O najvyšší post je veľký záujem

Druhého marca 1998 sa skončilo rozlične posudzované funkčné obdobie prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Desať kandidátov v piatich pokusoch o zvolenie jeho nástupcov v Národnej rade SR neuspelo, keďže ani jeden nezískal podporu trojpätinovej väčšiny zákonodarcov.
Počet zobrazení: 1089

Druhého marca 1998 sa skončilo rozlične posudzované funkčné obdobie prvého slovenského prezidenta Michala Kováča. Desať kandidátov v piatich pokusoch o zvolenie jeho nástupcov v Národnej rade SR neuspelo, keďže ani jeden nezískal podporu trojpätinovej väčšiny zákonodarcov. A to otvorilo priestor pre záujemcov o tento post spomedzi radov "pospolitého" ľudu. Slová podpredsedníčky Smeru Moniky Beňovej o jej ambíciách byť o desať rokov prezidentkou Slovenska sa u mnohých ľudí stretli s úsmevom na tvári. Dnes sa touto túžbou netají ani ďalší z podpredsedov tej istej strany Boris Zala. Ten sa však o toto miesto už raz uchádzal - na jar 1999, keď ho presadzovala iniciatívna skupina Náš prezident - Boris Zala. Občania mu však veľkú podporu nevyjadrili. V tom čase si dokonca Zala v stanovenom termíne nesplnil ani ohlasovaciu povinnosť voči ministerstvu financií v súvislosti s financovaním svojej kampane. Keď sme sa ho vtedy na to spýtali, povedal, že na to jednoducho zabudol. Následne však celé vyúčtovanie vraj poslal.

Krajina jednej strany

Dnes už teda poznáme dvoch kandidátov na najvyššiu štátnickú funkciu. Zrejme teda Smer je stranou plnou ambicióznych ľudí. Ak si to zoberieme tak, že funkčné obdobie prezidenta trvá päť rokov, tak ak by sme na to išli cez ambície, najbližšie bude hlavou štátu (v roku 2004) Boris Zala a hneď potom predá toto žezlo straníckej kolegyni Monike Beňovej. A ak sa hovorí, že Smer je stranou jedného muža, neskôr budeme môcť povedať, že sa Slovensko opäť premení na krajinu jednej strany. A nebudú tu žiadne spory, jednoducho, staneme sa ideálnym štátom. Sotva by sa však dalo veriť tomu, že by neúspešný kandidát z predchádzajúcich volieb Vladimír Mečiar neprejavil záujem o pohodlné kreslo v Grassalkovichovom paláci, najmä ak by túto funkciu v prípadnej budúcej vládnej koalícii HZDS-ĽS vymenilo za miesto premiéra. O prezidentský stolec prejavila záujem aj kedysi najpopulárnejšia politická osobnosť na Slovensku - Milan Čič. Preferencie strany Stred, ktorej je prvým podpredsedom, mu však veľa nádejí nedávajú.

Ženy v politickom ringu

Združenie vyše 40 mimovládnych organizácií Fórum žien 2000 chce zase presadiť nielen zmeny vo volebnom zákone, aby malo tzv. nežné pohlavie na kandidátnych listinách určené minimálne zastúpenie priamo zo zákona, ale sa chystá systematicky pripravovať aj vlastnú kandidátku na najvyšší ústavný post. Hádam sa poučilo zo situácie spred dva a pol roka, keď bývalá herečka a neskôr veľvyslankyňa v Rakúsku (v súčasnosti v Poľsku) Magda Vášáryová vo voľbách pohorela. Inak, terajšie pôsobenie Rudolfa Schustera dokazuje, že prezidentom sa oplatí byť. Dokonca aj jeho blízkym spolupracovníkom, na čo už upozornila i kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Manželka prezidenta Irena Schusterová dokonca nebude musieť podľa posledných informácií uhradiť 156-tisícovú faktúru za mobilný telefón. Obyčajný smrteľník sa tak môže len čudovať, ako sa vôbec dá toľko peňazí pretelefonovať. Zdá sa teda, že máme zázračný prezidentský pár.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984