správy

Prví rómski terénni domovníci sa už pustili do práce
Počet zobrazení: 1035

Prví rómski terénni domovníci sa už pustili do práce

Projekt prvých rómskych terénnych domovníkov na Slovensku sa stal v tomto roku realitou. Rozbehli ho pracovníci Komunitného centra vo Veľkom Krtíši, ktorí ich rozdelili do bytoviek na piatich uliciach mesta. Ich úlohou bude dohliadať na ich čistotu vzhľadom na to, že niektorí obyvatelia ich ničia a v minulosti došlo v mnohých z nich k problémom s hygienou a hrozilo rozšírenie chorôb. Domovníci začali organizovať upratovanie a obnovovanie vchodov. Platí ich Krajský úrad práce v Banskej Bystrici a reakcie sú zatiaľ pozitívne. Komunitné centrum zároveň môže vyškoliť terénnych pracovníkov v ostatných regiónoch, najmä na východnom Slovensku.

Na vysvedčeniach sa bude uvádzať aj národnosť

Na vysvedčeniach žiakov základných a stredných škôl sa v tomto školskom roku bude okrem štátnej príslušnosti opäť uvádzať aj národnosť. V školskom roku 2001/2002 sa ju rozhodol zrušiť vtedajší minister školstva Milan Ftáčnik v snahe vyhnúť sa informáciám o utajovaných skutočnostiach. Neuvádzanie národnosti na vysvedčeniach podľa neho vyplynulo z tzv. kompetenčného zákona, ktorý parlament schválil v septembri 2001.

Rómovia chcú zlepšiť komunikáciu s politickými stranami

Zlepšenie komunikácie s politickými stranami na komunálnej úrovni bude prvoradou úlohou Rómskej občianskej iniciatívy v nastávajúcich štyroch rokoch. Pre Rómsku tlačovú agentúru to uviedol ústredný tajomník ROI Ladislav Čonka. Podľa neho sa musia rómske strany spojiť a stať takou jednotnou a silnou stranou, akou je na Slovensku napríklad Strana maďarskej koalície. Účasť Rómov vo voľbách, ako uviedol, má stúpajúcu tendenciu, čoho dôkazom sú predbežné výstupy analýzy výsledkov komunálnych volieb. Vedenie ROI si po tohtoročných parlamentných a komunálnych voľbách uvedomuje, že v nastávajúcich štyroch rokoch bude musieť dôjsť k sústredeniu aktivít do jednotlivých regiónov. V parlamentných voľbách sa ROI najviac darilo v dvoch okresoch Slovenska, a to v Spišskej Novej Vsi, kde získala 802 hlasov, a vo Vranovskom okrese s počtom hlasov 569. Vo Vranovskom okrese sa účasť Rómov v komunálnych voľbách pohybovala na hranici 70 percent.

Prezident povedal zástupcom menšín, že sa majú lepšie ako predtým

Menšiny na Slovensku sa pravidelne stretávajú s množstvom prejavov netolerancie, založenej najmä na predsudkoch. Prezident Rudolf Schuster sa na novoročnom stretnutí so zástupcami národnostných menšín vyjadril, že v poslednom čase došlo k zlepšeniu ich podmienok. Ako jeden z najväčších problémov vo vzťahu k menšinám hodnotí prezident tzv. krajanský zákon, ktorý vyostril náš vzťah s Maďarskom. Rudolf Schuster vyslovil aj presvedčenie, že Rómovia sa zjednotia a že sám je ochotný v tomto pomôcť. Nepochopiteľne však vyznievajú jeho slová o tom, že nádeje vkladá do nového ministra kultúry Rudolfa Chmela, ktorý sa podľa neho „rozumie problematike“. Podpredseda vlády Pál Csáky vyzdvihol prezidentovo novoročné stretnutie so zástupcami menšín ako významné gesto, ktoré potvrdzuje, že hlava štátu si váži kultúru a rozmanitosť slovenskej spoločnosti a prínos menšinových komunít do nej.

UEFA znížila pokutu za rasizmus

Odvolacia komisia UEFA rozhodla o definitívnom treste pre Slovenský futbalový zväz za rasistické prejavy fanúšikov počas októbrovej kvalifikácie majstrovstiev Európy na Tehelnom poli proti Anglicku. Kvalifikačný zápas proti Lichtenštajnsku, ktorý sa uskutoční 2. apríla, odohrá slovenská futbalová reprezentácia za „zatvorenými dverami“. Zväz bude musieť okrem toho zaplatiť finančnú pokutu vo výške 20 tisíc švajčiarskych frankov. SFZ očakával, že na základe odvolania UEFA zníži sumu zo 60 tisíc frankov ešte väčšmi, akoby si neuvedomoval vážnosť toho, čo sa na Tehelnom poli odohralo. UEFA bude musieť funkcionárov SFZ ešte dobre poučiť o tom, ako je to s trestami za rasizmus na štadiónoch v iných štátoch.

Extrémistická scéna je prostredím pre vznik vnútorného terorizmu

Ministerstvo vnútra sa v súčasnosti aktívnejšie venuje extrémistom, ktorí na Slovensku páchajú množstvo trestných činov. Pravda však je, že prehnanú pozornosť venujú ľavicovým extrémistom namiesto toho, aby sa orientovali na neonacistov, ktorým sa ešte stále darí vyhýbať sa zodpovednosti za svoje činy práve pre nedostatočnú iniciatívu policajtov. Skutočnosť, že na Slovensku existuje veľká skupina extrémistov, spája minister vnútra Vladimír Palko s tým, že na Slovensku sa vytvára prostredie pre vnútorný terorizmus. V tejto súvislosti má ministerstvo pripravený komplexný programu boja so zločinnosťou a rizikovým prostredím pre vznik aktivít politicky zameraného vnútorného terorizmu, ktorý predložilo na rokovanie vlády. V materiáli sa uvádza, že radikalizácia domácich extrémistických skupín a ich prepojenie do zahraničia na oveľa militantnejšie skupiny predstavuje potenciálne domáce riziko a predovšetkým riziko zneužitia týchto skupín pre cudzie záujmy či ciele.

Počet trestných činov, motivovaných rasovou, národnostnou alebo inou obdobnou neznášanlivosťou, sa od roku 1999 zvyšuje a ministerstvo odhaduje, že na Slovensku pôsobí 3406 extrémistov. Minister si uvedomuje, že niektorí neonacisti sa na verejnosti neukazujú vo svojom typickom oblečení, dávajú pozor na propagáciu fašizmu a rasizmu, pričom takéto symboly donedávna verejne nosili na tričkách či bomberoch. Pravicoví extrémisti niekoľkokrát zdôraznili, že sa usilujú preniknúť do rozličných občianskych združení a po transformácii na štandardnú politickú stranu vstúpiť do politiky

Školy bez rómskych asistentov

Rómski asistenti, ktorí už mali pomáhať pri vyučovaní rómskych žiakov na vybraných základných školách v rámci celoslovenského projektu rómskych asistentov, si na podpísanie zmluvy a následný nástup do zamestnania musia ešte počkať. Dôvodom vzniknutej situácie mohol byť pravdepodobne aj chýbajúci podpis ministra práce, sociálnych vecí a rodiny pod záznamom rokovania Predstavenstva Národného úradu práce so sídlom v Bratislave, ktoré o zmenách vo výške mzdy pre rómskych asistentov, ako aj o schválení predĺženia projektu do decembra 2003 a iných záležitostiach spojených s projektom rokovalo ešte v decembri minulého roku. Program rómskych asistentov s celoslovenskou pôsobnosťou sa realizuje v spolupráci NÚP, ZMR a Nadácie Škola dokorán so sídlom v Žiari nad Hronom a NÚP na tento projekt vyčlenil dvadsaťštyri miliónov korún.

Maďarské rodiny dostali finančnú podporu

Deväť rodín z Tekovských Lužian v okrese Levice dostalo od verejnoprospešnej nadácie Illyés z Ostrihomu finančné prostriedky, ktorými maďarská nadácia Illyés Közalapítvány podporuje maďarské rodiny žijúce v susedných krajinách. Rodičia, ktorí majú dve školopovinné deti navštevujúce školu s vyučovacím jazykom maďarským, získali z nadácie 20 tisíc forintov na prvé dieťa a 2390 forintov na druhé dieťa, čo je spolu 22 390 forintov. Rodičia s jedným dieťaťom mali nárok na 2390 forintov. Financie poskytla nadácia rodinám s deťmi do 18 rokov, ktoré navštevujú školu s vyučovacím jazykom maďarským.

Maďarská vláda sa od tohto kroku dištancuje a tvrdí, že nadácia nemala právo sa pritom odvolať na krajanský zákon. Zároveň nadáciu obvinila z netransparentnosti a odmeňovania kruhov maďarských menšín blízkych strane Fidesz a začala vyšetrovať jej hospodárenie. Predseda Úradu Maďarov žijúcich v zahraničí József Bálint Pataki tvrdí, že je tým ohrozené aj vyjasnenie podmienok uplatnenia systému podpôr smerom k Slovensku, ktoré by mali vyriešiť dvojstranné diplomatické rokovania.

UNHCR informuje o problémoch utečencov už aj na internete

Zastupiteľský úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na Slovensku sa rozhodol zvýšiť informovanosť slovenskej verejnosti o utečencoch. Na svojej internetovej stránke www.unhcr.sk ponúka v šiestich sekciách zaujímavé fakty o ochrane a aktuálnom stave utečencov na Slovensku. Záujemcovia o pomoc utečencom na nej nájdu rôzne rady a odpovede na mnohé ďalšie otázky. UNHCR chce prinášať veľký počet aktuálnych informácií z tejto oblasti, a to aj o poslaní a humanitných operáciách UNHCR vo svete a v SR. Návštevníci stránky sa zoznámia i so základnými medzinárodnoprávnymi dokumentmi z oblasti migrácie, so štatistickými údajmi, či požiadavkami EÚ v oblasti azylového práva. Stránka ponúka aktuálne aktivity veľvyslancov dobrej vôle UNHCR, medzi ktorých patrí napríklad aj Angelina Jolie a Luciano Pavarotti.

Vláda ani ANO už kibuce neplánujú

Prehnané angažovanie sa Aliancie nového občana v riešení problematiky Rómov a jej nerealizovateľné návrhy v podobe kibucov či Rómskeho úradu sú už minulosťou. Táto problematika zostáva naďalej v kompetencii podpredsedu vlády pre menšiny a ľudské práva Pála Csákyho, aj keď SMK sa usilovala zodpovednosti zbaviť. Predchádzala tomu však niekoľkotýždňová výmena názorov, ktorú ukončili upozornenia zo zahraničia. Od decembra funguje poradná skupina, zložená zo splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity Kláry Orgovánovej, zástupcov Úradu vlády SR, expertov ANO a iných koaličných strán. Jej členovia sa usilujú spojiť to, čo sa v tejto oblasti urobilo za posledné štyri roky a čo funguje, s návrhmi ANO. Skupina s pomocou expertov PHARE z členských krajín Európskej únie pripravuje rozsiahlu stratégiu riešenia rómskej problematiky. Rozhodne sa v nej neráta s kibucmi, ale obsahuje ciele, ktoré chcú dosiahnuť do konca roka 2003, do konca volebného obdobia a výhľad do roku 2010. Zverejnená bude už vo februári a P. Csáky ju chce predložiť aj Európskemu parlamentu.

Facebook icon
YouTube icon
RSS icon
e-mail icon

Reagujte na článok

Napíšte prosím Váš text.

Blogy a statusy

Píšte a komunikujte

ISSN 1336-2984