktorej väčšinovým akcionárom je Republikový výbor SDĽ, a Slovenskou poisťovňou (na čele SP stojí nominant tej istej strany) o dodávaní hospodárskych tlačív.

Vtedy tento kontrakt kritizoval napríklad aj podpredseda vlády pre ekonomiku Ivan Mikloš a samotné ministerstvo financií. V minulých dňoch sa v poisťovni uskutočnila kontrola na prešetrenie spomínaných zmlúv. Z jej výsledkov citujeme: "Dozorná rada Slovenskej poisťovne sa na mimoriadnom zasadnutí 26. júla 2000 zaoberala obchodnou zmluvou SP, a. s., a spoločnosti Prima Print, s. r. o., a ustanovila komisiu na hĺbkovú kontrolu priebehu výberového konania. Komisia vypracovala právnu analýzu a analýzu ekonomickej výhodnosti vybranej ponuky. Z výsledkov analýz vyplynulo, že Slovenská poisťovňa, a. s., pri uzatvorení obchodnej zmluvy so spoločnosťou Prima Print, s. r. o., Topoľčany neporušila právne predpisy ani internú smernicu č. 60 001 Riadenie investičného procesu v Slovenskej poisťovni, a. s., z 1. 5. 1997 a dodatku č. 1 z 31. 3. 1999 a šetrenie nepreukázalo v tomto zmluvnom vzťahu nehospodárne nakladanie s prostriedkami spoločnosti." Jednoducho povedané - reči o klientelizme neboli podložené.

Nedávno sa zase objavili vo väčšine ústredných masmédií informácie o falšovaní vodičských preukazov v tlačiarni Prima Printu. Jeden z jej zamestnancov mal priamo v tlačiarňach spolu so svojimi partnermi vyrábať falošné vodičské preukazy, ktorých cena sa pohybovala od troch do sedem tisíc korún. Zdá sa, že táto firma je stále v "kurze". Kto by mal ale záujem o diskreditáciu malej akciovej spoločnosti? Nik. Tu totiž nejde o Prima Print. V tejto hre má niekto záujem na diskreditácii jeho hlavného akcionára. Podľa nemenovateľného zdroja si istá skupina ľudí brúsi zuby na istý objekt vo vlastníctve Slovenskej poisťovne, preto sa snaží zdiskreditovať jej vedenie a takpovediac pritlačiť ho k múru. Tieto informácie by možno aj pasovali do šachovnice udalostí, ich pravdivosť sa však nedá potvrdiť ani vyvrátiť. Isté ale je, že v portfóliu SP sa nachádzajú akcie niekoľkých rekreačných zariadení. Konkrétne ide o hotely Ski Jasná (účasť SP je 74%), Šírava (100%), Metropol (53%), Poprad (100%) a Holliday Inn (cez Slov Karpatia účasť 100%), aj Grand Jasná. Hovorkyňa poisťovne Lucia Bombošová pre SLOVO potvrdila, že SP uvažuje zmeniť svoje portfólium a niektoré objekty odpredať. To znamená, že na predaj potom ponúknu i niektoré zo spomínaných hotelov. A ak ide o takéto lukratívne objekty, je dosť možné, že záujemcov o ne sa nájde viacero. Samozrejme, pre ich získanie vyvinú maximálne úsilie. Taká je ale už filozofia obchodu.

Kauza Prima Printu sa dosť dlho objavovala na titulných stránkach denníkov, každým dňom sa pridávali nové štátne inštitúcie do zoznamu obchodných partnerov tejto tlačiarne. Výsledky kontroly Dozornej rady SP však už akosi záhadne zostali pozabudnuté. Zo zmluvy medzi poisťovňou a firmou Prima Print sa tak zbytočne spravilo veľké haló. I keď o zbytočnosti spájania tohto kontraktu s výrazmi ako klientelizmus či kauza hovorilo už viacero argumentov predtým. Výsledky hĺbkovej kontroly to len potvrdili.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984