Za veľa peňazí málo muziky

Tento týždeň sa začala ďalšia schôdza Národnej rady Slovenskej republiky. Ak sa však pozrieme na dochádzku niektorých poslancov na tej poslednej, tak mnohých z nás by pri toľkých absenciách určite vyhodili z práce.
Počet zobrazení: 996

Tento týždeň sa začala ďalšia schôdza Národnej rady Slovenskej republiky. Ak sa však pozrieme na dochádzku niektorých poslancov na tej poslednej, tak mnohých z nás by pri toľkých absenciách určite vyhodili z práce.

Pre našich zákonodarcov to však neplatí. Tí nielenže poberajú plat, o ktorom by sa priemernému občanovi na Slovensku mohlo iba zdať, ale dokonca nemajú potrebu vynakladať za daný plat ani patričné úsilie. Veď aj, prečo? Podľa dnešných právnych noriem by im totiž na mzdu nemal kto siahnuť.

Najnedisciplinovanejšia je SNS

Na júnovej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky boli pri hlasovaniach najmenej prítomní poslanci Slovenskej národnej strany (SNS). Pritom ich absencie prestavujú až 102 zameškaných hlasovaní na jedného národniara. To znamená, že celý klub nebol na hlasovaniach prítomný až neuveriteľných 1328- krát (!). Ak by sme na tieto počty išli očami školskej matematiky, kde za šesť neospravedlnených hodín hrozí dvojka zo správania, tak zákonodarcov za SNS by zo školy už dávno vyhodili. Takto ale asi dokazujú, že nie sú len hlasovacími zariadeniami. A peniažky im na účty v deň výplaty stále nabiehajú…

Na druhej strane, aj v tomto smere je opäť najvzornejší poslanecký klub SMK, ktorý sa nezúčastnil hlasovania 286 ráz. To znamená, že jeden poslanec nehlasoval osemnásťkrát. Zdá sa teda, že bugárovci sa snažia svoju historickú šancu účasti v slovenskom parlamente patrične využiť, a to sa prejavuje aj na ich preferenciách.

Na druhom mieste za SNS v počte absencií je Poslanecký klub HZDS, kde každý poslanec chýbal na poslednej schôdzi približne 74-krát. Ak ale do úvahy zoberieme fakt, že táto schôdza trvala len osem dní - tak aj tento údaj o počte neúčasti je alarmujúci. Aj mečiarovci teda asi radšej chcú byť bližšie k ľuďom - ak nie platmi, tak aspoň diskusiami s obyvateľmi, a nie mrhať čas hlasovaním ohľadom budúcnosti Slovákov prostredníctvom zákonov v NR SR.

Nezávislí bez kontroly

Pri nedávnych návrhoch ako zlepšiť dochádzku poslancov sa uvažovalo aj o regresívnych opatreniach zo strany predsedov jednotlivých poslaneckých klubov. To znamená, že ak by aj takýto návrh prešiel, nezávislí poslanci majú stále život ľahký. A patrične to aj využívajú. Veď na poslednej schôdzi sa Marián Andel nezúčastnil hlasovania 116 krát, Ján Langoš 76, Peter Osuský 125, Imrich Sládeček 84 a František Šebej 108 krát. Disciplinovanejší boli jedine Peter Tatár a Jozef Tuchyňa (26, resp. 15 absencií).

Nezávislý poslanec Robert Fico si zase pre zmenu vybral neplatené voľno a dokonca svoj plat vraj spätne previedol na účet NR SR. Ktovie, ako sa s týmito peniazmi vôbec naloží. No a predseda Smer-u už zrejme tiež pochopil (rovnako ako premiér, i keď ten využíva, resp. sa snaží využívať iné prostriedky), že na Slovensku sa zvolebnieva a na naháňanie preferencií mu už nestačia len víkendy.

Útočisko pre slnkom - parlament

Zdá sa však, že zástupcov ľudu ich absencie v parlamente veľmi netrápia. Ako sme už v úvode spomínali, na plat im zatiaľ nemôže nik siahnuť, tak prečo by si aj plnili svoje povinnosti. Veď pre nich stále platí - za málo muziky, veľa peňazí. No a tí, ktorí by našim zákonodarcom mali ísť príkladom - predsedovia jednotlivých parlamentných strán - sa tiež veľmi v tomto smere nečinia. Veď ako môže napríklad predsedníčka SNS kázať svojim poslancom o dochádzke, keď sama sa cez júnovú schôdzu nezúčastnila až 144 hlasovaní!?

Na Slovensku je momentálne približne päťsto tisíc nezamestnaných. Čo by tí dali za to, keby mohli sedieť v parlamente a brať plat poslancov? A my ostatní - skúsme aspoň jeden deň neprísť do práce. Na druhý deň už môžeme byť 500 001. Zdá sa teda, že tvorcov slovenských zákonov spoločenské normy nejako obchádzajú. Prečo by v ich prípade nemohlo skôr platiť - za málo peňazí veľa muziky? I keď, nedávno som čítala vyjadrenie jednej predstaviteľky slovenského šoubiznisu, že u nás sa nedá vyžiť zo 40 tisíc korún. Zdajú sa teda slovenským zákonodarcom ich platy primalé, a preto zámerne nechodia do práce?

Tento týždeň začala júlová schôdza NR SR. Hlavnou úlohou poslancov je schváliť na nej zákony súvisiace s reformou verejnej správy. Uvidíme teda, či aspoň vážnosť tejto úlohy prinúti zákonodarcov sedieť v pléne parlamentu, alebo sa aspoň zúčastňovať príslušných hlasovaní. Veď aj Európska komisia očakáva čo najväčší politický konsenzus v tejto otázke. Krásne letné počasie však zrejme poslancov skôr vytiahne na dovolenky. Jedine, že by sa pred slnkom chceli predsa len uchrániť v chládku parlamentu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984