Sú aj dôležitejšie veci

Zdanlivo ide o problém, ktorý sa dotýka len malého počtu ľudí, možno päťdesiatich, možno je ich sto. Právnická fakulta Univerzity Komenského v kľúčových odboroch stráca akreditáciu, stráca právo zabezpečovať doktorandské štúdium a udeľovať vedecko-pedagogické hodnosti docentov a profesorov.
Počet zobrazení: 1399

Zdanlivo ide o problém, ktorý sa dotýka len malého počtu ľudí, možno päťdesiatich, možno je ich sto. Právnická fakulta Univerzity Komenského v kľúčových odboroch stráca akreditáciu, stráca právo zabezpečovať doktorandské štúdium a udeľovať vedecko-pedagogické hodnosti docentov a profesorov. Je to otrasná informácia. Predsa Právnická fakulta UK sa vždy považovala za prestížnu vysokú školu. Samozrejme, vieme, že táto prestíž mala aj odvrátenú stranu, faktom však je, že absolventov fakulty nájdeme na kľúčových pozíciách v temer všetkých sférach spoločenského života a úroveň fungovania, ale aj „fungovanie“ mnohých štátnych inštitúcií je v priamo či nepriamo spojené s úrovňou vzdelania, ktoré poskytovala.

Dnes zrejme bratislavská právnická fakulta prežíva svoje najhoršie obdobie. Situácia je tak vážna, že ani nemá zmysel uvažovať, prečo sa to stalo, ako to, že tak významná inštitúcia sa dostala do nezávideniahodného postavenia. Nakoniec, niet už kam ustupovať a predstavitelia právnických fakúlt zrejme úprimne porozprávajú o situácii a jej príčinách. Ide však o viac, o to, že analogické procesy vidíme na všetkých vysokých školách a úroveň vysokoškolského štúdia v oblasti spoločenských vied sa stáva veľkým otáznikom. Už dlhšie sa vedie ostrá diskusia o úrovni ekonomického vzdelania. Ešte sa nik neodvážil obhajovať súčasný stav, nanajvýš sa zmohol na spochybnenie hodnovernosti kritikov. O ostatných odboroch sa zatiaľ nehovorí, situácia v nich však zrejme nebude lepšia.

O možnostiach krajiny vždy podstatným spôsobom rozhodovala kvalita vzdelania. Nijaký štát, a už vôbec nie taký ako Slovensko, si nemôže dovoliť „nerozumieť“ svetu. Prebiehajú rokovania s EÚ, NATO, OECD. Ide o zložité veci a celkom ľahko sa nám môže stať, že nebudeme mať dostatok ľudí, ktorí by vôbec rozumeli, o čo vlastne ide. Nakoniec už teraz tento dojem niekedy vzniká. Jednoducho, potrebujeme ľudí so špičkovou kvalifikáciou. Nemá zmysel domnievať sa, že túto elitu nám vychovajú zahraničné univerzity. Áno, elitní študenti odchádzajú študovať na elitné západné univerzity. Žiaľ, väčšina ich tam aj zostane. Musíme si ich teda vzdelať doma. Dnes krajina neprežije bez elitných právnikov, ekonómov, sociológov, politológov, novinárov. Nemôžeme si dovoliť byť len do počtu, byť krajinou štatistov.

Médiá sú plné zvestí o rozhádanej vládnej koalícii, o rozpadávaní sa politických strán, o ich excentrických predsedoch. To všetko sú iste dôležité veci. Úpadok kedysi prestížnych vysokých škôl je však faktom, čo by nás mal znepokojovať oveľa viac ako úpadok dajakej politickej strany.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984