anketa

Podľa Pavla Kanisa SDĽ je odsúdená na koaličné vládnutie, čo si vyžaduje iný spôsob myslenia a prekonanie reliktov bývalého monopolného postavenia strany. Na poslancov NR SR za SDĽ sme sa preto obrátili s otázkou: Súhlasíte s týmto názorom? Ako by sa to malo odraziť v činnosti klubu poslancov za SDĽ?
Počet zobrazení: 912

Podľa Pavla Kanisa SDĽ je odsúdená na koaličné vládnutie, čo si vyžaduje iný spôsob myslenia a prekonanie reliktov bývalého monopolného postavenia strany. Na poslancov NR SR za SDĽ sme sa preto obrátili s otázkou: Súhlasíte s týmto názorom? Ako by sa to malo odraziť v činnosti klubu poslancov za SDĽ?

Ladislav Ballek: SDĽ by mala pokračovať vo vládnom zväzku. V tomto s Pavlom Kanisom súhlasím. Pomery v spoločnosti sa dajú väčšmi zmeniť vo vláde ako v opozícii, aj keď vládnutie je oveľa zložitejšie ako postavenie v opozícii. Myslím si, že SDĽ sa s pocitom monopolného postavenia rozišla už dávnejšie, napokon sa transformovala a rešpektuje dnešnú politickú situáciu. Pokiaľ ide o politické uvažovanie, SDĽ je stále vo vývoji. Poslanecký a ministerský klub tvoria jeden celok. Členovia vlády musia veci vidieť „celoplošne“ a poslanci sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za svoje obvody, pretože z nich vychádzajú a vidia, v akom sú stave. Pre všetkých pokladám za užitočný dialóg. Vonkoncom sa nedomnievam, že sa v SDĽ myslí nemoderne.

Peter Bohunický: Úplne súhlasím s Kanisovým názorom. Presne vyjadril situáciu v SDĽ. Naša strana bola vždy cenná tým, že mala veľký koaličný potenciál. Získali sme ho tým, že sme hovorili o vecných problémoch aj s inými. Na základe diskusie sme sa usilovali získať pre náš názor druhú stranu. Práve preto, keď sa niekedy zaštorcujeme, postavíme sa do kúta a kladieme ultimáta, strácame koaličný potenciál.

Vladimír Faič: Nesúhlasím s tvrdením, že treba zmeniť myslenie v SDĽ. Situácia sa samozrejme zmenila, keď sa strana z dlhoročného pôsobenia v opozícii dostala do vlády, ale na nové pomery sa už adaptovala. Nielen v činnosti poslaneckého klubu, no i vo vláde mala by uplatňovať úplne iné prístupy, ako keď bola v opozícii. Čo sa týka koaličného vládnutia, je potrebná istá dávka kooperatívnosti s ostatnými partnermi. Ale aj koalície by sa mali vždy zostavovať podľa istej programovej príbuznosti, aby sa dali napĺňať jej ciele - ak nie optimálna, tak aspoň minimálna časť programu strany.

Milan Ištván: Poslanecký klub SDĽ si už zvykol na to, že sme vo vládnej koalícii. Myslím si, že patrí medzi tie najkonštruktívnejšie kluby v Národnej rade, ktoré nemajú problém hovoriť o veciach, ktoré si žiadajú širšiu zhodu. Ak je potrebná premena myslenia strany pri hľadaní dialógu a spoločných ciest, nemyslím si, že náš klub je slabším ohnivkom v štruktúrach SDĽ. Samozrejme, aj parlamentný klub má určité rezervy, ale nejde o nejaké zásadné problémy.

Štefan Rusnák: Je zrejmé, že na Slovensku iná možnosť vládnuť ako v koalícii nie. To na druhej strane neznamená, že iba naši koaliční partneri budú mať vždy pravdu. Situácia je však taká, že doteraz sme iba ustupovali a to sa odzrkadľuje na znížení našich preferencií. Zároveň aj na tom, že nedokážeme ľuďom zabezpečiť to, čo sme im pred voľbami sľúbili. Ak občania od niekoho v koalícii očakávali zlepšenie životnej úrovne, tak určite najmä od SDĽ. Pavol Kanis mal už niekoľko podobných výrokov v minulosti. Nie je dobré, keď sa vnútrostranícke problémy pertraktujú cez médiá. Ich riešenie patrí na stranícku pôdu. Žabomyšie vojny občanov nezaujímajú.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984