Problémy s minulosťou

Vraj "nejakej tabuľke" venuje vláda viac pozornosti ako rozpadu ekonomiky, rastu nezamestnanosti a inflácie. Túto výčitku sme počuli od žilinského primátora, keď ustupoval tlaku "takzvaných demokratov" a požiadal mestské zastupiteľstvo, aby odvolalo svoje rozhodnutie o inštalovaní pamätnej tabule na počesť vyhlásenia autonómie Slovenska na jeseň roku 1938.
Počet zobrazení: 1212

Vraj "nejakej tabuľke" venuje vláda viac pozornosti ako rozpadu ekonomiky, rastu nezamestnanosti a inflácie. Túto výčitku sme počuli od žilinského primátora, keď ustupoval tlaku "takzvaných demokratov" a požiadal mestské zastupiteľstvo, aby odvolalo svoje rozhodnutie o inštalovaní pamätnej tabule na počesť vyhlásenia autonómie Slovenska na jeseň roku 1938. Aby bola vec trochu komplikovanejšia, tak táto "tabuľka" mala byť inštalovaná 14. marca. Výsledok už vieme, s prípadom "tabuľka" však zostane spojených niekoľko otáznikov.

Tento prípad ukázal, že s minulosťou majú slovenskí politici rovnako veľké starosti ako s prítomnosťou. A ukázala, že ani s chápaním symbolických dimenzií politiky si slovenskí politici príliš hlavu nelámu. Nemožno sa vyhovárať na historikov. Tí už urobili veľa, skoro všetko, čo sa dalo. Už dávno nie je férové odkazovanie na to, že tie a tie "udalosti nie sú ešte dôkladnejšie preskúmané". Sotva ktorá spoločenská veda na Slovensku sa môže prezentovať takými výsledkami, ako práve história. V slovenských dejinách už dávno niet "bielych miest", čo samozrejme neznamená, že už všetko vieme. Znamená to však, že vzťah dejepisectva a politiky nadobudol štandardnú podobu a že teda zodpovednosť za politické dimenzie nášho vzťahu prešla na politikov, už za ne nezodpovedajú len historici, ale v prvom rade sami politici.

Keď sa však pozrieme na spôsob, ako "pracujú" politické zoskupenia s minulosťou, tak nám nezostáva nič, ako zabedákať si. Vlastne - keď odhliadneme od SNS, ktorá sa zrejme rozhodla vyťažiť maximum z nostalgie, vzdoru a zlosti spojenej so Slovenským štátom -- tak ani jedna slovenská politická strana nemá čitateľnú koncepciu minulosti. Ako je možné, že za "tabuľku" hlasovali aj poslanci iných strán ako SNS. Predsa k politickej identite strany patrí aj istá koncepcia minulosti. Dokonca vo vzťahu k minulosti by mali byť strany najčitateľnejšie.

O politikoch sa hovorí, že nikdy by nemali hovoriť nikdy. Pri politickej interpretácii minulosti (ešte raz pri politickej interpretácii minulosti, nie pri vedeckej) však musíme vedieť použiť aj slovo nikdy. Politika je totiž aj o "tabuľkách". Veď podľa toho, kto aké "tabuľky" inštaluje, nás spoznávajú.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984