Ďalší krok k reforme STV

Slovo transformácia sa v súvislosti s premenou STV na verejnoprávnu inštitúciu stalo zaklínadlom, ktoré berú do úst mnohí politici, no napriek tomu sa im podarilo vykonať len málo, ak neberieme do úvahy ich permanentný záujem čo najčastejšie sa ukazovať na obrazovke.
Počet zobrazení: 876

Slovo transformácia sa v súvislosti s premenou STV na verejnoprávnu inštitúciu stalo zaklínadlom, ktoré berú do úst mnohí politici, no napriek tomu sa im podarilo vykonať len málo, ak neberieme do úvahy ich permanentný záujem čo najčastejšie sa ukazovať na obrazovke. Problémy s reformou a odpolitizovaním televízie pritom nie sú čisto slovenské špecifikum. Politické nominácie do Rady Českej televízie víria hladinu verejnej diskusie o nezávislosti ČT, Orbánové čistky v maďarskej televízii sa stretávajú s negatívnou reakciou u obyvateľov.

Fakt, že sa STV nachádza v dlhodobej kríze, je všeobecne známy. Tento stav však nie je iba dôsledkom vývinu a zlého riadenia, ale je celkom zákonitým vyústením doterajšieho už desaťročie pretrvávajúceho provizória. Prejavuje sa predovšetkým vo vnútornom usporiadaní inštitúcie a technologickom zabezpečení STV. Neuskutočnená transformácia sa odzrkadľuje v celkovej nestabilite programovej štruktúry, no najmä v nízkej diváckej sledovanosti, čo má za následok dlhodobo nepriaznivý trend výsledkov hospodárenia. Ako hovorí vedúci útvarov ústredného riaditeľa STV Ľuboš Jarjabek: "Niet za čo kupovať kvalitný program a na druhej strane bez kvalitného programu sa nedá vytvoriť základňa, atraktívna pre zvýšený prísun finančných prostriedkov do STV." Pokiaľ sa nepodarí rozseknúť bludný kruh, zmení sa len máločo.

Koncesionárske poplatky "Za zadĺženie STV a SRo, ktoré presahuje 700 miliónov korún, nie sú zodpovedné médiá, ale štát," tvrdí Jarjabek a dodáva: "Doteraz platný zákon ukladá STV a SRo povinnosť šíriť signál prostredníctvom Slovenských telekomunikácií (ST), čím ich monopolne zvýhodňuje a tým sa porušuje zákon o hospodárskej súťaži." Vedenie STV trvá na tom, aby dlh spôsobený štátom, štát aj uhradil. Ich predstava je asi taká, že vláda príjme uznesenie o prevzatí pohľadávok ST za rok 1999 na štát. Televízia dúfa, že sa dlh vyrovná zo ziskov z privatizácie telekomunikácií.

Medzi STV, SRo a ministerstvom financií panuje všeobecná zhoda v otázke zvyšovania koncesionárskych poplatkov. V prípade televízie by išlo o zvýšenie zo súčasných 75 na 120 korún a pri rozhlase z 30 na 50 korún. "Poplatky sú u nás momentálne druhé najnižšie v Európe. Zvýšené zisky z koncesií chceme investovať do programu," tvrdí Jarjabek. Ministerstvo financií má ale s peniazmi získanými z vyšších koncesionárskych poplatkov iné plány. Chce nimi vykryť dlh médií voči telekomunikáciám. Ďalším nedoriešeným problémom zostáva otázka, kto vykryje stratu STV za osoby oslobodené od platenia koncesionárskych poplatkov. Ročne ide o nemalú čiastku presahujúcu 20 % rozpočtu televízie, čo v reálnych číslach predstavuje až 300 miliónov korún. STV preto žiada, aby štát prevzal povinnosť platiť koncesionárske poplatky za oslobodené fyzické osoby na seba. "STV nemôže poskytovať úľavu sociálne slabším osobám, pretože nie je súčasťou sociálnej siete." Na peniaze z privatizácie sa spolieha vo svojich rozpočtoch kadekto. Reálnejší sa preto ukazuje návrh ministerstva financií.

Vládny splnomocnenec Minister kultúry Milan Kňažko predkladá vláde návrh na vymenovanie vládneho splnomocnenca pre odbornú koordináciu činností súvisiacich s transformáciou STV. Jeho úloha bude spočívať v iniciovaní vzniku spoločnej pracovnej skupiny zostavenej z členov vlády, NR SR a Rady STV pre riešenie krízového stavu v televízii a zároveň ich vzájomnej koordinácii. Splnomocnenec by mal ďalej spolupracovať pri príprave projektu komplexnej transformácie STV a príprave mediálnej legislatívy. Konkrétne meno zatiaľ nepadlo, medzi najhorúcejších kandidátov patrí nedávno odvolaný riaditeľ pre koncepciu a stratégiu STV Martin Šmatlák. Do novovytvorenej funkcie by mohol nastúpiť aj súčasný poradca ministra a zároveň riaditeľ Mediálneho inštitútu Andrej Zmeček. Najbližšia budúcnosť ukáže, či novovymenovaný splnomocnenec bude schopný uskutočniť realizáciu zásadnej štrukturálnej a systémovej zmeny v STV, keď všetci doterajší jej riaditelia, manažment ani politici to nedokázali.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984